KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Současný režim není schopen zajistit 40 tisíc míst ve školkách

    5. 3. 2011

    Téměř čtyřicet tisíc rodičů loni neuspělo s žádostí o umístění dětí do mateřské školy. Nedostatek školek dokonce podle expertů snižuje porodnost v Česku.

    Podle experta z Národní ekonomické rady vlády (NERV) Daniela Münicha mají problémy rodičů s mateřinkami kromě dopadů do stále se snižující porodnosti negativní dopad také na pracovní uplatnění či profesní růst žen-matek.

    Ekonom z institutu CERGE Münich, který má v týmu vládních odborníků NERV na starosti právě školství, přitom považuje předškolní výchovu vůbec za nejdůležitější. Děti během ní získávají nejzákladnější dovednosti, jako jsou pevná vůle, ambice, spolehlivost a v neposlední řadě schopnost poslouchat, učit se a soustředit.

    Díky nim pak mnohem lépe zvládají další učení na základních či středních školách. „Pokud děti tyto schopnosti nemají, tak je to nejen těžké pro učitele, ale i drahé. Někdy to dokonce vede k tomu, že jsou ty děti nevzdělatelné a nedokončí ani základní školu,“ upozornil Münich.

    „Je velký rozdíl žít izolovaně doma s mámou a pak nastoupit do školy, kde jsem najednou obklopen dvaceti divokými spolužáky, kteří se už umějí otáčet ve společnosti. To dítě to pak nebude úplně umět, a buďto se někde schoulí do kouta, anebo naopak se bude snažit drsným způsobem prosadit,“ varoval Münich.

    Pozornost by se podle něj měla věnovat i kvalitě jednotlivých zařízení.

    Desetitisíce odmítnutých žádostí se však podle mluvčí Ústavu pro informace ve vzdělávání Bohumily Beranové nerovná počtu nepřijatých dětí.

    „Rodiče často podávali žádosti o přijetí třeba i do tří nebo čtyř školek a mohli tak být odmítnuti vícekrát,“ vysvětlila mluvčí s tím, že v nynějším školním roce navštěvuje školky téměř 329 tisíc dětí.

    Dvě děti jsou spíš výjimkou

    Nejdůležitějším a nejjednodušším způsobem, jak současnou situaci změnit, je podle Münicha zajistit úplně všem dětem už od dvou či tří let věku dostupnost vzdělání, tedy místa v mateřských školách.

    Potenciální matky si totiž velmi dobře rozmýšlejí, zda si vůbec dítě pořídit, když nemají jistotu, že pro něj zajistí péči a vzdělání v MŠ, až se budou chtít vrátit do práce.

    „My (NERV) zdůrazňujeme, že nedostatek míst ve školkách ovlivní, jestli ženy vůbec to dítě mají, a když už mají jedno, jestli budou mít další. Dnes už jsou totiž dvě děti v rodině spíše výjimkou a my pak řešíme propad porodnosti,“ uvedl Münich.

    Lidé podle něj vědí, že přivést do rodiny dítě je obrovská zátěž, která stojí nemalé peníze, ale zároveň kazí pracovní možnosti a kariéru. Pokud by prý ženy viděly, že se i díky dostupnosti školek dá s dítětem skloubit soukromý i profesní život, zřejmě by si jich pořídily více.

    „Když se teď podíváte do vyšších pater firem i různých institucí, například i do našeho NERV, tak tam pomalu není žádná žena. Souvisí to s tím, že ženy nám na tři, čtyři i více let kvůli mateřství vypadnou a pak už nasedají do nízkých pater a nemají šanci se do vyšších pozic dostat,“ poznamenal Münich.

    Často za to kvůli nedostatečné kapacitě mohou ředitelé samotných školek, protože v mnoha případech odmítají přijmout třeba dítě, jehož matka je na mateřské s mladším sourozencem.

    Například v metropoli jde o běžnou praxi, což potvrzuje i případ Hany z Prahy 6, jejíž žádost o přijetí tříletého syna odmítly všechny tři obcí zřízené školky v okolí trvalého bydliště, takže nakonec pro dítě musela zajistit soukromou MŠ, vzdálenou více než třicet minut od domova.

    Takový postup školek dokonce v minulých dnech označil veřejný ochránce lidských práv Pavel Varvařovský za diskriminační.

    Školky úplně pro všechny

    Expert z NERV má na první pohled jednoduché řešení. „Základní doporučení je zvýšit počet školek tak, aby byla kvalitní předškolní výchova dostupná úplně pro všechny, přičemž není nutné všechno dávat zadarmo. Pokud by se něco hradilo rozumně podle příjmové situace dané rodiny, může do školství natéct více peněz přímo od rodičů, a nikoli jen od státu,“ upřesnil Münich svůj kompromisní návrh, počítající se zavedením určitého školného už v mateřinkách.

    Zodpovědnost za zřizování školek mají v 95 procentech obce, které by měly podle Münicha při rozdělování peněz získaných z daní upřednostnit investice právě do školských zařízení.

    Nebránil by se tomu zavést třeba v Praze, kde je síť všech ministerstev i dalších úřadů, také síť školek pro děti jejich zaměstnanců. Těm by pak úřady mohly nabízet častěji zkrácené úvazky než dosud, kdy jde spíše o výjimečné případy.

    Ostatně první vlaštovkou v metropoli je Akademie věd, kde otevřeli firemní školku právě v těchto dnech. Je jednou z pouhých necelých dvou desítek, které po celém Česku zatím fungují. Důvodem jsou především dlouhá byrokratická cesta k získání povolení na provoz firemní školky a vysoké náklady, na které stát zatím nepřispívá.

     

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář