Jdi na obsah Jdi na menu
 


Quinoa

6. 8. 2007

Quinoa  česky merlík chilský

Tato nenáročná a odolná vysokohorská plodina s téměř 6 tisíc let dlouhou tradicí představovala od nepaměti hlavní složku potravy obyvatel andské oblasti Jižní Ameriky.

V dnešní době je quinoa ceněná hlavně díky vysoké nutriční hodnotě  a OSN ji klasifikovalo jako jednu z plodin obsahující velmi vysoké procento bílkovin (12-18 %).

Zrno quinoy má vysokou nutriční hodnotu. V porovnání s běžně u nás pěstovanými obilovinami obsahuje více celkových bílkovin (16 až 18 %, výjimečně i přes 20 % v sušině), důležitější však je jejich velmi příznivá skladba. Nejvyšší podíl připadá na albuminy a globuliny, tedy na biologicky nejhodnotnější frakce, obsah méně žádaných prolaminů je nízký. Vysokým zastoupením esenciálních aminokyselin se quinoa podobá sóje. Oproti běžným obilovinám má vyšší obsah lysinu, nethioninu, cysteinu a treoninu. Zvýšený obsah histidinu je významný ve výživě kojenců a malých dětí, u nichž tato aminokyselina patří rovněž k esenciálním.

Lepek quinoa neobsahuje a je proto vhodná na přípravu pokrmů pro celiatiky a některé další alergiky. Škrobu obsahuje semeno quinoy 58 až 68 % v sušině, k pekárenským účelům se však z technologických důvodů svými vlastnostmi nehodí. Mouku z quinoy možno proto přidávat pro zlepšení nutriční hodnoty do chlebových těst maximálně do 10 %. Vyšší přídavky by se nepříznivě projevily na objemu, konzistenci a pórovitosti hotových chlebů. Obsah tuků kolísá v rozmezí 4 až 9 % v sušině. Z mastných kyselin jsou nejvíce zastoupeny linolová (přes 50 % z jejich celkového množství) a olejová (20 %). Díky přítomným antioxidantům je olej z quinoy velmi stabilní.

Quinou možno považovat i za dobrý zdroj některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu i vitaminu C. V porovnání s běžnými obilovinami má nižší obsah pouze niacinu. Nezanedbatelná je i přítomnost mnohých minerálií – fosforu, vápníku, hořčíku, železa, zinku, draslíku, mědi, manganu, síry a dalších. Jejich obsah závisí ovšem především na vlastnostech půdy, na níž rostlina vyrostla. Praním a obrušováním semen se obsah snižuje.

Narozdíl od pšenice nebo rýže nabízí strávníkům vyvážený soubor důležitých aminokyselincož ji zařazuje mezi neobvykle kompletní potraviny. Představuje také důležitý zdroj vlákniny, fosforu, železa a hořčíku. Neobsahuje lepek a je velmi lehce stravitelná.

Quinoa není nijak náročná na přípravu a vyznačuje se příjemně lehkou, nadýchanou strukturou. Po uvaření má jemnou, lehce oříškovou chuť a představuje výbornou alternativu k bílé rýži či kuskusu.

Pokud nepoužíváte kupovanou quinoa v krabici či pytlíku, je nezbytné se nejdříve zbavit saponinů. Proto se zrnka namáčejí na několik hodin do vody, která se posléze vymění za čerstvou a zrna se v ní znovu nechají namočená.

Obvykle se vaří stejně jako rýže (2 šálky vody na 1 šálek quinoy) po dobu 14 - 18 minut.

Uvařená quinoa vypadá jako malé naboptnalé zrnko popkornu, měla by být měkká, tzv. "al dente - na skus". K ochucení je možné použít jakékoliv koření či zeleninu.

Smícháním quinoy s medem, mandlemi, mlékem nebo ovocem vznikne velmi energeticky bohatá a přitom zdravá a chutná forma snídaně.

Mouka této plodiny se skvěle hodí k přípravám těsta při bezlepkové dietě. 

Recepty: budu postupně přidávat...Pokud taky nějaké máte, připište je do komentářů...DIK!

Poznamka: pro větší obsah hořčin je dobré před vařením quinou namočit na delší dobu do vody nebo promýt horkou vodou!!!!!

 

1.Quinoa polévka, netradiční...leč chutově překvapivá 

Ingredience:

1 hrnek semínek quinoy nebo kuskusu, 1,2 l drůbežího nebo zeleninového vývaru, 1 velké vejce vidličkou rozšlehané, sůl a pepř na dochucení, na doplnění: sterilované kapie nebo pečené konzervované papriky, olivový olej, 2 až 3 stroužky česneku.

Postup přípravy:

Quinou nebo kuskus připravte podle návodu na obalu, obvykle je stačí namočit. Vývar v hrnci uveďte do varu, podle potřeby osolte a zavařte do něj quinou. Vypněte plamen a tenkým pramínkem vlijte rozšlehané vejce. Rozmíchejte vidličkou, aby vznikly jakési dlouhé provázky. K polévce podávejte papriky na proužky nebo kostičky, smíchané s česnekem a olejem. Každý si je může podle chuti do polévky přidat, je to nezvyklé, ale zajímavé. Můžete si je také položit na krajíce chleba a k polévce přikusovat.

2.Quinoa se zeleninou a sýrem 

Ingredience:

1 hrnek obilniny zvané guinoa,
sůl,
olej,
350 g brokolice,
½ sáčku mražené kukuřice,
1 větší rajče,
bylinková sůl,
špetka sušeného granulovného česneku,
tvrdý sýr

Postup:

Nejdříve si dáme vařit quinou do 1,5 násobku osolené studené vody. Než quinoa změkne, trvá to asi 18 -20 minut. Mezitím si připravíme zeleninu tak, že na rozpálený olej dáme na růžičky rozebranou brokolici, chvíli restujeme a pak k ní přidáme mraženou kukuřici. Ochutíme bylinkovou solí. Stáhneme plamen na minimum a s troškou vody dusíme doměkka. Přidáme pokrájené rajče a ještě chvilku vaříme. Nakonec vše posypeme špetkou sušeného česneku a vmícháme uvařenou quinoou. Na talíři pokrm doplníme na proužky nakrájeným nebo nastrouhaným tvrdým sýrem.

Citace ze stránek:www.varime-detem.cz.Děkuji!

3.Cuketové pyré  s tofu,quinoa jako příloha..

 

Ingredience:

1 menší cuketa
balíček tofu (marinované, nebo obyčejné ale pak + sojová omáčka)
sůl
pepř
majoránka
česnek
olej

quinoa jako příloha....je nej nej nej!

Postup přípravy.

1. Cuketu i se slupkou nakrájíme na kolečka a necháme napařit na pařáčku do měkka (zachová si více živin). Poté ji rozmixujeme se solí, majoránkou, prolisovaným česnekem, trochou pepře a oleje na pyré.
2. Mezitím bychom měli mít připravené tofu nakrájené na kostičky, buť marinované - to jenom prohřejeme na pánvičce, nebo obyčejné. Pokud použijeme obyčejné, pro lepší chuť je dobré ho orestovat na oleji a sojové omáčce (nasaje sójovou omáčku). Tofu sypeme na pyré.
3.

Jako příloha se hodí cokoli (obiloviny, brambory), mě nejvíce chutnala právě quinoa.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Bern pes

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ahojky,quinou zbožnuju!!!

(síma, 9. 1. 2008 18:12)

Ahoj,jsem na tom podobně jako ty, teprv se s ní seznamuju.Ale doma nam chutna a tak neni problem.
Jen zajimavé info,ktere me prekvapilo:po namoceni pres noc se objevily mainkaté kličky!!!....je to parada, v kliccich je nejvetsi mnozstvi zivin...takže prima na druhou!!!...
Jen uvažuju,kolik musí mít tato rostlinka odvahy a životaschopnosti,když tak brzy začne klíčit.
mejte se a recepty se dam!