KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Opálka: Chybí malé nájemní byty

    4. 6. 2009

    Bydlení patří k základním potřebám obyvatel a společně s potravinami tvoří nadpoloviční podíl výdajů většiny domácností. Jsou to potřeby, které se nedají ničím nahradit nebo zaměnit. Řešení bytového problému proto bylo, je a bude jedním ze základních předmětů hospodářské a sociální politiky každé vlády, tedy mělo by být.

     

    Bytový problém má dvě části. Na jedné straně dostatečný počet a vhodná velikostní struktura bytů a na druhé straně jsou to náklady na bydlení a jejich finanční dostupnost diferencovaně pro všechny sociální skupiny. Tedy takové náklady, které mohou všichni občané ze svých rodinných rozpočtů zajistit. Obě dvě součásti bydlení jsou však u nás stále větším problémem. V roce 2007 bylo například dokončeno slušných 41 tisíc bytů. Nevyhovující však byla jejich struktura. Pouze 17 procent bylo garsoniér a jednopokojových bytů, dvoupokojových bytů bylo 22 procent a čtyřpokojových a vícepokojových bylo více než 40 procent. Pro trvalé bydlení je to vhodné, ale je nedostatek malých nájemních bytů, startovacích pro mladé rodiny, pro důchodce, jednočlenné domácnosti. Velké byty a rodinné domky jsou určeny pro příjmově nejvyšší sociální skupiny.

     

    Obecní a družstevní byty se fakticky už delší dobu nestavějí. Přitom průměrná domácnost v ČR má 2,5 členů a z dlouhodobějšího hlediska se příliš nemění. Z hlediska struktury jsou téměř dvě třetiny domácností takzvané úplné rodiny, tj. rodiny, které jsou tvořeny párem a případně dalším členem domácnosti, z nich necelá polovina jsou úplné rodiny se závislými dětmi. Neúplných rodin je celkem 11 procent, přičemž rodin skládajících se pouze z rodiče a závislých dětí jsou čtyři procenta. Čtvrtinu všech domácností v ČR představovali v roce 2007 jednotlivci a převahu v nich mají ženy.

    Výdaje na bydlení

     

    Podíl vlastnického bydlení se neustále zvyšuje. Ve vlastním domě žije téměř 40 procent a v bytech v osobním vlastnictví dalších 20 procent domácností. To je efekt nové doby. Nájemního bydlení nyní využívá 23 procent domácností, v družstevních bytech jich žije 12 procent.

     

    Zatímco v roce 2007 se průměrné výdaje na bydlení meziročně zvyšovaly zhruba o pět procent, samotné nájemné o sedm procent, letos je tomu jinak. Podle indexu spotřebitelských cen za říjen 2008 podle Českého statistického úřadu nastal prudký růst cen v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny proti říjnu roku 2007 - zemního plynu o 33,9 procenta, elektřiny o 9,5 procenta, tepla a teplé vody o 12,6 procenta, tuhých paliv o 16 procent, čisté nájemné vzrostlo v bytech s regulovaným nájemným o 22,3 procenta a v bytech s tržním nájemným o 3,1 procenta.

     

    Pro některé domácnosti jsou výdaje na bydlení a případné splácení hypoték či úvěrů na bydlení zátěží. Pětina domácností má tyto výdaje za velkou finanční zátěž. Dvě třetiny domácností je vnímají jako určitou zátěž. Pouze 12 procent domácností výdaje za bydlení jako zátěž vůbec nepociťují. Velkou zátěží jsou tyto výdaje pro domácnosti nezaměstnaných - z 58 procent, pro domácnosti s nejnižšími příjmy -z 45 procent, ale také pro neúplné rodiny s nezaopatřenými dětmi - 40 procent. Tyto domácnosti vynakládají na bydlení téměř 1/3 svého čistého ročního příjmu.

     

    Lidé se o ztrátu bytu bojí. Domácnosti si proto berou stále častěji úvěry na běžná vydání, snaží se i úvěrem řešit pořízení vlastního bytu, například od obce, takže pouze hypotéky na bydlení dosahují dnes více než 600 miliard korun. Stále více je těch, kteří nejsou schopni dluhy splácet. V minulém roce bylo již 428 tisíc exekucí, v jejichž rámci rostl počet neplatičů úvěrů a nájemného.

     

    Náklady na bydlení jsou největší výdajovou položkou domácností. V domácnostech s dětmi, důchodců a jednotlivců tvoří někdy až 50 procent a více. Podle analýzy vývoje stavebnictví ve třetím kvartálu minulého roku dle Českého statistického úřadu byla průměrná podlahová plocha bytu u nové bytové výstavby 126,8 metru čtverečního s orientační hodnotou 20,7 tisíce korun za metr čtvereční. V tom byl i velmi slušný zisk asi 15 procent stavebních firem.

    Spekulace majitelů bytů

     

    Kdybychom tedy připustili spekulaci majitelů domů, že obvyklé nájemné činí kolem pěti procent ročně z nákladů vynaložených na výstavbu domu, pak by jeho výše neměla překročit 80 korun měsíčně z metru čtverečního. Reálné kalkulace ukazují, že při výše uvedených stavebních nákladech na výstavbu bytů by měsíční nájemné z metru čtverečního včetně vybavení u staršího bytu mělo činit maximálně kolem 40 korun. To odpovídá nákladům bytových družstev, přináší zisk pronajímateli a zohledňuje i náklady na zařizovací předměty a jejich údržbu. Obce by pak měly hospodařit s ohledem na příjmy rodin a na svou specifickou roli s nájemným na nákladové úrovni.

     

    Příspěvek na bydlení byl stanoven tak, že pro vlastnické a družstevní bydlení zavedl jednotnou sazbu pro celou ČR, samozřejmě podle počtu osob v domácnosti. Pro bydlení nájemní pak sazbu odstupňoval podle velikosti sídla. Tím vlastně definoval zisk z nájemného pro majitele domů. Šlo o osm až 42 korun z metru čtverečního měsíčně. Podle výsledků šetření, které jsme provedli v polovině roku 2005 téměř ve čtyřech tisících družstevních bytů a bytech ve vlastnictví ve 42 městech ČR, činily náklady na správu domu z metru čtverečního měsíčně průměrně 25 korun. Domácnostem v přiměřeném bytě tehdy zbývaly prostředky, které byly vyhrazeny jako zisk pro pronajímatele. Této skutečnosti si byly vědomy i energetické společnosti a růstem cen tyto rezervy rychle odčerpaly.

     

    Pravdou je, že ministerstvo pro místní rozvoj v posledním období velmi vážnou situaci na poli bydlení konstatuje, ale vláda dle mého mínění zatím nemá základní koncepci řešení bytového problému v uvedeném komplexním pojetí. Je to tedy jeden z hlavních úkolů opozice. Návrhem zákona, který předkládáme, tomu chceme napomoci.

     

    Nájemné není problém politický či ideologický, ale problém sociální a vláda ČR postupuje nejen proti části levicových, ale i proti části pravicových voličů, pravda ne majitelů domů, ale nájemníků.

    autor: Miroslav Opálka, stínový ministr práce a sociálních věcí KSČM
     

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář