Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. VŠESOKOLSKÝ SLET

18. 7. 2012

 

V Praze ve dnech 1.7.-6.7.2012 proběhl 15. všesokolský slet
 
Průvodem více jak patnáct tisíc účastníků z celé České republiky i ze zahraničí centrem Prahy byl v neděli dopoledne zahájen jubilejní 15.všesokolský slet. Až do pátku probíhalo na řadě míst hlavního města cvičení sokolů i kulturní představení, která pro ně připravili organizátoři sletu. Ten vyvrcholil ve čtvrtek a v pátek 17 hromadnými skladbami v Synot TIP Aréně ve Vršovicích za účasti 10,5 tisíce cvičenců.
V průvodu sokolové nesli historické prapory, vedle četných sokolských stejnokrojů se objevily i kroje lidové, hrála živá hudba. Část pochodujících několikrát předvedla mexickou vlnu. U Rudolfína se účastníci pozdravili s pražským arcibiskupem kardinálem Dominikem Dukou a dalšími významnými zástupci obce sokolské. V průvodu se účastnili zástupci všech celkem 42 českých a moravských sokolských žup. Zahraniční hosté přijeli z 15 zemí, zastoupeny byly např. Rakousko, Slovinsko, Kanada, USA, Austrálie či Dánsko.
Večerní program začal ve čtvrtek i za deště přesně podle plánu v 21:00 hodin. Při nástupu za zvuku sokolské znělky vjel na stadion na grošovaném koni jezdec. Kůň je připomínkou sletů z dob první republiky a na novodobých sletech je úplnou novinkou.
Na stadionu, v jehož ochozech bylo místo pro 20 000 diváků, byly vztyčeny státní a sokolská vlajka se stužkami 15. všesokolského sletu, zazněla česká hymna. Na plochu nastoupili také cvičenci. Někteří vystoupili ve dvou nebo i třech skladbách. Nejmladší cvičenec byl dvouletý, nejstarší překročil devadesátku.
Ministr obrany Alexandr Vondra při zahájení ocenil, že sokolská organizace stála 150 let vlastenecky na straně národní nezávislosti, svobody a demokracie. Připomněl, že v roce 1918 přišli sokolové na pomoc bránit stát. ,,Přeju vám dalších 150 let na misi, která nikdy nekončí,“ řekl sokolům. Čtvrteční program zahrnoval 11 skladeb. Nejpočetnější skladbou byla Česká suita, vystoupilo v ní 1 800 žen, druhou nejvíc obsazenou byla skladba Jen pro ten dnešní den, v niž se představili senioři a seniorky. Touto skladbou také cvičení začalo.
Dvě skladby představila Česká asociace sportu pro všechny, provázejí je písně Karla Gotta. Nejpočetnější zahraniční skupinou byla skupina ze Slovenska. Sokol na Slovensku se představil hromadnou skladbou My a my. Před zahájením vzlétla z plochy balonová pošta se sletovými pohlednicemi a razítky s pozdravy od účastníků všesokolského sletu.
Diváci v pátek zažili sokolský filmový festival 2012. Společná cvičení za zvuku filmových melodií zahájili stejně jako ve čtvrtek skladbou Jen pro ten dnešní den senioři a seniorky. V prvním dni hromadných skladeb je neodradil ani hustý déšť, skončili zcela promočeni a diváci je za vytrvalost odměnili potleskem, voláním a skandováním. I v pátek provázel jejich cvičení zasloužený potlesk.
Po seniorech zaplnili plochu předškoláci se skladbou Člověče, nezlob se. Muži si zopakovali skladbu Chlapáci, s níž měli úspěch už ve čtvrtek. Diváky také nadchlo taneční vystoupení Radostná země, kdy cvičenci měli lidové kroje. Velký potlesk sklidilo i cvičení žen v České suitě. Potlesk diváků provázel všechny skladby.
V podvečer uzavřelo program sletových dní cvičení sokolských jednot na nádvoří Tyršova domu, byly předvedeny pódiové pohybové skladby a také vystoupení folklorních souborů. Se sletem, který se koná jednou za šest let, se účastníci rozloučili večer na neformálním společenském setkání.
15. všesokolský slet skončil, zdar 16. sletu v roce 2018 významném pro Českou republiku.
 
Štěpánka Viceníková a Miroslava Urbánková
účastnice XV. všesokolského sletu
 

Náhledy fotografií ze složky 15. VŠESOKOLSKÝ SLET