Jdi na obsah Jdi na menu
 


62.) 5.6.2019, 19:16 - Technická pomoc

12. 6. 2019

"Jede jede mašinka, kouří se jí z komínka." Zpívá se v jedné písničce od skupiny Semtex (omluvte prosím zhoršenou kvalitu záznamu). Tento výjev ze "století páry" znali naši pradědové velmi dobře, neboť za jejich časů se po trati proháněla jedna parní lokomotiva za druhou. V dnešní době spíše ojedinělý, ale po technické stránce normální jev (parní lokomotiva, komín, kouř). Za méně běžnou musíme považovat událost, která se stala jedné elektrické lokomotivě (řady 121, přezdívka: Kostitřas z Ústí) ve středu 5. června v úseku trati Sruby - Choceň. Pokud bychom to chtěli opět vyjádřit písní, zněla by takto: "Jede jede mašinka, kouří se jí z okýnka". Pozorný čtenář již ví !! Elektrická lokomotiva, okýnko, kouř ...... pomineme-li možnost, že strojvůdce by mohl být velice silný kuřák, nelze toto považovat za standardní chování elektrické lokomotivy. Přésně!!

Co se stalo. Strojvůdce vlaku vyráživše ráno z Děčína táhnouce vagóny s LPG a po celý den plouže se směrem na Přerov náhle před stanicí Choceň čmuchá, čmuchá a čmuchá ........ něco se pálí ....... Za malou chvíli jeho doměnku potvrdí kouř valící se z prostoru motorů (takový ten nepříjemně aromatický kouř z pálícího se elektrického zařízení). Zastaví proto vlak a volá na patřičná telefonní čísla. A tak se stalo, že jsme se o této události dozvěděli i my, hasiči. První na místo dorazila jednotka HZS Vysoké Mýto, následovaná naší jednotkou a dále jednotka dobrovolných hasičů z Brandýsa nad Orlicí. Na místě jsme zjistili, že došlo pouze k zakouření prostoru lokomotivy bez vzniku požáru. V dýchací technice jsme provedli odvětrání lokomotivy a vyčkali na příjezd drážních hasičů SŽDC, kteří si takovéto události přebírají.

Po chvilce se v dálce objevila černá "šestsettrojka". Z ní vystoupili tři černě odění muži a šli směrem k nám. Představili se jako zaměstnanci fabriky na elektronické součástky a velmi vroucně k nám promluvili slovy:

"Přéčinó tého bela chebná elektrónka E-13 z našeho podniku Katóda Holomóc, přepojuje se k omluvě aj celá náša fabrika."

Vzhledem k tomu, že se neměli jak dostat zpátky do Holomóca (dráhou nepojedou, neboť spousta lokomotiv zřejmě používá jejich E-13), nepředali nám klíčky od nového vozu Tatra 603 s pertinaxovým karburátorem jak jsme se původně mylně domnívali, nýbrž nám dali bonboniéru a dovolili si na vůz alespoň sáhnout. Po omakání černé naleštěné kapoty se všechny jednotky (mimo drážních hasičů SŽDC) vrátily zpět do svých garáží, kde zřejmě nikdy nebude parkovat zbrusu nový vzduchem chlazený osmiválcový automobil Tatra s pertinaxovým karburátorem.

 

Technika JSDH Choceň:  CAS 16 (Praga NTS),  CAS 30 (Tatra 815-7)

Technika HZS Vysoké Mýto:  CAS 20 (Tatra 815)

Technika JSDH Brandýs nad Orlicí:  CAS 20 (Scania P440)

Technika HZS SŽDC: ---

Technika "mužů v černém":  DA (osmiválec Tatra 603)

 

 

Náhledy fotografií ze složky 62.) 5.6.2019 - T.P.