Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj č. 372/2001 Sb.

12. 10. 2001
ZDE naleznete znění vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj č. 372/2001 Sb., kterou se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

rozúčtování tepla

(štěpánová jana, 3. 5. 2011 19:20)

Dobrý den, již třetim rokem v domě řešíme otázku rozúčtování tepla.Jsme SVJ a máme dvanáct bytů, v loňském roce jsme se na shromáždění vlastníku dohodli,že pokud se opět prokáže, že pět bytů netopí bude rozúčtování služeb propočteno na m2. Jeden z vlastníku vznesl namítku, že na toto rozhodnutí o změně rozúčtování musí být souhlas tříčtvrtiny vlastníků, namítl že on topí a kde že je tzv. měřítko kolik má být naměřeno v jednotlivých bytech a že žádná vyhláška toto nenařizuje. Jak to tedy je, nebude pro náš dům nejlepší zrušení měřáku na UT a tedy jaký souhlas vlastníku k tomuto rozhodnutí musí být .
Děkuji za spolupráci s pozdravem za svj. Štěpánová

Re: rozúčtování tepla

(Miloš Fencl, 4. 5. 2011 11:19)

Aby nehradili "topící" vlastnícu bytů náklady i za byty, kde je topení např. trvale vypnuté, je ve vyhlášce stanoveno ono procentuální rozdělení celkových nákladů dle § 4, bod 1 na
a) základní (40-50%) rozpočítávané dle podlahové plochy
b) spotřební (zbytek) rozpočítávané poměrově dle náměru v jednotlivých bytech. Zároveň se ještě provádí korekce dle § 4, bod 4, čímž se sníží náklady těm, kteří protopili nad dané toleranční pásmo (ať už proto, že chtějí mít v bytě větší teplo nebo že tím "pomáhají" vytápět okolní byty) a zároveň navýší náklady těm, kteří topí méně nebo vůbec a jsou tak částečně "dotováni" okolím.

Pokud by ve Vašem případě, kdy je v SVJ pouze 12 bytů, byly rozdíly i po všech korekcích velké, je možné provést ještě určitou kompenzaci tím, že byste navýšili dle vyhlášky podíl základních nákladů na 50%. Zrušení měření UT, a tím poměrové rozdělení dle jednotlivých náměrů, myslím není možné, ani kdyby s tím souhlasilo dle stanov příslušné procento vlastníků - odporuje to zákonu, který to jako povinnost ukládá.