Quinoa
Quinoa česky merlík chilský
Tato nenáročná a odolná vysokohorská plodina s téměř 6 tisíc let dlouhou tradicí představovala od nepaměti hlavní složku potravy obyvatel andské oblasti Jižní Ameriky.
V dnešní době je quinoa ceněná hlavně díky vysoké nutriční hodnotě a OSN ji klasifikovalo jako jednu z plodin obsahující velmi vysoké procento bílkovin (12-18 %).
Zrno quinoy má vysokou nutriční hodnotu. V porovnání s běžně u nás pěstovanými obilovinami obsahuje více celkových bílkovin (16 až 18 %, výjimečně i přes 20 % v sušině), důležitější však je jejich velmi příznivá skladba. Nejvyšší podíl připadá na albuminy a globuliny, tedy na biologicky nejhodnotnější frakce, obsah méně žádaných prolaminů je nízký. Vysokým zastoupením esenciálních aminokyselin se quinoa podobá sóje. Oproti běžným obilovinám má vyšší obsah lysinu, nethioninu, cysteinu a treoninu. Zvýšený obsah histidinu je významný ve výživě kojenců a malých dětí, u nichž tato aminokyselina patří rovněž k esenciálním.
Lepek quinoa neobsahuje a je proto vhodná na přípravu pokrmů pro celiatiky a některé další alergiky. Škrobu obsahuje semeno quinoy 58 až 68 % v sušině, k pekárenským účelům se však z technologických důvodů svými vlastnostmi nehodí. Mouku z quinoy možno proto přidávat pro zlepšení nutriční hodnoty do chlebových těst maximálně do 10 %. Vyšší přídavky by se nepříznivě projevily na objemu, konzistenci a pórovitosti hotových chlebů. Obsah tuků kolísá v rozmezí 4 až 9 % v sušině. Z mastných kyselin jsou nejvíce zastoupeny linolová (přes 50 % z jejich celkového množství) a olejová (20 %). Díky přítomným antioxidantům je olej z quinoy velmi stabilní.
Quinou možno považovat i za dobrý zdroj některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu i vitaminu C. V porovnání s běžnými obilovinami má nižší obsah pouze niacinu. Nezanedbatelná je i přítomnost mnohých minerálií – fosforu, vápníku, hořčíku, železa, zinku, draslíku, mědi, manganu, síry a dalších. Jejich obsah závisí ovšem především na vlastnostech půdy, na níž rostlina vyrostla. Praním a obrušováním semen se obsah snižuje.
Narozdíl od pšenice nebo rýže nabízí strávníkům vyvážený soubor důležitých aminokyselin, což ji zařazuje mezi neobvykle kompletní potraviny. Představuje také důležitý zdroj vlákniny, fosforu, železa a hořčíku. Neobsahuje lepek a je velmi lehce stravitelná.
Quinoa není nijak náročná na přípravu a vyznačuje se příjemně lehkou, nadýchanou strukturou. Po uvaření má jemnou, lehce oříškovou chuť a představuje výbornou alternativu k bílé rýži či kuskusu.
Pokud nepoužíváte kupovanou quinoa v krabici či pytlíku, je nezbytné se nejdříve zbavit saponinů. Proto se zrnka namáčejí na několik hodin do vody, která se posléze vymění za čerstvou a zrna se v ní znovu nechají namočená.
Obvykle se vaří stejně jako rýže (2 šálky vody na 1 šálek quinoy) po dobu 14 - 18 minut.
Uvařená quinoa vypadá jako malé naboptnalé zrnko popkornu, měla by být měkká, tzv. "al dente - na skus". K ochucení je možné použít jakékoliv koření či zeleninu.
Smícháním quinoy s medem, mandlemi, mlékem nebo ovocem vznikne velmi energeticky bohatá a přitom zdravá a chutná forma snídaně.
Mouka této plodiny se skvěle hodí k přípravám těsta při bezlepkové dietě.
Recepty: budu postupně přidávat...Pokud taky nějaké máte, připište je do komentářů...DIK!
Poznamka: pro větší obsah hořčin je dobré před vařením quinou namočit na delší dobu do vody nebo promýt horkou vodou!!!!!
1.Quinoa polévka, netradiční...leč chutově překvapivá
Ingredience:
1 hrnek semínek quinoy nebo kuskusu, 1,2 l drůbežího nebo zeleninového vývaru, 1 velké vejce vidličkou rozšlehané, sůl a pepř na dochucení, na doplnění: sterilované kapie nebo pečené konzervované papriky, olivový olej, 2 až 3 stroužky česneku.
Postup přípravy:
Quinou nebo kuskus připravte podle návodu na obalu, obvykle je stačí namočit. Vývar v hrnci uveďte do varu, podle potřeby osolte a zavařte do něj quinou. Vypněte plamen a tenkým pramínkem vlijte rozšlehané vejce. Rozmíchejte vidličkou, aby vznikly jakési dlouhé provázky. K polévce podávejte papriky na proužky nebo kostičky, smíchané s česnekem a olejem. Každý si je může podle chuti do polévky přidat, je to nezvyklé, ale zajímavé. Můžete si je také položit na krajíce chleba a k polévce přikusovat.
2.Quinoa se zeleninou a sýrem
1 hrnek obilniny zvané guinoa,
sůl,
olej,
350 g brokolice,
½ sáčku mražené kukuřice,
1 větší rajče,
bylinková sůl,
špetka sušeného granulovného česneku,
tvrdý sýr
Postup:
Nejdříve si dáme vařit quinou do 1,5 násobku osolené studené vody. Než quinoa změkne, trvá to asi 18 -20 minut. Mezitím si připravíme zeleninu tak, že na rozpálený olej dáme na růžičky rozebranou brokolici, chvíli restujeme a pak k ní přidáme mraženou kukuřici. Ochutíme bylinkovou solí. Stáhneme plamen na minimum a s troškou vody dusíme doměkka. Přidáme pokrájené rajče a ještě chvilku vaříme. Nakonec vše posypeme špetkou sušeného česneku a vmícháme uvařenou quinoou. Na talíři pokrm doplníme na proužky nakrájeným nebo nastrouhaným tvrdým sýrem.
Citace ze stránek:www.varime-detem.cz.Děkuji!
3.Cuketové pyré s tofu,quinoa jako příloha..
Ingredience:
1 menší cuketa
balíček tofu (marinované, nebo obyčejné ale pak + sojová omáčka)
sůl
pepř
majoránka
česnek
olej
quinoa jako příloha....je nej nej nej!
.
1. | Cuketu i se slupkou nakrájíme na kolečka a necháme napařit na pařáčku do měkka (zachová si více živin). Poté ji rozmixujeme se solí, majoránkou, prolisovaným česnekem, trochou pepře a oleje na pyré. |
2. | Mezitím bychom měli mít připravené tofu nakrájené na kostičky, buť marinované - to jenom prohřejeme na pánvičce, nebo obyčejné. Pokud použijeme obyčejné, pro lepší chuť je dobré ho orestovat na oleji a sojové omáčce (nasaje sójovou omáčku). Tofu sypeme na pyré. |
3. |
Jako příloha se hodí cokoli (obiloviny, brambory), mě nejvíce chutnala právě quinoa.
|
Náhledy fotografií ze složky Bern pes
Komentáře
Přehled komentářů
Ahoj,jsem na tom podobně jako ty, teprv se s ní seznamuju.Ale doma nam chutna a tak neni problem.
Jen zajimavé info,ktere me prekvapilo:po namoceni pres noc se objevily mainkaté kličky!!!....je to parada, v kliccich je nejvetsi mnozstvi zivin...takže prima na druhou!!!...
Jen uvažuju,kolik musí mít tato rostlinka odvahy a životaschopnosti,když tak brzy začne klíčit.
mejte se a recepty se dam!
ahojky,quinou zbožnuju!!!
(síma, 9. 1. 2008 18:12)