Jdi na obsah Jdi na menu

Údolím dolní Liběchovky

                                                            Výlet na Kokořínsko
              V sobotu 18.června jsme chtěli se Simčou uskutečnit malý přechod Jizerských hor ,bohužel počasí tomu moc nepřálo a tak jsme skončili na Kokořínsku.
 Kokořín s hradem a Pokličkami zná asi každý ,ale my jsme zabloudili do obce Želízy  a vydali se po stopách místního sochaře Václava Levého který v polovině 19 stol. místní skalky přetvořil k obrazu svému. Doporučil bych navštívit po modré značce jeskyni Klácelku se sochařskou výzdobou a Čertovy hlavy.

01._klacelka.jpg

Poté se vrátit se do obce Želízy a pokračovat po žluté značce na dílo Harfenice, na Hada a komu to nestačí tak se podívat na Žabí jeskyně,loupežnickou jeskyni Mordloch a skalku Sedm Chlebů a návrat do Želíz.

03.klacelka-_blanik.jpg

My jsme se přesunuli do obce Kokořín na večeři v místní restauraci Truhlárna.Mohu jen doporučit v 6  hodin večer ještě hotovky,porce jak pro krále a kuchař běhá po lokále a nabízí s naběračkou omáčku na přídavek a při placení další šok,cena no za babku (2x večeře, + pití cca 210,-Kč).
Večeři jsme museli rozchodit a tak jsme se vydali k obci Truskavna a po žluté značce do jeskyně Klemperka.

12._jeskyne_klemperka.jpg

Jeskyně je dobře přístupná cca 50m od cesty a nelze jí přehlédnout. Vstup po žebříku a nebo krátkým komínem. Název dostala po loupežníku Klemperovi, který se prý v jejích útrobách ukrýval někdy počátkem 19. století a později měl být zabit kousek od Truskavy sedláky z Vysoké. Pozor jeskyně slouží jako zimoviště netopýrů a tak návštěvu doporučuji mimo zimu a baterku s sebou.
 
                                                                                                       Ahoj a na Vaše tipy na výlet se těší Simča a Peťas
 

Náhledy fotografií ze složky Kokořín 2011

Komentáře

Přehled komentářů

Venca - Kokořínská romantika

Peťas, pěkné fotky a dobrá myšlenka na inspiraci k výletům po naší vlasti. Několik příspěvků už jsem zde napsal a když není více horolezeckého dění, tak jsou tipy na výlety dobrým doplňkem na našem webu. Nechci dělat reklamu geocachingu, ale tato činnost je ideální spojení pěších(na kole...) aktivit na turisticky zajímavých místech s hledáním "pokladů". V okolí Želíz, Tupadel a Chudolaz jsem se už něco nachodil a doplnil bych pár svých postřehů. Dobrým výchozím bodem jsou také Ješovice a po rovině se dojde lesem ke kapli sv.Maří Magdalény, která je také dílem V.Levého, k Harfenici.
V okolí je také několik menších lezeckých pískovcových útvarů a jeden opravdu skvostný zvaný Železný masiv s několika hvězdičkovými cestami. Jedná se o dvacetimetrovou kyzovou stěnu, opatřenou kruhy s příjemnou obtížností převážně kolem IV. a V. s dobrými možnostmi vlastního dojištění. Trochu hůře se masiv hledá, ale pomocí GPS souřadnic - N50° 26.856 E14° 27.603 to naleznete.

Peťas - Re: Kokořínská romantika

Venco dík za pochvalu fotek, od tebe obzvláště potěší. Kamzíka jsi trochu za fotky v dis. fóru zkritizoval . Ber to s nadsázkou tvoje články o focení beru jako přínos a dobrou radu s čím a co sedá s fotkama dělat.
S Vámi dvěma se nemohu srovnávat a moje technika už má něco za sebou, ale až svůj foťák v podzemí rozložím na atomy tak mně to nebude tak mrzet a pak si snad koupím něco dokonálejšího.
Vím že na stránky by patřila spíše horolezecká tématika a musím uznat že je hezčí pohled na Milli na skále než na zablácenýho Peťase v ďouře, ale my jsme takovej turistickocyklospeleoběžeckopotápěčsko a možná i horo oddíl.

Venca - Re: Re: Kokořínská romantika

Vrátil jsem se z dovolené z okolí Perniček, Čtyřech palic a Drátníku, budou fotky i článek k výletní inspiraci. Je tam pěkně a oživil jsem si skoro po dvaceti letech lezeckou návštěvu tam s Garbierem, Kamzíkem a Mrkvou. S Kamzíkem fotografování diskutujeme, má technicky vzato o generaci lepší nástroj na focení než my a jde jen o to ho stoprocentně kvalitativně využít. Mohu jen poradit z vlastních zkušeností - zrcadlovka je kvalita snímače, objektivů, příslušenství.., ale je větší, těžší..., takže na kolo a keškování kvalitní ultrazoom, do jeskyní a nepohody odolný foták např. Olympus mju a na vážné focení amatérská zrcadlovka. Závěrem, když máš focení jako koníček a k tomu jiné zájmové(sportovní) aktivity, tak s jedním foťákem navystačíš!