Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plán na cestu na sever

16.6. - Dnes po třetí hodině pojedeme metrem na letiště a cesta začne. Dnes je uklízecí den, výměna prádla i ručníků, protože středa byl státní svátek a neuklízelo se. Až v půl desáté odejde pokojská, vrhneme se na balení, Jarda má zabaleno, přijede z práce po obědě a hned vyrazíme.

8.6. - Byli jsme vyzvednout lístky na vlak, Opsal jsem si doma z objednávky v emailu rezevační číslo. Byly to dvě stránky celé v čínštině a když jsem viděl první devítimístné číslo začínající "E", tak jsem si ho opsal a dál jsem to nezkoumal. Teprve když mi pokladní dala jen tři lístky, bylo jasné, že něco je špatně. Jarda mi poslal druhé číslo SMSkou a šel jsem stát frontu ještě jednou. Ze Xianu do Pekingu pojedeme přes noc a máme hard sleeper (tvrdé spaní), obdoba našich lehátkových vlaků, kde jsou tři lůžka nad sebou. Z Pekingu do Šanghaje pojedeme G rychlovakem, cestovní rychlost 300 km / hod.

6.6. - Dnes máme potvrzeny všechny rezervace, musíme si dojít vyzvednout jízdenky, letenky vytiskneme na letišti, jako všude jinde ve světě, hotely jsou potvrzeny. Rozpočet na cestu pro nás dva (na 8 dnů) je necelých 21 tisíc, letenky, jízdenky na vlak, včetně odhadu nákladů na jídlo, vstupenky atd. Celá cesta je asi 3250 km vzdušnou čarou dlouhá.

image001.jpg

1.6. - Naplánovali jsme si cestu na sever. Peking - Zakázané město, Velká zeď, Xi'an - Terakotová armáda. Poletíme do Xi'anu letadlem, potom do Pekingu lehátkovým vlakem přes noc a z Pekingu "Géčkem" zpátky do Šanghaje.

Cesta je naplánovaná, letenky zakoupeny, jízdenky na vlak zajištěny, hotely objednány. Teď už jen doufejme, že nebude nějak extra moc pršet. Vyrazíme v pátek 14.června. 12. června je státní svátek - Festival dračích lodí, tady pracují předtím v sobotu a v neděli (nadělávají pondělí a úterý, aby měli 3 dny volna v kuse, sváteční volno je jen ve středu) a v tyto dny je prý všude přeplněno, všichni cestují. Proto pojedeme až v pátek.

Duanwu Festival - Festival dračích lodí se koná vždy pátý den v pátém měsíci čínského kalendáře. V ten den 273 let př. nl. ministr Qu Yuan krále Chu království Chu spáchal sebevraždu. Svou moudrostí a loajálností si znepřátelil ostatní vysoké státní úředníky a ti ho obvinili ze spiknutí. Králem byl vyhoštěn a během svého vyhnanství napsal mnoho básní, ve kterých vyjadřoval svůj hněv a smutek vůči panovníkovi. Je to první známý čínský básník. Ve svých 61 letech vzal velký kámen, skočil s ním do řeky a utopil se. Protože lidé věřili v jeho nevinu, hledali ho na lodích a vhazovali do řeky rýži, aby mu ryby neublížili. Od té doby každý rok v den jeho smrti obětovali rýži a jezdili na lodích a vznikla z toho tradice. V roce 2008 byl tento den uznán jako státní Festival dračích lodí, pořádají se závody dračích lodí, které mohou mít posádku až 20 lidí i víc, podle délky lodě. Jí se rýže Zong. Z rýže udělaná koule plněná zeleninou, nebo ovocem či masem, ořechy nebo houbami, zabalená do bambusového listu, někdy do kukuřičného šustí se vaří v páře. Říká se, že pokud se vám ten den v pravé poledne podaří postavit syrové vejce na špičku, zbytek roku budete šťastni. Pití vína Hsiung Huang, zavěšení puškvorce na vchodové dveře, či zavěšení vonných sáčků s bylinami je prevence proti zlu a přináší to klid a mír do rodiny.