KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Byl policejní zákrok na Strahově opodstatněný?

    31. 1. 2008
    Policisté provedli v úterý 11. prosince na studentských kolejích ČVUT na pražském Strahově zátah na počítačové piráty. Při akci Premiéra zadrželi v celé republice sedm osob. Dva zadržení skončili ve vazbě. Byl takový zásah opodstatněný? O tom rozhodnou právníci. Zákony jsou jedna strana mince, druhá strana je v otázce morálních a etických hodnot.

    O co na Strahově vlastně šlo?
    Šlo o další zásah proti tzv. "warez scéně" (předchozí proběhl například v srpnu). Na ní působí skupiny lidí, kteří prolamují bezpečnostní kódy k programům, filmům na DVD či hudebních nosičích. Ty pak dál poskytují přes FTP server k dalšímu kopírování, například přes sítě peer-to-peer (P2P). Co to je „warez“ ? Skupina získá kopii softwaru, například filmu nebo počítačového programu, předá ho programátoru, který z něj odstraní ochranu proti kopírování. Tuto podobu pak předá dál lidem, kteří ji umístí na FTP server, kde k ní mají přístup další lidé. Skupina ze svého počínání nemá většinou žádný zisk.

    Jde o peníze

    A o peníze a ne malé jde především a zdá se, že začíná přituhovat. Normálně bych i já tvrdil, že každý kdo chce něco získat, musí za to zaplatit. Jenže v tomhle případě a hlavně pokud se týče autorských práv, to tak zřetelné není. Málokdo totiž ví, že hudebnímu průmyslu platíme výpalné i z toho, co od něj nenakoupíme. Také jsem o tom neměl tušení, až jednou při prohlížení jednoho z množství letáků jsem si všiml odkazu na dvě zkratky. Symbol PHE zná už snad každý (Poplatek za Historická Elektrozařízení), vedle něj se však krčila zkratka jiná (je odlišná v různých letácích) – poplatek za autorská práva. Když jsem si šel koupit balík čistých CD i tam stálo: včetně autorských poplatků. Jak může někdo vybírat autorské poplatky za něco, co je čisté a na co si nahrávám například já fotky z cest? Ono nejde jen o CD, jde o tiskárny, paměťová média, prostě vše, na co dosáhla úhradová vyhláška č. 488/2006 a autorský zákon č. 121/2000 Sb., novela 216/2006 Sb. (viz. tabulka). Ačkoliv je oproti ostatním zemím Evropské unie šíře poplatků nebývale vysoká (mnoho zařízení, nyní uvedených ve vyhlášce v civilizované Evropě zpoplatnění nepodléhá), nezbývá prodejcům než dodržet dikci zákona a poplatky přenést na koncového uživatele.

    Takže studenti si vlastně soubory stáhli na média (kromě softwaru policisté zadrželi i paměťová média, na nichž byly desítky terabajtů dat.), která si u autorských svazů předplatili. Je v pořádku po někom chtít za jednu věc dvakrát zaplatit? A kdo vlastně stál za uvedeným policejním zásahem? Mezinárodní asociace hudebního průmyslu. Takže další dobrá zpráva, zatímco státní zastupitelství u nás řídí Čunek, Severa (který vynesením tajných dokumentů měl možná spáchat jen přestupek) a Bursík. V jeho případě státní zastupitelství zrušilo jeho šetření, protože policie vlastně nemá dost důkazů, na druhou stranu státní zastupitelství dává podnět Finančnímu úřadu pro Prahu 1 – takže buď si dělají legraci nebo tam něco je a u státních zástupců se pohnulo svědomí? Pokud však někdo ukradne písničku, nastoupí policejní komando a dotyčného zavřou – protože policii u nás řídí nějaká Mezinárodní asociace! Tomu se musím smát. Někdo ukradne písničku jde do vazby a někdo ukradne miliardy a ještě se směje.
    Ombudsman se k tomu také vyjádřil: Ochránce v této souvislosti zdůrazňuje, že způsob zpoplatnění, především co se týče tzv. flashdisků a přenosných harddisků, by se mohl časem dostat do rozporu s principem přiměřenosti. Je totiž zřejmé, že v této oblasti techniky dochází k prudkému zvyšování kapacity paměťových médií. A nepomůže ani ve zdejší kotlině obvyklé zaklínání se Evropskou unií: Veřejný ochránce práv oproti předběžnému posouzení předmětné materie nedospěl k závěru, že povinnost zavést systém zpoplatňování nenahraných nosičů ukládá České republice Směrnice 2001/29/ES. V tomto směru jde o jistý "autorskoprávní mýtus", přičemž i sám ochránce byl překvapen tím, že ne všechny členské státy ES mají zavedeno zpoplatnění nenahraných nosičů (kopírovací techniky) a že i Evropská komise vyjadřuje vůči některým formám zpoplatnění své výhrady. Přes námitky se však ombudsman proti vyhlášce nepostavil, ale bude vše nadále sledovat.


    Síť autorských poplatků přituhuje
    Platit za něco, kde nic není a co použiji pro svou potřebu, své duševní vlastnictví, mi připadá nejen nemorální, ale silně mi to připomíná desátky, ale ty snad u nás už byly zrušeny. Nebo se pletu? Nějak tak si představuji naplnění pojmu vykořisťování.
    Přeji klidné a tiché Vánoce. Proč tiché? Protože veřejná prezentace hudby musí být v Čechách ohlášena Ochrannému svazu autorskému. Takže vánoční koledy zpívejte potichu, nejlépe v koupelně, abyste dárky nemuseli rozbalovat v policejní cele. Ale vážně. Je načase odstoupit od principu "presumpce viny", popřípadě zvýšit dohled nad zájmovými organizacemi, které poplatek vybírají .

    Výpalné pro hudební a zábavní průmysl:

    z inkoustové tiskárny  45 – 900 Kč

    z jiných tiskáren 120 – 6 750 Kč

    z kopírovacího přístroje 120 – 13 500 Kč

    nosič zvuku (např. kazeta) 1,50 – 2 Kč za kus

    nosič obrazu (např. VHS) 3 – 4 Kč za kus

    CD, CD-RW 0,40 a 2 Kč

    DVD, DVD-RW 1 a 5 Kč

    minidisk 4 Kč

    Nezabudované paměťové médium – flash paměti – 6 Kč za každých započatých 512 MB kapacity. Nezabudovatelný pevný disk 10 Kč za každých započatých 40 GB, tedy např. u 320 GB disku se jedná o 80 Kč + DPH. Zpoplatněny jsou pak všechny přístroje a nosiče záznamů (pevné disky), např. - 3% z prodejní ceny externích CD/DVD mechanik = mechanika za 2500 bez DPH = 75 Kč bez DPH.

    Při kopírování sazba za každou stránku 0,10 Kč za černobílou a 0,20 Kč za barevnou.

    Odměny jsou uvedeny bez sazby DPH (i stát nechce přijít zkrátka).

    Zdeněk Milata
    (v příkladech využity podklady prodejce MacZone, vyjádření ombudsmana)