Jdi na obsah Jdi na menu
 


Waffenrad Steyr

Tak jsem nakonec podlehl a rozhodl se doplnit mé stránky i o fotogalerii, která nesouvisí se značkou NSU. Řízením osudu se mi dostalo do ruky kolo Waffenrad Steyr. Na první pohled jsem viděl, že se jedná o věc hodně starou a v původním stavu, takže na otázku sousedky, zda mám o danou věc zájem či ji mají hodit do šrotu, jsem hned odpověděl, že ji samozřejmě chci. A bylo to. A to jsem ještě ani netušil, kam to vlastně dám.

Kolo bylo v majetku rodiny, od které jsem ho dostal, zřejmě od novoty. Prý na něm praděda mé sousedky kdysi rozvážel po obci maso. Posledních asi 30 let leželo v zapomnění na půdě. Tím se zřejmě zachovalo v naprosto původním stavu bez jakýchkoliv úprav. Nikdy nebylo ani přetřené žádnou jinou barvou. O dané značce jsem doposud nic moc nevěděl, mimo to, že působila v rakouském městě Steyr a mimo jiné dělala i jízdní kola.

Více o historii této značky např. tady http://www.2-pedals.org/WaffenrraderAllegemein.htm

Ale zpět k mému stroji. Jedná se o pánské kolo model 92, což je uvedeno na malém štítku na hlavě. Rok výroby 1911, poctivě dohledáno v literatuře. Vše původní, pouze byl doplněn jeden pedál a přední střed kola (obé už kdysi hodně dávno). Kolo jsem zachoval v podstatě v nálezovém stavu. Pouze jsem opravil a tudíž musel přestříkat oba blatníky, protože byly v katastrofálním stavu. Kolo bylo pouze rozebráno, očištěno, promazáno, přeleštěno a smontováno zpět. Sedlo jsem vyměnil za vhodnější, to jediné již bylo z pozdější doby, z Favorita. Rám má krásné ven vystupující nápisy a secesní vzory.  Na kole se zachovala i původní kožená brašnička na nářadí. Zajímavostí je zamykání otáčení přední vidlice vypadající jak závěr z kulovnice (holt zbrojovka) a použitá řetězová sada v netypickém rozměru 5/8" x 3/16". Rovněž netypické jsou falcové ráfky s vysokým profilem, ale možná to je tím, že se jedná o opravdu staré kolo, na jaké jsem doposud nebyl zvyklý.

Nyní k dokonalosti chybí pouze štítek, hliníkový s kovářem, ten na kole nebyl a zatím jsem ho nesehnal. Takže kdyby někdo náhodou měl... Fotky zobrazují aktuální stav po ozdravné kůře.

Nakonec jsem ještě po nějaké době vyměnil sedlo, doplnil štítek (zatím jen jako samolepku dle originálu) a dokoupil čepičky na ventilky s řetízkem. Takhle to kolo vypadá myslím lépe.