Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pečení chleba

7. 9. 2007

To se divíte, co???....na stránkách o lupusu taková přízemní věc jako je CHLEBA.

Ale ja jsem tomu pečení uplně propadla a tak se chci s tím nadšením podělit taky s Vámi.


 

Kdo máte rádi historii, ZDE něco z minulosti a chlebu:

Historie chleba

Nejdříve člověk konzumoval nasbíraná obilná zrna tak, jak je příroda stvořila. Později mu oheň pomohl k tomu, aby si zrna opražil a zrno se stalo stravitelnějším. Pak přišlo na řadu drcení obilných zrn v kamenných hmoždířích a primitivních mlýnech. Větší kámen byl stabilní a pomocí menšího kamene se zrna drtila. Tohoto principu bylo ke mletí obilí užíváno až do vynálezu válcových mlýnů. Z pomletého či podrceného obilí se snadno připravila kaše. Byla již lépe stravitelná a na rozpálených kamnech z ní bylo možno upéci placky. U některých národů se takto připravuje chléb dodnes (arabský chléb pita, mexické tortilly apod.). Podobný charakter má též suchý a křehký chléb severských krajin nebo židovský maces.

Významným objevem se stal kynutý (kvašený) chléb. V dnešní době je pro nás kynutý chléb již samozřejmostí. Kvásek vytvořili předkové odložením dobrého kousku z nejlepšího chlebového těsta a nechali ho usušit. Sloužil jim pak jako očkovadlo pro další přípravu chleba.

Dalším způsobem, jakým se napomáhalo kynutí chleba, bylo kvašení otrub nebo celozrnné mouky, spařených horkou vodou. V každém kraji se používaly na přípravu kvásku jiné postupy a přísady, jako např. kvašení pomocí burčáku nebo moštu z vína, pivní pěny apod. Některé zahraniční firmy se snaží vyrábět podle starých lidových receptur tzv. Kvasové startery


Uvodní počteničko  pro ty, které to nalákalo:

http://technet.idnes.cz/test-domacich-pekaren-kazde-rano-cerstvy-chleb-fqk-/tec_technika.asp?c=A071217_051352_tec_technika_kuz


Na pečení chleba v domácí pekárně není na tom vůbec nic těžkého, pekárna totiž hněte,uhlazuje a peče UPLNE sama - jediné co musíte udělat vy, je nasypat tam suroviny (bud směs koupenou v krámu nebo suroviny podle receptů,které jsou přiloženy k pekárně nebo na netu jich je milion a jeden!!!) a nalít vodu, nastavit co a jak (udat rozkazy pekárně) a potom chlebik vyndat a nakrájet.

 

 

Jo a taky zbaštit!!....ale to nebude problem, kdo okusil, uvěří!!!

Podívejte se kolik pekáren je na trhu:

http://www.pekarny.unas.cz/

http://domacipekarny.dama.cz/pekarny.php


Nechci nikoho ovlivnovat,ale já mám tuto: Eta Siesta

http://www.bilezbozi.cz/domaci-pekarny/eta-siesta-0149

.... a je spolehlivá, servis na každým kroku a dokonce se mi stalo, že nám hák spadl do drtiče, poškodil se.....Požádala jsem po internetu paní v servisním středisku a ona mi obratem poslala háky nové a zdarma!

Idyla...

Každý si vyberte tu svou, svému Obrazeksrdci milou....

Co sledovat při výběru pekáren:

http://www.pekarny.unas.cz/

 

Moje poznámky:

  • existují jedno a dvou hákové.Hák to je taková potvůrka otáčivá, která se dá vyndat a po nasazení se točí uvnitř nádobky,ve které se všechno odehrává a ten hák vše zařídí.Lepší je dvouháková pekárna, protože promísení surovin je kvalitnější.
  • programů na přípravu těsta je habaděj, jsou už předprogramované - délka pečení a mísení je přizpůsobená surovinám...celozrnné se pečou třebas déle...
  • ovládání je jednoduché, zvládla to i moje maminka,které jsme dali pekárnu k narozeninám, když jí bylo 75 let (dp t= dpby se považovala za technického analfabeta..jak s oblibou říká...) a od té doby peče a peče...
  • v pekárně nemusíte jen péci chleba, dá se tam míchat těsto - sladké i slané, dělat sekaná - míchání a po vyndání háků i pečení, příprava jamů a marmelád a podobné brikule.
  • nebo si tam připravíte chlebové těsto a když se Vám chce, upečete reclíky nebo houstičky v troubě.

Recepty: 

http://www.domaci-pekarny.cz/recepty/slane/006-univerzalni-chleb.html

 

http://www.emartinka.cz/doma.asp?Dotaz=pekarna&show=5011001

 

http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php


 

 

Vše potřebné se dozvíte na těchto serverech:

http://www.pekarny.unas.cz/

nebo

http://domacipekarny.dama.cz/

 

 

 

 

 

Firma směsi na chleba:

SEMIX

http://www.semix.cz/nabidka/pro-spotrebitele/produkty/#domaci-pekarna

LABETA

http://www.labeta.cz/produkty.php

 

...ale jsou dostupné v obchodech ted už běžně.Jak se říká, u dobrého obchodníka!!!

 

Ne nadarmo byly pekárny hitem letošních VANOC !!!!


 

Dobrou chut a chlebem Obrazekprovoněný domov přeju!!!

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Ibišky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Domácí pekárna

(Hana, 24. 3. 2009 17:03)

Pekárnu mám rok a půl a nic tak dobře těsto nevypracuje jako pekárna. Peču veškeré pečivo, sladké, slané, rohlíky - žitné, cereální, kefírové... a chleba, ten peču přímo v pekárně, nemusím se o to starat a spotřebu má oproti troubě úplně minimální

K cemu pekarny?

(Kaven, 2. 1. 2009 22:31)

Vite o necem co dokaze pekarna a nedokaze trouba? Egyptani (kteri prvni prisli s kvasenym chlebem) pekli v primitivnich jilovych pecich. Na chlebu vicemene zaviselo jestli budou nebo nebudou hladovet. Vy si pecete chleba jen tak pro chut kdyz mate naladu a potrebujete na to plasty, mikroprocesory, tovarny a cinske delniky ... proc?

super

(Jarka Rad., 12. 4. 2008 16:07)

to mám radost z příspěvku,pekárnu si chci časem pořídit,jen nevím kterou...