Jdi na obsah Jdi na menu
 

A.C.M. CIRAS

14. 7. 2010

 

A.C.M. CIRAS v námořní verzi

 

Základní fakta:

CIRAS (Combat Integrated Releasable Armor System, tedy volně preloženo do češtiny: bojový neprůstřelný integrovaný systém s možností rychloodhození) je modulární ochranná vesta navržená pro speciální jednotky americké armády firmou Eagle Industries.

 

Tento nosič se těší ve světe značné oblibě, momentálně ho používá celá řada speciálních jednotek různých armád - on i jeho "kopie" - Warrior R.I.C.A.S. jsou například velmi oblíbeny u naší 601. skss, kde tyto vesty postupně nahradily na Afghánských misích NPPčka, která mají oproti nim nedostatečnou balistickou ochranu a také nižší užitnou hodnotu.

 

Vesta se skládá z:

předního dílu s ramenními popruhy,

CIRAS-samotny_predek1

zadního dílu, 

CIRAS-samotny_zadek

dvou bočních dílů

CIRAS-bocni_uchyty

a pásu kolem břicha, , který zabezpečuje že vesta "sedí" na těle.

CIRAS-brisni_pas

Tato vesta existuje ve dvou různých verzích - pozemní a námořni. Pozemní se od námořní odlišuje jiným systémem uchycení vesty k tělu kolem pasu a jiným umístěním ucha pro rychloodhoz (vlevo pozemní, vpravo námořní)

 

 

Odhazovací systém funguje na principu jednoho oka, které je vzadu ve vestě provlečeno bočnicemi a nárameními popruhy a které je zajištěno provlečeným lankem - po vytržení lanka se bočnice a nárameníky z oka uvolní a vesta se "rozpadne".

CIRAS-uchyt_odhazovani

CIRAS-oko_na_popruhy

CIRAS-odhazovaci_system

Vesta je pošita PALS popruhy (Pouch Attachment Ladder System), které jsou kompatibilní s MOLLE (MOdular Lightweight Load-carrying Equipment) a které slouží k uchycení různých sumek a dalšího vybavení či příslušenství.

 

A.C.M. kopie námořní verze CIRAS vesty:

Co se týče rozdílů ve střihu, mezi originální vestou CIRAS a touto kopií, tak to bude hlavně šířkou a výškou hrudní a zádové části. Originál má 8 PALS/MOLLE úchytů na šířku (tato kopie pouze 6) a 7 řad vepředu na výšku (kopie pouze 6). Dále je významný rozdíl ve střihu přední a zadní části vesty - u kopie jsou výrazně nižší a nechrání tak dostatečně vršek těla, oproti originálu:

CIRAS-cela_vesta_slozena1

Co se týče zpracování, tak tam jsme samozřejmě úplně někde jinde. V čínské kopii je nylon tzv. 600ka (oproti 1000ce Corduře v originálu), nicméně je bezproblémový - pevný a netrhá se, ale spoje se v namáhaných místech pářou. Osvědčilo se mi zalepení všech volných nitek vteřiňákem, a to hned jak vesta příjde, dále pak kontrola aspoň jednou za 2 měsíce a zašítí/zalepení případných další vad.

 

Nosič:

Nosič má dvě stěny -  vnitřní síťku a vnější nylonovou pošitou PALS/MOLLE. Mezi stěnami jsou kapsy pro vložení plátů, jako imitace je tam vložen slabý molitanový panel, nicméně ani s tímto molitanem vesta tvar moc nedrží a když ji na sebe člověk upne, tak to vypadá přinejlepším nereálně.

CIRAS-bocni_suchac CIRAS-imitace_SAPI_platu

Tento problém se dá lehce vyřešit vystřižením a vložením silnější molitanové/pěnové/... vycpávky, která imituje měkkou balistickou ochranu, kterou originální vesty obsahují a která se postará o pevný tvar nosiče. Nevýhodou imitace měkké balistiky je vedlejší efekt, v týmu slangově zvaný "radiátor". Vesta potom velmi hřeje, což může bejt v chladných dnech výhodou, ale v létě je to vážně síla a to i když pod tím máte třeba jen triko.

CIRAS-imitace_mekke_balistiky CIRAS-druha_strana_predku

Mezi předními stěnami je trojzubec na upevnění tzv. nákulníku alias dodatečné balistické ochrany rozkroku (viz foto výše). Na spodní straně ramenních popruhů a na vnitřní straně jsou sucháče pro uchycení další dodatečné balistické ochrany - nákrčníku, ramenních chráničů či chráničů paží. Tyto balistické doplňky nemám, takže nemůžu posoudit vzájemnou kompatibilitu (A.C.M. je nevyrábí, pokud se nepletu, vím jen o Pantacu).

 

Sumky:

Vesta vám přijde se základníma sumkama:

  • Trojsumkou na 2 zásobníky k M4 (není na fotce)
  • Dvojsumkou na 2 zásobníky k M4
  • Univerzální / lékárničková sumka
  • Admin sumka
  • 2x sumka na pistolový zásobník
  • Velká alias lahváčová sumka na vysílačku

CIRAS-original_sumky

U sumek platí to samé, jako u nosiče - Nylon je pevný, ale je třeba zalepit všechny čouhající nitě a kontrolovat, jestli se někde nepářou.

Dodané sumky slouži jako dobrý základ pro další obohacování vesty a jejich univerzalitu si osobně velmi cením - Do dvojsumky pro M4 se v pohodě vejde zásobník pro AK či G36ku, popřípadě půllitrová plechovka (piva, coly atd.).

CIRAS-zasobnikova_2x2_M4 CIRAS-zasobnikova_2x2_M4_zezadu

Lékárničková sumka je šikovně řešena - uvnitř obsahuje několik gumových popruhů a kapes pro nejrůznější materiál a navíc se dá úplně otevřít, takže se ke všemu pohodlně dostanete.

CIRAS-lekarnickova_otevrena CIRAS-lekarnickova_zezadu

Do admin sumky se vám vejde pár drobností, např. zapalovač, buzola, složená mapa (formát A6), zápisník, propiska,atd. Admin sumka je pošita sucháčem na upevnění různých nášivek, já ji používám především pro jmenovku a hodnostní označení.

CIRAS-admin_otevrena CIRAS-admin_se_suchacema

CIRAS-admin_zezadu

Do pistolových sumek s přehledem vložíte jakýkoliv pist. zásobník, rychloplničku atd. Já v nich mám zásobníky do mého Škorpiona, vejdou se tam úplně krásně akorát.

CIRAS-pistolova_zepredu CIRAS-pistolova_zezadu

CIRAS-pistolova_s_rychloplnickou CIRAS-pistolova_se_zasobnikem_vz_61

Velkou sumku na vysílačku nejspíše na vysílačku nevyužijete, protože je konstruovaná na moderní (vysoké) vojenské vysílačky s velkým akuboxem, tzn. klasickou tam "utopíte". Nicméně jak jsem psal, dá se do ní dát lahváč, flaška plynu, půllitrová PET flaška, srolovaná pláštěnku atd.

CIRAS-velka_vysilackova_zepredu CIRAS-velka_vysilackova_zezadu

 

Zhodnocení:

Těchto nosičů jsme do týmu pořídili ze zahraničí (v ČR byo vše vyprodáno) několik, cena nás vyšla na cca 1600,- za kus. Za tuto cenu jsme si myslím pořídili adekvátní nosič, který po několika úpravách vypadá jako slušná kopie a velmi dobře poslouží. Pokud ho ještě dovybavíte několika dalšími sumkami (např. odhazovákem, camelbagem atd.), tak se vám užitná hodnota nosiče velmi zvedne, vejde se toho na něj opravdu dost (a to má, jak jsem psal, o několik PALS/MOLLE řad a sloupců méně).

Nošení je velmi pohodlné, mám jen dvě výtky. První je k břišnímu upevňovacímu pásu, který má háčky sucháče, které vám buď dřou síťku nebo oblečení - dá se napravit nalepením dodatečného sucháče, ale ten je samozřejmě potřeba sehnat. Druhá je k odhazovacímu systému - všechny pásy jsou provlečeny přes jedno očko, tudíž vytvoří "bouli", která pak je cítit, když máte slabou vrstvu balistiky nebo oblečení a táhnete na zádech něco těžkýho (toto je pěkně vyřešeno u Warrior R.I.C.A.S., ten má očka dvě nad sebou).

Kvalita zpracování je, jak jsem psal výše, klasická čína. Na materiál si nemohu stěžovat, spoje jsou slabina.

Celkově vzato poměr cena / užitná hodnota je u této vesty na velmi vysoké úrovni. Do budoucna sice plánuju nákup originál Warrior R.I.C.A.S. nosiče (cca 3700,- za nový), ani tak ne z důvodu lepšího zpracování, ale hlavně kvůli již zmiňovaným sloupcům a řadám PALS/MOLLE navíc a lepšímu tvaru přední stěny nosiče.

Na závěr mohu tento nosič vřele doporučit všem lidem, kteří hledají vestu s balistickou ochranou za levný peníz. Pokud se o ní budou starat, tak jim pár sezón poslouží a budou s ní spokojeni.

 

Veškeré foto naleznete ZDE

 

A na úplný závěr foto mého kompletu:

(doplněn o 3 x NPP sumka pro 2 zásobníky k SA vz. 58, 2 x ALP sumka pro URG, ALP sumka velká hrudní, camelbag domácí výroby, odhazovák, malá vysílačková sumka)

CIRAS-osazena_vesta_zepredu

 

CIRAS-osazena_vesta_levy_bok CIRAS-osazena_vesta_zezadu

 

CIRAS-osazena_vesta_pravy_zadek CIRAS-osazena_vesta_pravy_bok

 

Batman

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ciras

(Filip, 28. 10. 2012 22:30)

Ahoj muzu se zeptat kde jste vestu koupily ? v ČR za tuhle cenu nemužu sehnat. Dik moc za odpověd.

Re: ciras

(Batman, 29. 10. 2012 8:44)

Kupovali jsme ji pred par lety na Gunner Airsoft (http://www.gunnerairsoft.com/)

Re: ciras

(Tom, 9. 3. 2016 21:17)

Vestu kolem 1600kč seženeš i tady --> http://airsoftpro.cz/eshop/product_info.php?products_id=1257

ciras

(Martin, 9. 11. 2013 18:10)

http://www.militarysklad.cz/vesta-takticka-release-ciras-zelena-10740001

měkká balistika

(Marek, 18. 9. 2013 19:30)

Zdravím, kde seženu tu výplň do té vesty????

Re: měkká balistika

(Batman, 18. 9. 2013 19:40)

Jak jsem psal v článku, musíš si ji vyrobit, máš to tam popsaný... nicméně na originální vestu si můžeš balistiku za cca 16 tisíc koupit ;)

lékarna

(Dominik , 20. 12. 2012 13:54)

Zdravím, kolik může stát samotná ciras lékarna?díky

RICAS

(GROMY, 28. 5. 2011 13:59)

Zdravim jenom odkud budete kupovat ten Warrior R.I.C.A.S za 3500Kč předem dík za odpevěď.

Re: RICAS

(Batman, 29. 5. 2011 0:06)

Zde:

http://www.tacticalgear.cz/armyshop-takticka-vesta-warrior-ricas-base-olive-drab/

Neni zac