Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyklozájezd jižní Čechy-Šumava 2.-6.7.2016

Letošní nejpočetněji obsazený cyklistický zájezd směřoval do oblasti jižních Čech a Šumavy. Celkem dvacet cyklistů ze Sokola a KBS-SOS vyrazilo v sobotu ráno auty směr Větřní, kde jsme byli ubytováni v penzionu Regina. Po cestě do Větřní jsme navštívili rozhlednu na Pekelném kopci u Třebíče a Černou věž a Masné krámy v Českých Budějovicích.

V neděli jsme vyrazili na 62 km dlouhou trať, která nás nejprve zavedla táhlým stoupáním na rozhlednu Kleť (1.084 m n.m - nejstarší kamenná rozhledna v ČR) a dále kolem zříceniny hradu Dívčí kámen do Zlaté Koruny, Českého Krumlova a zpět do Větřní. Po cestě jsme museli řešit mimo jiné i roztržený řetěz, ale vše jsme naštěstí nakonec zvládli.

V pondělí nás čekalo dalších 81 km, kdy jsme z Větřní dorazili na Lipno. Zde byla naplánovaná návštěva Stezky korunami stromů, ale vzhledem k obrovskému počtu lidí jsme tuto atrakci přesunuli na úterý. Z Lipna jsme jeli tedy  zpět přes Vyšší Brod (klášter), Rožmberk (hrad) a  Zátoň do Větřní.

V úterý jsme si přivstali a autem dojeli na Lipno. Zde jsme navštívili již zmiňovanou Stezku korunami stromů (první v ČR, otevřená v roce 2012). Po-té jsme se vydali na cyklostezku JEZERNÍ kolem Lipna - Frymburk, Černá v Pošumaví, Horní Planá, přívozem do Bližší Lhoty a odtud přes Přední Zvonkovou do Frýdavy a opět převozem do Frymburku. Stezka měla celkem 54 km, ale protože někteří měli málo a tak do Větřní dorazili místo autem na kole (19 km).    

Ve středu ráno jsme opustili penzion a vydali se na zpáteční cestu. Navštívili jsme vesničku Holašovice, která je zapsaná na seznamu kulturního dědictví UNESCO (tzv. selské baroko). Projeli jsme kolem jaderné elektrárny Temelín na rozhlednu   Semenec v Týnu nad Vltavou. Poslední zastávkou na naší trase domů byla nově postavená rozhledna Hýlačka u Tábora (2015). Původní rozhledna vyhořela 1.1.2012.

Všechny dny nám počasí celkem přálo až na jednu krátkou bouřku, která byla však tak intenzivní, že vyvracela i stromy v lese. Plusem byly i naše nové dresy, které každému jasně ukázaly z jakého města a organizace jsme :-). A že měly úspěch o tom svědčí nejenom přiložené video - viz. níže.

Cyklozájezd jižní Čechy - Šumava

Další fotografie z této akce - mimo fotogalerii - jsou na stránkách KBS-SOS http://kbs-sos.wz.cz/2016/07/Sumava-2016.html a taky na rajčeti http://cernosi.rajce.idnes.cz/Lipno_-_cervenec_2016