Jdi na obsah Jdi na menu
 


NEY - arabská flétna

9. 9. 2006

ObrazekNEY

 

 

 

Ney (též nay, nai, arabská flétna) je velmi starý hudební nástroj vyrobený z rákosu („ney“ je starý perský výraz pro rákos). Kresby hudebníků hrajících na ney byly objeveny na stěnách v egyptských pyramidách, samotné flétny byly nalezeny ve vykopávkách mezopotámského města Ur. Na tuto flétnu se tedy hraje nepřetržitě 4500-5000 let, což znamená, že se jedná o jeden z nejstarších nástrojů na světě. Je předchůdcem moderní flétny.

 

 

 

Původ neye není zcela známý, je opředen spoustou legend. Například spisovatel Ferriduddin Attar popisuje vznik arabské flétny v následujícím příběhu...

 

 

 

Jednoho dne přišel prorok Mohammed za svým zetěm Ali a řekl mu tajemství. Když prorok odešel, naklonil se Ali do studny, která byla poblíž, a tajemství do ní opakoval. Alláh pak vytvořil velmi dlouhý rákos, který vyrostl ze dna studny. Pastevec, který to spatřil, usekl vrch rákosu a udělal si z něj flétnu. Po nějakém čase potkal pastevec proroka Mohammeda a zahrál mu na svou flétnu. Prorok uslyšel z flétny tajemství, které kdysi sdělil Alimu, ostatní však slyšeli pouze hudbu. Když Ali pochopil, jaký velký zázrak učinil, byl Bohu velmi vděčný... a stal se věrným stoupencem proroka.

 

 

 

Od té doby prokazují muslimové rákosu velkou úctu. Možná si stále myslí, že opakuje svatá slova proroka Mohammeda. Ney je mystický nástroj, za jehož zvuků tančí dervišové své posvátné tance.

 

 

 

V Turecku je ney tradiční hudební nástroj. Vyrábí se v různých délkách (přibližně od 52 do104 cm), delší flétny se používají pro sólovou hru. Velkou oblibu má tento nástroj také v Egyptě.

 

 

 

Hra na tuto flétnu vyžaduje jistou dovednost, pro usnadnění je možné použít náustek (baspare)

 

____________________________________________________________________________

 

kde koupit? V ČR zatím netuším, ve světě například na ebay Hudební nástroje - flétna NEY

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ocakavanie

(kata, 20. 7. 2010 13:30)

cakala som na konci clanku aspon malu hudob. ukazku resp. nasmerovanie na web ;o)

Re: ocakavanie

(ney, 20. 7. 2010 13:48)

Ukázky třeba tady
http://www.bozz.cz/~public/ney/ney1.mp3
nebo tady
http://www.bozz.cz/~public/ney/ney2.mp3

kde koupit flétnu ney?

(poustevník, 22. 5. 2010 5:45)

Nevím kde v České republice koupit, ale dá se sehnat na různých zahraničních serverech. Například na portálu ebay - viz odkaz na konci článku.

ney

(ester, 21. 5. 2010 18:47)

A nevíš kde tuto flétnu koupit?

Hudba

(Fenix, 13. 5. 2006 1:15)

co takhle Blackmore´s Night - Once in a million years :-)