KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Zastupitelstvo kraje – 6. září 2010

    13. 9. 2010

    Sešli jsme se v pondělí 6. 9. 2010 v počtu 61 zastupitelů, klub KSČM i ČSSD byl v plném počtu. Už podle rozsáhlé pozvánky se nechalo čekat dlouhé jednání. Při schvalování programu bylo staženo 11 původně plánovaných bodů. ODS navrhla Obrazekzařadit nový bod  - Odvolání náměstka hejtmana Robina Povšíka. KSČM tento bod navrhla zařadit pod názvem Zpráva o situaci v hospodaření Správy a údržby silnic (SÚS) Mnichovo Hradiště. Úspěšnější byl návrh KSČM, nechceme rozhodovat a třeba i trestat někoho na základě novinových článků.

     Jednání zastupitelstva kraje má jasnou strukturu. Nejprve se projednával blok majetkových otázek – bezúplatná nabytí a bezúplatné převody nemovitostí, poté úplatná nabytí a úplatné převody nemovitostí, vzájemná darování a směny nemovitostí.

    Bezúplatná nabytí nemovitostí - vesměs se jednalo o převody pozemků vlastněných obcemi na kraj, protože na těchto pozemcích jsou vybudovány silnice ve vlastnictví kraje. Aby se sjednotilo vlastnictví pozemku i stavby na něm stojící, dochází k těmto převodům.  Naopak kraj zase obcím převádí pozemky, na kterých obce mají či budují chodníky, vlastní místní komunikace či autobusové zastávky, nyní je to např. pozemek pro výstavbu Domova seniorů v Berouně. Do tohoto bodu bylo zařazeno i budoucí bezúplatné nabytí části zámku Buštěhrad.

    Vzhledem k tomu, že jsme měli některé pochybnosti a nejasnosti k tomuto převodu, tak před projednáváním tohoto bodu navštívil náš Klub KSČM hejtman Rath a náměstkyně Moravčíková, aby vysvětlili některé skutečnosti kolem zámku Buštěhrad.

    Obrazek

    Úplatná nabytí nemovitostí:

    Jednalo se o odkup pozemků pod komunikacemi od fyzických osob, většinou za kupní cenu 40,-Kč/m2 nebo o schválení nákupu pozemků v k.ú. Vestec, okres Praha-západ, pro případnou výstavbu Národního biotechnologického a biomedicínského centra.

     

    Školství

    Bylo schváleno zřízení samostatné příspěvkové organizace Školní statek Středočeského kraje se sídlem v Lázních Toušeň, který by spravoval a umožňoval odbornou praxi studentům zemědělských škol Brandýs n. L., Benešov, Rakovník, Poděbrady a Čáslav na stávajících školních statcích.

    Hodně se diskutovalo ohledně zřízení čtyř či víceletého gymnázia v Hostivici, bydliště hejtmana Ratha. Na okrese Praha-západ ale není žádné gymnázium a v blízkém okolí hlavního města vyrůstá velké množství satelitů, jejichž mladí obyvatelé musí za vzděláním dojíždět až do Prahy. Hostivice jsou v okrese Praha-západ městem s nejvíce obyvateli.

    Projednaly se dvě závěrečné zprávy za rok 2009 o čerpání z Fondu sportu a volného času a Fondů kultury, obnovy památek, programu podpory knihoven a na obnovu drobných památek.

     

    Finanční záležitosti

    Projednali jsme čerpání rozpočtu Středočeského kraje za 1. pol. 2010. Schválený vyrovnaný rozpočet ve výši 15 695 789 000,-Kč, byl upravený na 18 567 975 000,-Kč. Příjmy jsou k 30. 6. plněny na 65%, výdaje na 49,9 %. Probíralo se i čerpání letošních přidělených fondů, které je k 30. 6. 2010 téměř nulové, protože smlouvy se začaly podepisovat až na přelomu června a července 2010. Příjemci dotací mají 12 měsíců od podepsání smlouvy na realizaci projektu.

     

    Zdravotnictví

    ObrazekByly projednány výroční zprávy 5 oblastních nemocnic za rok 2009 s tímto hospodářským výsledkem (ziskem): Příbram 710 000,-Kč, Kolín 2 466 000,-Kč, Mladá Boleslav 36 764 000,-Kč, Kladno 1 151 000,-Kč, Benešov 516 000,-Kč. Dále se projednávalo přidělení dotace nemocnici Kladno na úhradu dlužných částek za prodanou nemocnicí Beroun, která byla kladenskou součástí. V Berouně nebyla uhrazena faktura za úklid. Dluh nyní činí 4 444 000,- Kč + úroky z prodlení, a pokud nebude dluh uhrazen, může být na nemocnici Kladno podána exekuce. Nemocnice Kladno navíc žaluje nemocnici Beroun, společnost Jessenia a.s., o 40 000 000,- Kč, což je smluvní pokuta za nedodržení podmínek při prodeji nemocnice, protože zde zrušili lůžkovou gynekologii a porodnictví, chirurgickou JIP a patologickou anatomii. K žalobě se musí složit kauce 1 000 000,-Kč. O půjčku v této výši nemocnice Kladno zastupitelstvo požádala a zastupitelstvo kraje ji schválilo. Dále nemocnice Kladno požádala o předfinancování druhé části projektu „Světlo života pro centrum moderní radioterapie“. Pro nemocnici v Kutné Hoře jsme schválili 2 400 000,-Kč na opravu objektu prádelny, kde se bude prát prádlo i ostatních nemocnic.

    Projednali jsme informaci o hospodaření oblastních nemocnic Středočeského kraje k 30. 6. 2010, které je oproti roku 2009 v propadu cca -60 milionů Kč.

    Poplatky ve zdravotnictví – schválili jsme podle plzeňského vzoru nový postup v poskytování darů na úhradu regulačních poplatků hrazených občany ve zdravotnických zařízeních založených a zřízených Středočeským krajem. Klienti poplatek zaplatí a poté budou žádat čtvrtletně na Krajském úřadu o dar.

     

    Sociální věci

    Schválili jsme sloučení 8 odborných psychologických a rodinných poraden do jedné dle Koncepce o sociálních službách.

     

    Regionální rozvoj a evropská integrace

    Aktualizovali jsme zásobník projektů, každému účastníku soutěže Vesnice roku 2010 jsme schválili odměnu ve výši 37 500,-Kč.

     

    Životní prostředí a zemědělství

    Schválili jsme např. příspěvky na hospodaření v lesích, Berounu a Březnici poskytnutí finančních prostředků z havarijního fondu na ochranu spodních vod a na kofinancování  analýzy rizik staré ekologické zátěže.

     

    Doprava

    Schválili jsme obcím dotaci na provoz přívozů.

     

    V bodě různé

    Jiřina Fialová byla na návrh Klubu KSČM zvolena uvolněnou předsedkyní zdravotnického výboru. Klub KSČM vedla k tomuto rozhodnutí situace ve středočeském zdravotnictví, kdy pět nemocnic kraje je stále akciovými společnostmi, naplnění návrhu zákona o neziskových ústavních zdravotnických zařízeních ministerstvo zdravotnictví oddaluje ke schválení, čímž se komplikuje budoucnost středočeského zdrav. holdingu. ObrazekS tím, jak VZP snižuje již tak omezené bodové ohodnocení úkonů, čímž tratí Středočeský kraj v těchto platbách cca 60 mil. za I. pololetí je třeba, aby se zdravotnictví věnovala dlouhodobá pozornost. S. Fialová se zdravotnictví SK věnuje třetí volební období a zná detailně celou genezi neslavné „privatizace nemocnic“. Vedle toho pracovala jako poslankyně Parlamentu PS ČR několik let jako místopředsedkyně zdravotního výboru.To je pro nás dostatečná záruka toho, že problematika zdravotnictví SK bude v dobrých rukou a pokusíme se udělat vše pro to, aby se pravicové cíle privatizace zdravotnictví nenaplnily. 

    Ztotožnili jsme se s návrhem na vydání zákona Pardubického kraje o pojišťovnictví, pro zajištění financování hasičů zapojením příspěvků pojišťoven a pro zajištění větší právní ochrany složek Integrovaného záchranného systému, tedy zdravotnického personálu a hasičů.

    Dále jsme projednali medializovanou Informaci o situaci v SÚS Mnichovo Hradiště, v souvislosti s účastí a činností náměstka hejtmana Robina Povšíka, který k tomu vystoupil. Vysvětlil, že používal k výkonu své služební činnosti služeb řidiče SÚS. Kontrolní odbor krajského úřadu provedl kontrolu SÚS Mnichovo Hradiště a některé nedostatky shledal. Ředitel SÚS Mnichovo Hradiště byl odvolán. Protože zastupitelé neměli závěrečnou zprávu o kontrole k dispozici, bylo rozhodnuto o přerušení tohoto bodu jednání a jeho přeložení na příští zastupitelstvo.

     

    V závěru zastupitelé vyslechli v diskusi i názory občanů kraje.

     

     zapsala Zd. Hajleková, redakčně upraveno

     

    Náhledy fotografií ze složky Letiště Milovice Boží Dar

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Zatím nebyl vložen žádný komentář