Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kočičí dráp

6. 4. 2007

Další názvy:

Cat´s Claw - Vilkakora - Vilcacora - Uňa de Gato - Kočičí dráp - Uncaria tomentosa

Vilkakora pochází z deštného pralesa Amazonie a dalších tropických oblastí střední a jižní Ameriky. Indiáni ji po staletí používají k léčbě rozličných onemocnění včetě artritidy, sexuálně přenosných infekcí, vředů, horečky a dokonce i rakoviny.

Obrazek

Vědecky prokázané účinky:

1) Stimulant imunitního systému
Jisté složky izolované z této byliny, zejména alkaloid isopteropodin, zvyšují fagocytózu (schopnost bílých krvinek napadnout a zničit škodlivé viry, bakterie, atd…).

2) Protizánětlivý účinek
Vědci se domnívají, že vilkakora má silný protizánětlivý účinek v celém trávicím traktu a v pojivových tkáních.

3) Antioxidant
Několik polyfenolů obsažených ve vilkakoře prokazuje silný antioxidační účinek (ničí volné kyslíkové radikály).

4) Tonizace srdce a cév
Alkaloidy vilkakory (mitrafylin, rhynchofylin a hirsutin) snižují krevní talka a mají vasodilatační účinek (rozšiřují cévy). Rhynchofylin též zabraňuje shlukování krevních destiček, pomáhá předcházet trombóze (ucpání cév), snižuje srdeční frekvenci a krevní cholesterol.




Vhodné aplikace vilkakory:

chřipka

nachlazení

různorodé infekce

artritida - zánět kloubů

onemocnění střev

srdeční a cévní onemocnění




Kontraindikace a lékové interakce:
Neužívejte během těhotenství.
Pozor při užívání antihypertensiv (léků na snižování krevního tlaku), antidiabetik a immunostimulantů - v těchto případech se poraďte s ošetřujícím lékařem...




Vilcacora pod mikroskopem.

Díky pečlivému výzkumu je známo velmi podrobně její chemické složení, biologické vlastností, toxikologie, bezpečnost podávání a v neposlední řadě díky klinickým studiím byly objektivizovány její účinky na lidský organizmus. Hlavní léčivou složkou Vilcacory jsou skupiny alkaloidů (indolové, oxindolové), sloučenin, které zaujímají hlavní místo mezi léčebnými substancemi rostlinného původu, dále látky zvané steroly, aminoglykosidy, terpeny, taniny, flavonoidy atd. Takové množství různorodých skupin účinných látek dává Vilcacoře samozřejmě patřičný potenciál.

Mezi hlavní účinky na lidský organizmus Obrazek

  • můžeme počítat účinek protirakovinný,
  • protizánětlivý,
  • antivirový,
  • antiepileptický,
  • imunomodulační a imunostimulační,
  •  antioxidační a detoxikační,
  • snižuje hladinu krevního tlaku,
  • působí též jako antiarytmikum.

     Výsledky výzkumu ukázaly, že extrakty z Vilacory vyvolávají apoptozu a silně brzdí růst rakovinných buněk rakoviny plic, vaječníků, kůže, nádorů mozku, střeva, žaludku u melanomů i leukémie a lymfomů typu B, blokují specifická vazebná místa receptorů ženských pohlavních orgánů, stimulují fagocyty k produkci cytokinů, to jsou látky, které významně regulují imunitní systém, navíc působí cytoprotektivně na epiteliální buňky vystavené škodlivým faktorům, tzn. že chrání epiteliální buňky před změnami vedoucími k nádorovému bujení, u sliznice zažívacího ústrojí zabraňují vzniku vředové choroby.

    Užívání extraktu z Vilcacory po dobu 15ti dnů u kuřáků způsobilo výrazné snížení mutagenní aktivity (aktivita která vede k buněčným změnám opět ve smyslu nádorového zvratu) jejich moče. Studium bezpečnosti podávání Vilcacory ukázalo, že není v běžných léčebných dávkách toxická pro člověka.

    Vilcacora a její praktické léčebné využití

    Konkrétní nemoci, na které se Vilcacora s úspěchem používá jsou zejména a hlavně různé druhy rakoviny od ledvin a močových cest, přes rakovinu prostaty, plic a dýchacích cest, zažívacího traktu, ženských pohlavních orgánů, rakovinu prsní žlázy včetně předrakovinné prevence.

    Další velmi širokou indikací jsou zánětlivá onemocnění různých lokalizací od zánětu kloubů, ledvin, plic, průdušek, slinivky, močového měchýře, žaludku, atd. v jejich akutní i chronické podobě.

    Další dobré zkušenosti přinesla kombinace v léčbě artrózy, bolestí různého původu, u lupenky a jiných kožních onemocnění, v menopauze, při vředovém onemocnění žaludku, vysokého krevního tlaku, špatné funkci jater např. po žloutence, dokonce i při onemocněních jako je deprese , stavy úzkosti, menstruační poruchy, hučení v uších, hemeroidy, křečové žíly, astma, cukrovka atd.

    Preventivní podávání Vilcacory je samozřejmostí.

  • Můžeme podstoupit např. omlazující kůru, kůru proti padání vlasů, revitalizující kůru, redukovat nadměrnou či nedostatečnou hmotnost nebo obecnou protirakovinnou prevenci.

     

  •  

    Náhledy fotografií ze složky Medvídek