KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Čistá voda je lidské právo

    Co se stane, když nezaměstnaný, penzista nebo svobodná matka nedokáže zaplatit účet za vodu? Bude naše zprivatizovaná služba dodávek pitné a čištění odpadní vody ochotná splnit beze zbytku své závazky vůči všem občanům? Nebo pohrozí odpojením dodávek vody těm, kteří se s placením opozdí?

    Pokud pohrozí odpojením, dostanou se do rozporu se Směrnicí OSN o lidských právech, jež nařizuje, že státy mají podle mezinárodního práva povinnost zajistit, aby všichni občané, bez ohledu na to, zda jsou schopni platit dodavatelům, měli přístup k čisté vodě a kanalizaci. V červenci 2010 Valné shromáždění schválilo Rezoluci A/HRC/RES/15/9, jež uznává, že čistá pitná voda a kanalizace jsou základní lidská práva. Další rezoluce vyzývají státy a mezinárodní organizace, aby poskytovaly zdravou, čistou, dostupnou a cenově dosažitelnou pitnou vodu a kanalizaci všem. Tudíž Rada pro lidská práva OSN potvrzuje, že právo na vodu a kanalizaci je součástí mezinárodního práva a že k tomuto právu jsou státy právně vázané. 

    Celosvětová vlna privatizace vody je barbarským společenským úpadkem, jenž v praxi narušuje socialistického ducha a literu této legislativy OSN. Mějte na paměti, že veřejně kontrolované vodní systémy začaly nahrazovat soukromé v 19. století v reakci na to, že soukromé vodárenské společnosti nečinily nezbytné investice ani neposkytovaly službu všem. Podmínky městské kanalizace a masový přístup k vodě byly umožněny teprve na základě zespolečenštěného vlastnictví.

    Nicméně v těchto drsných neoliberálních časech, jak jsou výrobní prostředky soustřeďovány do stále méně rukou, vznikají přeměnou dříve veřejných a v malém rozsahu soukromých služeb a provozů nové formy soukromého majetku na léna podnikového sektoru. Tudíž jsou privatizována pole dříve vyloučená z logiky zisku - zdravotnictví, energie a samozřejmě dodávka vody a čištění odpadních vod. Náhle se tak tady, v „Prvním světě“, zdroje bojů stávají součástí třídního boje. Od 90. let jsou soukromě vlastněné vodní systémy coby součást politického programu pravice využívány k zisku. V roce 1989 vláda Thatcherové zprivatizovala v Anglii veřejné vodní a splaškové systémy. Paříž a Berlín zprivatizovaly vodní infrastrukturu v průběhu 90. let. Neoliberální španělská vláda, upnutá na hotovost, oznámila privatizaci 104 přehrad a rezervoárů, všech za sražené ceny. Privatizace vody je často podmínkou půjček od Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a Evropské centrální banky. Tlaky z této nechvalně známé trojky vedly k založení zprivatizované Irské vody (Irish Water) v Zákonu o vodních službách (Water Services Act) z roku 2013. Irish Water už zkracuje délku instalace o 27 000 metrů měsíčně, dokud nedosáhne plánovaných 1 milion metrů.                

    Jak si vede privatizace vody a kanalizace v jiných koutech neoliberálního „Prvního světa“? Pojďme do Spojených států, kde se Detroit Water and Sewerage Department zřejmě stane největším zprivatizovaným vodním systémem v amerických dějinách. Privatizační návrhy přicházejí proto, že toto bankrotující město odpojuje každý týden spotřebitele od vody, což postihuje mnohé z přibližně 150 000 obyvatel, kteří se opožďují s placením účtů. Ke přilákání investorů jsou jich už odpojeny téměř 4 tisíce; dalších 40 000 je takto ohroženo.  Lidé zasažení odpojením nebyli předem varováni a neměli ani čas si dopředu naplnit džbery,  umyvadla a vany. V některých případech došlo k odpojení ještě před oznámenou lhůtou. Nemocní byli ponecháni bez tekoucí vody a fungujících toalet. Lidé zotavující se po operacích se nemohou mýt a měnit si obvazy. Děti se nemohou koupat a rodiče nemohou vařit. Je tohle utrpení snad předzvěstí toho, co dorazí do Irska (nebo kamkoli jinam v neoliberalizačním procesu, protože kdo zaručí, že tahle sorta globalizace se vyhne české kotlině; pozn. překl.)?

    Privatizace vodních systémů obvykle vede k velkému růstu cen a k narušení infrastruktury. Nadnárodní společnosti se celosvětově světě zmocňují kontroly vodních zdrojů a dávají přednost zisku svých akcionářů a představenstev před potřebami spotřebitelů. Chudinské a dělnické čtvrti Detroitu, kde nezaměstnanost je téměř všeobecná, se v okamžiku zprivatizování obecního systému dá očekávat ztráta služeb. Piráti, zmocňující se vody pro zisk, mají tendenci se takovým oblastem vyhýbat. Uzákonění hrozeb firmy Irish Water, že odepře občanům přístup k čisté vodě a kanalizaci, by bylo podle OSN v přímém rozporu s mezinárodním právem. Ale protože tato legislativa jasně odporuje současnému komercializačnímu etosu irského státu, je stále ve hvězdách, jaký účinek by výzva k dodržování mezinárodní legislativy měla.

    Mezitím, jak probíhá vyměřování Irish Water, socialisté teď musí tlačit na bezplatný přístup všech jednotlivců k odsouhlasenému týdennímu přídělu vody, založeného na rozumném domácím používání. Takové opatření by odstranilo trauma odpojování a situace jako v Detroitu a umožnilo by Irsku, na rozdíl od státu Michigan, splnit závazky podle mezinárodního práva vůči všem svým občanům.      

    Socialist Voice, KS Irska, červenec 2014 (překlad Vladimír Sedláček)