Další finské recepty
GRAAVILOHI
Marinovaný losos
4 půlkilové kusy čerstvého lososa
1/3 hrnku hrubé soli
4 lžíce cukru krystalu
2 lžíce bílého pepře
1 hrnek čerstvého kopru
Z lososa připravíme filety, ale neodstraníme kůži. Rybu otřeme papírovým ubrouskem, ale nemyjeme vodou. Pekář posypeme solí, položíme do něj dvě ryby kůží dolu a na ně položíme další kusy kůží nahoru. Posypeme zbytkem soli a pepřem, navrch nasypeme kopr. Pekáč obalíme alobalem a zatížíme. Pekáč dáme do chladného místa a necháme 1 až 3 dny marinovat. Rybu vyndáme, sůl otřeme a nakrájíme na tenké plátky.
TAYTETTY HAUKI
Pečená štika s rýžovou nádivkou
1 štika
1/2 hrnku rýže
2 vejce uvařená natvrdo
3 lžíce smetany
2 lžíce másla
3 lžíce strouhanky
sůl
pepř
Rybu vyčistíme, odstraníme šupiny, důkladně potřeme zvenku i zevnitř solí a necháme 60 minut odležet. Mezitím uvaříme rýži. Vejce nakrájíme na malé kousky, přidáme rýži a smetanu a dochutíme solí a pepřem. Vzniklou směsí naplníme štiku, položíme do vymazaného pekáče, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou. Pečeme v rozpálené troubě při 225°C asi 10 minut, potom teplotu snížíme na 190°C. Do pekáče přilijeme trochu vody se smetanou a rybu touto směsí občas potřeme. Doba pečení závisí na velikosti štiky, většinou pečeme 30 až 40 minut.
Zelný satát s brusinkami
A tentokrát brusinková pochoutka z Finska.
Hlávkové zelí nakrájíme na velmi jemné nudličky, smícháme s ostatními přísadami a necháme v ledničce uležet. Tento salát je výtečná příloha k rybám.
Ingredience:
| |
3 lžíce | |
150 g | |
400 g |
Hrášková finská polévka
Polévka ze žlutého a zeleného hrášku, zjemněná smetanou a slavnostní korunku jí dodává uzený losos.
Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na oleji. Přilijeme vývar, přidáme žlutý oloupaný hrách a posekanou majoránku, může být i sušená. Vaříme na mírném ohni asi 50 minut. Plátky lososa pokrájíme na proužky. Z polévkového základu vyjmeme vařený hrách, 2 lžíce dáme stranou a zbytek rozmixujeme. Přilijeme 150 ml šlehačky a dochutíme solí, pepřem a trochou cukru. Směs vrátíme do polévky společně se zeleným hráškem a ještě chvíli vaříme. Nakonec přidáme pokrájeného lososa a zbylý hrách. Zbytek šlehačky ušleháme, každou porci zdobíme a posypeme majoránkou.
Ingredience:
| |
| |
| |
2 ks | |
200 ml | |
| |
2 l | |
500 g | |
150 g | |
|
Vepřové kotlety na švestkách
Jednoduchá příprava vepřových kotlet s kostí na švestkách.
Kotlety zbavíme drobný kůstek po sekání, omyjeme a osušíme. Smícháme olivový olej a worcesterskou omáčku. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
Kotlety, marinádu a švestky smícháme, promněme a necháme odležet.
Ve fritéze si připravíme hranolky. Marinované kotlety vložíme do pekáčku, přelijeme marinádou a při 180 °C pečeme doměkka.
Kotlety podáváme s hranolky a přeléváme výpekem.
Ingredience:
1 kg | |
1 dl | |
1 - 2 lžic | |
500 g | |
|