Jdi na obsah Jdi na menu

 

              Tip na několikadenní výlet: Toulovcovy Maštale
 
  Dávám na naše stránky příspěvek ze svého skorotýdenního pobytu(5nocí) v mikroregionu Toulovcovy Maštale. Působiště bylo vybrano náhodou, kdy jsem někde na internetu viděl rokokový zámek Nové Hrady zvané též "České Versailles" či “Malý Schönbrunn” a v okolí ideální terén na cyklovýlety a nedaleko Ždárské vrchy a bylo rozhodnuto. Předem musím uznat, že náročnost cyklistických tras je o dost větší než třeba v okolí jihočeské Třeboně, ale vzhledem k hustotě(a značení) tras, lze vždy něco vybrat. Od naší matičky stověžatý je to 160km východním směrem v kraji Pardubickém, okres Svitavy, mezi Hlinskem a Poličkou(10km západně). Jedná se o oblast, kterou dobrovolně sdružuje 11 obcí o rozloze 10000ha s 5000 trvale bydlícími obyvateli v malebné krajině málo dotčené soudobou civilizací  s přírodní rezervací Maštale s pískovcovími útvary (tvořeno svrchnokřídovými a cenomanskými pískoveci) s výškou až 60m (Budislavské skály) a s náznaky skalních měst(např. Toulovcových a Městských maštalích), dále přírodní památku Pivnická rokle (video z televizního pořadu Toulavá kamera) tvořenou úzkým kaňonem v opukách a měkkých pískovcích s jeskyněmi, skalními tunely... a přírodní park "Údolí Krounky a Novohradky" s významnými přírodními hodnotami.

p1160621.jpg

  Jako hlavní základnu jsem zvolil vesničku Borovou (700mnm), kde je kousek severním směrem do Toulovcových maštalí a na jihu jsou Rybenské a Milovské Perničky, Čtyři palice a Drátník, což jsou významné horolezecké terény Českomoravské vrchoviny a kde jsme skoro před 20lety (přesněji 10.10.1992) s Kamzíkem, Honzou Mrkvou a Petrem Garbierem lezecky působili. Mému pobytu tady předcházela teoretická příprava a shánění informací o oblasti, študování cyklomap, přípravou na geocaching (odloveno celkem 12keší), dopravu , ubytování,...
 Camp v Borové je solidně vybaven (i vyhřívaný bazén), akorát není v místě stravování, což nám nevadilo, protože jsme každý den vyráželi na kole čí autem do blízkého i vzdálenějšího okolí za dovolenkovými zážitky. Naš stravovací punkt se nacházel(300m od campu) v stylové "Švandově hospodě u lesa", kdy se dalo debužírovat venku a pizu, kterou já normálně moc nebaštím, měli fakt vynikající a mohu jen doporučit.

p1160445_panorama.jpg

  Přidávám pár tipů na výlety - zajímavá horská vesnička, která stojí za návštěvu je Pustá Rybná, kde je jen pár kilometrů na Malé perničky(zajímavý horolezecký terén) a opačným směrem(východním) na Lucký vrch a do Telecí k památnému stromu "Lukasova zpívající lípa", která má přes 11m v obvodu a její staří se odhaduje na 600-700let. Další zajímavostí oblasti jsou nové dřevěné rozhledny - Toulovcova, Borůvka a Terezka, které stojí za shlédnutí a za panoramata z nich.

p1160325.jpg

  Z historických památek stojí za návštěvu nově rekonstruovaný zámecký komplex Nové Hrady vybudovaný v létech 1774-77 ve stylu francouzských letních sídel, který nabízí prohlídku zámku s expozicí nábytkářského umění, špýchar s expozicí Prvního českého muzea cyklistiky, zámecký hotel, romantické svatební obřady, anglický park s pískovcovou Křížovou cestu a s chovem jelení a dančí zvěře i francouzský typ zámeckých zahrad s barokním divadélkem,...a další zajímavosti.

p1160386.jpg

Středem regionu je obec Proseč u Skutče s Informačním centrem Maštale, nachází se zde muzeum dýmek a expozice historie prosečska a na náměstí povícero občerstovacích stanic(se zahrádkami) k cyklovýletům. Začíná zde také zajímavá planetární naučná stezka vytvořená dětmi. Dále to  jsou skalní obydlí ve Zderazi, údolí Novohradky s chatou Polanka u N.Hradů, Dudychova jeskyně u Boru u Skutče,...
 Kdo má raději městské pamětihodnosti, lze doporučit královskou Poličku s městskou památkovou zónou a s části zachovalými městskými hradbami, pěkným náměstím s morovým sloupem a radnicí. Ve světničce pověžného kostele sv. Jakuba se narodil hudební skladatel Bohuslav Martinů. Další historické město, sahající založením až k Slavníkovcům do 10.století, které jsem na zpáteční cestě navštívili byla větší a honosnější Litomyšl, rodiště světově proslulého hudebního skladatele Bedřicha Smetany s renesančním zámkem, který je zapsán v seznamu kulturního dědictví UNESCO, dále piaristický klášter se zahradou, historické domy renesanční, barokní a empírové s podloubími na Smetanově náměstí, proboštský kostel Povýšení sv.Kříže a další architektonické skvosty.

p1160651.jpg

 No a ten, kdo má nejraději návštěvy obchodních megacenter, tak ten atˇ zůstane v Praze a zajede si do Obchodního centra Letňany, největšího v ČR.
 Těch pozoruhodností je zde opravdu hodně a každý si vybere to svoje a dají se zde najezdit na kole desítky(stovky) kilometrů, nachodit kilometry(desítky km) po turistických cestách a když už není čas, síla nebo počasí, tak se dá přiblížit k cílům pohodlně autem. Na závěr jsem si nechal návštěvu CHKO Ždárské vrchy, návštívil z Blatin skály Drátníku s Orlí věží a Sokolí stěnou a z Českých Milov horolezecké terény Čtyřech palic a Milovských Perniček. Za těch krátkých 6dní se více stihnout nedá a tak někdy (za 20let?) zase nashle v Maštalích.
                                                                                                                          napsal a oblast doporučuje - VencaObrazek

 

P.S.  pár nepodstatných čísel: celkové ubytování 5nocí (stan, auto,...).... 61EUR 

                                                                  vstupné zámek N.Hrady.....3EUR

                                                                             rozhledny.....kolem 1EUR

gps.jpg

 
 
 

Náhledy fotografií ze složky Českomoravská vrchovina 2011