Jdi na obsah Jdi na menu
 

Ostrostřelecký/odstřelovačský kurz/training

13. 2. 2012

Ostrostřelcký kurz: 

Prací ostrostřelce (marksmana), je operovat v teamu a střílet tam, kde již běžní vojácí nedostřelí (resp. nejsou schopni efektivně zamířit a vést palbu). Krom toho že může mít delší automatickou pušku (M16, M14, AK, SVD atp.) s optickým zaměřovačem se prakticky nijak neliší od zbytku teamu a podle toho s nimi taky bežně operuje a ovládá tedy i příslušné teamové taktiky a dovednosti.

Tento kurz bude zaměřen převázně na dálkovou střelbu samotnou za různých podmínek.

Vesměs se bude jednat o střelnici na statické terče, pokusíme se zajistit i pohybující terče a pak střelbu z různých pozic, odhady vzádleností, odhady větru atp. Důležité pro ostrostřelce bude sžití s jeho zbraní aby se naučil efektivně zasahovat cíl na na delší vdálenosti již prvním výstřelem (krátkou dávkou).

Co do náročnosti výbavy tohoto kurzu lze prakticky říct, že stačí pouze puška a doporučen je k ní optický zaměřovač.

Kurz může absolvovat kdokoliv bez nároků na výstroj a výzbroj, nicméně pokud by to chtěl někdo dělat, bude časem potřebovat upgrade zbraně - doporučil bych úsťovku alespoň kolem 140 m/s, přesnou hlaveň a kvalitní hop-up ve spojení s těžkým střelivem.

Batman

 

Odstřelovačský kurz.: 

Práce odstřelovače (snipera) je proti ostrostřelci výrazně odlišná. Odstřelovač operuje mimo team a to buď samostatně nebo většinou se svým pozorovatelem (odstřelovač/pozorovatel by oba měli ovládat práci toho druhého, takže jsou vzájemně zaměnitelní).

Používají odstřelovací pušky v závislosti na typu mise, primárně buď opakovací typu (M24, M700, L96) s reálným dostřelem cca 800-1200 m, nebo velkorážní pušky (M82,M107,M200 a jiné) pro střelbu na extrémní vzdálenosti (1200-1800 m) nebo na pancéřované cíle. Sekundárně jsou vyzbrojení podpůrnými polo nebo full automatickými zbraněmi (M4, M16, M24, AK, SVD apod) pro vlastní obranu nebo podpůrnou střelbu. Dále však ovládají i jiné zbraňové systémy, včetně těch nepřátelských.

Odstřelovači jsou většinou vybírání z těch nejlepších ostrostřelců (to znamená, že ani oni se nevyhnou cvičením na práci v teamu). Odstřelovači jsou používáni jako průzkumníci, diverze, jako tiší zabijáci cílů s vysokou prioritou, ale také jako podpora ostatních armádních složek. Odstřelovači jsou zdatní ve střelbě, maskovaní, přežití, často operují v týlu nepřitele po dobu několika dní, ale i déle, bez toho aby byli odhaleni.

Tento kurz se bude mimo střelbu samotnou zaměřovat hlavně na maskování a nepozorovaný pohyb terénem a částečně asi i na přežití, radiokomunikaci, diverzní činnost a teoretické znalosti (zbraně, technika atp.)

Mimo střelnici tedy se bude jednat o výrobu maskovacího obleku (tzv. hejkala; anglicky ghillie), doplňování maskovaní místní vegetací, maskování zbraně, pohyb v terénu, pozorování, odhady vzdáleností, odhady větru atp. A celé toto bude zakončeno vícedenním cvičením (cca 3denním), kdy odstřelovači/pozorovatelé budou odkázáni sami na sebe v nepřátelském území (opoziční síly jim budou zajištovat teamoví dobrovolníci a dobří známí, kterým důvěřujeme, že jsou schopni přijet a držet se pravidel tohoto cvičení). Vzhledem k faktu, že tento kurz je časově náročnější tak některé lekce/cvičení mohou být zakompovány do "ostrých akcí" které k tomu budou dávat prostor.

Do náročnosti výbavy je tento kurz náročnější. Co se týče zbraně, může zatím posloužit stávající puška (opět doporučen optický zaměřovač), ale je třeba do budoucna počítat s nákupem materiálu (zbraně, upgradu) výkonostně odpovídající odstřelovačce, dále je potřeba počítat s pořízením hejkala (domácí výroba = dny práce, koupení = 1300-4000kč podle kvality a obchodu), maskovacích barev (krylon - spreje na zbraně, maskovací barvy na obličej atp.), je potřeba velký batoh, věci na přežívaní v přírodě(3sezonní minimálně - jaro,léto, podzim).

 

Opět doplním o mé postřehy, co se týče zbraní.

Jak psal Máca, tak pro absolvování kurzu není potřeba odstřelovací zbraň řešit, ale pokud se tomu bude chtít někdo věnovat, tak by pro něj bylo asi vhodné, aby měl i odstřelovací zbraň. Podle mě je ideální manuální upgradeovaná puška s úsťovkou okolo 170-180 m/s, aby se už dal o nějakém odstřelování mluvit - je přesná, tichá a relativně levná (zbraň a upgrade okolo 7000-8000) - volil bych mezi manuálním SVD, nebo spíš puškami čady MB

např. teď mě velmi zaujala tato - možný upgrade je v odkazu v popisu zbraně uveden:

http://airsoftpro.cz/eshop/product_info.php?products_id=1947&osCsid=2f598130c3ca5ee30d3159d5a85e634d

Případně si člověk může koupit už rovnou upgradované zbraně do 4000 řady MB s úsťovkou okolo 175 m/s na Morrisovi

http://www.armymarket.cz/chinaguns-k454

Batman

 

Pokud mě ještě něco napadne doplním to sem, stejně tak prosím ostatní kdyby Vás cokoliv napadlo neváhejte se ozvat.

Do komentářů, pište svoje připomínky, rady, dotazy a kdo už ví že by do toho chěl jít, tak i svůj zájem.

Máca

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

zajímavý čtivo

(bomber, 17. 1. 2012 23:53)

http://sniper.specwar.info/vojensky-odstrelovac-aneb-jak-zustat-neviditelny/

pro účastníky

(Máca, 4. 1. 2012 0:43)

Napište sem proč se chcete účastnit kurzů, co vás na tom nejvíc zajímá, cěho se bojíte, že nebudete zvládat? Alespon si můžeme udělat jasno o tom, co si kdo od toho slibuje..

Já osobně se třeba nejvíc teším na maskování a skrytý pohyb terénem, to bych se opravdu chtěl naučit, střelba, vzdálenosti, korekce pomocí zaměřovače atp. budou jistě taky zajímavé. Dost se obávám toho, že nevydržím dlouho vyčkávat v klidu..

A co vy???

Re: pro účastníky

(Batman, 4. 1. 2012 9:34)

Maskování a skrytý pohyb mě taky zajímá, dál práce s puškohledem v praxi (zda-li to bude pro airsoft přínosné, což doufám, že bude) atd.

Nicméně se obávám střelby - jestli bude dost přesná a zbraně budou dost výkonné, jestli nebude zlobit hop-up a podobně. A taky ta trpělivost, uvidíme :)

Re: pro účastníky

(bomber, 4. 1. 2012 17:29)

skrytý pohyb v terénu, výroba hejkala, bojím se přesnosti zbraně to bude asi největší problém
vyčkávání bude snad v pohodě v rámci hodin

Re: Re: pro účastníky

(Petr, 7. 1. 2012 23:26)

Mě zajímá taktéž maskování a pohyb terénem, čeho se opravdu obávám je přesnost zbraně a nehybné několikahodinové vyčkávání...

kontrolní otázka pro zájemce o kurzy

(Máca, 2. 1. 2012 19:02)

Otázka zní: Jak poznáte v zaměřovači typu ACOG, že je cíl(člověk) od Vás vzádlený 100m a 50m(na hranici běžného dostřelu)??
Dále si to můžete zkusit určit pomocí POSP zaměřovače(ty samé vzdálenosti)..
Odpovědi pište sem do komentářů.

Re: kontrolní otázka pro zájemce o kurzy

(Batman, 2. 1. 2012 23:50)

Nebudou odpovedi lepsi do mailu? tady to napise jeden a ostatni se uz nemusi snazit :)

PS: napovedu hledejte na teto strance :)

Re: Re: kontrolní otázka pro zájemce o kurzy

(Máca, 4. 1. 2012 0:20)

Dobrá odpovědi můžete zaslat na mail. Můj, Batmanův, to je celkem jedno, výsledky stejně dotlačíme sem a zkusíme z nich vyvodit nějaká ponaučení atp.

Re: Re: Re: kontrolní otázka pro zájemce o kurzy

(bomber, 4. 1. 2012 17:30)

100m mam , zitra shodím ACOGa a a odměřím si těch 50m pak pošlu mejl :-)

Re: Re: Re: Re: kontrolní otázka pro zájemce o kurzy

(bomber, 6. 1. 2012 12:51)

mail jsem poslal

Re: Re: Re: Re: Re: kontrolní otázka pro zájemce o kurzy

(Máca, 6. 1. 2012 18:45)

Bomber: Překvapil, velmi dobře zpracováno(lépe, než bych to vyhotovil já), je vidět, že sis ten článek opravdu přečetl, chválím, tohle je dobrý přístup.

článek - Maskování zbraně barvami

(Máca, 4. 1. 2012 12:49)

Myslím, že další užitečný článek, kde byste mohli hledat inspiraci, nejen pro digitální vzory.

http://www.takticka-malorazka.cz/teorie/tm-teorie-jak-vytvorit-digital-camo/

Do budoucna bych rád koupil pár krylon sprejů a budu rád když to budu moct vzít s někým(třeba ještě další dva až tři lidi, počítám tak 3-4barvy po jednom spreji), prakticky čím víc nás na nákup těchto sprejů bude tím větší barevnou paletu si budeme moct dovolit a nebude to to jednotlivce stát majland..

Další užitečný článek

(Máca, 4. 1. 2012 0:17)

http://www.takticka-malorazka.cz/teorie/tm-teorie-moa-mrad/

Zájem

(Petr, 22. 12. 2011 0:26)

Když bude čas, tak bych se určitě chtěl účastnit, a to obou částí...

Re: Zájem

(bomber, 29. 12. 2011 10:05)

taky bych se rád zůčastnil, už nějakou dobu zvažuju koupi snipy, jen nevím jak to budu zvládat časově :-)

výkonná levná manuálka

(Máca, 28. 12. 2011 0:45)

http://airsoftpro.cz/eshop/product_info.php?products_id=1968&osCsid=d8b5f3e53a12f5e0ca2b3b85a6e6b5fb
Cena 1790kč výkon 160m/s, jako jedna z levnější možností určitě stojí za popřemýšlení.

Re: výkonná levná manuálka

(Batman, 28. 12. 2011 10:56)

To je ten stejnej typ, co mel Radar, predpokladam, ze tahle bude z kvalitnejsich materialu.
Kazdoopadne upgrade dily na ni k dispozici jsou (je to sice specificky typ, ale nastesti se dost rozsiril) a zkusenosti s tim uz taky, takze pripadne poruchy ci upgrade by nemel bejt problem.

měření vzdáleností

(Máca, 28. 12. 2011 0:56)

http://102pruzkumnyprapor.cz/ Články Dílcová metoda – jak měřit vzdálenost
Určitě zajímavý a užitečný článek pro lidi co mají zájem o tyto kurzy, v praxi to totiž bude fungovat minimálně na stejném principu, ne-li do puntíku stejně. Podle mě jedna ze zásadních teoreticko/praktických věcí pro oba kurzy(pro přesné určení vzálenosti cíle). Pro zajímavost jsou tam i POSP a ACOG zaměřovače(na svém čínském ACOGu jsem doma zkoušel tu základní míru a i na číně to opravdu tak funguje).

video2

(Máca, 23. 12. 2011 14:54)

podobné, akorát od USMC
http://www.ulozto.cz/11496166/surviving-the-cut-s01e06-marine-sniper-hdtv-xvid-momentum-avi

video z výcviku odstřelovačů

(Máca, 23. 12. 2011 12:51)

Video z výcviku US army odstřelovačů(v angličtině bez titulků), je dost inspirativní a částěčně se můžeme pokusit něco napodobit při našem výcviku.
http://www.ulozto.cz/11495692/surviving-the-cut-s02e02-us-army-sniper-school-avi