Jdi na obsah Jdi na menu
 


GERLACH aneb nejdražší akce v historii HČ

15. 9. 2007
Skoro poeticky jsme si téměř půl roku malovali výstup na nejvyšší chloubu Vysokých Tater - Gerlachovský štít ...
... realita byla jiná, před výstupem místy komická, při výstupu pro jedny drsná - pro ty druhé tragická a po návratu dospěla do rozměrů, ze kterých dnes radši nikdo básně nepíše.

Pátek 08:07 - odjezd z Hlavního nádraží, vybaveni pivem v plechu usedáme do kupé s velice příjemnou a po celou cestu tichou starší paní slovenské národnosti, na kterou se ve finále nedostalo ani trochu z půl kila nasoleného špeku.
Ve Starem Smokovci po příjezdu bereme útokem kancelář Horskych vodcov, odkud po rozpravce o ceně (chtěli nám napařit 6000,- SK za dva lidi s vůdcem, což jsem si nenechal líbit a požadoval původních 5400,- domluvených necelých 24 hodin předtím) míříme směr dalším "zděšením" na hotel Slizský dům.Slečna v recepci sice slizská nebyla, ale nechtěla se nechat odbejt vůči našim požadavkum o pokoj za 690,-SK na hlavu a stále nám nutila jiný za 990,-/hlava.Nakonec končíme v "díře" ze 4ma palandama a hovnem za topením na patře, kde sprcha představuje neodtékající vanu z chlupama a vlasama a záchod ..... Nicméně dosáhli jsme svého a platíme každý 690,- S.vočí.

Sobota 06:30 - ve vestibulu hotelu se to hemží nadrženými horaly, kteří čekají až si je vyvolají vůdci.Trochu to připomíná dětské tábory, kdy se po příjezdu rozdělují děti do jednotlivých družstev.No ale za ty prachy,
vem čert organizační postupy.
Čekáme, kdy se ozve moje jméno a mezitím letmo prohlížíme vůdce jak si vybavují své skupinky mačkami, sedáky a cepíny.Padá moje jméno a já si jdu pro našeho vůdce s otázkou, jestli jsou tu i zbylí (máme totiž zaplacený 3) vůdci."Hlavas" šátrá v papírech na otázku však nereaguje a ukazuje mi dva vůdce, kteří nám byli přiděleni.Po krátkém seznámení se opět ujišťuji, že i třetí vůdce je a jsem ujištěn, že se tu někde pohybuje.
Nasazujem tedy se Shebim bagl s vybavou a vyrážíme po magistrále k Batizovskému plesu.Před námi jsou asi tak 4 možná 5 skupin.Tempo je přijatelné a po necelé hodince jsme u plesa,

Obrazek

kde nám Kobr s Fidlou oznamujou, že vůdce, který údajně někde běhal, vůbec nedoběhl a chlapi tak zůstali úplně sami před hotelem.Prý jim vůdce dorazí tak do hodiny.My zatím obcházíme pleso a pomalu stoupáme po kamenech k nástupu pod Gerlach.U řetězů jsme první, tak se moc nezdržujem, nasedáme do úvazu,

Obrazek

mačky a cepín v pohotovosti na baglu a navazujeme se v pořadí vůdce - Shebí - já.
První úsek lezení zvládáme bez pomoci řetězů, je to pěkná asi 10m skalka (řekl bych někde mezi 2 až 3).

Obrazek

Obrazek

U sněhového pole nasazujeme mačky a přecházíme pod další "skalku".Tady už plně využíváme kramlí, neboť skalka je v jednom úseku převislá a nechce se nám riskovat hned na začátku :o)
Po zdolání nastupujem do zasněženého žlebu a dál už jen po sněhu stoupáme k vrcholu.Zhruba 300m (délkových)od vrcholu pauzírujem.

Obrazek

Počasí nám nepřeje, viditelnost je tak 10m a neustále drobně sněží.Za dalších 20 minut dobíváme vrchol toho dne jako první.

Obrazek

Obrazek


Bylo nám jasný, že z vrcholu kromě symbolického kříže neuvidíme nic, takže kromě několika fotek, podání si rukou a lehkého posilnění začínáme sestupovat.
Sestup, kromě mého podebrání si mačkou nohavici u kalhot, jde dobře.Ke sněžení se přidává zesilující vítr, který nás šlehá krupkama sněhu do obličeje a neustálé uhybání nahoru jdoucích nadšenců.Cestou zdravíme Klobouka, který měl to štěstí a mohl být s náma toho dne na vrcholu.Což se nedalo říct o zbytku naší výpravy, kteří došli z vůdcem k řetězům za vydatného deště a tam je vůdce otočil, že dneska už to nepůjde, možná i z toho důvodu, že sebou neměl ani jednu expresku, která by se jim v tom marastu zaručeně hodila.

Žlebem scházíme opět ke kramlím a řetězům, dolů to jde mizerně, skála je mokrá, stejně tak i veškeré železo v ní a udržet se dělá menší problémy.Nicméně i přes to zdoláváme poslední 3m jištěnou skalku, shazujeme úvazy, mě dokonce SHEBÍ batoh, který sjíždí po sněhu o 50m níž - naštěstí cestou kudy se vracíme - a sestupujem zpátky s dobrým pocitem k hotelu.S Jozkou (náš vůdce) si po chodníku vypravíme vlastní zkušenosti z hor i z práce a za neustálého klábosení

Obrazek

dorážíme před hotel.Tam čeká a gratuluje nasranej Kobr s Fidlou a už u piva vypráví story jak a s kým se zaručeně nedostat na Gerlach.
Po Kloboukově návratu opouštíme Slizský dům a jdeme zkusit štěstí na Hrebienok s dalším cílem : Zbojnická chata.

Dál už nemá cenu nic popisovat, snad jen zmínka o ubytku za 150,- v chodbě vedle kotelny na Bílikově chatě a kráse Velké studené doliny.

Obrazek

Obrazek



Horám zdar.

Kost a fotky by Shebee

------------------
Z kancelare horskych vodcov si nakonec v pondeli Kobr s Fidlou odnášejí každý po 2tis SK, které jim byly vráceny se srážkou za vzbuzení a vytažení vůdce pod řetězy.
Inu dá se tak říci, že co 1 metr s vůdcem v Tatrách to 1 SK :o)))

pred gerlachovsky komiks zde

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gerlach 2008

rukka,11. 3. 2009 8:48

Vloni v září jsme si zaplatili 2 vůdce na Gerlach.
Ráno v 5:30 jsme v dresech - a vůdce jenom jeden.
Pak jsme se dozvěděli, že druhý (kokot) šel právě v 5:30 spát - nachcanej jak došky. Ale nakonec jsme nelitovali - šel s námi Fero Compel a !!Peter Šperka!!, tak že v 7:30 jsme vyrazili a vše už bylo OK. Letos dáváme Lomničák - zatím taky v září.

Re: Gerlach 2008

rukka,16. 7. 2013 11:32

Chlapi - kruh se uzavírá - Petera Šperku - co s náma šel tenkrát na ten Gerlach popravili zkurvený talibánci pod Nanga Prabat a Já se vracím na skok na Brnčálku a na Rysy na slovač - lehce s přítelkyní
Co vy?? něco podnikáte, nebo jenom nedoplňujete webovky, jako já osvoje??!!
čago Rukka

Re: Re: Gerlach 2008

shebee,16. 7. 2013 13:31

T se Šperkou je mazec.. na webovky sereme.. nikdo na to nemá moc čas.. ale za 14 dní dáváme pěknej počin, během 10 dnu na GG studelgrátem, pak ortler hintergrátem, sestup po normálce / přejezd na Weisshorn a ostgrat.. tak jestli se to povede, třeba sem něco dáme.. Horám zdar a dávej na sebe bacha !

gerlach

shebee,5. 10. 2009 15:00

No taky slušně.. je to jen potvrzení, že srát na ně.. díky za reakci a info !

Tak pánové, další zážitek ze Slovače

rukka,5. 10. 2009 14:51

- jak jsem avízoval cca rok, od loňského Gerlachu jsme se chystali na Lomničák. Organizační zmatek slovenských vodcou předčil veškerá očekávání!!! Po tříměsíčním intenzivním písemném domlouvání vůdců, několikerém potvrzení atd. nakonec Himalaya klub týden před výstupem vše odřekli. Nás 6 kokotů, se zabukovaou a zaplacenou Brnčálkou jsme zůstali v luftě. Nakonec se nám podařilo přemluvit jinou firmu, která den před výstupem dohodila jiné vůdce - že nás za 115 ojro za kus povedou nahoru. Nakonec nemecký rebrík, mědenné lavky a Lomničák dobyt a už nikdy více. Príste jedeme v klidu Rakousko. příp. fotky na www.rukkapane.eu
zdar a sílu

lomničák

shebee,16. 3. 2009 8:25

Díky za příspěvek rukko. my už na průvodce zcela rezignovali a vše ostatní pouze na vlastní pěst.. je to na pěst.. :) přeju hodně štěstí..

tatry

shebee,6. 2. 2009 8:28

to záleží na koho narazíš... já proti nim nic nemám, vyjma těch přemrštěnejch cen.. tatry zase někdy dám..

VYPÍČENÝ SLOVÁCI

kobr,4. 2. 2009 14:55

Tak jsem si po dlouhé době opět přečetl co jsem dělal a nebo vlastně nedělal na zpičenym kopci v zpičený zemi s kurva zpičenejma rádoby vodcama.

sám sobě jsem si slíbil, že už nikdy nic podniknu v týhle country

hele helemese

kobr,26. 10. 2007 14:23

no tenhle taky nemuzu pac jsem s minourama na orliku na dravcich, ale pristi tyden snad nic nemam, takze rychlovka klidne, domluvime po telefonu a zkusime do toho natahnout i jiny syny velky cubky ne?!?

hele hele

shebee,25. 10. 2007 9:23

Klidně.. ted mám ale Adama.. takže co příští týden.. ranná nebo Oblík ? .))

hele....

kobr,25. 10. 2007 9:20

.... pojedem nekam tedko nekdy co? dostal jsem chut

taky vocenuji!!!!

lajos,22. 10. 2007 18:04

well done lad!

komentar

shebee,21. 10. 2007 20:32

Kostro.. slušná práce.. ocenuji..!!! :)

a jeste neco

alias klobias,19. 10. 2007 22:09

sem se zaregistroval semka http://forum.nwdnb.co.uk/ a stahuju si votama pekny d'n'b pisnicky. nekery sou fakt syrove syrovy! kdo hleda libive tony, ma smulu a je v pici - tohle je pro fajnsmekry! mnam!

sinuhet:

lajos receny alias (klobouk),19. 10. 2007 22:06

to jsme je tam potkali na nejaky chate, ja uz nevim, ja se jmenovala a voni se k nam pridaly. sme je vselijak odhaneli, ale ne a ne je odehnat, zbavit se jich neslo. na slusne slovo nedaly, rane klackem se mrstne vyhly. nakonec jsem to vzdali a zjistili, ze jsou fajn. jedan se jmenovala Kveta a druha Vera

pekný výlet

Sinuhet,27. 9. 2007 16:15

No - pěknej vejlet! :o))) Co ty dvě čubičky vlevo dole na fotce od Klobouka? :o)

fotogalerie

Costra,27. 9. 2007 12:07

doplnil jsem

Costra,26. 9. 2007 12:36

o poznamku pod carou

to je ale krasna story

kobr,26. 9. 2007 12:28

Panove chtel bych vsem podekovat za krasny, "levny" vylet se zlatym hrebem, fotkou a zapisem v denicku kdy jsem se dotknul na vrcholu Gerlachu kříže. Bergfuhrer co to s nama sel byl fakt frajer, s nim bych se nebal nikam. Myslim ze na tento vylet budu dlouho vzpominat, chytat se za hlavu, rvat si kvetak, plivat na zem a mumlat neco o pani Bozence :)))))
Kazdopadne az zas nekam pojedeme, jdu prvni!!!!!!!!! :))))

jo a co bude dalsi vylet????

cechove na ripu!

lajos,27. 7. 2007 17:01

Bez Kobra to nikdy nebude vono. Pojedem, ale rozhodne to nebude vono.
Kobr, jestli nepojedes, tak ses u me normalni posera.

ad Skrela: at jedou, to jedine dobre!

ad ja: mam pocit, ze uz je pomalu na case zabukovat druheho chlapika