Jdi na obsah Jdi na menu
 


Substituce

6. 9. 2007

Hormonální  substituce a SLE.

Dotaz z evra.cz.
Cituji:---------------------------------------------
 
Odpoved Mudr.Pasekove
----------------------------------------------
Dobrý den,
na tyto dotazy neodpovídám, toto je antikoncepční poradna, ale vám odpovím. Vaše lékařka má pravdu, u SLE není žádná hormonální substituce možná, ani za remise.Riziko aktivace SLE je příliš vysoká - hlavně estrogenní složka substituce je potenciálně riziková....
Zkuste nějaké přírodní přípravky s fytoestrogeny.

12. 7. 2007, na dotaz odpovídala: MUDr. Vladimíra Paseková


Závěr jedné studie si přečtěte na tomto odkazu :

http://www.farmakoterapie.cz/document/pdf/172.pdf


 
 
Takže odpověd je jasná.  
 

Na mě teď je, abych Vám vyzjistila a dala přehled o těch fytoestrogenech.

Fyto - látky z rostliny, estrogeny-sloučeniny podobné strukturou ženským pohlavním hormonům.

 

Takže, jdu na to, vyčkejte věcí příštích...


Na začátek něco o KLIMAKTERIU alias MENOPAUSE:


prima článečky....
Klikněte na odkazy:
 
 

http://www.mineralfit.cz/clanek/2110--klimakterium-a-menopauza.html

http://nakupujeme.cz/dedekkorenar/index.php?switch=dk/detail&idktg=39858&id=204174


Klimakterium není nemoc -

ale je to fyziologický proces, který je spojený s řadou problémů a

typických obtíží spojených s menopauzou jako jsou:

• návaly horka

• zvýšené pocení

• únava

• změny nálady

• suchost kůže a sliznic

• zvýšené vypadávání vlasů

• celková fyzická a duševní nepohoda

  • k projevům klimakteria patří i častější zlomeniny a ostoporosa!..Když budeme ale obezřetní a budeme léčit projevy klimakteria v předstihu fytohormony,nemusí dojít k odbourávání kostní hmoty tak rychle a porosa bude zpomalena.Hlavní je ale přidat zdravou plnohodnotnou výživu a řádnou porci pohybu...protože bez pohybu se látky nezabudovávají do kostí,at jíte co jíte...FAKT.(vědecky dokázáno(

Důvodem KLIMAKTERIA je, že naše vaječníky se rozhodnou po dlouhodobé práci (produkovat vajíčka a všechny hormony, které se starají o metabolismus a hlavně těhotenství) si taky odpočinout. Nezlobte se na ně a přistupte k této situaci s porozuměním a hlavně s informacemi...

Hodně je doba,kdy začne menopausa, závislá na genetice (maminka měla-li menopausu až po 5o-tce..můžete být klidnější), ale hodně také závisí na tom, jak se o sebe staráte a co jíte. Zdravá plnohodnotná a vyvážená výživa dokáže hodně...

Takže, jakmile naše vaječníky začnou "stávkovat" (lépe dělat to všechno v předstihu, podle hesla: Kdo je připraven,není ohrožen...), je načase začít s tím něco dělat.

 

Obecný článek a počteníčko naleznete TADY:

Obrazek

 


Moudré hlavy radí:
  1. dodávat dostatečné dávky hořčíku 2-3 tablety za den a vitamínu E 300-400m.j.

     

  2. zlepšit stravu, jíst více jídel s obsahem fytoestrogenů - soja apod.

    Jídla se sojou najdete v šikovném článečku ZDE:

    http://www.celostnimedicina.cz/sojove-vyrobky.htm

     

  3. zařadit doplnky s fytoestrogeny

     

  4. nechat si změřit kostní hmotu-jestli nejsme ohroženi osteoporosou a léčit ji (nejprve vápníkem a hořčíkem, později jsou nutné léky)


 
 

 Fytoestrogeny:

 
  • fyto: látky izolované z bylinek
  • estrogeny:strukturou napodobující (podobné) pohlavní hormony v ženském těle - estrogeny.


  • DEFINICE:Fytoestrogeny jsou přírodní rostlinné látky vykazující podobný účinek, jaký mají ženské hormony. Jejich název vyjadřuje skutečnost, že pocházejí z rostlin (z řeckého phyton = rostlina) a působí podobně jako přirozené lidské estrogeny. Mají schopnost obsazovat v lidském těle vazebná místa pro přirozené estrogeny (estrogenové receptory) a nahrazovat tak v řadě případů jejich funkci. Míra a druh jejich účinku jsou závislé na řadě faktorů, jako je jejich koncentrace v těle, síla vazby na receptory, typ buněk nebo tkání na které působí, a rovněž je mnohdy jejich účinek odlišný v mužském a ženském těle. Působení rostlinných fytoestrogenů na lidský organismus je velmi mnohostranné, mají ochranný vliv velmi komplexní a bylo pozorováno snížení rizika vzniku ženských nádorů, ochrana proti cévním chorobám a vliv na snížení cholesterolu Oobecně se říká,že estrogeny ochraňují ženy proti infarktům a mozkovým příhodám). Bylo též vědecky prokázáno, že stimulace estrogenových receptorů v prsou komplexem přírodních rostlinných látek fytoestrogenů vede ke zvětšení prsů. Přírodní fytoestrogeny totiž způsobují, že prsní žláza začne opět růst a produkovat novou tkáň, čímž dochází ke zvětšování a zpevňování poprsí.

  • velmi podrobné informace se dočtete ZDE:

  • http://www.gynet.cz/?page=13&msgid=22


Byliny:

použijte, prosím spíše rady bylinkáře, který je určitě zná a s užíváním a hlavně přípravou účinných forem(čaj,odvar,tinktura...)Vám pomůže.

Najdete fytoestrogeny  v těchto bylinách:

Alternativní možnosti léčby 

HRT klasická ( u SLE zakázaná) však nemá pouze výhody. Mohou se vyskytnout i nežádoucí účinky. Nejčastěji to je zadržování sodíku a otoky. Estrogeny zvyšují riziko tromboembolických komplikací (nebezpečí ucpání cév), a to zejména u kuřaček a žen s vysokým krevním tlakem. Je také obava (dosud však spolehlivě neprokázaná), že se zvyšuje riziko vzniku rakoviny mléčné žlázy.

HRT se nesmí používat při akutním onemocnění jater, akutní tromboflebitidě (zánět žil) nebo tromboembolických příhodách, karcinom prsu a endometria a těhotenství. Zvýšené opatrnosti je pak třeba při chronickém onemocnění jater, žlučových kamenech, tromboembolické příhodě v anamnéze a karcinomu endometria a prsu v anamnéze.
V případech, kdy není podávání HRT vhodné nebo žena tuto léčbu odmítá, je možné takovým ženám doporučit přípravky pocházející z přírodních zdrojů, které obsahují látky, jejichž účinky se podobají účinkům přirozených estrogenů.

Nejčastěji najdeme zdroje těchto látek v rostlinné říši.

  • Ploštičník (Cimicifuga racemosa, též Actaea racemosa, angl. black cohosh) - výtažek z oddenku prokazatelně omezuje výskyt klimakterických neurovegetativních obtíží. Doporučená denní dávka je 40 mg suchého extraktu. Léčivými látkami obsaženými v extraktu jsou triterpenové glykosidy a isoflavony. Současné užívání s HRT se nedoporučuje, neboť kompetují o estrogenní receptory, účinek se vzájemně nezesiluje, ale naopak ruší. Výtažek z ploštičníku najdeme například ve volně prodejném léčivém přípravku Menofem.
  • Isoflavony - s estrogenoidní aktivitou najdeme též jeteli lučním (Trifolium pratense) či v sojových bobech. Používají se rovněž k omezení neurovegetativních obtíží a zdá se, že brzdí úbytek kostní hmoty při osteoporóze. Výsledky dlouhodobých studií však nejsou dosud k dispozici. Výtažek z jetele najdeme např. v přípravku Menoflavon (40 mg v jedné dávce).
  • Včelí mateří kašička (gelée royale) a květní pyl - na základě empirických zkušeností lidové medicíny jsou dostupné i přípravky obsahující uvedené látky. Včelí produkty obsahují mnoho užitečných látek (bílkoviny, uhlohydráty, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny, minerály, steroly, acetylcholin a mnohé další), které posilují obranyschopnost a omezují neurovegetativní obtíže. Přípravky kromě včelích produktů často obsahují i další užitečné látky jako vitamíny, minerály, koenzym Q10 a podobně. Mnohé z těchto látek působí jako účinné antioxidanty, tedy látky „zpomalující“ stárnutí. Přípravky nemohou užívat osoby alergické na včelí produkty.
  • Pro zmírnění neurovegetativních obtíží a depresivních stavů lze s úspěchem používat fytofarmaka jako je třezalka tečkovaná, kozlík lékařský, meduňka lékařská, chmel otáčivý, mučenka pletní a jiné.

Zdroje informací:
Cibula D. Hormonální substituční léčba.


 
Tyhlety bylinky mají také vyzkoušený efekt na klimakterium:

Kořen lékořice lysé


Estragon


Jírovec maďal (kaštan koňský)


Jestřáb ptačí


Soja - podrobný článek o soje a jejím vlivu na ženský organismus:

http://www.celostnimedicina.cz/soja-a-sojove-produkty-jako-mimoradne-vhodne-potraviny-pro-lidskou-vyzivu-rndr-petr-fort-csc.htm


V jakých jídlech - výrobcích ke koupi - najdete soju se dočtete TADY:

http://www.celostnimedicina.cz/sojove-vyrobky.htm


 

Smldinec neboli divoký jam (Dioscorea villosa) dodává formuli 5% diosgeninů. Obsahuje steroidní prekurzory (biologicky významné výchozí látky), které regulují hormonální funkce syntézu progesteronu. Pomáhají kontrolovat záněty, relaxují svaly, snižují riziko vzniku osteoporózy a endometriózy. Pomáhají upravovat hladinu krevního cukru a tím zpomalují degenerativní změny v tkáních.




Ploštičník (Cimicifugae racemosa) dodává formuli 2,5% triterpenoidů. Má účinky podobné estrogenu. Pomáhá snížit hladinu luteinizačního hormonu, který přispívá k návalům horka, nočnímu pocení a poševní atrofii. Snižuje bolestivost a upravuje rovnováhu hormonů. Zlepšuje psychický stav a snižuje práh k nadměrnému podráždění. Také zmírňuje poruchy spánku a problémy s koncentrací.




Červený jetel (Trifolium pratense) dodává formuli 8% isoflavonů. Je výborným zdrojem fytoestrogenů (isoflavonů), ty pomáhají organismu snížit návaly horka, předchází úbytku kostní hmoty, udržují zdraví kardiovaskulárního systému a snižují riziko zhoubného bujení. Též zlepšuje spánek, náladu a zvyšuje libido.

Červený jetel ( isoflavony) - tady pozor, tahleta bylinka není u SLE doporučena ...teda co jsem vyčetla!!!!

 



Andělika čínská (Angelica sinensis) dodává formuli 1% liguistidů. Je pravděpodobně nejdůležitější prostředek působící jako kardiovaskulární a hormonální tonikum (posilující látka), které zmírňuje menopauzální symptomy. Má antispazmatické (křečím zabraňující), protizánětlivé a antikoagulační (bránící vzniku krevních sraženin) vlastnosti. Pomáhá též proti vysoušení poševní sliznice.

http://www.proenzi.cz/aktuality.asp?da_id=130




Drmek obecný (Angus-castus) dodává formuli 0,5% angusidů. Obsahuje progesteronu podobné sloučeniny, které stimulují uvolňování luteinizačního hormonu a potlačují uvolňování folikuly stimulujících hormonů, které se podílejí na vzniku menopauzálních obtíží. Pomáhá udržovat hormonální rovnováhu, zmírňuje náladovost, úzkostné stavy a nespavost. Již ve starém Řecku byl drmek obecný používán jako afrodisiakum.




Lopuch větší (Arctium Lappa). Jeho přírodní močopudné vlastnosti pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a zmírňovat záněty. V tradiční herbální medicíně se používá na čištění krve, jater a zmírňování bolestivosti, zvláště v případech artritidy a podobných zánětlivých onemocnění. Pomáhá stimulovat vyměšování žluče a snižuje riziko vzniku zhoubných nádorů. Dále byly pokusem na zvířatech prokázány účinky i protinádorové působení.


Můžete také zkusit směs bylinek, jiných než jsou uvedeny výše, které celkově uklidnují:

Fytokliman Planta se jmenuje ten čaj...ale fytoestrogeny jako takové asi moc neobsahuje:

http://www.lekarna.cz/fytokliman-planta-spc-20x1-5gm-sacky/


 

Potravní doplňky:

...odborný článek obecně o HRT:

http://www.solen.cz/pdfs/int/2004/08/07.pdf

http://tema.apatykar.cz/index.php?id=172


Pro potravní doplnky  si můžete skočit do lékárny, kde vám prodají tu kterou bylinu, zakuklenou pod farmaceutický prodejní název.



Pokusím se Vám pomoci zorientovat se, která bylina je kde, v kterém preparátu z lékárny:

Ještě to chystám....strpení.....je to děsná piplačka...

 

 

 

 
 

Náhledy fotografií ze složky Motýli

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

přechod

(žolík, 9. 5. 2014 21:11)

to se mi moc hodí tento článek,můj imunolog mi řekl,že bych neměla červený jetel a ani třezalku u kožního SLE a marně hledám co si na návaly a prostě na tyhle problémy(jako bychom jich nelěly už dost!) nasadit.tak dík a pokud je ještě nějaká konkrétní radička sem s ní :) děkuji

CHLOUPKY V OBLIČEJI

(EVA, 30. 4. 2009 8:48)

DOBRÝ DE NÁ SE NĚJEK ZMÍRNIT POMOCÍ BYLINEK RŮST CHLOUPKŮ NA OBLIČEJI DĚKUJI EVA