Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 5. 2008

Tvůj podpis...  zastaví popravy

 

Ve vězeních mnoha zemí jsou drženi lidé jen pro své názory, přesvědčení, vyznání nebo třeba barvu pleti. Za mřížemi končí i řada těch, kteří se s bezprávím nechtějí smířit. Další tisíce čekají v celách smrti.

 

V situacích, kdy byly všechny prostředky pomoci vyčerpány, zbývá jen mezinárodní pozornost a tlak veřejnosti na ty, která jsou za porušování práva odpovědní. Bezpráví se může postavit každý, i obyčejným dopisem. Každý může napsat odpovědným úřadům a vyjádřit tak nesouhlas s porušováním lidských práv.

 

Bezpráví se děje v řadě zemí napříč kontinenty a někdy jsou jeho rozměry takové, že se snaha mu čelit může jevit jako předem ztracená. Proto je třeba využít příležitosti, kdy proti hlasy proti porušování lidských práv znějí hlasitěji.

 

Čína je pořadatelem letošních letních olympijských her, ale i zemí, kde každoročně dochází k nevyššímu počtu poprav, kde končí lidé za své názory nebo praktikování náboženství ve vězení. Nepropásněme proto tuto šanci a upozorněme Čínu, že olympiáda je příležitost, kdy s bezprávím skoncovat.

 

Napiš dopis čínským úřadům a zastaň se obětí bezpráví ..... !

 

  • podepiš dopis adresovaný úřadům, které porušují lidská práva.
  • Zúčastni se 13. května akce v ulicích všech krajských měst.
  • Pokud chceš jednat již nyní, stáhni si dopis na těchto stránkách, vytiskni, podepiš a zašli úřadům odpovědným za bezpráví.

 

Tento podpis ... zastaví věznění lidí pro jejich názory

Tento podpis ... zastaví věznění lidí pro jejich názory

Tento podpis... zastaví popravy!


 

 

 

připravuje se:

Stáhněte si video, a pošlete je spolu s výzvoj svým přátelům pomocí emailu nebo multimediální zprávy přes mobil

stáhnout video ve formátu AVI můžete tady

video ve formátu mp4 pro iPod přehrávače je ke stažení zde

video ve formátu flv lze tímto odkazem

 


 

Chung Ťin-čchiou - internetový eseista a žurnalista

  Tvůj dopis ... zastaví věznění lidí pro jejich názory
 


 

Obrazek

Chung Ťin-čchiou začal pracovat jako novinář ve svých osmnácti letech, v roce 2000 získal dokonce stipendium a mohl žurnalistiku studovat v Malajsii. 10. září 2003 však zveřejnil svůj zatím poslední článek s názvem „Já a mí přátelé z tajné policie“. O tři dny později byl totiž zadržen policií, uvězněn a následně odsouzen k 12letému žaláři. Příbuzní se o tom, co se Chung Ťin-čchiouvi stalo, dozvěděli až pět měsíců po jeho zadržení.

Amnesty International považuje Chung Ťin-čchioua za vězně svědomí, který by měl být okamžitě propuštěn. Přestože byl patrně i díky mezinárodnímu tlaku jeho trest snížen o rok a 10 měsíců, z vězení se novinář a esejista dostane až v roce 2013.

Pod drobnohled policejního dozoru se Chung Ťin-čchiou dostal už po svém návratu z Malajsie. Přesto publikoval řadu článků na čínských zahraničních serverech jako Boxun.com. V lednu 2003  v jednom z nich dokonce oznámil, že plánuje založit Čínskou vlasteneckou demokratickou stranu.

Přestože své plány nikdy nezrealizoval, stalo se toto oznámení hlavním bodem obžaloby proti němu. Po zatčení a pěti měsících v utajené izolaci byl v tajném procesu jako „organizátor Čínské vlastenecké demokratické strany“ odsouzen k 12 letům vězení a čtyřem letům odepření politických práv za „podvratnou činnost“ ve spojitosti se údajně reakčními články.

Chung Ťin-čchiou se odvolal, a protože soud zabývající se jeho protestem nebyl schopen shromáždit proti němu dostatek důkazů, v polovině prosince roku 2004 se jej úřady pokusily přemístit na psychiatrickou kliniku. Tam jej však odmítli přijmout. Tvrdým zacházením byl Chung Ťin-čchiou přesto přinucen své odvolání stáhnout. Podle zdrojů Amnesty International byl opakovaně mučen a vystaven špatnému zacházení. Například po přesunu do věnice Pchu-kchou, kde je držen nyní, byl na popud úřadů zbit svými spoluvězni.

V roce 2006 se podmínky věznění pro Chung Ťin-čchioua částečně zlepšily – může poslouchat rozhlas a paradoxně byl tento „reakční novinář“ jmenován i editorem vězeňského časopisu.
 


 

Další informace

 

Čínské úřady v poslední době zostřují svůj dohled nad klasickými médii i internetem. Lidé, kteří se rozhodnou informovat o citlivých tématech nebo kritizovat situaci v Číně, se vystavují ztrátě zaměstnání, zadržení či uvěznění. Tato nebezpečí hrozí zejména nezávislým novinářům a spisovatelům.

Široké definice některých zločinů, například podvratné činnosti, separatizmu, špionáže nebo vyzrazení státního tajemství, umožňují čínským úřadům kriminalizovat i pokojné uplatňování základních lidských práv. Díky trestnímu zákoníku je tak i několik měsíců před olympiádou v Číně možné pronásledovat disidenty za nesouhlas s režimem. Nekončící zásahy proti svobodě slova vyvolávají pochybnosti o skutečném odhodlání úřadů zajistit během olympiády „úplnou svobodu médií“.
 


 

Co dělat?

 

I váš hlas může pomoci neoprávněné věznění Chung Ťin-čchioua zastavit. Napište dopis čínskému premiérovi Wen Ťi-paovi a upozorněte ho, že uvěznění novináře je porušením jeho lidských práv, a proto žádáte jeho okamžité a bezpodmínečné propuštění.
 


 

 


 

Jang Tchung-jen – prodemokratický aktivista a spisovatel

 Tvůj dopis ... zastaví věznění lidí pro jejich názory


 

Obrazek Jang Tchung-jen (pseudonym Yang Tianshui) je nezávislý spisovatel a člen Nezávislého čínského spisovatelského centra. Nyní ho čeká ještě 10 let vězení – za to, že publikoval své názory. Amnesty International jej považuje za vězně svědomí a požaduje jeho okamžité osvobození.

Po měsících v domácím vězení i cele věznice byl Jang Tchung-jen v květnu 2006 za zavřenými dveřmi odsouzen k 12 letům odnětí svobody za „podvratnou činnost“. V rozsudku nad ním stálo: „Svoboda slova a sdružování jsou politická práva, která jsou dána občanům čínskou ústavou, ale ústava jasně stanoví, že užívání těchto politických práv nesmí ohrozit zájmy či bezpečnost státu. Obžalovaný Jang Tchung-jen na zámořské webové stránky vložil mnoho článků, v nichž napadal vedení Komunistické strany Číny a socialistické zřízení […] Existují dostatečné důkazy, že provedl konspiraci za účelem podvrácení čínské státní moci.“

Obvinění proti Jang Tchung-jenovi bylo založeno na textech podporujících demokratickou změnu v Číně. Zároveň byl obviněn také z přijímání peněz ze zahraničí – ty distribuoval uvězněným disidentům a jejich rodinám – podle obžaloby plánoval i vytvoření pobočky zakázané Čínské demokratické strany.

Jang Tchung-jen není ve vězení poprvé. Za kritiku tvrdého zásahu proti prodemokratickému hnutí na náměstí Tchien-an-Men v roce 1989 a za údajnou snahu založit politickou stranu strávil ve vězení již 10 let. Po propuštění v roce 2000 byl dvakrát zadržen, v roce 2004 dokonce na 15 dní po té, co napsal články připomínající 15. výročí krvavých událostí.

Nyní je Jang Tchung-jen je držen v nankingském městském vězení. Tvrdí, že ještě před svým odsouzením byl ve vězení zbit. Jang Tchung-jen trpí artritidou a ve vězení se mu nedostává odpovídající lékařské péče.
 


 

Další informace


 

Čínské úřady v poslední době zostřují svůj dohled nad klasickými médii i internetem. Lidé, kteří se rozhodnou informovat o citlivých tématech nebo kritizovat situaci v Číně, se vystavují ztrátě zaměstnání, zadržení či uvěznění. Tato nebezpečí hrozí zejména nezávislým novinářům a spisovatelům.

Široké definice některých zločinů, například podvratné činnosti, separatizmu, špionáže nebo zcizení státního tajemství, umožňují čínským úřadům kriminalizovat i pokojné uplatňování základních lidských práv. Díky trestnímu zákoníku je tak i několik měsíců před olympiádou v Číně možné pronásledovat disidenty za nesouhlas s režimem. Nekončící zásahy proti svobodě slova vyvolávají pochybnosti o skutečném odhodlání úřadů zajistit během olympiády „úplnou svobodu médií“.
 


 

Co dělat?


 

Váš dopis může nespravedlivé vězení Jang Tchung-jena pomoci zastavit. Napište předsedovi čínské vlády Wen Ťi-paovi a vyzvěte ho, aby zajistil okamžité a bezpodmínečné propuštění vězněného novináře. Můžete ho požádat, aby zajistil propuštění nebo spravedlivý soud i ostatních uvězněných obránců lidsých práv a novinářů.
 

 


 

8000 popravených číňanů a tibeťanů

Tvůj dopis... zastaví popravy!

 

V Číně dochází každý rok k většímu počtu poprav než ve všech ostatních zemích světa dohromady. Ačkoli se úřady zavázaly, že provedou revizi všech procesů, v nichž byl vynesen rozsudek trestu smrti, a počet poprav sníží, jsou statistiky stále alarmující. V roce 2006 bylo zdokumentováno přes 1000 poprav, protože však Čína oficiální údaje tají, je číslo ještě mnohem vyšší. Důvěryhodné zdroje v čínské administrativě udávají, že na popravištích mohlo zemřít až 8000 lidí.

Přes částečné reformy, jimiž čínská justice prochází, jsou rozsudky smrti stále vynášeny i v nespravedlivých procesech. Trest smrti lze v Číně udělit za 68 zločinů, včetně nenásilné kriminality.
Popraven za zločin, který nespáchal

Nie Šu-pin pracoval na farmě v čínské provincii Che-pej. V roce 1995 byl k trestu smrti odsouzen za zločiny, k nimž se o deset let později přiznal někdo jiný. Jeho rodina se však ztrátou syna nevyrovnala dodnes.

V roce 1995 byl Nie Šu-pin zatčen. Podle soudu se totiž dopustil znásilnění a vraždy mladé ženy z vesnice. Za několik měsíců byl odsouzen k trestu smrti a popraven. Nie Šu-pinův otec se o tom, že jeho syn už nežije, dozvěděl, až když mu do věznice přinesl jídlo. Přestože se ke znásilnění a vraždě, kvůli nimž byl Nie Šu-pin popraven, přiznal někdo jiný, soudy dosud neuznaly svoji chybu. Nie Šu-pinova rodina tak nemůže žádat o odškodnění.

Jeho otec se kvůli ztrátě syna pokusil o sebevraždu. Nie Šu-pinova matka dodává: "Měla jsem jenom jednoho syna, vkládala jsem do něj všechny naděje. Zničili moji budoucnost... Bez mého syna už nemám rodinu."
 


 

Co dělat?


 

Trest smrti je nelidským a krutým činem a porušením práva na život. I vy můžete pomoci, aby se případy podobné osudu Nie Šu-pina už neopakovaly. Pošlete dopis čínským úřadům a vyzvěte je, aby nejlidnatější země světa trest smrti zrušila!
 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

roh

(kat , 18. 4. 2011 14:50)

TY POJEBANEJ HAJZLE!!!!!!!!!!

ano

(kat, 18. 4. 2011 14:49)

já jsem pro trest smrti at si v číně dělaj co chtěj mě je to úplně jedno at žije trest smrti

ZRUŠENÍ POPRAV

(PHAM TI HAI, 20. 5. 2009 7:53)

CHCI ABY ZRUŠILI POPRAVY ALE ČÍNANÉ SI BUDOU STÁT ZA SVÝM A BUDOU TO DĚLAT POŘÁD. MUJ MNAŽEL JE ČÍNAN A BOJI SŠE DO ČÍNY POROTŽE BY HO TAM ZABILI. ČÍNANI NEJSOU NORMÁLNÍ MISTO OCHRANY SVYCH LIDI TAK JE ZABIJEJ ZA NAZORY A TAK. ČÍNANI JSOU ŠPATNÝ LIDI