Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sauna

27. 9. 2007

Sauna:

 

Sauna je původní finské slovo označující malé stavení nebo místnost, která se po vytopení používá jako ohřívárna při saunování. Vnitřek sauny je velmi dobře izolovaný od okolí a vykládaný dřevem, které působí dobře na psychiku člověka. V sauně jsou saunová kamna (finsky kiuas), která obvykle vyhřejí místnost na teplotu od 60 do 120˚C, ale lze nalézt sauny i o teplotě 130 až 140˚C. Ve finské sauně jsou na kamnech kameny, na které se čas od času nalévá voda, aby vzniklá pára na chvíli zvýšila vlhkost vzduchu. Vlhkost vzduchu v sauně je obvykle relativně malá, několik desítek procent.

V saunových kamnech se obvykle topí dřevem, ale velmi častá jsou elektrická kamna, zejména v bytech. Někdy je možno se setkat i s naftovými kamny.

Primitivní sauna může fungovat bez použití saunových kamen. Základem je opět dobře izolovaná stavba, která je ale vytápěna kameny, rozžhavenými venku v otevřeném ohni. To je nejspíš i původní princip vytápění sauny.

Saunování:

Březová metla – vihta
 
Březová metla – vihta

Ohřátí těla nad normální tělesnou teplotu je příjemné a relaxující. V sauně se uvolňují unavené svaly a zklidňuje stresovaný mozek, protože tělo do krve vyplavuje úlevu přinášející látky jako jsou endorfiny.

Neexistuje žádná doporučená doba, po kterou se máte vyhřívat. Platí zde zlaté pravidlo dokud se vám to líbí, přesto je nutno dbát na pocity pálení nosu a kůže obličeje a zvýšeného pocitu horka. Obvykle k němu dochází kolem 15ti minut podle teploty vzduchu v prohřívárně sauny. Každé předržení jak v horku tak v chladu je riziková záležitost.

Pro lepší pocit ze saunování se saunující ve Finsku často šlehají březovými metlami s listím (finsky vihta nebo vasta). Přivádějí si jím vice tepla na kůži a vdechují eterické látky z rozdrcených březových listů.

V Česku se k prokrvení kůže používaji různé pomůcky(kartáče, žínky) a hlavně cílená automasáž.

Kompletní informace o saunování ZDE:

http://www.sauna-info.cz/

Stanovisko odborníka:

odpověď:

---------------------------------------------------------------
Vážená paní, myslím si , že sauna u zánětlivého revmatického onemocnění je  rizikem. Na druhou stranu , jste-li v plné remisi velmi opatrně zkusit lze.
S pozdravem
 

MUDr. Helena Dejmková

Revmatologický ústav

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Vlci

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář