Jdi na obsah Jdi na menu
 


Problem v Rh faktoru u těhotných /obecně - ne jen u SLE/

2. 11. 2007

Rh negativní matka a Rh pozitivní dítě

 

Obrazek

 

Krevní skupina a Rh-faktor se vyšetřuje během prvního prenatálního vyšetření i u všech těhotných žen.

Přítomnost možných protilátek se během těhotenství vyšetřuje třikrát. 

Problém nastává, když je žena Rh negativní a muž Rh pozitivní. Hrozí tak nebezpečí, že dítě bude také Rh pozitivní.

Problém nastává v dalších těhotenstvch,u prvního ne!!!...ale do těhotenství je nutné považovat i všechny potraty.


Co z toho vyplývá?

Pokud Rh negativní matka čeká Rh pozitivní dítě, je riziko, že organizmus matky vytváří protilátky vůči krvi vlastního dítěte, tzn. organizmus matky "se nebude snášet" s organizmem dítěte. Příčinou vzniku protilátek (izoimunizace) matky proti krvinkám plodu je průnik malého množství krvinek plodu přes placentu k matce. Toto se děje i během těhotenství, avšak množství je tak malé, že zpravidla nevede k izoimunizaci matky. Za porodu nebo za potratu je toto množství již mnohem větší a matka může být izoimunizována.

Kdysi byl tento problém častou příčinou potratů a úmrtí novorozenců. Dnes už umíme k této komplikaci přistupovat úspěšně. Problém Rh inkompatibility (tj. nesnášenlivosti v Rh systému) nehrozí při prvním těhotenství, protože pokud se během těhotenství neudálo nic závažného, krvinky z krve matky a z krve dítěte se nepromíchají. Při porodu však mohou krvinky Rh+ dítěte proniknout do krve Rh- matky. Pokud by tvorba protiáltek anti-D dramaticky stoupla už během těhotenství, musel by být porod vyvolán dříve.


Léčení :   Obrazek

Po porodu se vyšetří Rh faktor narozeného dítěte. Je-li Rh+, matka dostane do 72 hodin po porodu injekci Rhega. Pokud je dítě Rh-, Rhega se nepodává. Jednoduše můžeme říci, že tato podaná protilátka zničí v krvi matky Rh+ krvinky plodu dříve, než si tělo matky začne vůči nim tvořit protilátky. Ty by mohly během dalších těhotenství vážně poškodit plody. Platí, že s každým dalším těhotenstvím stoupá tvorba protilátek anti-D, a tím i riziko poškození plodu, ale jenom v případě, že matce nebyly po porodu Rhega podána.

A ještě něco - injekce Rhega se aplikuje nejen u Rh- žen po porodu, ale i u těch, které překonaly nebo podstoupily potrat. Doporučuje se však i ženám po amniocentéze nebo po mimoděložním těhotenství.


 

KOMPLETNI INFO najdete TU:

http://www.nase.rodina.cz/clanek5559.htm

 

Náhledy fotografií ze složky Medvídek

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Problém

(Markéta, 19. 10. 2010 15:58)

No jo,ale co když je injekce podána,ale i přesto se začnou protilátky tvořit?Co se stane při dalším těhotenství,má-li matka už před ním pozitivní protilátky???

odpověd pro Lenku

(Agata, 8. 1. 2009 10:44)

Leni,toto není poradna, pokud chcete odpoved na svou otázku,doporučuji položit ji do této poradny na serveru www.zenska-neplodnost.cz
Posilam i primy odkaz:
http://www.zenska-neplodnost.cz/poradna-lekare
Tam vam odpovi presně a erudovaně.
Mějte se, nezoufejte,bude líp!

protilatky

(lenka, 8. 1. 2009 10:25)

dobry den,rada bych se na neco zeptala vcera mi byla provedena revize delohy po potratu zarodek po 5tt zanikl a v 8+5 to bylo potvrzeno,pote mi byla odebrana nekolikrat krev a zjistily tvoreni protilatek proti miminku,dostala jsem tu injekci ja jsem Rh negativni a pritel Rh pozitivni....muze to opet znamenat i po podani injekce dalsi spatne tehotenstvi?co to pro nas znamena do budoucna?dekuji