CNN uvádí případ Paula Hannuma (45), který si neplatil pojištění, protože pracoval jako kameraman na volné noze. Jeho snoubenka Sarah Percyová uvedla: „Byl to člověk, který když byl nachlazený, tak měl sílu to překonat.“

V roce 2006, když byla Sarah těhotná, cítil bolesti v žaludku. Myslel si, že snědl zkažené kuře. Bratr Curtis Hannum mu říkal, že je bledý, aby šel do nemocnice, ale on nechtěl. „Čekal narození dcery a nechtěl zatěžovat rodinný rozpočet. Jeho stav se ale nezlepšoval, tak nakonec šel do nemocnice. Ve čtvrtek v ní zemřel. Už bylo pozdě, prasklo mu slepé střevo, řekl Curtis Hannum.

Pokud lidé nemají zdravotní pojištění, ať už kvůli tomu, že si je nemohou dovolit, nebo proto, že je nechtějí platit, jsou podle jednoho z autorů zprávy doktora Davida Himmelsteina z harvardské univerzity „v ohrožení života“.

Jeho tým prošel vládní zdravotní záznamy o 9000 lidí ve věku 17 až 64 let z let 1986 až 2000. Z nich vyplynulo, že u lidí bez pojištění je riziko úmrtí o 50 procent vyšší než u privátně pojištěných. Důvodem je fakt, že se nemusejí dostat včas k nutné lékařské péči.

Extrapolací na data z roku 2005 dospěli k závěru, že skoro 45 000 Američanů ročně zemře v důsledku toho, že nejsou pojištěni.

Národní centrum po analýzu pojištění ale uvádí, že čísla jsou přehnaná, a v oblasti pojištění hájí ideu volného trhu.

Zprávu přitom potvrzují i další výzkumy, mimo jiné studie Americké společnosti pro rakovinu z roku 2007. Výzkum Lékařského institutu z roku 2002 odhadoval, že ročně zemře asi 18 000 lidí, protože nemají pojištění.

Žena zemřela na snadno léčitelnou srdeční chorobu

Zpráva přitom uvádí i další případy, kdy lidé zemřeli, protože nebyli pojištěni. Jednou z nich byla 51letá samoživitelka Sue Rieková, která měla dvě děti. Pojištění za tisíce dolarů si nemohla dovolit, živila se drobným podnikáním z domova přes eBay. Deset let trpěla bolestmi zad. Jednou se své dceři neozvala a ta se druhý den dozvěděla, že je mrtvá. Trpěla srdeční chorobou, která se projevovala stejnými bolestmi jako páteřní problémy. Nemoc byla přitom snadno léčitelná pomocí běžných medikamentů i procedur a změny životního stylu.

U lidí, kteří jsou nepojištěni, se ani nezjistí, že mají vysoký krevní tlak, cukrovku nebo vysokou hladinu cholesterolu - prostě proto, že nechodí na preventivní prohlídky. Nezjištěná nemoc pak může vést až ke smrti.

Počet nepojištěných lidí přitom roste, loni jich bylo 46,3 miliónu, zatímco v roce 2007 45,7 miliónu.

Ohroženi jsou i mladí 

Zvlášť ohroženou skupinou jsou mladí lidé, kteří si méně uvědomují, že i je mohou postihnout zákeřné choroby. To se stalo osudným 25leté Elizabeth Macholové. Když se přestěhovala s přítelem do nového bytu, cítila se velmi unavená. Matka jí říkala, ať jde k lékaři, ale ona však nešla, protože nechtěla zatěžovat rodiče, kteří spláceli účty za její předchozí ošetřování. O několik dní později upadla ve vaně do komatu a den po svých 26. narozeninách se dostala do stavu klinické smrti. Příčinu úmrtí se nepodařilo objasnit.