Jdi na obsah Jdi na menu

Den s Múzami

26. 1. 2010

A co všechno bylo během dne k vidění a slyšení? Múzy rozdávaly kolemjdoucím lístky s letními básničkami, ve školní knihovně si příchozí mohli vybrat z bohaté nabídky básní s letní tematikou a předčítali krátké texty ostatním návštěvníkům knihovny. Zaznělo tak na 100 básní; poděkování za výborný nápad patří knihovnicím Janě Dvořákové a Dobromile Havelkové. Chodbami školy o přestávkách prolétala vzducholoď a pobíhali bílí domorodci (inspirovaní Afrikou pánů Svěráka a Smoljaka), na stanovištích vznikala haiku a dadaistické básně. Obzvláště aktivní třídy se mohly přihlásit do literární soutěže, uspořádané studenty etické výchovy 3. ročníku, ve které soutěžící rozpoznávali slavné české básníky, prozaiky i filmové adaptace literárních děl.

Ve studentském klubu se uskutečnilo školní kolo recitační soutěže; porota ve složení Lenka Jurásková, Karel Gamba a Lukáš Paleček byla s výkony přednášejících vesměs spokojena. „Úroveň je ve srovnání s loňským rokem výrazně lepší,“ vyjádřil se zkušený recitátor Lukáš Paleček. Přispělo k tomu jistě i to, že Lucie Škařupová, absolventka AG a studentka dramaterapie na olomoucké univerzitě, připravila před soutěží pro všechny účinkující hlasovou rozcvičku. V první kategorii (nižší gymnázium a 1. ročník) byli oceněni Barbora Červenková a Ondřej Schindler, v kategorii druhé (2. - 4. ročník)  uspěli Jana Harabišová, Zdislava Nováková, Tomáš Orság, čestné uznání za techniku projevu získala Kateřina Ligasová; laureátem soutěže byla vyhlášena Barbora Červenková. (Kateřina Ligasová a Barbora Červenková školu reprezentovaly v okresním kole Wolkrova Prostějova a postoupily do kola oblastního.)

Odpoledne do studentského klubu zavítala spisovatelka Markéta Pilátová, zaplněný klub se jí za autorské čtení a povídání o životě v Latinské Americe odměnil nadšeným potleskem. Mnozí se dali slyšet, že si knížky od této sympatické autorky určitě přečtou.

Komorní bylo setkání spisovatelů teprve budoucích na autorském čtení, které společně vedli Martina Sedláčková a Karel Gamba. Studenti si přečetli navzájem ukázky ze svých prací a někteří zřejmě poprvé nejen zveřejnili některou ze svých prací, ale dostali také zpětnou vazbu od posluchačů.

Milým zakončením poetického dne bylo vystoupení Experimentálního divadelního tělesa Luďa, které ve studentském klubu předvedlo hru Arnošta Goldflama Matylda a Emílie. Jedná se o hru o ženách středního věku, které chtějí změnit svůj život, ale navzdory snaze se jim to nedaří. Režisérem srdečně přijatého představení je Lukáš Paleček, další z absolventů AG, kteří se zapojili do příprav Dne s Múzami, v současnosti student dramaturgie na brněnské JAMU. 

A jak Den s Múzami hodnotili studenti? Jejich názory se liší podle toho, nakolik se zapojili do uspořádaných aktivit. Někteří byli zklamaní, že se jejich třída nedostala do hlediště na recitační soutěž (což je dáno kapacitou studentského baru – ovšem recitační soutěž se svou povahou opravdu nehodí do auly, takže zúčastnit se může jen menšina zájemců). „Bavilo mě hrát bílou Afričanku z Cimrmanovy hry a reagovat na dotazy kolemjdoucích,“ řekla studentka 3. ročníku Eva Hlobilová, „Den s Múzami byl příjemným vytržením z každodenního školního koloběhu.“ A tak navzdory tomu, že venku panoval mráz, na Arcibiskupském gymnáziu zavládlo aspoň na chvilku příjemné poetické léto. 

P. S. Starší ročníky asi postřehly, že dosud nepadl název Den poezie. Náplň tradičního Dne poezie se nám natolik rozšířila (o prózu i drama), že už jen těžko můžeme mluvit jen o poezii. Takže od roku 2010 Den s Múzami… A které Múzy se dostaví? Těžko říct, mohly by to být třeba Kalliopé (epické básnictví; mívala voskové tabulky a rydlo), Erató (milostná poezie; zobrazována s lyrou v levé ruce a s Erótem), Thaleia (veselé básnictví a komedie; mívala divadelní škrabošku a pastýřskou hůl), Melpomené (tragédie; mívala tragickou masku a hlavu zdobenou břečťanem); ale možná to budou Múzy dočista jiné…

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář