Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přírodní sladidla

9. 10. 2007

 

Zajímavý obecný článek najdete:

http://www.mineralfit.cz/clanek/651--prirodni-sladidla---nahradte-bily-cukr.html

Povídání o medu:


Členění medu:


Med květový
Je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin. Je snadno sravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky. Květový med je velice ceněn v lidovém léčitelství.
Med pastový
Je to vybraný květový med, převážně řepkový. Tyto medy jsou bohaté na látky bílkovinné povahy a řady vitamínů (B1, B2, B6, B12, C, E), které však často rychle krystalizují. Krystalizace je přirozenou vlastností medu - je zárukou jeho pravosti. Specifickou technologií zpracování již zkrystalizovaného čistého medu (mechanickým rozdrcením hrubých krystalů na mikrokrystalky) vzniká jemný krém, tzv. pastový med, který vyniká lahodnou chutí, lehce se roztírá a nestéká z namazaných ploch.
Med medovicový
Jedná se o zpravidla tmavší med, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy osahuje více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organizmu. Má charakteristickou, velmi lahodnou vůni a chuť, pro které jsou tyto medy velice oblíbené, žádané a ceněné.

Med je nejznámější a nejdůležitější včelí produkt. Je to hodnotná dietetická potravina, sladidlo a "lék". Včely jej vytvářejí z nektaru nebo medovice, které sbírají, a z výměšků hltanových žláz. Výslednou sladkou hmotu uskladňují v plástech.

Med obsahuje:

  • 15-20% vody,
  • 30-38% fruktózy (cukr hroznový),
  • 26-33% glukózy (cukr ovocný),
  • 1-10% sacharózy (cukr řepný, nejméně obsažen v květových medech vyjma akátového a čistcového),
  • 1-10% vyšších cukrů,
  • 0,1-1,0% minerálních látek (draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď),
  • 0,1-0,6% enzymů (glukózooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza),
  • 0,1-0,5% organických kyselin (k.glukonová, k.citrónová, k.jablečná, k.jantarová, k.mravenčí, k.šťavelová a další),
  • 0,1-0,5% aminokyselin (fenylalanin, prolin, alanin, valin, cystein, lysin a další),
  • 0,1% vitamínů (B1, B2, B3, biotin, C, kys.pantotenová),
  • hormonální látky (adrenalin, acetylcholin, noradrenalin, dopamin a látky z mateří kašičky),
  • barviva (rutin, kverutin a jiné flavonoidy a antokyany),
  • vonné látky (diacetyl, acetaldehyd, propionaldehyd a 50 dalších).

Přirozenou vlastností medu je krystalizace, kterou neztrácí svou hodnotu.!!!!
Krystalizace závisí na obsahu glukózy, která je více obsažena v medech květových, a proto dříve krystalizují. Do původního tekutého stavu jej lze přivést postupným zahříváním ve vodní lázni do 45°C. Postavením do blízkosti tepelného zdroje (topení, trouba aj.) zkrystalovaný med změkne a lze jej pak pohodlně roztírat.
  

Stevia Obrazek

  

  Sladký polibek 10g (Stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky) – přírodní sladidlo

Nenápadná, bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlinka Stevia rebaudiana, též Eupatorium rebaudianum, pocházející z Paraguaye (kde je odnepaměti používána tamějšími Indiány), je staronový objev - pro její úžasné vlastnosti je bezvadným sladidlem pro diabetiky, lidi s nadváhou a pro každého, kdo má zájmem udržovat své zdraví. 

 Například v Japonsku je stevia nejpopulárnějším nekalorickým sladidlem, steviu přidávají do coly, dezetů, žvýkaček a spousty jiných potravinářských výrobků už od poloviny sedmdesátých let.


Na mnoha místech se stévie pěstuje právě kvůli svým velice sladkým lístkům, které sladkostí mnohonásobně předčí řepný či třtinový cukr.

Navíc steviosid, tedy ono přírodní sladidlo extrahované ze stévie, vykazuje nulovou energetickou hodnotu. Chutí se neliší od řepného cukru, ale ti, kteří toto sladidlo používají, nemusejí hlídat svoji tělesnou hmotnost. Mnozí lidé s nadváhou naopak sladí výhradně tímto sladidlem, protože tak ukojí svou chuť po sladkostech a na vysokokalorické pamlsky oslazené cukrem nemají chuť.
Američtí indiáni používali lístky stévie nejen k oslazení nápojů a pokrmů, ale znali i jejich léčebné účinky.

Mnohem později vědci zjistili, že tato sledovaná populace z kmene indiánů Guarani téměř netrpí kazivostí zubů, takže mohli potvrdit, že stévie dokáže zničit celou řadu nebezpečných bakterií ústní mikroflóry. Při žvýkání i toho nejmenšího lístku vydrží sladká chuť v ústech velice dlouho a člověk pak nemá touhu po jiných energeticky vydatnějších pokrmech a nemá pocit hladu. Což je opět velká výhoda pro lidi, kteří chtějí shodit nějaké to kilo dolů.

 

VÝHODIČKY pro lidičky :

 

  • Je 200 až 300-krát sladší než cukr a nízkokalorická, čili blahodárná pro hypoglykemiky
  • Pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech, podporuje pankreas a léčí diabetes 2
  • Je dokonalá při snaze zhubnout, přátelé!
  • na rozdíl od umělých sladidel nemá karcinogenní účinky!!!!
  • na rozdíl od bílého cukru nepřispívá k artróze 
  • na rozdíl od bílého cukru se neukládá v těle v podobě tuku
  •  

    Zajímavé informace i o domácím pěstování rostlinky i jiné diskuse najdete ZDE:

     

    http://www.kudlanka.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=753&Itemid=34

     

    http://www.diabetacek.cz/search.php?rsvelikost=sab&rstext=all-phpRS-all&rstema=75

     

    Hodně informací,včetně toho,kde tento sladký "zázrak"pod jménem STEVIANA seženete je tady:

     

     http://www.jaruna7.bloguje.cz/

     

     

    Glucon

    100% rostlinný doplněk stravy snižující glykemickou reakci


    je vhodnou, patentově chráněnou kombinací stabilizovaných rýžového osemení a extraktu z pískavice řeckého sena s výrazným synergickým efektem.


    • o/ je velmi bohatý na antioxidanty a vitamíny a zároveň velmi efektivní ve snižování hladiny glukózy v krvi po požití jídla.
      1/ pomůže u některých diabetiků, dosáhnout úspěšně kontroly nad hladinou glukózy v krvi bez inzulínu.
      pomáhá diabetikům snížit jejich potřebu inzulínu a závislost na něm.
      2/ pomůže překonat nebo prodloužit dobu, kdy si tělo začne vytvářet rezistenci vůči inzulínu a přestane reagovat na jeho injekce.
      3/ z dlouhodobého hlediska může snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi.
      4/ obsahuje značné množství přírodních antioxidantů, které pomáhají chránit citlivé orgány jako oči, ledviny, játra a srdce. Tyto orgány jsou zvláště citlivé na vysokou hladinu glukózy v krvi.

       

      Použité suroviny: 

      Stabilizované rýžové osemení
      Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a také jedinečný komplex přírodních antioxidantů - celkem 97. Z nich nejvíce pozornosti zasluhují tokoferoly (vitamin E), tokotrienoly a oryzanol. Antioxidanty jsou velmi důležité pro diabetiky, protože pomáhají chránit vnitřní orgány a oči před poškozením, způsobeným zvýšeným obsahem glukózy v krvi.
      Rýžové osemení obsahuje velké množství nerozpustné i rozpustné vlákniny a přispívá tak ke snížení rizika rakoviny tlustého střeva. Dále vykazují silné antivirové účinky. Tento výrobek má již velmi dlouhou historii bezpečného používání.

      Extrakt z rostliny Pískavice řecké seno
      Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum) je jednoletá bylina z čeledi bobovitých. K léčebným účelům jsou používána semena, nebo extrakt ze semen. Semeno obsahuje v průměru 30 procent slizovitých látek (saponin), bílkoviny, tuk., silici, báze trigenellin a cholin, ale také mnoho organicky vázaného fosforu a železa.
      Semena mají tonizující účinky na organismus. Pískavice řecké seno je známá jako velmi užitečný pomocník při kontrole glukózy v krvi po požití jídla a je doporučována diabetikům. Německý úřad E monograph doporučuje diabetikům konzumovat 6 gramů semen pískavice denně. Studie prováděná na 25 lidech nemocných diabetem typu I a II ukázala, že 1 gram extraktu pískavice zlepšuje glykemickou kontrolu, snižuje rezistenci inzulínu a snižuje hladinu cholesterolu. Jeden gram tohoto extraktu je stejně efektivní jako 20 gramů semen pískavice.
      Působí dále příznivě proti nadýmání, při ledvinových poruchách, ochablosti a bolestech v bedrech, kýle, impotenci a průjmu. Používají se i ke zmírnění křečí a menstruačních bolestí. Účinná látka ovlivněním mléčné žlázy zvyšuje laktaci. Saponin zabraňuje absorpci cholesterolu, proto nedochází k ukládání cholesterolu na stěnách tepen, čímž se snižuje nebezpečí infarktu. Příznivě působí na snížení krevního tlaku.
      obsahuje velké množství rozpustné a nerozpustné vlákniny.

      Návod k použití:
      Glucon je v podobě prášku. Doporučená denní dávka je 1 vrchovatá čajová lžička (7 - 8 gr.) 3x denně vždy před jídlem, celkem tedy 21 - 24 gr. denně.
      Glucon lze smíchat s vodou, lněným olejem, jogurtem, cereáliemi nebo jinou vhodnou potravinou.
      K výrobě je použitý čistý extrakt z pískavice řeckého sena, který má mnohem lepší chuťové vlastnosti než samotná semena. Tento extrakt je asi 10x silnější a nevykazuje žádné alergické reakce.
      Hmotnost výrobku: 200 g


       

      Jakon

      zázračná plodina Inků 

       

      Jakon je plodina, která je součástí původní diety vysokohorských indiánských kmenů oblasti And. Jeho listy jsou používány v peruánském tradičním léčitelství pro své hypoglykemické účinky.

       

      Hlízy jakonu jsou vhodné pro diabetiky i pro lidi,kteří chtějí zdravě žít, protože účinně snižují množství cukru v krvi. Obsahují totiž polysacharid inulin, který je znám zvláště svou schopností snižovat glykémii. Jeho výhodou je, že při normální glykémii dále nepůsobí, a tudíž nezpůsobuje hypoglykémie. Inulin dále zlepšuje činnost střev, chrání před nádory tlustého střeva, zmírňuje zácpu, pomáhá předcházet infekčním průjmům, snižuje krevní tlak, zlepšuje onemocnění ledvin!!!!, má příznivý vliv na poměr HDL a LDL cholesterolu, posiluje imunitní systém a zlepšuje pokožku.

       

      Nutriční hodnota jakonu je jen 54 Kcal ve 100 g jedlé dužiny, je tedy vhodný i pro redukční diety. Narozdíl od topinamburu se nerozváří, můžeme ho tedy konzumovat buď čerstvý, nebo vařený, pečený či dušený.

       

      Jak jakon chutná?

      Chuť jakonu je někde mezi okurkou a ředkvičkou. Nepálí, naopak je sladší, než okurka.

       

      Způsob konzumace:

      Jakon se může jíst bez problémů čerstvý. Asi 5-10 dkg jakonu oloupeme, nakrájíme na plátky a konzumujeme.

      Mě nejvíce chutná zeleninový salát s jakonem: okurku, papriku, mrkev, rajče a 10 dkg jakonu nakrájíme na menší kousky, osolíme, lehce zalijeme olivovým olejem a můžeme podávat.

      Šťáva z vylisovaného jakonu je výbornou náhražkou džusu.

       

      Doporučená denní dávka:

      Člověk by měl denně sníst maximálně 10 dkg jakonu. Vyšší dávka může mít projímavé účinky a je tedy vhodná především k úpravě zácpy.

       

      Další informace a recepty na úpravu:

      časopis Dia Život 6/96 str. 12

      http://www.ordinace.cz/article.php?articleId=7905&full=1

      http://www.radanal.cz/vitaminy/archive/doc/l/L_30AC.doc

       

      Kde a za kolik je možné jakon získat?

      Jakon je možné objednat za sníženou zaváděcí cenu 69 Kč/kg + poštovné 35 Kč u Zemědělského družstva Vltava Zalužany POUZE  DO  VYPRODÁNÍ  ZÁSOB !!!

       

      Zemědělské družstvo Vltava Zalužany

      262 84 Zalužany

      Okres Příbram

       

      Minimální objednávka je 1 kg hlíz jakonu.

       

      Uveďte prosím svou plnou adresu, množství a zda jste diabetik/čka 1. nebo 2. typu nebo jaké máte jiné potíže

       

      Dále je možné u ZD Vltava Zalužany objednat jakon na sadbu.

       

      Ve zdravé výživě se už začíná objevovat produkt -Sirup z jakonu bio:

      najdete ho nejen tady:

      http://www.lifefood.eu/produkty/sirup-z-jakonu-bio.html

       

      Skladování hlíz jakonu:

      Čerstvé hlízy jakonu skladujte při teplotě 6-10 stupňů Celsia ve vlhkém prostředí.

       



       

       

      Jiné cukry než řepné 

      Hledejte TU:

       

       http://www.medunka.cz/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=36&Itemid=41 

       

       

  •  

     

  •  
  •  

    Náhledy fotografií ze složky Ibišky

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    xylitol

    (xylitol, 8. 8. 2014 14:38)

    Dobrý den,

    dalším přírodním sladidlem, které může sloužit jako náhrada za bílý cukr je xylitol. Více než 40 let výzkumů prokázalo, že xylitol pomáhá zabraňovat kazivosti zubů a čistí ústní dutinu. Xylitol má také o 40% méně kalorií a obsahuje až o 75% méně sacharidů než řepný cukr.

    Více informací o xylitolu můžete najít na http://www.brezovycukr.cz