Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pro nedonošené - návod na čepičky.:O)))

14. 3. 2008

 

Jednou jsem v Praktické ženě asi před 2 lety zachytila akci

 

Pletení pro nedonošené děti.

Obrazek


Pletly se podle návodu v časopise malinkaté čepičky a ponožtičkyObrazek,aby nebylo nedonošenečkům v inkubátoru zima. Protože nemají v pořádku termoregulaci, je to pro ně důležité,mít hlavu a nohy pěkně v teple....pro koho není, že? Upletla jsem teda pár čepiček Obrazeka nějaké ponožky (už bylo pozdě,víc jsem toho nestihla, ale vyzkoušela jsem je na naších medvědech ...malinkatejch...podívejte se,mají je medvědi na sobě...:o)!)Akce měla tenkrát obrovsky uspěch!!!!! 

 

 
 Obrazek

Mě to ale pořád leží v hlavě a chtěla jsem se zeptat, zda byste se některá z Vás, která pletete a pletací jehlice u Vás zahálejí, nepřipojila?

 


Návod na dělání teprve hledám (nemusí být asi jenom pletené, ale třeba háčkování je taky prima...). Nebojte, je to fakt jednoduchý, práce na pár desítek minut...protože jsou věci malinkatý.

Představovala bych si, že by každý upletl podle své fantasie nějaké výtvory,vypral a usušil a potom je sebereme a odevzdáme někde na nedonošeneckém oddělení, kde o ně bude zájem...


 

Co Obrazek myslíte???...jdeme do toho?


 

Postup a poznámky pro výrobu čepiček pro nedonošené 

 

Je jedno, jakou velikost budou čepičky mít a jakým vzorem budou pletené.

Obrazek

Já je pletu :

 

  1. Čistě hladce Obrazek
  2. Nebo hladce, obrace – ty víc pruží a přizpůsobí se velikosti hlavinky, ale bojím se, aby dětičky tento vzor netlačil… 
  3. Někdy i žerzejem Obrazek

 

Je to fakt jedno….


Začínám na 55-75 ok (možno i o pár ok méně…)…dětské hlavinky jsou různé, taky na naroděj různě nedonošené (třeba mají i kolem půl kila!!!!)…tak se alespoň najde vic možností na míru tomu kterému dětátku vybrat čepici.

 

Výška pletení je taky víceméně odhadem, cca …12 -17cm , někdy dělám lem - čepičku s ohnutím (to je výška pletení větší kolem 15-17cm) jindy bez něj (to potom pletu třeba jen 12-14cm na výšku)…ale častěji dělám s lemem. Nedá se říct co je lepší, prostě udělejte to tak, jak máte náladu a taky dostatek vlny.

 

 

Nedělám na čepičkách žádné bambulky, jen minimálně ozdoby…je taky důležitější funkce zahřívání než zdobení 

 

Barvy se taky moc neřeší, já  pletu se vším, co mám, aby se co nejvíc využily i malé zbytečky vln….jen prosím, aby byly vlny co nejšetrnější pro dětskou pokožku…

Obrazek

 

 

Představte si prostě, jak se narodíte předčasně, jak je Vaše kůže asi jemná a tenká…a ještě vyperte věcičky v dětském nebo hodně šetrném prášku na praní a nechte v dětské v aviváži , aby byly na omak co nejjemnější…


 

 Tady jsem vyfotila všechny čepičky, co dodnes vznikly u nás doma…teda neeee všechny, 2 jsem půjčila kamarádce, co se taky chce zapojit…..

 

 

Obrazek

Ta ponožka je čistě zkušební, je velká pro nedonošené…, až udělám nějakou proporčně vyhovující, dám vám vědět. Ponožky pletu na 2 jehlicích uplně jednoduše….takže jsou taky hnedka na světě..:o)))


Díky moc za pomoc a na závěr dávám citaci mailu, který zajištuje ODBYT našich výrobečků.


 

 

Z nemocnice Ustav pro matku UPMD a dítě mi napsali:

 

 

Vážená paní, děkuji za krásnou nabídku, určitě uvítáme pro naše nedonošené děti čepičky a ponožky.

Prosím kontaktujte se s naší vrchní sestrou Ilonou Križanovou (tel: 296511828), která s vámi dohodne další postup.

Děkuji jménem oddělení za vaši podporu. s pozdravem  Prim. Zbyněk Straňák

Obrazek

 

 


 

 

 

 Pomůžeme dětem se čepičkami zahřát , aby mohly v klidu růst!!!!


 

 

Díky za přízeň a Vašim rukám za robotu...

 

 

Náhledy fotografií ze složky Ibišky