Jdi na obsah Jdi na menu

Únor podle TČM

7. 2. 2024
article preview

Únor je měsíc, kdy se příroda pomalu probouzí z zimního spánku a připravuje se na příchod jara. Podle TČM jsou v tomto období nejcitlivější a nejvíce ohroženy ledviny, které jsou považovány za zdroj životní síly a vitality. 

Ledviny jsou spojeny s elementem vody, který symbolizuje hloubku, moudrost a adaptabilitu. Emocí, která je s ledvinami spojena, je strach, který může být jak zdravý a ochranný, tak i nezdravý a paralyzující.

Ledviny mají na starosti řízení vody a tekutin v těle, udržování rovnováhy mezi jin a jang, podporování reprodukčních a sexuálních funkcí, ovlivňování růstu a vývoje, posilování kostí a dřeně, zásobování mozkové tkáně a ovládání sluchu. 

Pokud jsou ledviny v harmonii, člověk je plný energie, vitality, odvahy, sebevědomí, kreativity a schopnosti realizovat své cíle. 

Pokud jsou ledviny v disharmonii, člověk může trpět chronickou únavou, slabostí, bolestmi zad a kolen, otoky, problémy s močením, neplodností, zhoršením sluchu, ztrátou paměti, depresí, úzkostí, fobiemi nebo panikou.

 
Jak můžeme podpořit zdraví našich ledvin v únoru? 
  • chránit se před chladem, který může poškodit ledviny a způsobit stagnaci energie a krve. 
  • dopřát si dostatek odpočinku, spánku a relaxace, abychom doplnili naši vrozenou energii, kterou jsme zdědili po našich rodičích
  • udělatsi čas na meditaci, reflexi, sebepoznání a uvolnění strachu a starostí
 
V oblasti výživy je doporučeno konzumovat potraviny, které posilují ledviny a zahřívají tělo. Mezi ně patří například:
  • luštěniny (zejména čočka, fazole a sója)
  • obiloviny (především pohanka, ječmen a oves)
  • maso (hlavně hovězí, vepřové a kachní)
  • ryby (obzvláště losos, tuňák a sardinky)
  • mořské plody (např. krevety, mušle a chaluhy)
  • vejce
  • ořechy, semena
  • sušené ovoce
  • houby
  • zelenina (zejména černá ředkvička, celer, petržel, mrkev, zelí a brokolice)
  •  
Doporučené koření  - pepř, zázvor, skořice, hřebíček a kardamom
Doporučené bylinné čaje - třeba ženšen, pelyněk, rozmarýn, šalvěj a kopřiva 
 
Naopak je lepší omezit nebo vyhnout se potravinám, které oslabují ledviny a ochlazují tělo. Mezi ně patří například mléčné výrobky, cukr, sladkosti, syrové a studené potraviny, rajčata, okurky, melouny, banány, citrusové plody, ledový čaj a alkohol.
 
Únor je tedy měsíc, kdy bychom měli pečovat o naše ledviny, které jsou základem našeho zdraví a vitality. Pokud jim věnujeme dostatečnou pozornost a lásku, odmění nás energií, odvahou, sebevědomím, kreativitou a schopností realizovat své cíle.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Poslední fotografie

Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>