Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

REVERZNÍ OSMÓZA

Reverzní osmoza PROV mořském akváriu je velice důležitá kvalita vstupní vody ze které připravujeme  mořskou vodu do naší nádrže.Ve většině případů je běžná pitná voda z vodovodního řadu pro naše účely nepoužitelná z důvodu jejího znečištění i když je zdravotně nezávadná. Například norma pro pitnou vodu udává povolenou hodnotu dusičnanů 50 mg na litr (u nás v Kutné Hoře se pohybuje okolo 35 mg/l) což je pro akvárium kde by se měla hodnota dusičnanů pohybovat okolo 2 mg/l u akvárií s SPS korálnatci a do 10 mg/l u měkkých korálů zcela nepřijatelná a spousta dalších pro nás důležitých hodnot se u vodovodní vody ani nesleduje například stopová množství těžkých kovů atd. I když jsou v České republice lokality kde i z vodovodu teče velice kvalitní voda použitelná pro míchání mořské vody. Většina mořských akvaristů je postavena před otázku kde získat kvalitní vstupní vodu.Asi nejednoduší možností je pořízení reverzní osmózy ceny těchto zařízení začínají okolo 1600.- czk. Můžeme si vybrat základní reverzní osmózu většina těchto osmóz je vybavena in-line předfiltry jejichž  kapacita je malá,ale pro menší akvária do 300 litrů jsou tyto RO vhodné.Naši základní reverzní osmózu najdete ZDE.

Potom jsou na trhu osmózy určené pro akvaristiku,domácnosti,laboratoře a technické účely, které mají předfiltraci řešenou velkými 10-palcovými filtry s vyměnitelnými vložkami jejichž provoz je jednoduší a ekonomičtější.Naše větší reverzní osmóza začíná cenově okolo 2500,- a najdete ji ZDE Při výběru osmózy je důležité vybrat si model výkonem k velikosti akvária,vždy je lepší vybrat radši výkonější model,protože osmóza časem ztrácí výkon ucpáváním membrány (záleží jak o RO pečujeme pravidelná výměna předfiltrů).Pokud máme jedno akvárium a o RO věnujeme náležitou péči vydrží membrána klidně i 5 let znám případ kdy i po 10 letech tekla z RO kvalitní voda,ale pouze 20% původního množství.Výrobci RO udávají životnost membrány cca 40 kubíků permátu (čisté vody) pro membránu 50 GPD.
Instalaci osmózy většinou zvládneme svépomocí tady bych chtěl upozornit na jednu záludnost z vlastní zkušenosti, pokud budeme vyrábět častěji větší množství vody. A to je orosení přívodních trubek ve zdi nebo podlaze pokud nejsou dobře zaizolované v mém případě to tak na jednom místě nebylo trubka se rosila voda stékala po izolaci k nejbližší zdi samozřejmě v obýváku, vzlínala po omítce a vytvořila krásný obraz (k nelibosti manželky),protože jsem nechtěl rozkopávat podlahu musel jsem v chodbě  snižit strop a v podhledu udělat novou dokonale zaizolovanou přípojku k osmóze, pokud budeme vyrábět 50-100 litrů vody týdně tak nás to nemusí trápit a tento problém se nás netýká.

Nabízíme velký výběr reverzních osmóz různých typů s dalšími přídavnými komponenty pro ulehčení výběru si níže můžete prostudovat co je k čemu a jak RO vlastně funguje a doufám, že Vám to ulehčí orientaci v problematice reverzní osmózy a přípravu vody pro mořskou akvaristiku.

PŘÍDAVNÉ KOMPONENTY K REVERZNÍ OSMÓZE

RO/DI FILTR

Co je to RO/DI filtr ? Je to poslední filtr,který se připojuje za membránu reverzní osmózy a slouží jako dočištující element  - při požadavku na dosažení ultračisté vody. 
Produkce 99,9% čisté vody. Je možné dosáhnout vodivosti méně jak 0,1 uS/cm  Rozhodující doplńkové dočištění při větším znečištění vstupní vody např fosfáty, silikáty, které 
může obsahovat  vodovodní voda z povrchových vodárenských úpraven  vhodné zvláště pro mořskou akvaristiku.laboratoře apod.Nabízíme dvě varianty a to RO/DI  in-line filtr a RO/DI 10-palcový filtr.Oba filtry jsou rozebíratelné a po vyčerpání se dá náplň vysypat a použít nová.U nás můžete zakoupit ten nejkvalitnější MIX-BED
pro tyto účely ZDE.K dispozici máme jak samotné sety RO/DI filtrů pro přidání ke stávající reverzní osmóze a to in-line verzi ZDE a 10-palcovou verzi ZDE tak přímo reverzní osmózy včetně RO/DI filtrů.Především je RO/DI filtr nepostradatelná součást RO pro všechny co to myslí vážně s SPS korálnatci a většinou dokáže vyřešit problémy s různými řasami u každého mořského akvária kde se používá voda pouze z Reverzní osmózy bez RO/DI filtru.

Ro/DI filtr in-lineRO/ DI in-line filtr kompletní set včetně náplně za revezní osmozu

Set RO/DI in-line filtr obsahuje:
1) RO/DI in-line filtr včetně náplně a dva ks napojení (fiting) na hadičku 1/4"
2) Dva ks držáky (klip)  na housing membrány RO
3) Hadičku pro připojení k RO 1 metr
.Obsah náplně cca 0,4 litru.
Max. teplota: 38°C
Max. průtok cca 1,9 litru/min
Minimální teplota: 2°C

RO/DI filtr set

RO/ DI filtr 10 " kompletní set včetně náplně za revezní osmozu

Set RO/DI filtr obsahuje:
1) Obal filtru 10"
2) Průhlednou vložku filtru s náplní MIX-BED
3) Držák filtru pro přidělání na zeď
4) Hadičku pro připojení k RO 1 metr

Obsah náplně cca 0,7 litru.
Max. teplota: 38°C
Max. průtok cca 1,9 litru/min
Minimální teplota: 2°C

 

 

 


Kompletní sety RO/DI filtrů včetně náplně pro připojení za jakoukoliv reverzní osmozu odstraňují silikáty a další nežádoucí látky ,které reverzní osmoza zcela  neumí odstranit (účinost RO 95 - 98 %) životnost náplně cca 1 - 6 měsíců cca.300-2000 litrů vyrobené vody (dle míry znečištění a obsahu náplně).RO/DI filtry obsahují jako náplň ,, mixbed" , směs anexu a katexu slouží jako dočistující stupeń  za  výstup reverzní osmózy - při požadavku na dosažení ultračisté vody. 
Produkce 99,9% čisté vody. Je možné dosáhnout vodivosti méně jak 0,1uS/cm  Rozhodující doplńkové dočištění při větším znečištění vstupní vody např fosfáty, silikáty, které může obsahovat  vodovodní voda z povrchových vodárenských úpraven  vhodné zvláště pro mořskou akvaristiku, laboratoře apod. Při vyčerpání se  vymění náplń.                                                                        
Možná náhrada do většiny zařízení ostatních výrobců.
 

TDS metr ZDE

TDS metrDalší důležitý doplněk reverzní osmózy a to zvláště pokud používáme RO/DI filtr.Tato měřící jednotka dokáže měřit jaká voda nám vlastně vytéká z RO.Obsahuje dvě sondy,které se pomocí přislušenství zapojují přímo na hadičku RO za membránu na výtok čisté vody a druhá sonda na výtok vody z RO/DI filtru.Tím máme on-line kontrolu kvality vody vytékající jak z RO tak po dočištění za RO/DI filtrem.Důležité upozornění vodu měříme cca 5 minut po zapnutí RO,protože ihned po zapnutí RO samozřejmě nevyrábí vodu nejvyšší čistoty.Hodnota čisté vody za mebránou RO se většinou pohybuje mezi 2 až 25 TDS a vždy to závisí na znečištění vstupní vody jejím tlaku a teplotě. Za RO/DI filtrem by nám měla voda vytékat 0 TDS a ve chvíli kdy se hodnota zvýší na 001 a po té na 002 by se měla ihned vyměnit náplň RO/DI filtru.

Při použití RO/DI filtru bez měření doporučujeme výměnu RO/DI filtrů takto:

- RO/ DI in-line filtr cca 400 litrů vyrobené vody

- RO/DI 10 " filtr cca 600-800 litrů vyrobené vody



OPLACHOVÝ VENTIL ZDE

Co je oplachový ventil ? Je to vlastně obtokový ventil, který umožňuje propláchnout RO čerstvou vodou při jejím spuštění nebo po delší odstávce. Veškerá voda obtéká okolo mebrány a jde do odpadu.

oplach1.jpg
oplach2.jpg
oplach3.jpg

Oplachový ventil se používá k intenzivnímu opláchnutí membrány. Např. při delším odstavení jednotky více jak cca 5-7 dní (může dojít bakteriálnímu nárůstu na povrchu membrány který zanáší její jemné póry). Jeho pravidelným používáním tedy prodloužíme životnost membrány.

Také se používá po výměně předfiltrů,mebrány pro rychlé odvzdušnění systému RO. A především se dá využívat při používání RO/DI filtru a to tak, že při každém spuštění RO ho necháme cca 1-2 minuty otevřený všechna voda jde do odpadu  propláchne se celá  RO od staré vody a tím se šetří náplň RO/DI filtru.


Použití oplachového ventilu:

Před spuštěním reverzní osmózy otevřeme oplachový ventil, (který umožní odtok vody okolo restriktoru-omezovače průtoku)                                        

1. Otevřeme přívodní ventil reverzní osmózy na cca 1 - 4 minuty dle potřeby (Při otevřeném oplachovém ventilu proud vody intenzivně oplachuje povrch membrány a veškerá voda teče do odpadu)

2. Oplachový ventil uzavřeme a jednotka začne normálně pracovat.Oplachový ventil je vhodné použít také na propláchnutí a odvzdušnění nových předfiltrů po jejich výměně kdy vody protéká pouze přes předfiltry a okolo membrány.


Máme k dispozic jak oplachové ventily,které jdou namontovat na každou starší RO ZDE také máme k dispozici celé RO kde už je oplachový ventil namontován.

PROVOZ REVERZNÍ OSMÓZY PEPINŮV ÚTES

Nejprve dochází k zachycení mechanických částic větších než 5 mikronů  na  mechanickém filtru, vyrobeném ze spékaných polypropylénových vláken.Výhodou tohoto filtru je vysoká odolnost proti náhlým průtokovýma tlakovým změnám vody.Další stupeň čištění zajišťuje filtr se spékaným aktivním uhlím,kde se protékající voda zbaví chlóru a organických látek absorčním způsobem.Třetím stupněm je další mechanický filtr stejného typu jako první filtr filtrující mechanické částice větší než 1 mikron.Hlavní jednotkou celého přístroje je polopropustná membrána pracující na principu reverzní osmózy.Mikrootvory v membráně projdou pod tlakem pouze molekuly vody,ostatní látky odtečou s odpadní vodou.Průměrné odsolení dosahuje 95 %.

PROVOZNÍ POKYNY

-při prvním spuštění nebo při výměně membrány nechte vyčištěnou vodu téct do odpadu minimálně po dobu jedné hodiny (vyplavení konzervačních látek z mebrány)

-při odstávce RO je třeba ji jednou za 2 týdny spustit aby se propláchla při delší nečinnosti membrána degeneruje

-interval výměny mechanického filtru závisí na kvalitě vody a době provozu RO (vizuální kontrola zanešení) zanešení filtru může signalizovat také snížený výkon RO, životnost fitru je 2-6 měsíců

-interval výměny fitru s aktivním uhlím závisí na množství chlóru ve vodě a je přibližně 6 měsíců po výměně je třeba filtr propláchnout aby voda odplavila uvolněné prachové částice aktivního uhlístačí odpojit hadičku vedoucí od filtru k 
membráně a nechat vodu odtékat do odpadu po dobu cca.2 minut (nebo použít oplachový ventil pokud ho máme na RO nainstalovaný)

-pravidelnou výměnou filtrů a dodržením provozních pokynů prodloužíte životnost membrány v RO

TECHNOLOGIE REVERZNÍ OSMÓZY

Proces reverzní osmózy se jako způsob průmyslové úpravy vod používá asi od začátku 60. let 20.století. Původně byly systémy úpravy vody používající princip reverzní osmózy vyvinuty na objednávku armády za účelem demineralizace mořské vody. Tato metoda se ukázala jako efektivnější a hospodárnější než jakékoliv jiné metody úpravy vody. Tyto systémy se používají především při přípravě vody ve farmakologii,laboratořích a průmyslu kde je vyžadována vysoká čistota vody. I někteří renomovaní výrobci alkoholických nápojů, kteří si přejí dosáhnout dokonalé kvality svých nápojů, používají vodu upravenou právě metodou reverzní osmózy.
 

Obrazek

Reverzní osmóza je založena na využívání jevu zvaného osmóza, který je známý z přírody. Jestliže jsou v přírodních podmínkách (to jest bez dodatečného tlaku) dva roztoky s rozdílnou koncentrací látek v nich rozpuštěných (např. voda s vyšším a nižším obsahem soli) odděleny polopropustnou membránou, pak molekuly čisté vody začnou přes tuto membránu přecházet z roztoku méně koncentrovaného do roztoku koncentrovanějšího,dokud se koncentrace roztoků na obou stranách membrány nevyrovná. Na membránu přitom působí tlak přecházejících molekul - tzv. osmotický tlak. Když však na koncentrovaný roztok působíme tlakem vyšším než je osmotický tlak, pak voda proudí opačným směrem a z koncentrovaného roztoku prochází čistá voda na druhou stranu membrány, zatímco rozpuštěné látky s molekulovou hmotností vyšší než 200 jsou odváděny do odpadu.

Osmóza je základem metabolismu všech živých organizmů. Díky němu se do každé živé buňky dostávají živiny a naopak odpadní látky jsou odváděny z buňky pryč. Zdokonalování technologie umožnilo použití systému reverzní osmózy i v domácích podmínkách. Voda získávaná pomocí reverzní osmózy má unikátní míru čistoty. Reverzní osmóza je v současnosti nejdokonalejší prakticky využívanou technologií úpravy vod. Tato technologicky vyspělá forma filtrace umožňuje odstraňovat z vody:

-90 až 98% všech minerálních solí (dusičnanů, fluoridů, chloridů, síranů apod.)

-95 až 98% těžkých kovů (olova, kadmia, chrómu, rtuti, baria apod.)

- také arzen, selen, azbest, organické sloučeniny, bakterie (Cryptosporidium parvum, Escherichia coli aj.) a viry.Jde přitom o fyzikální úpravu vody bez použití chemikálií.

Účinost reverzní osmózy

hliník

97-98%

měď

97-98%

arsen

94-96%

hořčík

95-98%

čpavek

85-95%

mangan

97-98%

baryum

96-98%

sodík

94-98%

bromid

93-96%

nikl

97-99%

olovo

96-98%

dusičnany

92-97%

bikarbonát

90-95%

fosforečnany

98-99%

kadmium

95-98%

rtuť

95-97%

vápník

95-98%

selén

94-96%

chlorid

90-95%

stříbro

95-97%

chrom

96-98%

křemičitany

94-96%

chromany

90-97%

stroncium

98-99%

kyanid

90-95%

sírany

97-98%

železo

97-98%

siřičitany

97-98%

fluorid

93-95%

thiosíran

97-98%

draslík

94-97%

zinek

97-99%

pesticidy

85-99%

herbicidy

85-99%

látky působící tvrdost vody

95-98%

bakterie

přes 99%

 

Molekuly vody, které se protlačují přes póry membrány, jsou vystaveny odporu ze strany membrány – osmotickému tlaku. Proto je potřeba pro vznik reverzní osmózy vyvinout vnější tlak převyšující tlak osmotický. Zpravidla pro tento účel plně postačuje tlak obyčejného vodovodu (asi 3-8 barů). Pro systémy se sníženým tlakem (níže než 2 bary) se doporučuje instalace přídavného čerpadla.

Membrána reverzní osmózy

Obrazek

 

označení membrány FILMTEC výkon v našich podmínkách
TLC 36 GPD 40-70 litrů
TLC 50 GPD 70-100 litrů
TLC 75 GPD 90-120 litrů
TLC 100 GPD 170-200 litrů

Výrobci RO označují své výrobky různými označeními,ale vždy používají membrány výkonostních parametrů uvedených v tabulce např. 50 GPD znamená 50 galonů  čisté vody za den při optimálních podmínkách vstupní vody.Většina výrobců také používá membrány FILMTEC z materiálu DOW, takže jsou mezi sebou zaměnitelné při výměně membrány také můžeme použít membránu vyšího výkonu rozměry jsou stejné,ale měl by se použít restriktor určený pro danou membránu.
 

Přes polopropustnou membránu reverzní osmozy proniká pouze čistá voda- permeát - na výstupní stranu, zatím co na straně přívodní se zvyšuje koncentrace solí a vzniká koncentrát. Vzniklý permeát je vyveden k odběrnímu místu, např. zásobníku čisté vody, koncentrát je odváděn do odpadu.
Množství odtékajícího koncentrátu se reguluje jen tlakem a konstantním průměrem otvoru trysky. Množství permeátu však stoupá zvýšením tlaku a teploty, protože membrána při vyšších teplotách otevře více pórů. Proto je množstevní poměr při malém tlaku a nízké teplotě mnohem nepříznivější než při silnejším tlaku a vyšší teplotě viz tabulka

 

při tlaku

2,5 bar

3 bar

4 bar

5 bar

6 bar

teplota 10°C

1: 9,9

1: 5,9

1: 4,5

1: 4,1

1: 3,5

teplota 15°C

1: 8,1

1: 4,6

1: 3,7

1: 3,0

1: 2,9

teplota 20°C

1: 7,2

1: 3,9

1: 3,2

1: 2,8

1: 2,5

teplota 25°C

1: 6,0

1: 3,4

1: 2,7

1: 2,4

1: 2,2

teplota 30°C

1: 5,8

1 : 3,0

1 : 2,4

1 : 2,0

1 : 1,9

 

To znamená,že údaj udávaný výrobcem reverzní osmózy jako výkon za den je udáván při optimálních podmínkách většina výrobců ho udává při teplotě vstupní vody 25°C a tlaku 8 barů.Takže například mnou dodávaná reverzní osmóza s membránou 75 GPD (75 galonů/24 hod) má výkon v podmínkách české vodovodní sítě výkon 100-140 litrů vody za 24 hodin, poloviční výkon je zapříčiněn hlavně teplotou vody 12-15°C a tlakem vody,který se většinou pohybuje do 6 barů.I průměrná účinnost odstraňování cizorodých látek je závislá na teplotě a tlaku viz.tabulka

 

při tlaku

2,5 bar

3 bar

4 bar

5 bar

6 bar

teplota 10°C

88,50%

91,00%

93,90%

94,41%

94,86%

teplota 15°C

91,36%

94,59%

95,63%

95,70%

95,75%

teplota 20°C

92,42%

95,00%

95,67%

95,73%

95,89%

teplota 25°C

92,93%

95,35%

95,72%

95,86%

96,14%

teplota 30°C

92,45%

94,28%

94,86%

95,41%

95,98%

Proč koupit reverzní osmózu u nás:

- máme široký výběr reverzních osmóz
- všechny náhradní filtry skladem
- všechny náhradní díly skladem
- dokážeme zprovoznit a zrepasovat Vaši starou reverzní osmózu
- nabízíme zvýhodněné sety předfiltrů a podobně 
 

Reverzní osmózy nabízené v našem e-shopu najdete ZDE

RO 75 GPD Standart RO/DI oplachový ventil

Reverzní osmóza RO 75 GPD Standart RO/DI filtr a oplachový ventil

RO 75 GPD PRO RO/DI filtr

Reverzní osmóza RO 75 GPD PRO a RO/DI filtr

RO 75 GPD PRO RO/DI filtr a  oplachový ventil

Reverzní osmóza RO/DI filtr a oplachový ventil