Jdi na obsah Jdi na menu
 


Něco o cukrovce

20. 2. 2007

  Cukrovka je pojem označující skupinu onemocnění, která postihují nejen metabolismus cukrů, ale i tuků a bílkovin. V této skupině lze vydělit dvě základní jednotky:
1) cukrovka způsobená nedostatečnou produkcí inzulínu
2) cukrovka způsobená jeho narušeným působením
První typ představuje méně než 10 procent onemocnění, zbytek je druhého typu. Zatímco u typu prvního je inzulínu nedostatek, u typu druhého je ho naopak nadbytek.
Podstata onemocnění nebyla vždy jasná, a ani dnes není beze zbytku vysvětlena úloha jednotlivých změn ve vývoji komplikací doprovázející toto onemocnění.

Nejdůležitější termíny:

1) hypoglykemie – je to stav, kdy je v krvi velmi málo cukru a nadbytek inzulínu. Diabetik pociťuje při prvním stádiu příznaky, jako je třes končetin, bušení srdce, blednutí, neklid, úzkost, pocení.
Při závažnější hypoglykemii se objevuje zmatenost, spavost, porucha vidění, špatně srozumitelná řeč, vrávoravá chůze (připomínající opilost), neobvyklé chování, jako bezdůvodný pláč či smích, u někoho i agresivita.
Ve třetím stadiu se mohou objevit křeče či bezvědomí a člověk může být bezprostředně ohrožen.
2)
hyperglykemie – je stav opačný, čili stav, kdy je v krvi hodně cukru a málo inzulínu. Příznaky jsou shodné s příznaky onemocnění, čili žízeň, časté močení a únava.

Příčiny a spouštěcí faktory cukrovky

Všeobecně se uznává, že oba typy cukrovky mají základ v genetice - s příčinami se vlastně narodíme. Největší riziko mají ti, kteří se narodí s genetickou vnímavostí pro chorobu. U cukrovky typu I se předpokládá nejméně devět postižených genů. Být geneticky vnímavý vždy neznamená dostat cukrovku. Ještě musí přijít spouštěcí faktor, který nemoc odstartuje. Spouštěcím faktorem, který spustí destrukci buněk produkujících inzulin ve slinivce břišní nebo zabrání inzulinu dosáhnout těch správných buněk, může být jeden z mnoha činitelů nebo jejich kombinace.

Spouštěcí faktory diabetu typu I

* Viry

DM typu I je nejčastěji diagnostikován na jaře, na podzim a v zimě a u dětí často po virovém onemocnění.

* Kravské mléko

Protein kravského mléka je hlavní podezřelý spouštěcí faktor u DM I.typu. Vědci objevili, že imunitní odpověď na bílkovinu se vyvine u geneticky vnímavých dětí.

* Toxické látky ze zevního prostředí

* Stres

Stres by mohl být faktorem, který přispívá a urychluje proces buněčné destrukce u vnímavých lidí.

 * Životní prostředí