Pečení chleba
To se divíte, co???....na stránkách o lupusu taková přízemní věc jako je CHLEBA.
Ale ja jsem tomu pečení uplně propadla a tak se chci s tím nadšením podělit taky s Vámi.
Kdo máte rádi historii, ZDE něco z minulosti a chlebu:
Historie chleba
Nejdříve člověk konzumoval nasbíraná obilná zrna tak, jak je příroda stvořila. Později mu oheň pomohl k tomu, aby si zrna opražil a zrno se stalo stravitelnějším. Pak přišlo na řadu drcení obilných zrn v kamenných hmoždířích a primitivních mlýnech. Větší kámen byl stabilní a pomocí menšího kamene se zrna drtila. Tohoto principu bylo ke mletí obilí užíváno až do vynálezu válcových mlýnů. Z pomletého či podrceného obilí se snadno připravila kaše. Byla již lépe stravitelná a na rozpálených kamnech z ní bylo možno upéci placky. U některých národů se takto připravuje chléb dodnes (arabský chléb pita, mexické tortilly apod.). Podobný charakter má též suchý a křehký chléb severských krajin nebo židovský maces.
Významným objevem se stal kynutý (kvašený) chléb. V dnešní době je pro nás kynutý chléb již samozřejmostí. Kvásek vytvořili předkové odložením dobrého kousku z nejlepšího chlebového těsta a nechali ho usušit. Sloužil jim pak jako očkovadlo pro další přípravu chleba.
Dalším způsobem, jakým se napomáhalo kynutí chleba, bylo kvašení otrub nebo celozrnné mouky, spařených horkou vodou. V každém kraji se používaly na přípravu kvásku jiné postupy a přísady, jako např. kvašení pomocí burčáku nebo moštu z vína, pivní pěny apod. Některé zahraniční firmy se snaží vyrábět podle starých lidových receptur tzv. Kvasové startery
Uvodní počteničko pro ty, které to nalákalo:
Na pečení chleba v domácí pekárně není na tom vůbec nic těžkého, pekárna totiž hněte,uhlazuje a peče UPLNE sama - jediné co musíte udělat vy, je nasypat tam suroviny (bud směs koupenou v krámu nebo suroviny podle receptů,které jsou přiloženy k pekárně nebo na netu jich je milion a jeden!!!) a nalít vodu, nastavit co a jak (udat rozkazy pekárně) a potom chlebik vyndat a nakrájet.
Jo a taky zbaštit!!....ale to nebude problem, kdo okusil, uvěří!!!
Podívejte se kolik pekáren je na trhu:
http://domacipekarny.dama.cz/pekarny.php
Nechci nikoho ovlivnovat,ale já mám tuto: Eta Siesta
http://www.bilezbozi.cz/domaci-pekarny/eta-siesta-0149
.... a je spolehlivá, servis na každým kroku a dokonce se mi stalo, že nám hák spadl do drtiče, poškodil se.....Požádala jsem po internetu paní v servisním středisku a ona mi obratem poslala háky nové a zdarma!
Idyla...
Každý si vyberte tu svou, svému srdci milou....
Co sledovat při výběru pekáren:
Moje poznámky:
- existují jedno a dvou hákové.Hák to je taková potvůrka otáčivá, která se dá vyndat a po nasazení se točí uvnitř nádobky,ve které se všechno odehrává a ten hák vše zařídí.Lepší je dvouháková pekárna, protože promísení surovin je kvalitnější.
- programů na přípravu těsta je habaděj, jsou už předprogramované - délka pečení a mísení je přizpůsobená surovinám...celozrnné se pečou třebas déle...
- ovládání je jednoduché, zvládla to i moje maminka,které jsme dali pekárnu k narozeninám, když jí bylo 75 let (dp t= dpby se považovala za technického analfabeta..jak s oblibou říká...) a od té doby peče a peče...
- v pekárně nemusíte jen péci chleba, dá se tam míchat těsto - sladké i slané, dělat sekaná - míchání a po vyndání háků i pečení, příprava jamů a marmelád a podobné brikule.
- nebo si tam připravíte chlebové těsto a když se Vám chce, upečete reclíky nebo houstičky v troubě.
Recepty:
http://www.domaci-pekarny.cz/recepty/slane/006-univerzalni-chleb.html
http://www.emartinka.cz/doma.asp?Dotaz=pekarna&show=5011001
http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php
Vše potřebné se dozvíte na těchto serverech:
nebo
Firma směsi na chleba:
SEMIX
http://www.semix.cz/nabidka/pro-spotrebitele/produkty/#domaci-pekarna
LABETA
http://www.labeta.cz/produkty.php
...ale jsou dostupné v obchodech ted už běžně.Jak se říká, u dobrého obchodníka!!!
Ne nadarmo byly pekárny hitem letošních VANOC !!!!
Dobrou chut a chlebem provoněný domov přeju!!!
Náhledy fotografií ze složky Ibišky
Komentáře
Přehled komentářů
Pekárnu mám rok a půl a nic tak dobře těsto nevypracuje jako pekárna. Peču veškeré pečivo, sladké, slané, rohlíky - žitné, cereální, kefírové... a chleba, ten peču přímo v pekárně, nemusím se o to starat a spotřebu má oproti troubě úplně minimální
K cemu pekarny?
(Kaven, 2. 1. 2009 22:31)Vite o necem co dokaze pekarna a nedokaze trouba? Egyptani (kteri prvni prisli s kvasenym chlebem) pekli v primitivnich jilovych pecich. Na chlebu vicemene zaviselo jestli budou nebo nebudou hladovet. Vy si pecete chleba jen tak pro chut kdyz mate naladu a potrebujete na to plasty, mikroprocesory, tovarny a cinske delniky ... proc?
super
(Jarka Rad., 12. 4. 2008 16:07)to mám radost z příspěvku,pekárnu si chci časem pořídit,jen nevím kterou...
Domácí pekárna
(Hana, 24. 3. 2009 17:03)