KSČM***Nymbursko jako na dlani

Ke stažení

  • Likvidace cukrovaru Hrochův Týnec v obrazech ke stažení ZDE
  • "Ať žije vláda! . . . . . Ale za svoje."

    ...

    Rychlé info

    2. 3. 2023 od 16 hodin beseda v Malém sále s Kateřinou Konečnou a dalšími
    8. 3. 2023 od 14 hodin okresní oslava Mezinárodního dne žen
    1. 5. 2023 okresní oslava 1. Máje Nymburk od 10 hodin

    Koutek poezie

    Mějme je rádi

    Každý roku začátek, ohlédnem se nazpátek. Abychom si byli jistí, že nejsme jen pesimisti.
    Máme vládu, prezidenta, každému z nich roste renta. Správně jsme se snažili, tak nám všechno zdražili.
    Byli přitom spravedliví. Jenom hlupák se jim diví. Proč chudákům přidávat? Stejně budou nadávat.
    Podle vlastní logiky volí prvky taktiky. Snadněji se přece postí, ten kdo nemá všeho dosti.
    Proto dají sami sobě v této lidsky těžké době. Nač jsou lidu hmotné statky? Zbytečně by dělal zmatky.
    Rádi nesou tíhu moci a činí tak ve dne v noci. Jen když mohou svému lidu přinést v žití trochu klidu.
    Vzali by i větší věno. Bohužel. Je dokradeno. Heslo však zní: „Nepřestat. Chudé lidi potrestat.
    Když nebudou mít žádnou sílu, těžko vyhrabou se z jílu“. A tak mocní svojí pílí míří směle k svému cíli.
    Řekněte. No není hezká, cesta do prdele Česká?

    Sociálně právní poradna KSČM

    poradna@kscm.cz

    Naši odborníci se budou snažit zareagovat na vaše dotazy nejpozději do 7 pracovních dnů.
    Nabízíme vám poradenství v těchto oborech:
    •lidská práva a sociálně právní ochrana dětí
    •občanské právo
    •pracovní a správní právo
    •sociální problematika
    •zdravotní problematika
    •bytová problematika
    •školská problematika,
    sociálně patologické jevy
    dětí a mládeže
    •genderová problematika
    •ekologická problematika
    •finanční poradenství
    •bezpečnostní problematika
    •zemědělská problematika
    S důvěrou se obracejte na odborníky KSČM.
    Upozornění: Tato občanská poradna nemůže v žádném případě nahrazovat kompetence orgánů státu nebo plnit úlohu arbitra.


    Priority volebního programu KSČM

    * Práce pro všechny za spravedlivou mzdu

    * Žádná tolerance k omezování sociálních jistot, důstojný život i pro seniory

    * Investice do lidí, vědy a nových technologií jako základ boje proti krizi

    * Zdravé životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, regulace trhu

    * Bezpečí pro občany, spravedlivý trest za každé bezpráví

    * Demokracie a lidská práva – KSČM pojistkou demokracie

    * Společnost vzdělání a kultury

    * Šance pro mladé na kvalitní život

    * Rovný přístup k informacím a rozvoj informačních technologií

    * Život v míru, bez vojenských paktů, cizích základen a válek


    Karel KRYL

    Karel Kryl

    Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes na dělali zrádce.

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

    Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

    Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. A je to mýlka soukromá, snad z optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

    Jdi na obsah Jdi na menu
     

    Co se nehodilo Respektu do krámu

    7. 4. 2008

    ObrazekNa počátku byl telefonát a prosba o kontakt na historika, který by uměl z pohledu levice odpovědět na řadu neodbytných otázek o Klementu Gottwaldovi. A také prosba o setkání s pamětníkem únorových událostí, jenž nebyl jen trpným pozorovatelem, nýbrž aktivním účastníkem. Obojí bylo splněno. Kontakty nalezeny a zrealizovány.

    A tak jednoho dne přišel do mé kanceláře redaktor týdeníku Respekt Jan Brabec, aby vyzpovídal poslance Evropského parlamentu a historika PhDr. Miloslava Ransdorfa, CSc. Pro více než hodinový výklad o Gottwaldovi, únoru 1948 a úloze komunistické strany, prošpikovaný netrpělivými otázkami novináře, se však na stránkách Respektu nenašlo místo. A tak si čtenář tohoto týdeníku v čísle 8 mohl v bloku textů pod souhrnným názvem "Klement Gottwald: neznámý příběh" přečíst celkem obšírný materiál o Gottwaldově životě, rozhovor s pamětníkem i postřehy k současnému nazírání středoškolské mládeže na "komunistickou éru", případně vizitku Dědic u Vyškova, kde se "měl podle komunistické mytologie narodit v chudé světničce první dělnický prezident". Pro rozhovor s graduovaným historikem, jehož přiblížení mnohých okolností února 1948 i osvětlení osobnosti, života a díla Klementa Gottwalda v historických souvislostech, bylo více než poutavé, na stránkách týdeníku místo nezbylo. A o čem byla vlastně řeč? O co přišli čtenáři Respektu?

    • Jak vnímat osobnost Klementa Gottwalda?

    Jako jednotu kontinuity a diskontinuity. Nezakrýváme své kořeny, ale odmítáme metody, které vedly k zúžení obsahu socialismu, k diskreditaci a k tomu, že nakonec socialismus ztratil podporu veřejnosti. Klement Gottwald je člověk, který je učebnicovým příkladem tohoto přístupu. Oceňujeme, že to byl člověk s velkým politickým talentem, muž, který měl velké zásluhy o obnovu republiky po mnichovské tragédii, člověk, který se zapojil do boje za práva pracujících lidí ve třicátých letech (i když v mostecké stávce větší roli sehráli Zápotocký a Šverma). Poté, co mistrovsky sehrál mocenskou partii do února 1948, nezvládl následující období, kdy připustil odklon od volebního programu, se kterým KSČ vyhrála volby v roce 1946. Až příliš snadno nechal zavádět sovětské metody řízení a koneckonců nezabránil zneužívání práva, moci a dokonce i justičním vraždám. Tím negoval to dobré, co předtím udělal. Já si myslím, že je to postava, která je rozporná, která bude vždy předmětem polemik historiků. Střetávají se v ní nesporné přínosy a stejně tak nesporná provinění. Já osobně si myslím, že Klement Gottwald umíral jako poražený člověk, jako člověk, který měl pocit obdobný tomu, který si pozorný divák bere z filmu Skřivánci na niti: jako kdyby pravda někam zmizela, jako kdyby nám ukradli revoluci.

    • Únor 1948 byl přece demonstrací síly, ne?

    Únor 1948 byl daleko složitější proces, než si mnozí myslí. Četl jsem studii ústeckého historika Čermáka, který si myslí stejně jako já, že strategie KSČ v úsilí o získání moci byla velice chytrá, promyšlená, tehdy, v letech 1945 - 48, se strana chovala jako fungující organismus, řízený velice inteligentním způsobem, používající moderních metod propagandy. Dlouhou dobu - do roku 1948 - existovalo ve straně efektivní propagandistické oddělení. Byla to skupina, kde pracovali grafici, designéři, lidé, kteří se zabývali užitou estetikou.

    Je zajímavé, že Únoru nahrávala celková vnější situace. Jeden z klíčových faktorů byla izraelská otázka. O tom se téměř nemluví. Kontrola moci v tehdejším vedení KSČ nahrávala vzniku státu Izrael. Existoval dokonce dvojí letecký most mezi Prahou a Tel Avivem. Dodávky zbraní do Izraele z Československa byly jedinou šancí, jak překonat zbrojní embargo v důsledku toho, že Velká Británie měla k tehdejší izraelské reprezentaci negativní vztah. Vznik nové mocenské struktury v Československu byl v přímém souladu se vznikem státu Izrael. A zajímavé je, že Rudolf Slánský i pak, co se změnil Stalinův postoj k Izraeli poté, co nevyšly plány udělat z Izraele spojence na Blízkém východě, pokračoval v dodávkách zbraní. To je jedna z okolností, které se mu spočítaly v době politických procesů, i když se o tom nemluvilo.

    Velkou roli hrály i jaderné zbraně. V té době byly jen tři země, které měly po roce 1945 přístup k zásobám uranu - Kanada, Kongo, Československo. O jiných zásobách se nevědělo a v dosahu Sovětů bylo jen Československo. Jaderná zbraň nebyla tehdy Sovětům dostupná. Oni svou jadernou zbraň vyzkoušeli až v roce 1949.

    • Byla to demonstrace síly? Komunistický teror? Totalitní režim? Vpadával tu i onde Ransdorfovi do řeči netrpělivý žurnalista.

    Demonstrace síly je v každém mocenském střetu. Toto byl mocenský střet, který vyvolala svou hloupostí nekomunistická, nebo spíše antikomunistická složka ve vládě. Neumím si představit, že by soudný člověk vyvolal krizi - mám na mysli Petra Zenkla - a pak se vydal na Moravu slavit šibřinky, když se v centru rozhoduje o tom, kam se země bude ubírat! Když odstoupilo jen 12 členů vlády, mohl Klement Gottwald pohodlně rekonstruovat vládu na základě Ústavy z roku 1920. Toto byla hrubá chyba, za kterou nemohl Beneš, na kterého svalovali odpovědnost. Beneš nemohl za to, že jeho spoluhráči na hřišti byli nekompetentní. Nátlakové metody použity byly, ale ty se používají v každém mocenském střetu.

    Tato revoluce byla nekrvavá, jak konstatoval trochu ironicky Karel Kaplan. Byla zasazena do ústavního rámce, i když nátlak použit byl. Byl použit zejména poté tzv. akčními výbory, docházelo k čistkám, "vyakčňování" zasáhlo celou strukturu společnosti. Ale samotný převrat, samotný akt revoluce proběhl v ústavním rámci. Ten, kdo by to popíral, nechť se seznámí s dobovou dokumentací. Byly nátlakové akce, využívala se určitá uskupení zastřešovaná ministerstvem vnitra, Nosek nepochybně sehrál velkou roli v únorových událostech, ale srovnáte-li to s obdobnými událostmi v Evropě po druhé světové válce? Vezměte si nastolení "Páté republiky" ve Francii - nepochybně vojenský puč se vším všudy, se zatýkáním lidí. Nebo karafiátová revoluce 1974 v Portugalsku - tam docházelo k násilí běžně, zejména ze strany odpůrců karafiátové revoluce.

    • Zmínka o revolucích evokovala v redaktorově mysli vzpomínku na československou "sametovou revoluci" v roce 1989. A jak tu hodnotí historik Ransdorf?

    Sametová revoluce, o které rádi mluvíte, nebyla revoluce, nýbrž vlastnický převrat. To byla událost zasazená do procesu předání moci, které bylo vyjednáno mezi Američany a Sověty na konci osmdesátých let. Ti, kteří měli dispoziční právo vůči národnímu majetku, je změnili za reálné vlastnické právo. To je spíše poetická nadsázka, mluví-li se o revoluci. To byla vyjednaná změna. Tehdy, v roce 1989, u toho byly špičky KSČ. Já vím, že o tom novináři neradi slyší, ale např. vím od zemřelého Ladislava Adamce, že mu volal M. S. Gorbačov s tím, že má zařídit, aby se prezidentem stal Václav Havel. Když to odmítl, následoval nátlak a tato změna se realizovala. Původně mu tlumočil tento sovětský požadavek sovětský velvyslanec Lomakin, po Lomakinovi nastoupil sám Gorbačov. Víte, že to dopadlo nakonec tak, že komunisté v roce 1989 volili prezidentem Havla, a aby to bylo pojištěné, byl zajištěn požadavek aklamace. Nikoli tajná volba, ale aklamace, aby to bylo naprosto jisté. "Sametová revoluce" byla vyjednaná mocenská změna.

    To, co se odehrálo po druhé světové válce, byl daleko složitější proces, který byl zahájen již v roce 1944 Slovenským národním povstáním a celým systémem ustavování nové moci. Víte, paní redaktorko, že si při vyjednávání o budoucí podobě Československa Beneš uvědomoval, jaký to má význam, a proto byl ochoten jít ve znárodňování (po druhé světové válce všude docházelo k nacionalizaci) dále, než chtěli jít komunisté a sociální demokraté, jenom aby udržel systém moci? Beneš bránil struktuře národních výborů a chtěl zachovat systém z první republiky.

    • Rozhovor se stočil od československého sametu zase zpět do poválečných let. Má komunistická strana oficiální stanovisko k osobnosti a dílu Klementa Gottwalda?

    Proč bychom měli mít oficiální stanovisko v zemi, kde je garantována svoboda výzkumu? Já sám jsem napsal řadu článků a v těch článcích píšu, že Klement Gottwald je osoba rozporná, produkt své doby, že se v jeho odkazu střetávají dvě věci - nesporné zásluhy a nesporná provinění. Řídím se Hegelovou myšlenkou, která novináře možná asi netěší. Hegel říká: Nejjednodušší je nějakou věc odsoudit, daleko těžší je ji pochopit, a to nejtěžší je podat její tvůrčí výklad.

    • A procesy?

    Nikdo nepopírá, že došlo k porušování zákonnosti, nikdo nepopírá, že rozsah perzekuce byl na počátku padesátých let opravdu značný, že nesporné přínosy v oblasti kulturní a sociální politiky byly zneváženy tím, že došlo masově k narušování zákonnosti. Avšak tuto dobu zužovat jen na politické procesy by byla nesporně hloupost.

    • Ale to je to veliké drama, které poznamenalo celou společnost...

    Drama, které poznamenalo společnost, bylo to, že KSČ se odklonila od volebního programu z roku 1946. Zrušila pakt s voliči, s veřejností, který ji vynesl k moci. To byla chyba.

    Československo mělo dobrý systém ekonomiky, který se jmenoval systém plánovaného hospodářství (SPH), ve kterém fungovaly podniky jako tržní jednotky. Tento systém zdokonalovali lidé jako Frejka a Goldmann. Frejka byl popraven, Goldmann vězněn. I když to přežil, poznamenalo ho to. Byl významným autorem, vychoval celou řadu českých ekonomů. SPH byl velmi úspěšný a Československo bylo první, které překonalo následky druhé světové války. Tempa růstu byla pozoruhodná. Jestliže se Československo stalo obětí industrializační strategie nového lidově demokratického bloku (říkalo se, že je kovárnou východní Evropy), tak na naši zemi byly kladeny nároky, které země nemohla splnit.

    Historik Čermák říkal, že kontrastuje jedinečná schopnost řídicích špiček do roku 1948 s chybami, kdy již monopolně kontrolovaly moc. Na dvanáctimilionový stát byly kladeny nároky, které tento stát nemohl splnit. V roce 1951 po poradě v Kremlu, kde byl za Československo přítomen ministr obrany Čepička, jsme přehodnotili své rozpočtové priority a Československo forsírovanou industrializaci ještě více urychlilo ve prospěch těžkého průmyslu v obavě, že v Evropě zraje nový střet, nová světová válka. Vznikly takové disproporce v ekonomice, které vedly k měnové reformě v roce 1953. To bylo další porušení paktu s občany, protože měnová reforma dopadla na spoustu drobných střádalů. Spekulanti, kteří měli být zasaženi, dopředu věděli, že měnová reforma přijde.

    • Po roce 1948 - byl to teror nebo ne?

    Řekl jsem vám, že to bylo masové porušování zákonnosti. Teror ve smyslu fašistického režimu, který likviduje celé skupiny obyvatel plánovitě, tady nebyl. Zapomeňte na floskule, které běžně novináři používají, pokud se chcete bavit o historickém tématu. Žádný komunistický režim zde nebyl. Byl zde režim sovětského typu, který nabýval všech znaků Sovětského svazu. Dokonce naši horlivci šli ještě dál. Sovětský vliv byl naprosto dominantní v bezpečnostních strukturách. Vliv sovětských bezpečnostních poradců trval do doby, než je ze země dostal tandem Novotný a Barák, kteří se postarali o to, že sovětští poradci zmizeli z Československa definitivně. V určité době byl jejich vliv dominantní. Tím, jak jsme byli připoutáni v konfrontaci ve studené válce k sovětské mocenské politice, atmosféra kolektivního šílenství velmi přispěla k režimu masové represe.

    autor: Z nezveřejněného rozhovoru pro Respekt vybrala M. Hoření
    zdroj: Naše pravda č. 13; 7. 4. 2008