Jablkové dobroty
Recept na domácí listové těsto
1 hera
10 lžíc vody
1 lžíce octa
2 žloutky špetku soli
Vše smícháme dohromady a necháme aspoň hodinu odpočinout, pak válíme záviny.
Rychlý jablečný koláč
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat:
1 balení listového těsta
750 g jablek
30 g cukru krystal
2 polévkové lžíce vody
1 vejce
Postup:
1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Takto připravená je dejte do kastrůlku, přidejte cukr a vodu a duste na mírném ohni asi 10 minut. Podle potřeby je oslaďte. Jablka přeložte do mísy a nechte je vychladnout.
2. Těsto rozdělte na dvě části. Větší rozválejte a vyložte jí koláčovou formu, vymazanou tukem. Přidejte vychlazenou jablečnou náplň.
3. Zbylé těsto rozválejte a překryjte jím náplň. Přebytečné okraje odkrojte a upravte prsty. Koláč nakonec propíchejte vidličkou.
4. Ze zbylého těsta vytvarujte lístky na ozdobu, navlhčete je mlékem a přilepte na koláč. Celý povrch potřete rozšlehaným vejcem. Pečte asi 30 minut ve vyhřáté troubě při teplotě
Tip: Koláč můžete dochutit skořicovým cukrem a rozinkami.
Jablečný dortík s ořechy
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 45 minut
Budete potřebovat:
3 vejce
250 g nastrouhaných jablek
150 g cukru moučky
1 polévkovou lžíci kakaa
100 g sekaných ořechů
70 g krupice
tmavou a bílou čokoládovou polevu
ořechová jádra na zdobení
Postup:
1. Oddělte žloutky od bílků. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Žloutky s cukrem vymíchejte do pěny, přidejte 1 lžíci kakaa, nastrouhaná jablka, krupici a nechte asi čtvrt hodiny odpočinout.
2. Do těsta vmíchejte ořechy a nakonec i tuhý sníh z bílků. Zlehka promíchejte a vlijte do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečte asi 40 minut při
3. Vychladlý moučník polijte čokoládovou polevou, případně ozdobně postříkejte i bílou polevou a dozdobte ořechovými jádry.
Křehký jablečný koláč
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 35 minut
Budete potřebovat:
250 g měkkého tvarohu
250 g polohrubé mouky
Náplň:
50 g rozinek
2 lžíce rumu
1 lžíci cukru moučky
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
1 lžíci strouhanky
1 vejce na potření
cukr na posypání
Postup:
1. Z rostlinného tuku, tvarohu a mouky vypracujte těsto a rozdělte jej na dvě části. Nechte alespoň půl hodiny uležet v lednici.
2. Mezitím nastrouhejte jablka na hrubém struhadle a rozinky namočte do rumu.
3. Vychlazený plát těsta rozválejte, přeložte na plech vyložený pečicím papírem, posypte jablky, rozinkami, cukrem moučkou, vanilkovým a skořicovým cukrem.
4. Na náplň dejte druhý plát těsta, propíchejte ho vidličkou a potřete ušlehaným vejcem.
5. Vložte do vyhřáté trouby a pečte nejprve zprudka, po čtvrthodině teplotu zmírněte. Upečený koláč naporcujte a pocukrujte.
Jablečný koláč džaldí-džaldí
Ingredience:
1 šálek polohrubé mouky
1 šálek krupičky
1 šálek pískového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička vanilky nebo skořice
Postup:
V míse smícháme mouku, krupičku, cukr a prášek do pečiva. Přidáme rozpuštěné máslo a promícháme - vytvoříme drobenku. Směs smícháme s jednou lžičkou vanilky nebo skořice.
Tři čtvrtiny této směsi nasypeme do pekáče nebo do dortové formy. Na to nastrouháme oloupaná jablka a ochutíme další lžičkou vanilky nebo skořice. Navrch nasypeme druhou část směsi.
Dáme péci do trouby vyhřáté na
Jablečné řezy
Ingerience:
3 vejce
1,5 sklenice cukru
3 sklenice hladké mouky
2 sklenice strouhané cukety
1 sklenice oleje
1 lžička sody
trochu prášku do pečiva, kakao
Krém:
1 tvaroh
150 g mletého cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
3/4 másla
Postup:
Vejce s cukrem ušleháme. Zamícháme s ostatními ingrediencemi. Nalijeme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečené řezy pokryjeme tvaroh. krémem a posypeme skořicovým cukrem.
Perník s jablky
Ingerience:
2 jablka
300 g hladké mouky
200 g cukru
50 g medu
2 vejce
2 lžíce rumu
8 lžic mléka
1 prášek do perníku
Poleva:
200 g moučkového cukru
šťáva z 1 citronu
červená potravinářská barva
Postup:
Jablka nakrájíme na malé kostky. Cukr, med a vejce vyšleháme do husté pěny. Potom přidáme rum, mléko a mouku s kypřícím práškem do perníku. Všechno promícháme a přidáme jablka. Pečeme v předehřáté troubě při
Moučkový cukr a šťávu z citronu spolu se dvěma lžícemi vody utřeme v hladkou polevu, kterou obarvíme barvou. Pak potřeme vychladlý perník.
Jablečník
Ingerience:
240 g polohrubé mouky
240 g krystalového cukru
150 g rozehřátého tuku
4 vejce
2 kypřicí prášky do pečiva
1 vanilkový cukr
600 g nastrouhaných jablek
1 lžička mleté skořice
Postup:
Ve větší misce smícháme mouku s kypřicím práškem a cukrem. Přidáme vejce, tuk, jablka, skořici. Vše dobře promícháme. Těsto vlijeme na vymazaný, hrubou moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě 30-40 minut při teplotě
Netažený závin
Ingerience:
250 g hladké mouky
50 g másla
1 vejce
3 lžíce vody, 2 lžíce octa, sùl
Postup:
Na desce smícháme mouku se solí, rozkrájené máslo, nožem vmícháme vejce a vodu s octem. Vypracujeme těsto. Vyválíme 2 záviny, které poklademe nastrouhanými jablky, cukrem, skořicí, ořechy. Svineme. Před pečením propícháme vidličkou.
Dobrota z jablek
Ingredience:
150 g mletého cukru
250 g polohrubé mouky
2 vejce
1 lžíce kakaa
200 ml oleje
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
1/4 l mléka
350 g nastrouhaných jablek
100-
Poleva:
80 g másla
80 g mletého cukru
1/2 pudinkového prášku
1,5 lžíce horkého vody
1 lžíce rumu
2 lžíce kakaa
Postup:
Cukr (i vanilkový), mouku, vejce, olej, kakao, rum, mléko a prášek do pečiva smícháme a vše vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Přidáme vrstvu nastrouhaných jablek a ořechů. Upeču. Vychladlý moučník polijeme polevou.
Žabí huby plněné jablky
Ingerience:
300 g hladké mouky
250 g tuku
1 vejce
špetka soli
3-4 lžíce mléka
30 g droždí
Postup:
Do 3-4 lžic mléka dáme trochu cukru a droždí. Vzejitý kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme těsto. Vyválíme plát a děláme kolečka. Plníme je dušenými jablky smíchanými s cukrem, ořechy, skořicí a vanilkou. Upečeme a teplé obalujeme v cukru s vanilkou.
Jablková roláda
Ingredience:
4 vejce
180 g cukru
6-8 lžic hladké mouky
250 g nastrouhaných jablek
skořice a cukr na posypání jablek
Postup:
Plech vyložíme papírem nebo alobalem, který vymažeme a vysypeme hladkou moukou. Nastrouhaná jablka rozložíme na plech a posypeme cukrem a skořicí. Ušleháme cukr a vejce, až je hmota hustá a hladká. Jemně vmícháme mouku, nalijeme na jablka a dám péct. Po upečení otočíme papír nahoru. Papír stáhneme a ještě teplou roládu stočíme. Po vychlazení nakrájíme a už jen stačí posypat cukrem.
Jablkový koláč
Ingredience:
2 hrnky (1/4 l) polohrubé mouky
1 hrnek mletého cukru
100 ml oleje
1 lžička jedlé sody
2 lžičky skořice
1 balíček rozinek
3 vejce
trocha mléka
3 hrnky na kostičky nakrájených jablek
Postup:
Ingredience smícháme (jablíčka vmísím až na konec), upeču. Polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.
Drobenkový koláč
Ingredience:
8 velkých jablek
500 g polohrubé mouky
200 g másla
300 g pískového cukru
2 vejce
1/2 sáčku prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
rozinky, mandlové lupínky, sekané ořechy – dle libosti na dochucení
Postup:
V misce smícháme mouku s cukrem, nožem rozsekám čerstvý tuk a rukou jej v mouce a cukru lehce rozdrolíme, čímž vznikne potřebná drobenka. Tuto rozdělíme na tři díly. Jeden díl dáme stranou a do zbývajících dvou třetin přidáme vejce a prášek do pečiva a kakao, které naneseme na plech. Na povrch rozvrstvíme strouhaná jablka (společně s rozinkami, ořechy či mandlemi). Na povrch koláče rozprostřeme zbývající díl drobenky. Pečeme zvolna asi půl hodiny.
Jablková buchta
Ingredience:
4 vejce
hrnek cukru
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
lžička kakaa
1/2 lžičky skořice
půl hrnku oleje
4 hrnky nakrájených jablek
Postup:
Vejce s cukrem utřeme a přidáme moku, prášek do pečiva, kakao, skořici a olej. Přidáme ještě rozinky, ořechy a nakrájená jablka. Dáme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Kakaové řezy s jablky
Ingredience:
80 g tuku
250 g cukru
2 vejce
1 lžíce kakaa
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Krém:
170 g mletého cukru
1 lžíce kakaa
2 lžíce horké vody
70 g másla
Postup:
Těstové ingredience smícháme, přendáme na plech a upečeme v předehřáté troubě. Potřeme připraveným krémem (máslo do krému přimíchám až jako poslední). Na povrch postrouháme čokoládu, mandle. Lépe péci z 1,5 dávky.
Vrstvené jablkové řezy
Ingredience:
200 g tuku
130 g moučkového cukru
3 žloutky
2-3 lžíce bílého jogurtu
400 g polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
tuk na vymazání plechu
Náplň:
1 kg jablek
500 g měkkého tvarohu
1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
150 g pískového cukru
rozinky
vlašské ořechy
3 bílky
Postup:
Změklý tuk, cukr, žloutky, jogurt a prosetou mouku smícháme s práškem do pečiva a vypracujeme vláčné těsto. Dvě třetiny těsta vyválíme na plát a přeneseme na tukem vymazaný plech. Zbylé těsto dáme na chvilku do mrazničky.
Těsto na plechu potřeme náplní a povrch posypeme nahrubo nastrouhaným vychlazeným těstem. Vložíme do předehřáté trouby a při teplotě
Příprava náplně:
Jablka nahrubo nastrouháme, smícháme s tvarohem, pudinkovým práškem, cukrem, rozinkami a posekanými ořechy. Nakonec vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků.
Drobenkový koláč
Ingredience:
250 g hrubé mouky
100 g cukru
1 lžíce prášku do pečiva
100 g másla
1 vejce
máslo na pokladení na povrch (před pečením)
Náplň:
300 g jablek, 1 lžíce rozinek, hrst ořechù, cukr
Postup:
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, rozdrobeným máslem (podobně jako při dělání drobenky na koláč). Vmícháme vejce.
Polovinu vzniklého drobivého těsta dáme do pekáčku, na ni položíme pokrájená jablka, cukr, ořechy, rozinky. Posypeme zbytkem těsta, které přitlačím lžičkou. Na povrch poklademe plátky másla a pečeme asi půl hodiny.
Jablkové koláčky
Ingredience:
400 g oloupaných jablek
1 lžíce citronové šťávy
citronová kůra
60 g tuku
1/2 balíčku vanilkového cukru
1 vejce
2 lžíce šlehačky
125 g polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
Postup:
Tuk s cukrem, citronovou kůrou, solí a vanilkovým cukrem rozšleháme do pěny. Zašleháme vejce, přidáme mouku s práškem a šlehačku. Nakonec vmícháme na kostičky pokrájená jablka, která jsme pokapali citronovou šťávou. Plech vyložíme pečicím papírem a lžičkou kladu hromádky těsta. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25-30 minut. Po upečení posypeme cukrem. Z tohoto předpisu připravíme 8 jablkových koláčků.
Jablečná bábovka s oříškovým griliášem
Ingredience:
3 jablka
3 hrnky polohrubé mouky
3 vejce
300 ml oleje
1 hrnek cukru
1 hrnek vlažné vody
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
2 lžíce rozinek
100 ml rumu
šťáva z pùl citronu
strouhanka na vysypání
Griliáš:
2 lžíce nasekaných oříškù
2 lžíce cukru
1 lžíce másla
rum slitý z rozinek
Postup:
Rozinky namočíme na 20 minut do rumu. Jablka nastrouháme, pokapeme citronem a smícháme s vanilkovým cukrem. Vejce ušleháme s cukrem, zašleháme vlažnou vodu, olej a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme jablka a slité rozinky. Pečeme na
Griliáš připravíme na pánvi. Rozpustíme máslo s cukrem, mícháme dokud nezačne karamelizovat. Vmícháme nasekané oříšky. Nakonec zalijeme rumem slitým z rozinek.
Tyrolský závinIngredience:
250 g hladké mouky
80 g másla
2 lžíce moučkového cukru
125 ml mléka
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
špetka soli
skořicový cukr
rozinky
krouhaná jablka
Postup:
Mouku, polovinu prášku do pečiva, smíchaný moučkový a vanilkový cukr a trošku citronové kůry dobře promícháme na válu. Přidáme vlažné mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce a 6 lžic rozpuštěného másla. Vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na dva díly. Jeden díl vložíme na připravený koláčový plech, posypeme jej osmaženou strouhankou, na ni položíme nakrouhaná nebo nakrájená jablka (můžeme přidat i jednu hrušku). Posypeme skořicovým cukrem, rozinkami, případně i rozsekanými oříšky či mandlemi, troškou strouhanky a pokropíme rozpuštěným máslem. Přikryjeme druhým dílem těsta, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dorůžova v dobře prohřáté troubě asi 30 až 45 minut.
Křupavá jablečná nohavice
Ingredience:
400 g hladké mouky
1 Hera
1 vejce
200 ml vody
sùl
Postup:
Všechny suroviny rychle propracujeme na hladké těsto, aby se neohřívalo. Bochánek dáme na 15 minut do chladu (do lednice), a pak rozdělíme na 4 díly. Těsto rozválíme, posypeme strouhankou a jablky s cukrem, zavineme a dáme na plech s pečicím papírem. Pečeme dokřupava.
Jablkové medové řezy
Ingredience:
400 g polohrubé mouky
250 g práškového cukru
100 g medu
60 g másla
3 vejce
300 g nastrouhaných jablek
60 g nasekaných ořechù
200 g kakaa
půl lžičky skořice
1 kypřicí prášek do pečiva
Postup:
Celé vejce, med, cukr, skořici a kakao dobře rozmícháme, až se tvoří pěna. Přidáme jablka, rozpuštěné máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zlehka zamícháme a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě. Upečený plát vyklopíme. Vychladlý posypeme cukrem a nakrájíme na úhledné řezy.
Tvarohový koláč
Ingredience:
150 g polohrubé mouky
250 g tvarohu
125 g mléka
150 g jablek
1 vejce
50 g másla
polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
kysaná smetana
vanilkový cukr
jahody, maliny
Postup:
Do tvarohu vmícháme vlažné máslo, vejce, mléko, sůl, mouku s kypřicím práškem a skořicí. Přisypeme strouhaná jablka a vlijeme do formy lehce vymaštěné olejem. Pečeme dozlatova a na talíři přelijeme smetanou s cukrem a ovocem.
Kynuté koláče s náplní z jablek
Ingredience:
1 kg hladké mouky speciál (může být i celozrnná)
2 lžíce sádla, másla nebo Hery
1 šlehačka
mléko dle potřeby
2 balíčky kvasnic (
2 žloutky
ušlehané bílky ze 2 vajíček
1 lžička soli
200 g krystalového cukru
Náplň:
asi
cukr
vanilkový nebo skořicový cukr
rozinky
nasekané oříšky
Posýpka:
hladká mouka
mletý cukr
máslo
Postup:
Kvasnice dáme do hrníčku s trochou cukru a vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, šlehačku, tuk, žloutky, kvasnice, dle potřeby mléko a vše dobře vymícháme. Necháme vykynout. Po vykynutí dáváme velkou lžící hromádky na moukou vysypaný vál a plníme vychladlou náplní.
Náplň připravíme z asi
Na koláče dáme trochu jablek a posýpku. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme na
Jablkový koláč
Ingredience:
2 hrníčky mouky
1 hrníček mletého cukru
1 malá lžička jedlé sody
2 malé lžičky skořice
1 balíček rozinek
100 ml oleje
3 vejce
trocha mléka
3 hrníčky na kostky nakrájených jablek
Postup:
V míse smícháme všechny ingredience. Jablka vmícháme až nakonec. Upečeme a po vychladnutí polijeme polevou a posypeme kokosem.
Dobrota z jablek
Ingredience:
150 g mletého cukru
250 g polohrubé mouky
200 ml oleje
250 ml mléka
2 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
2 celá vejce
2 lžíce rumu
350 g jablek
100-
Poleva:
80 g másla
80 g mletého cukru
2,5 lžíce kakaa
polovina balíčku vanilkového pudinku
1,5 lžíce horké vody
1 lžíce rumu
Postup:
Těstové ingredience zamícháme a vzniklé těsto vylijeme na plech. Jablka nastrouháme a dáme na těsto i se sekanými ořechy. Pečeme na
Polevu připravíme tak, že máslo jemně rozpustíme. Přidáme kakao, cukr, pudink, horkou vodu a rum. Polevu nalijeme na vychladlou buchtu.
Jablečný řez
Ingredience
500 g polohrubé mouky
1 vejce
1 Hera nebo
1 kypřicí prášek do pečiva
3 lžíce mléka
5 lžic jemného krystalového cukru
Jablečná nádivka:
1,5 kg jablek
8 lžic krystalového cukru
2 vanilkové pudinky
Postup:
Těsto zpracujeme a rozdělíme na dva díly. První díl rozválíme a dáme na vymaštěný a strouhankou vysypaný plech. Potřeme nádivkou z jablek, kterou připravíme promícháním pokrájených či postrouhaných jablek, cukru, vanilkových pudinků.
Rozválíme druhý plát a dáme jej na vrstvu jablek. Potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme posypat ořechy či nazdobit čokoládou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.
Ořechový koláč s jablky
Ingredience
100 g polohrubé mouky
100 g jemného krystalového cukru
100 g mletých ořechù
100 g másla nebo Hery
1 vejce
polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
Jablečná náplň:
3 velká jablka
1 vanilkový cukr
hrst strouhanky
Postup:
Těsto vznikne smícháním mouky, cukru, ořechů, tuku, vejce a prášku do pečiva. Polovinu těsta rozprostřeme na strouhankou vymazaný plech, rozetřeme jablečnou náplň a na ni zbytek těsta. Povrch koláče propícháme vidličkou. Lépe péci ze dvou dávek.
Jablečné řezy s bezé čepicí
Na 24 kouskù:
Ingredience:
200 g másla
200 g cukru
2 sáčky vanilkového cukru
sùl
4 vejce
350 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
4 lžíce mléka
2 lžičky strouhané citronové kùry
150 g kokosové moučky
2 kg jablek
4 lžičky citronové šťávy
100 g mletých mandlí
150 g moučkového cukru
Postup:
Do mísy dáme máslo, 100 g cukru, vanilkový cukr a špetku soli. 3 žloutky a jedno celé vejce dáme do mísy a elektrickými metličkami našleháme lehký krém. Po lžících do něj zašleháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a mléko. Nakonec přimícháme i citronovou kůru a 75 g kokosové moučky.
Oloupeme jablka, rozčtvrtíme je a vykrojíme jádřince. Ovoce nakrájíme na kousky a ihned pokapeme citronovou šťávou, aby jablka nezhnědla.
Troubu rozpálíme na 200 C. Plech s vysokým okrajem vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něj těsto. Posypeme ho mletými mandlemi a rozdělíme jablka. Poprášíme je zbývajícím cukrem a dáme do trouby. Pečeme asi 30 minut. Plech z trouby vyjmeme a teplotu snížíme na 180 °C.
Prosejeme moučkový cukr. K bílkům přidáme špetičku soli a našleháme tuhý sníh. Po lžících do něj našleháme všechen moučkový cukr a nakonec i kokosovou moučku. Bílkovou pěnu rozetřeme na předpečený koláč a vrátíme zpět do trouby. Pečeme ještě asi 25 minut.
Tip:
Bezé čepicí můžeme koláč pěkně nazdobit. Hmotu rozetřeme a lžící na ní vyrobíme krápníčky. Nebo bezé naplníme zdobicí sáček a na koláč nastříkáme různé kopečky, mřížky a spirály.
Jablkové řezy s tvarohem
Ingredience:
4 vejce
4 lžíce oleje
200 g polohrubé mouky
160 g cukru krupice
1 balíček želé
Náplň:
400 g jablek
1 vanilkový cukr
50 g cukru krupice
1 lžíce citronové šťávy
500 g měkkého tvarohu
100 g moučkového cukru
Postup:
Celá vejce vyšleháme za postupného přidávání cukru do husté pěny. Vmícháme mouku a nakonec olej. Nalijeme na plech. Těsto uhladíme a pečeme asi 30 minut při
Do 100 ml vody nasypeme krupicový cukr, přidáme na kostky nakrájená jablka, citronovou šťávu a jablka podusíme do měkka.
Do pěny vyšleháme z tvarohu, moučkového cukru a vanilkového cukru pěnu. Vmícháme podušená jablka a rozetřeme na rozkrojený korpus a přiklopíme druhou částí.
Povrch polijeme uvařeným želé.
Řezy s jablky, ořechy a smetanou
Ingredience:
200 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
4 vejce
100 ml mléka
100 ml oleje
1 kypřicí prášek do pečiva
5–6 středních jablek
150 g hrubě sekaných ořechù
2 vejce
1 smetana
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem a olejem do pěny, pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe ho po celé ploše nastrouhanými jablky, posypeme je hrubě sekanými ořechy a dáme péci asi na 20 - 25 minut do trouby. Mezitím utřeme 2 vejce s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem do pěny a zašleháme smetanu. Touto směsí pak řezy zalijeme a asi ještě 5 minut pečeme.
Drobenkový koláč
Ingredience:
250 g hrubé mouky
polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
100 g cukru
100 g másla
1 vejce
300 g jablek
trocha cukru
hrst ořechù a rozinek
50 g másla
Postup:
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr. Rozdrobíme máslo. Vmícháme vejce. Do dortové formy dáme polovinu sypké směsi, na ni jablka s cukrem a sekanými ořechy. Zakryjeme zbytkem směsi. Na povrch položíme plátky másla a upečeme.
Jablková bábovka
Ingredience:
180 g mletého cukru
180 g polohrubé mouky
180 g rozpuštěné Hery
polovinu balíčku prášku do pečiva
lžíce skořice
3 vejce
4 jablka na kostičky
Vše smícháme a pečeme 45 minut.