KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    ZK 23. června 2014 – zpráva z jednání zastupitelstva Středočeského kraje

    25. 6. 2014

    Vystoupení HT Řiháka v úvodu jednání, kdy zhodnotil dosavadní činnost kraje pod jeho vedením – byly vyhlášeny výzvy ROP pro MŠ, byl zřízen odbor řízení veřejných zakázek, dále systém zadávání investic spojen s finančním krytím, staví se domov důchodců – Uhlířské Janovice, 11 mld. ROP jsme proplatili, zbývají 4 mld., máme hospodářsky stabilizovaný kraj, vidí problém u leteckého muzea v Mladé Boleslavi. Za obrovský úspěch považuje fond IZS pro dobrovolné hasiče – 50 mil. a akce H.

    K situaci, která vznikla – kapitán by měl dělat vše pro to, aby se tým zlepšil, poděkoval ČSSD a KSČM. Poděkoval za šanci být v čele kraje. Zlepšila se komunikace s opozicí. Rezignoval a poděkoval za spolupráci.

    Řízení se ujímá Miloš Petera, 1. náměstek HT. Zastupitelé berou na vědomí rezignaci HT.

     

    Schválení orgánů ZK a programu – 48 pro (Milata – volební a mandátová komise)

    Účetní závěrka – všechny chyby a nedostatky byly napraveny a odstraněny, nebo byly podniknuty potřebné kroky k jejich odstranění do budoucna u těch závad, které nešlo odstranit – zpráva MF ČR.

    Diskuse: Nekovářová za FV – doporučení ke schválení. Michalík – poukaz na zprávu interního auditu. Skopeček – přebytek nevidí jako odraz zdravého hospodaření. Peřina – nepomohla nám nová vyhláška – evidence účetnictví přibližující podnikatelským subjektům. V účetnictví lze napravit vše. Věří, že příští rok se dostaneme do jiné polohy. Havlíček (ODS) – proč některé nápravy nejsou realizovány hned. Spolu s Rakušanem se ptají, proč odstoupil HT. Rezignace HT. Diskuse k tomu a výzva ke stanovisku KSČM ze strany ODS. Fialová – my se vám do vašich personálií nepleteme. Následuje ukončení rozpravy 36 pro. Posolda – mají se účastnit jednání FV. Skopeček měl dovolenou. Ptá se, kolik máme na kraji směrnic. Michalík upozorňuje, že je předseda kubu a má přednostní právo na vystoupení.

    Závěrečný účet SČK – bez diskuse schváleno.

    Rozpočtové opatření – zbylé vrácené prostředky z půjček obcím je navrženo dát do rezervy a pak se použijí. Jedná se o 16 mil. Kč. Nwelati to chce nechat v rezervě.

    Plán investic – bez změny objemu, drobné změny, schváleno bez diskuse.

    Poskytnutí finančního daru kraje – HZS 1 mil. Kč – zásahový kontejner a Policie ČR – 3 mil. Kč na zlepšení pracovních podmínek policistů. Milata (KSČM) to odůvodnil na dotaz zast. Brodana (TOP09).

    Středočeský fond HT a zmírnění následků (obcím) – příspěvek pro 11 obcí většinou na kulturní akce. Obecnice – 30 tis. Kč (620 let založení), Město Nový Knín – 25 tis. Kč (vybavení dětských hasičů), Město Říčany – 100 tis. Kč (městské slavnosti písmene), Městys Louňovice pod Blaníkem – 20 tis. Kč (Svatováclavské slavnosti), Městys Divišov – 100 tis. Kč (vybavení kuchyně v MŠ v Divišově), Mezno – 10 tis. Kč (zahraniční dobrovolníci v Mezně), Nesuchyně – 45 tis. Kč (140. výročí zal. SDH), Nepoměřice – 30 tis. Kč (X. ročník akce Po stopách Jana Roháče), Město Rožmitál pod Třemšínem – 30 tis. Kč (15. výročí založení JPOII. Spojené s oslavou dne dětí), Městys Davle – 65 tis. Kč (Vorařská obec), Plužná – 20 tis. Kč (Plužérský Startér – festival).

    Následovaly majetkové náležitosti – bezúplatné převody pozemků pro obce u silnic například pro chodníky nebo z důvodu nesouladu vlastnictví staveb komunikací a pozemků pod nimi. Několik prodejů a úplatných nabytí nemovitostí. Přihlášení se do výběrového řízení k prodeji pozemku Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. V Dobříši vzájemná výměna pozemků pod zelení a místními komunikacemi a na oplátku získáme pozemky pod našimi silnicemi II. A III. třídy. Smlouva o smlouvě budoucí v souvislosti se stavbou průtahu v obci Řepov. Souhlas několika služebnostmi například k uložení kabelů dle nového občanského zákoníku.

    Schválili jsme změny zřizovacích listin příspěvkových listin škol zřizovaných krajem. Mimo vymezení pozemků a předmětů činnosti jsme schválili změnu názvu gymnázia v Nymburce na: Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce, příspěvková organizace. Dále dodatek ke smlouvě o půjčce na kofinancování koordinátora stavby auly školy ve Vlašimi. Dále předfinancování závěrečných plateb projektů vzdělávání pro konkurenceschopnost.

    V životním prostředí jsme podpořili prostředků z havarijního fondu na odstranění havárie na vodním toku v Rudě u Nového Strašecí. Stříbrnský z TOP09 to podpořil a poděkoval.

    Ve zdravotnictví jsme změnili využití dotace na ztrátové činnosti a provoz nových pavilonů nemocnice v Kolíně. Využijí to do základního kapitálu společnosti, aby nemuseli platit daň. Dotace na základě dotazu zast. Nwelatiho není veřejnou podporou. Je to každoroční záležitost. Na činnosti nehrazené pojišťovnou. Nwelati poukázal, že zaváděl magnetickou rezonanci. Radní Fialová konstatovala, že magnetická rezonance vydělává. Dotaci ještě nedostali. Nejedná se tudíž o daňový únik. Dále jsme změnili zřizovací listinu Středočeské záchranky.

    U sociálních věcí jsme napravili chybu v předchozím rozhodnutí – revokace usnesení (záměna částky a žadatele). Dále byl předložen návrh metodiky financování sociálních věcí, které od 1. 1. 2015 přejdou na kraj. Budou následovat další kroky po konzultaci s MPSV. Jedná se o stanovení kontrol, vyúčtování sankcí, výše dotace. Nutné pro možnost vyhlášení výzvy k přidělení dotací. Z alokované částky ve státním rozpočtu bychom měli obdržet cca 10% - to je naše směrné číslo – 829 mil. Kč. Mělo by to stačit k pokrytí sociálních služeb, ale veškeré výdaje to nezajistí, bude proto třeba krajské spolufinancování. Na kompletní financování bychom potřebovali 1,25 mld. Kč. Diskuse odrazila současný stav financování a přístup kapitalistického státu k zajištění sociálních služeb.

    V aktualizaci zásad územního rozvoje jsme reflektovali rozhodnutí soudů – zrušení: trasování D3 přes Sázavu, dále vedení 400 kV napětí kolem Kladna do Prahy, zrušení silničního okruhu kolem Prahy v severní části, byl zamítnut i další rozvoj letiště Praha Ruzyně, zrušena byla i tzv. vestecká spojka. Dále zrušení mimoúrovňové křižovatky na D8 a části navržené trasy trati České Budějovice – Praha u Říčan.

    Aktualizovali jsme zásobník projektů v oblasti regionálního rozvoje. Došlo k zařazení nových projektů a ke snížení nákladů u již schválených. Realizace projektů bude dle finanční kondice kraje. Prioritou je spoluúčast z evropských fondů. Celá řada projektů v zásobníku se nebude realizovat – příprava staveb, veřejné soutěže a další věci, které neovlivníme. Náměstek Peřina se vyslovil pro úvěr pro financování projektů z evropských fondů.

    Schválilo se podání Souhrnné žádosti o dotaci z Národního fondu k opatřením z Fondu solidarity EU – odstranění následků povodní. Dalším bodem bylo schválení mimořádné dotace Kolínské řepařské drážce. Propaguje to pěstování cukrové řepy. Macháček z TOP09 to kritizoval v souvislosti se středočeskými silnicemi. Petera konstatoval, že jsme již do toho dali asi 8 mil. Kč (ve skutečnosti 4,4 mil. Kč – reakce zast. Milata) a podporuje to město Kolín. Blíží se termín kolaudace. Milata (KSČM měl dotaz k tomuto bodu – upřesnění výše příspěvku na drážku, způsob financování a konstatoval mimořádnost dotace na příkladu Milovic – dotace do školy od Kalouska). PRO 35 hlasů, návrh byl přijat.

    Zastávky v Hostivici, Chýni a Rudné a Jinočanech. Schváleno těsnou většinou 33 hlasů – neúčast zastupitelů za ČSSD po obědě.

    Hlasování k řepařské drážce – financování z programu LABEL. PRO 35.

    Projednali jsme výsledky kontrolní činnosti externího auditora ve věci nehmotného majetku.

    Nepodpořili jsme akci Jan Hus – Evropan nové doby. Podpořili jsme ve výši 1 mil. Kč. Michalík kritizoval nesystémovost a připomněl, že Ministerstvo kultury dělá vlastní akci. Klub KSČM se převážně zdržel hlasování.

    Podpořili jsme změnu zřizovací listiny KSÚS – na základě nabývání pozemků. Projednali jsme řešení odstraňování povodňových škod v souvislosti s novým občanským zákoníkem, kdy stavby se stávají součástí pozemku.

    V kultuře jsme schválili přerozdělení nerozdělených prostředků kulturním organizacím s tím, že podporu získají i divadla. Projednali likvidaci STIS – podpoříme, protože dluží kulturním organizacím, kraj to přijde na necelých 5 mil. Kč. Schválili jsme postoupení pohledávky Ústavu archeologické péče na Středočeský kraj.

    Následně předložil předsedající Petera návrh na přerušení jednání. Michl z ODS navrhl jednat zítra. Schváleno bylo jednání na pátek 27. června v 10 hodin.

    Zapsal: Zdeněk Milata

     

     

     

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář