Jdi na obsah Jdi na menu
 


Střelec – Slunce ve Střelci

 

Jak poznáme Střelce

 

    Mohla bych říci, že najít příklad tohoto znamení je stejně snadné jako odvalit kládu, ale není to pravda. Je to mnohem snazší. Jděte na jakýkoliv večírek a podívejte se do středu nejživějšího hloučku. Vidíte tamtoho chlápka, co tam spokojeně sedí? Právě řekl něco netaktního, ale ještě o tom neví. Až mu to dojde, bude vypadat trochu zmatený - a skupina okolo něj ho bude probodávat očima.

    Střelec k vám přijde, dá vám přátelskou herdu do zad a roztáhne ústa v úsměvu. Potom na pozdrav pronese poznámku typu: "Jak to, že ve svém pokročilém věku vypadáš tak mladě?" Nebo: "Ten tulák ti sluší. Měla bys ho nosit pořád. Aspoň ti zakryje tu dvojitou bradu." Po tak veselém přivítání se stále bude zářivě usmívat, zatímco vám možná úsměv poněkud vyprchá ze rtů. Chvíli mu bude trvat si uvědomit, co řekl, že jste hned zaujali obranné postavení, a ještě déle pochopit proč. Potom se pokusí to vysvětlit. Zachovejte klid. Bude to ještě horší.

    Páni, copak jste nepochopili, co tím mínil? Myslí si, že je báječné, že vypadáte na dvacet pět, když je vám ve skutečnosti osmatřicet (což je o šest let víc, než vám doopravdy je). Pokud jde o dvojitou bradu, spousta lidí ve vašem věku má lalok pod bradou. Ale je vidět jenom ze strany. Víte, když otočíte hlavu. Jenom se nedávejte fotit z profilu.

    Poté, co vám pečlivě osvětlí své slovní invektivy, rozjařeně odkráčí a bude si pohvizdovat melodii z nejnovějšího broadwayského muzikálu. Jestliže ho při příštím setkání utnete hned ze začátku, bude zničený a zmatený. Nemá smysl se zlobit nebo cítit rozpaky. Střelec v sobě nemá ani špetku zlomyslnosti. Vychrlí své šokující soudy s naprostou nevinností. Rovněž mu uniká, že když se to snaží napravit, napáchá ještě víc zla. Nesuďte ho příliš tvrdě. Myslí to dobře. Ne že by potřeboval váš soucit - nebo můj. Pod jeho netaktními způsoby se skrývá výjimečná chytrost a vysoká úroveň. Jedinečná kombinace důvtipu, inteligence a nevyčerpatelné energie je zárukou Střelcova úspěchu. Nejvíc vás asi dorazí, že jak muži tak ženy v tomto znamení nemají ani tušení, jakých neomaleností se dopouštějí. Jsou pevně přesvědčeni, že jsou největší diplomaté pod sluncem. Vždy říkají: "Nikdy bych ani za nic nezranil něčí city. Dávám si na to velký pozor." A upřímně tomu věří. Vlastně dělají všechno upřímně. Přetvářka a klam v jakékoliv formě je odpuzuje.

    Není těžké rozpoznat jejich tělesné charakteristiky. Zaměřte se na značně rozměrnou, dobře tvarovanou lebku a vysoké, široké čelo. Mají upřímný spokojený výraz, který inspiruje přátelství a výměnu zkušeností, a rychlé pohyby (i když možná objevíte několik Střelců, kteří se pohybují pomalu a rozvážně). Často dělají rozmáchlá gesta, která mohou působit energicky a dramaticky, ale nemusejí být vždy elegantní. Střelec například zamává rukama; aby podpořil svůj výrok, a přitom rozlije kečup. Nebo rázně kráčí kupředu za svým cílem a zakopne o obrubník. V tu chvíli se mu otevře aktovka a všechny papíry se vysypou na chodník.

    Jeho oči jsou jasné a čilé jako očka vlaštovky a blýskají se v nich jiskřičky svěžího humoru. Střelci jsou buď hodně velcí se sportovně vypadající postavou, nebo jsou podprůměrně malí se silnými houževnatými těly. Ti vysocí vám připomenou plnokrevné koně nebo temperamentní hříbata. Hlavně v mladém věku mnohým spadá uvolněný pramen vlasů do čela jako koňská hříva. Odhazují ho buď trhnutím hlavy nebo rychlým pohybem ruky a tento zvyk může přetrvat změnu účesu v dospělosti nebo dokonce začínající pleš.

    Obvykle jsou neposední. Neradi klidně sedí nebo stojí. Jsou na první pohled nápadní, zejména zjevnou sebejistotou a opovrhováním konvencemi. Při chůzi vypadají, jako že skutečně jdou za nějakým clem. Nic je nezastaví ani neznejistí. (Mějte však na paměti, že neharmonický ascendent může jejich krok značně zpomalit.)

    Často Střelce poprvé spatříte na koni nebo venčit psa. Vášnivě miluje zvířata. Když jednou Frank Sinatra uviděl na silnici zraněného psa, poručil řidiči zastavit. Byl právě na cestě na zkoušku v televizi, ale hudebníci, režisér i kameramani museli počkat, dokud zpěvák ohleduplně nedopravil psa k veterináři, který ho ujistil, že za pár dnů bude zvíře v pořádku, a dokud nenašel majitele.

    Střelci se špatnými planetami v radixu mohou trpět chorobným strachem ze zvířat, ale to se nestává často. Lidé narození pod vládou Jupitera se zpravidla nebojí ničeho. Typického Střelce přitahuje nebezpečí - ve sportu, práci nebo koníčku. Riziko ho vzrušuje a provokuje. Miluje rychlost. Rychlá auta, letadla a dokonce i horské dráhy ho magneticky přitahují. Nebojácní piloti, kteří testují nové stroje, jsou velmi často Střelci. Máloco potěší tyto lidi víc než únik o vlásek - fyzický i citový. Nezastaví se před ničím (pokud ascendent v některém mírnějším znamení nerozředí Jupiterovu smělost).

    Mezi legendární neomaleností Střelce a brutální pravdou Štíra je rozdíl. Štír si je při vyslovení pravdy zcela vědom jejího účinku, ale přesto odmítá jakýkoliv kompromis. Střelec naproti tomu nemá ponětí, jaký bude účinek jeho nutkání být upřímný. Štíra stěží hryže svědomí ohledně ran, které jeho výroky způsobí. Pro něj je pravda pravdou, a pokud ji nemůžete snést, nemáte si o ni říkat. Když však Střelec zjistí, že se vás opravdu dotkl, je zdrcen vlastním nedostatkem ohleduplnosti. Člověk by byl málem dojatý, kdyby ho to tak nerozčilovalo.

    U Střelce doslova platí, co na srdci (a v mysli), to na jazyku. Je stejně přímý a upřímný jako šestileté dítě. Můžete se inspirovat osvědčenou radou: "Chceš-li pravdu, jdi za dítětem," a změnit ji na: "Chceš-li pravdu, jdi za Střelcem."

    Znám jednu ženu, která pracuje ve vydavatelství v New Yorku, o které se říká to samé: "Chceš-li pravdu, jdi za Kay jestli to sneseš." Kay je nejenom autentický Střelec, ale má v horoskopu ještě další vlivy tohoto znamení: Je srdečná a velkorysá, což je pro toto znamení typické, a má spoustu dobrých přátel, kteří ji mají rádi, což je rovněž typické. Musí být dobří a milovat ji, jinak by se těžko vyrovnali s incidenty; jako byl například ten před třemi lety, kdy otevřela své velké srdce a rozhodla se kompletně obléknout sekretářku na zimu: Ta dívka byla úplně na mizině, protože ji zrovna postihla finanční pohroma, a taková štědrost ji dohnala k slzám..Ostatní s ní soucítili, ale nikdo kromě Kay jí nenabídl pomocnou ruku. Nechte to na Střelci. (Můžete si to vyložit různými způsoby.)

    Jednoho příjemného dne se obě ženy vypravily do obchodního domu Saks na Páté avenui se vzrušeným očekáváním. Ubohá sekretářka málem šílela štěstím - dokud nevstoupily do výtahu. Najednou si ji žena Střelec dlouze zkoumavě prohlédla a pronesla značně hlasitě a rezolutně: "Nejdřív bychom měly zkusit oddělení nadměrných velikostí:"

    Slepou extázi vystřídal šok. Sekretářčin snoubenec jí vždy říkal, že je "roztomile buclatá". Nyní se z ní v jediném bolestném okamžiku Střelcovy upřímnosti stal balon: Do dnešního dne si ona dívka pamatuje, jak se v kabině všichni otočili a zvědavě se na ni podívali, zatímco ona se v duchu ptala, jestli si její snoubenec také v skrytu myslí, že je groteskní. Ale dobrá Kay to napravila. Když si všimla, že dívku vyvedla z míry, rychle prohodila vtip, aby ji rozveselila. "A jestli tam nenajdeme nic, co by ti padlo, vždycky můžeme zkusit stany v tábornických potřebách." Střelec řičel smíchy nad vlastním vtipem stejně jako ostatní lidé ve výtahu.

    Brzy po této veselé a štědré exkurzi se sekretářkou Kay povzbudila svého nadřízeného, vydavatele, kterému lékaři přikázali, aby rok nepil alkohol. Celý rok. Měl totiž infekční žloutenku. Ani kapku alkoholu. Po dvanácti měsících; kdy si ani nesmočil rty, byl oprávněně hrdý na svou silnou vůli. Kay se právě vrátila z Evropy a přivítala ho typickým komplimentem Střelce. "Pokud jde o tvé pití," začala a on se usmál a vyčkával. "Slyšela jsem; že zkoušíš být abstinentem." Zkouší? Po dvanácti měsících bez jediné kapky?.Zkouší? Zatímco se snažil vzpamatovat, Kay pokračovala: "Víš, že zítra pořádáme večírek na oslavu Joeovy nové knihy? Myslela jsem, že bych tě měla varovat, ale nikdy jsem tě nezastihla samotného." Varovat ho? Před čím? Pod touto novou hrozbou zapomněl vydavatel na svou zlost. Kay vysvětlovala: "My všichni doufáme, no, je to trochu trapné, ale doufáme, že ten večírek nezkazíš." V tuto chvíli vydavateli došla řeč. Střelcovi však ne.

    "Myslím tím, že doufáme, že nebudeš nudný patron, protože nepiješ - a tak. Joe má rád martini a navíc jeho knihu vybral Literary Guild. Jestli se tam budeš plížit jako nějaký uprchlic z dob prohibice a každého otrávíš jen proto, že máš tuhle hroznou nemoc, celý večírek bude stát za starou belu. Řekni, můžou to lidi chytit, když jsou s tebou ve stejné místnosti?"

    Vydavateli se podařilo vykoktat, že od něj nehrozí nebezpečí, a potom sebral veškeré zbytky raněné důstojnosti a připomněl jí, že sám pořádal večírky pro osobnosti jako Edna Ferberová nebo Ernest Hemingway bez jakéhokoliv zádrhelu. "Vždycky mi všichni říkali," procedil mezi zuby, ;,že mám dokonalé způsoby." Kay, která nevnímala, že se o jejího šéfa pokouší mrtvice, s ním vřele souhlasila. "To je jisté. Jsi báječný hostitel. Nikdo ve vydavatelství to nedokáže pochopit." Vydavateli zbýval dech akorát na otázku, co nikdo nedokáže pochopit. Žena Střelec ho nenechala dlouho na pochybách. "Jak to, že jsi takový dokonalý hostitel, a tak mizerný host? Tvoje vlastní večírky jsou bezvadné, ale když jdeš k někomu jinému, vždycky uděláš nějakou botu. Je to vážně divné."

    Vtom si všimla ještě něčeho divného. Šéfova obličeje, který se zbarvil do ruda. Hned se kajícně omlouvala. "Páni, doufám, že jsem neřekla nic špatného. Stejně je jedno, jak se budeš chovat. Joe si myslí, že jsi opravdu senzační. Právě nám dneska říkal, že je rád, že se rozhodl přejít k nám, i když jeho bývalý agent byl proti. Nechápe, jak mohl o tobě slyšet tak hrozné věci. Řekla jsem mu, že lidi ti prostě závidí. Hej, nevypadáš dobře. Jsi si jistý, že doktor ví, co dělá?" (Existuje pověst, že ten večer se Kayin šéf dal zase na pití.) A Střelec? Spokojeně pomáhá novým autorům překonat nervozitu ve stejném vydavatelství. Jestli ji nevyhodil? To by se neodvážil. Jak jsem říkala na;začátku, každý ji zbožňuje.

    Málo lidí se dovede na Střelce dlouho zlobit, protože jim viditelně chybí špatný úmysl. Uvidíte tyto sympatické a inteligentní idealisty téměř kdekoliv a kdykoliv. Možná spatříte jednoho v televizi, jak v nedělním pořadu lehkomyslně vystřeluje šípy na slavné hosty, kterým jeho upřímnost vyráží dech. Nebo jím bude v pondělí ráno řidič taxíku, který vám mile vysvětlí, že nemá rád zákazníky, kteří šetří na spropitném, anebo vás bude obsluhovat v restauraci v pátek večer a vážně vám poradí, abyste si neobjednávali ústřice, protože vypadají poněkud unaveně.

    Většina Střelců si upřímně přeje vás rozveselit. Alespoň se o to snaží, ale často se jejich dobré úmysly poněkud zvrtnou. Jednou jsem měla manažera Střelce, který se mi pokusil zlepšit náladu poznámkou, že moje vlasy vypadají o moc líp než tehdy, když je nemám umyté nebo natočené. Přesto je to stále můj dobrý přítel, takže vidíte, že nemá cenu se rozčilovat. Kromě toho dokáže Střelec přijít čas od času s fantastickým výrokem, který vás "opravdu .povznese až do nebe a tím vykompenzuje ty ostatní. Lidé v tomto znamení také dovedou moudře poradit, máte-li čas rozebírat jejich stanovisko. Střelec je ohňové znamení, takže jsou to většinou extroverti, povídaví a vstřícní. Existuje pár velice stydlivých a bojácných Střelců, ale i ti jsou plní originálních nápadů-a jsou stejně neomalení: Právě tiší, podivínští Střelci, kteří se drží v ústraní, mají nejfantastičtější sny a míří k nejvyšším cílům. Ať je Střelec introvert nebo extrovert, v jádru je výborný organizátor a reklamní agent. Ten vzácný typ, který toho moc nenamluví, možná plánuje něco skutečně úžasného, s čím se vytasí před nic netušícím světem. I když má jazyk v klidu, mozek mu pracuje na plné obrátky, takže si musíte zapamatovat, že podstatou své povahy je stále Střelec, abyste se nedali ukolébat a potom nebyli nepřipraveni na jeho nečekanou akci.

    Většinu času je typický Střelec šťastný a společenský, ale pokud někdo zneužije jeho přirozenou přátelskou povahu nebo se mu bude chtít dostat příliš k tělu, může najednou vzplanout jako vích. Obvyklá je u něj i vzpoura proti autoritě a konvenční, strnulé společnosti. Střelec nikdy neprchá z boje ani nevolá o pomoc. heny mohou náhle změnit své obvyklé příjemné chování a spustit slovní příval bez jakýchkoliv servítků, který odkáže rušitele do patřičných mezí. Muži použijí jako zbraně pěsti a výsměch. Osoba, která hrubě urazila Střelce, se často octne rozplácnutá na chodníku a diví se, odkud přijel ten náklaďák.

    Hrdí a smělí Střelci nesnesou obvinění z nepoctivosti. Nespravedlivé obvinění nebo pohana v nich vzbudí spravedlivé rozhořčení, ale po obzvlášť zuřivém výpadu cítí výčitky a snaží se smířit. Udělají vám takový monokl na oku, že skončíte v nemocnici, ale příští den vás patrně zasypou květinami a soucitem. Střelec zpravidla nejdřív mluví a jedná a potom teprve zvažuje následky.

    Mnozí vyhledávají jeviště a nikdo není šťastnější, když musí dávat přídavky pro rozjásané publikum. Uzpívá nebo utančí se k smrti jenom z prosté radosti z účinkování. Show business je plný Střelců.

    Tito muži a ženy jsou silně nábožensky založení, hlavně v mládí. Náruživě se zajímají o církevní záležitosti, ale jak stárnou, mohou se stát skeptičtí vůči náboženským dogmatům a mají tendenci zpochybňovat dřívější víru a hledat dokonalé hodnoty. Střelec, který nemá sadu zavazadel jedné značky, je vzácný. Miluje totiž cestování a obvykle má aspoň jeden kufr sbalený a připravený pro okamžité použití.

    U typického naivního, statečného a optimistického Střelce si vždy všimnete čehosi dětského. Odmítá se smířit s vážností života, i když někteří se v pozdějších letech dopracují k zodpovědnosti s obdivuhodnou svědomitostí. Přesto nejsou s tímto břemenem nikdy doopravdy šťastní. Jejich povaha se brání jakémukoliv omezení, což může přivodit i vážnou nemoc. Pokud to přežijí, spolu s přílišným tříštěním energie, budou žít dlouho jako Metuzalém. Většina Střelců si zachová své vlohy - později vytříbené věkem - až do konce. Senilita u nich skoro nikdy není problém.

    Citlivé oblasti jsou kyčle, plíce, játra, ruce, ramena, střeva a nohy. Láska ke sportu může vést k úrazům v důsledku přehnané aktivity. Ani v nemocnici nevydrží v posteli déle než několik dnů. Nemoci se podřizují neradi a obvykle se uzdraví v překvapivě krátké době. Život málokdy donutí tyto lidi k permanentní porážce. Věří, že zítřek bude určitě lepší než včerejšek, a dnešek je už tak docela zajímavý. Špatná nálada zmizí dřív, než mají mraky příležitost zakrýt slunce.

    Každý Střelec je svým způsobem hazardní hráč, nemá-li v horoskopu zrození prvek opatrnosti a konzervativnosti. Jen velmi málo z nich dokáže odolat hodit pár bankovek na zelený filc. Chrastění kostek v hrsti přitahuje některé ženy a muže v tomto znamení jako hlas Sirény. Špatně aspektované planety při narození mohou způsobit, že takový člověk prohraje jmění nebo vsadí peníze na činži na svého oblíbeného koně. Las Vegas přitahuje Střelce jako med včely. Stejně tak je láká poněkud usedlejší hra na trhu cenných papírů nebo v obchodě s nemovitostmi. Naštěstí většina z nich drží touhu spekulovat na uzdě, ale i ti občas riskují ztrátu pár dolarů při pokeru nebo v loterii.

    Jak ostýchaví, tak průbojní jedinci si nenechají ujít milostný románek, do kterého se vrhají bez rozmýšlení, avšak často se zastaví; když padne slovo svatba. Začnou se rozmýšlet a nezřídka udělají chybu právě po pečlivém zvážení. Ačkoliv jsou v lásce vřelí a obdivuhodní, není lehké je polapit. Symbolicky je Střelec napůl kůň, "napůl člověk, což mu očividně dává výhodu na začátku honu, pokud však nezakopne o vlastní nohy.

    K nejnepříjemnějším rysům některých Střelců patří sklon k výbušnosti, láska k přemíře jídla a pití, jež může vést k obezitě nebo alkoholismu, duševní brilance zakalená sžíravým sarkasmem nebo extrémní výstřednost a neschopnost udržet tajemství. Nicméně žádný z těchto nedostatků nemusí být trvalý. Pomocí Střelcova odhodlání a vůle mohou být snadno vykořeněny. Typický Střelec vám půjčí peníze a přitom vám ušetří rozpaky ho o ně žádat nebo dokonce je vracet (kromě případů se skrblivým měsíčním znamením). Jeho žena adoptuje opuštěného sirotka nebo zatoulané zvíře a u stolu bude vždy místo pro jednoho navíc.

    Tito lidé mají tendenci rychle měnit témata. Také se slepě bijí za velké ideály a věří, že možnosti převáží nad nedostatky, což je postoj pramenící z jejich skvělé představivosti a pokrokového smýšlení. Vždy prezentují případ pomocí chladných rozumných argumentů, přičemž někdy opozici roztrhají na kousky ostrou satirou, ale přesto se jim podaří zůstat nad potyčkou povznesení. Ovšem jejich oheň může kdykoliv vzplanout plnou silou, zvlášť když někdo nespravedlivě napadne jejich momentální vznešené zájmy. Jsou úctyhodní nepřátelé, protože když si dopřejí dostatek času zacílit na oběť, jejich šípy zřídka minou terč. Jsou totiž napuštěné pronikavou inteligencí a dostatečně ostré, aby pronikly i nejsilnějším brněním.

    Přestože existují Střelci, kteří mají ryzí smysl pro humor, je zajímavé, že když většina z nich vykládá vtip, špatně si ho načasují a nakonec zpackají pointu. Publikum - doma či v hledišti - bude řvát smíchy nad takovou neohrabaností a žoviální Střelec si bude myslet, že se všichni smějí jeho komediálnímu talentu. Může to být k popukání.

    Někteří příslušníci obou pohlaví se buď chovají tak lhostejně nebo dokáží předstírat takovou skromnost a nenáročnost, že ve vás vzbudí dojem, že nejsou zrovna bystří nebo že jsou plaší. Je pravda, že někteří prosincoví lidé se občas uchýlí k výstředním poustevnickým manýrám, ale to jim jen poskytne příležitost vybrousit si svůj důvtip do geniality.

    Ačkoliv mají vynikající paměť, takže vědí, co řekli a kde byli 14. dubna 1939, a pamatují si každý detail z knih i filmů, klidně zapomenou, kde nechali kabát. Většina z nich .neustále ztrácí rukavice, klíčky od auta, peněženky a někteří přiznávají nepříjemnou pravdu; že by ztratili i hlavu, kdyby ji neměli připevněnou na krku.

    Střelec nedokáže úspěšně použít lež. Nikdo mu nevěří ani minutu. Podvod je pro něj nepřirozený, a když se o něj pokusí, zpravidla to rychle a spolehlivě vyjde najevo. Vždy se mu víc vyplatí držet se pravdy a nechat věcem volný průběh. Nemá-li ascendent ve Štíru, ani jeho všímavost a pozorovací talent ho nezachrání před následky takové exkurze do klamu. Znám jednoho tajnůstkářského Střelce, který takový ascendent má, a proto dokáže hrát velmi dobře šachy. Tento typ je výjimkou, buďte však připraveni, že jich pár můžete potkat.

    Pro Střelce je život v skrytu duše cirkus a on je klaun, který skáče obručí v nebesky modrém kostýmu a s obličejem nalíčeným jasnými barvami, ve kterých mu oči jiskří zvědavostí a legrací. Zatímco hudba hraje stále hlasitěji, zakopne a spadne a potom předvede perfektní salto na hřbetě klusajícího poníka. Na ruce nosí tři tyrkysové prsteny. Na nohou má rolničky, které zní jako zvony na vzdálené kostelní věži, jež se ztrácí v oblacích. Střelec nadšeně troubí do blýskavé trumpety vyrobené z měkkého poddajného kovu. Skutečná povaha tohoto velkorysého idealisty je radostná a veselá, ať je statečný nebo nesmělý Odvážně si připne na hruď velký karafiát a namíří svůj luk k nebi. Když dobře zacílí, dostřelí výt, než člověk dohlédne - až za hvězdy, do místa, kde se rodí všechny sny.

 

Muž Střelec

 

    Nechci vás odradit, ale muži ve znamení Střelce mají takový divný zvyk. Vyskočí na statného bělouše a vyrazí do ulic, přičemž mávají mečem a hájí vznešené ideály. Mají ještě jednu zvláštnost. Dělají kotrmelce jako cirkusoví klauni, klidně se kamarádí se slony a vousatou ženskou a rozjařeně pojídají cukrovou vatu.

    Pomocí jistých manévrů můžete tohoto muže polapit. Ale nejdřív ho musíte dostat z toho bělouše, pryč od slonů a ta vousatá žena musí samozřejmě také zmizet. Vznešené ideály a cirkusy neposkytují dost času pro rodinný život, natož pro romantické vodění se za ruce.

    V jedné věci máte výhodu. Ve světě pobíhá tolik Střelců, že máte z čeho vybírat. Vzpomeňte si na refrén Victora Herberta: "Dejte mi nějaké muže, kteří mají udatné srdce, kteří se budou bít za právo, jež uctívají, začněte s deseti, kteří mají udatné srdce, a brzy vám dám dalších deset tisíc!" Právě tak to chodí. Idealistické nadšení a zvídavost muže Střelce jsou nakažlivé. Přirozeně se jeho nevinná nevázanost může trochu vymknout z ruky. Například když vás v okamžiku bláznivého zbrklého veselí vyhodí do vzduchu - a zapomene vás chytit.

    Vždy je kolem něj dav lidí. To je další překážka: Budete si k němu muset proklestit cestu mezi těmi, kdo ho obklopují. Ale nebuďte pesimistická - protože tento muž je maximální optimista. Je tak optimistický, že kdyby mu nepřátelé poslali fůru hnoje, neurazil by se. Myslel by si, že prostě zapomněli přiložit koně. Takový druh optimismu však může být nebezpečný. Je to jen jiný výraz pro slepou víru. Střelec jí má haldy. Neříkám, že slepá víra je špatná. Jsem pro ni, protože jsem sama ohňové znamení. Ale může vést k tak naivní důvěře, že Střelec často šlápne do louže. Není to tak těžké, když pořád běhá s lukem a šípy a nespouští oči z oblohy, kde hledá nějaké vysoké cíle, o které nikdo jiný nemá odvahu usilovat - nebo nikomu jinému tolik nechybí zdravý rozum, aby se o to snažil.

    Důvěra je báječná, ale důvěřování nesprávným lidem může zpomalit i závodního koně. V přesném slova smyslu není Střelec vágní snílek. Logika a nepřekonatelná zvědavost ho nutí tyto sny bedlivě prozkoumal. Pokud obstojí v této přísné zkoušce, pravděpodobně jsou stejně praktické jako šílené, i když svět ještě na ně nemusí být připravený. Jakmile se Střelec ujistí, že existuje drobet naděje na jejich vyplnění, vytáhne plechovky s barvami a natře své praktické sny s živou a odvážnou představivostí. Ovšem vždycky na:něj v záloze čekají hnidopiši; aby pošlapali jeho pokrokové myšlenky a zaškrtili je dřív; než mají šanci se osvědčit, a víte dobře, kolik hnidopichů kolem sebe máme.

    Tato obrovská imaginace může způsobit pád nebo krach. Ale štěstěna ho vždy včas zachrání. Tento muž má obvykle takové štěstí, až je to nechutné a nezákonné. Třeba může jít hledat zlato do hor, přinese zpátky pytel kamení, zjistí, že to není zlato, chvíli si popláče a potom přijde na to, že je to uran. Když zvednete lesklý předmět u vašich nohou na větráku metra, bude to obal od žvýkačky. Když ho zvedne Střelec, bude to úlomek diamantu Harryho Winstona, který mu upadl, když mával na-taxík.

    S takovým štěstím je přirozeně optimista. Někdy nastane den, kdy je kámen kamenem a staniol staniolem, ale typický Střelec se z takových ran osudu rychle vzpamatuje. Stejně to platí i v lásce. Má štěstí. Pokud ne, rychle se sebere. Brojí proti nepoctivosti, ale to je asi tak všechno, což je důvod, proč má tolik přátel a příznivců. Proniká za vnější podobu lidí a hledá v nich skutečné pravé hodnoty. Ne že by neměl žádné nepřátele. Ale je jich mnohem méně než u jiných znamení. Lidé, kterých se dotkly jeho upřímné poznámky, se na něj možná chvíli mračí a mají chuť ho zaškrtit, ale zpravidla si uvědomí, že to nemyslel špatně. Hříchem muže ve znamení Střelce není úmyslná krutost, ale netaktnost a bezmyšlenkovitost.

    Asi jste již zjistila, že jeho řeč je stejně přímá jako jeho symbolický šíp. Dovede vyslovit hrozné urážky, a jestli ho milujete, asi mu to často projde. Avšak máte právo se urazit, když na vás Střelec, kterého jste právě potkala, zírá svýma jasnýma bystrýma očima a poznamená, že jste právě ten typ ženy, kterou by si muž vybral za milenku: Zrovna když se chystáte mu jednu vrazit, vykouzlí na tváři nevinný chlapecký výraz a vysvětlí vám s odzbrojující upřímností, že ve skutečnosti tím myslel, že ve středověku uzavírali králové a členové aristokracie výhodné sňatky. Proto byly jejich ženy často ošklivé a nudné, ovšem měly modrou krev. Naproti tomu jejich milenky byly krásné a oslnivé, právě ten typ dívek, s jakými by se rádi oženili, kdyby platila jiná pravidla. Četl o tom, protože toto období dějin ho vždy zajímalo. To vás uklidní a dokonce začnete být trochu domýšlivá. Také na vás udělá dojem. Kolik mužů tráví čas četbou o historii, když to nemusejí dělat? Třeba je to génius. Jen si pomyslete, mohla byste se stát ženou intelektuála! Chyba. Mohla byste se stát milenkou intelektuála. Ve chvíli, kdy jste celá blázen nad jeho inteligencí; si neuvědomujete, že kdybyste souhlasně reagovala na jeho původní návrh - a nedělejte si iluze, že to bylo něco jiného - bez váhání by po vás šel a byla byste padlá žena.

    Samozřejmě ne každá žena by přijala tak neohrabané vysvětlení jeho zřejmého pokusu vás dobýt, ale na tom nezáleží. I po tom, kdy Střelcovy oběti vybuchnou rozhořčením, zůstanou jeho dobrými přáteli, když jejich hněv zchladne. To by vám mělo dokázat, jaké nebezpečí vám hrozí od tohoto zdánlivě neškodného chlapíka. S tím upřímným, naivním úsměvem ani v nejmenším nepřipomíná svůdce. Vypadá spíš jako vedoucí skautů. Ale v milostných záležitostech se jako skaut nechová. Neměla byste to pouštět ze zřetele, až vás pozve na turistickou túru.

    Muž v tomto znamení žije svůj milostný život jen na povrchu, ale netají se s tím. (Koneckonců, když si odhrnete z uší romantické pavučiny, vzpomenete si, že řekl milenka. Neříkal manželka. Není král a nežijeme ve středověku.) Střelec hledá povrchní vztahy a někdy sklouzne až k promiskuitě. Občas jeho lumpárny zahanbí i Štíra a zahanbit Štíra už stojí hodně úsilí.

    Vraťme se k jeho upřímnosti. Je to bezpečnější téma. Pokud jste dospěla k trpkému poznání, jak nestálé jsou přísahy ostatních mužů o věčné lásce, oceníte jeho pravdomluvnost. Dokonce sebou ani netrhnete, až vám poví, kolik měl známostí a co očekává od té s vámi. Vše jasně a logicky. Nikdy nevstoupí vědomě do manželství se lží v srdci nebo na rtech, ale může se zaplést do flirtování, které vyústí v nabídku k sňatku (od dívky; ne od něj), a bude muset běžet jako o závod, aby se vyhnul oltáři. Protože je trochu neohrabaný, může zakopnout a dívka ho polapí dřív, než unikne. V tom případě o tom popřemýšlí a zcela nelogicky se rozhodne, že když na~ něj zapůsobila v jednom směru - ať už tělesně nebo duševně, na tom nesejde -, nakonec ho zaujme i v druhém. Poddá se, ožení se a tím zaseje sémě pro další rozvod. Když se Střelec octne v milostných osidlech, zdá se, že jeho obyčejně spolehlivé rozumné uvažování ho opouští.

    Ženy si vztah se Střelcem často špatně vykládají a myslí si, že je vážnější, než ve skutečnosti je. Právě tato vlastnost ho nutí hledat pochybné známosti; i když mu jde třeba jen o pln-,~ tonické přátelství. .4Ie má štěstí a vždy se z toho nějak dostane. Nedá se popřít, že rád flirtuje, ale nehledá jenom sex. Má rád různorodost a duševní stimulaci. Pokud se na něj žena příliš upne, zatímco on hledá jen rozptýlení, pokusí se celou věc obrátit v žert. Jí však s největší pravděpodobností unikne pointa. (Vzpomeňte si, že vtipy Střelcům moc nejdou.) Mnozí si zvyknou svádět každou hezkou dívku, někdy dokonce i starou ženu; která prodává na rohu noviny, nebo policistku. Pochopitelně žádný rozumně uvažující muž by vážně neflirtoval s policistkou, aspoň ne, když je tato ve službě, takže vidíte, že neopodstatněná podezřívavost Střelce rozčiluje. Máme-li být k němu spravedliví, většinou je jen žoviálně přátelský.

 

Máte-li pod čepicí a používáte hlavu i na něco jiného než na natáčky - a to byste měla, protože tito muži u ženy vyžadují inteligenci - už vám to došlo. Nežárlete. Nebuďte podezřívavá. Jestliže ho chcete chytit, musíte mu dát hodně svobody. Nevyptávejte se ho, neplačte, nevyčítejte ani mu nehrozte, že ho opustíte. Zahrňte ho volností. Představte si, jak osvěžující to pro něj bude. Pokud budete brát život ve stejném duchu jako on a přijímat lidi takové, jací jsou, splňujete základní požadavky stát se pro něj vhodnou ženou. Dokud budete k sobě upřímní, pouštět spolu draky může být báječná zkušenost. Proč byste se měla strachovat, že spadnou na zem? Vypadají tam na obloze tak krásně a nespoutaně. Ne, nemusíte tomuto muži dát všechno, co chce, abyste ho dostala. Jenom bulte tou, kterou chce. Bulte bdělá a nechte ho řídit a usměrňovat vaši energii. Milujte sporty. Jeďte s ním tábořit a vezměte s sebou svého bernardýna. Buďte velkorysá, přítulná, nadšená a nepokoušejte se ho každý večer držet zamknutého ve spižírně, zatímco mu pečete buchty. Dejte mu najevo, že vás také nemůže mít celou pro sebe. Dejte mu najevo, že máte svobodného ducha jako on. Nikdy nelejte vodu na jeho ohnivé myšlenky, a když někde venku střílí na nedosažitelné cíle, zaměstnejte se něčím jiným. Tak vám jednoho kouzelného večera upřímně řekne, že jste vším, co od ženy potřebuje. Jakmile dojde tak daleko, povězte mu se stejnou upřímností, že vám také vyhovuje, ale že je čas se rozhodnout. Upozorněte ho, že ho máte tolik ráda, že byste dokonce přistoupila na sňatek, pokud vám slíbí, že nebude omezovat vaši svobodu. Jinak opravdu už nemáte čas s ním jezdit tábořit. Je to škoda, protože se k sobě tak hodíte, ale vždycky jste byla zvědavá, jaké by to bylo mít děti. Mateřství je další drak, kterého byste chtěla pouštět. Zařiďte, aby vám uprostřed tohoto rozhovoru zavolal bývalý přítel. Ledabyle přijměte návrh na schůzku v přítomnosti svého Střelce. Až zavěsíte, zářivě se na něj usmějte a poznamenejte, že není důvod~proč byste nemohli zůstat dobrými přáteli. Potom ho pozvěte, aby vás doprovodil na sjednanou schůzku, aby nemusel posedávat doma sám. To by mělo zabrat.

    Po svatbě zřejmě nebudete mít problémy s novými příbuznými, protože mnoho Střelců projevuje až šokující nedostatek zájmu o rodinná pouta. Nepřijímají teorii o milujících pokrevních příbuzných, pokud si lásku skutečně nezaslouží. I těm, kdo mají rádi své rodiče a sourozence, se daří zachovávat zdravý odstup. Navštěvují je a projevují jim náklonnost, ale nikdy nepřipustí; aby příbuzní zasahovali do jejich soukromých záležitostí. Raději dohlédněte na to, aby se vám do nich nepletli ani vaši.

    Mějte připravený sbalený kufr. Budete hodně cestovat. Pořád budete s sebou brát vašeho bernardýna, už ne jako hlídače, ale protože manžel miluje zvířata (řekněte psovi, že už nemusí stát na stráži před vaším stanem). Poskytněte svému Střelci tolik volných večerů, kolik bude chtít. Nikdy nepochybujte o jeho upřímnosti. Když se rozzlobí, dovede vyrazit dveře nebo prorazit zeď. Jenom se zbavuje přetlaku, ale kdo má pořád volat zedníky? Bude lepší pro vale i jeho nervy neobviňovat ho z nedostatku bezúhonnosti. Když udělá něco špatně, téměř určitě vám o tom poví. To samotné bude pro vás těžké, natož si dělat starosti s imaginárními věcmi. Naučte se čelit jeho upřímnosti a věřte, že vás stále miluje, než abyste se honila za falešnými pomluvami. Buďte stejně praktická v citové oblasti jako on. Budete překvapena; jak silná láska může vzejít na tak upřímné půdě. Pravda má schopnost upevnit trvalost vztahu.

    Budete muset strávit nějaký čas jako hospodyňka. Protože je sportovní fanoušek, asi od vás bude očekávat, že s ním budete sledovat v televizi všechny důležité sportovní přenosy. Ale jste-li hezká, zábavná a máte ráda lidi, také vás vezme s sebou na četné společenské události. Střelci nesnášejí sklíčené ženy, které se jim věší na krk a nejsou dobré společnice. Bude hrdý na všechny vaše mimořádné schopnosti, takže byste se měla pokusit jednu či dvě mít. Hodně čtěte a buďte připravená hájit pár jeho ideálů, hlavně těch ztracených. Možná bude trochu víc utrácet a občas si rád vsadí, ale z téhož důvodu by k vám měl.být štědrý. Pokud si budete chtít přivydělat, zřejmě mu to nebude vadit.

    Také se připravte na kritiku, která bude často bolestně postrádat takt: Ale na to už byste měla být zvyklá, Přejděte to. Budete mít dost práce napravovat škodu u jeho přátel. Máte ho přece chápat, ne? Slíbila jste mu to ten večer, kdy jste na něj vyrukovala se svatbou.

    S dětmi si užije víc, až budou větší, protože s miminy a batolaty si moc neví rady. Otcové v tomto znamení rádi berou děti na výlety a různé akce venku. Často víc tíhnou k chlapcům a sdílejí jejich sportovní záliby, ale k dívkám jsou něžní. Pro děti bude Střelec víc kamarádem než otcovskou autoritou. Čím budou starší, tím víc si s ním budou rozumět. Čas od času je může vyvést z míry jeho otevřenost, a to když budou potřebovat soukromí. Dětská tajemství jsou citlivé téma a zvědavé otázky a prostořeké poznámky mohou ranit jejich city. Mladické vylomeniny tohoto otce spíš pobaví než rozzlobí, ale právě jeho tolerance drží děti na uzdě. Pravděpodobně bude přísný, když mu budou lhát. Bude to jedna z mála příležitostí, kdy pocítí jeho nelibost. Nezanedbávejte ho však kvůli potomkům. Až bude chtít, abyste s ním šla pouštět draky, nechte plínky a násyp jejich osudu, zavolejte někoho na hlídání (ne vaši matku) a jděte.

    Střelec myslí srdcem i hlavou zároveň. Není vždy moudrý. Někdy je bláznivě odvážný. Občas zakopne a upadne, ale vstane a pokusí se znovu. Odpustíte mu však skoro všechno, protože osvobodí vaše srdce nejlepším dárkem - upřímnou láskou.

 

Žena Střelec

 

    Neříká vždycky věci, které chcete slyšet. Většinou se vám při jejích pozoruhodných, kategorických výrocích a zahanbujících otázkách naježí vousy. Ale čas od času řekne něco tak výjimečného a nádherného, že se vám bude chtít zpívat.

    Asi budete potřebovat příklad. Scéna: kavárna. Právě jste sebral kuráž jí říci, že ji milujete, ale než to vyslovíte, podívá se na vás bezelstnýma modrýma očima - nebo hnědýma a zvědavě se zeptá: "Nevadí ti, že jsi tak malý? Nemáš z toho neurózu nebo něco takového?" Zatímco lapáte po dechu a snažíte se chlapsky vzpamatovat, dodá: "Neměl by sis z toho dělat hlavu. Hodně mužů bylo malých: Jako Napoleon: Nebo Fiorello LaGuardia." Tím to ještě dorazí, ale než máte příležitost odkráčet s myšlenkou, že žádná žena si nikdy víc nezasloužila tak negalantní chování, zasněně pronese: "Nesnáším chlapy, kteří jsou jak bidla. Ty seš dokonalý. Všimla jsem si, když jsme sem dneska šli, že se k sobě výškou perfektně hodíme."

    Posaďte se. Nikam nejdete. Zůstanete hodně dlouho. Přátelská a upřímná dívka Střelec právě dobyla vaše srdce svým osobitým, zvláštním kouzlem. Vždy bude trochu prostořeká, protože vidí svět přesně takový, jaký je, i když má na nose ty směšné růžově zabarvené brýle. Musíte uznat, že má velký talent. Leckdo nedovede posoudit každou situaci jasně a logicky a přitom si zachovat šťastnou víru, že se vše zlepší, nebo se rozhodnout přijmout věci takové, jaké jsou.

    Ženy v tomto znamení jsou nezdolné optimistky. Dotkne se vás, když vám vaše partnerka řekne, že by si přála, abyste víc vydělával, ale potom dodá: "Samozřejmě hodně peněz dělá z lidí sobce. Možná máme štěstí, že jsme chudí." Přiznávám, že je to trochu kulhavý optimismus, ale zvyknete si. Tato dívka vám nikdy nezalže. Někdy si budete přát, aby to bývala udělala. Projevíte-li zvědavost, jak tráví večery, kdy nejste s ní, dostanete detailní, naprosto upřímné hlášení, jak psala dopis tomu hezkému stážistovi, kterého potkala loni v létě na dovolené, a kolik nabídek na schůzku odmítla po telefonu. Dokonce se vám možná svěří s trápením s nespavostí, když leží v posteli a přemýšlí, jestli to, co k vám cítí, není přátelství místo lásky. Budete mít chuť na ni zařvat: "Proboha, nemohla bys aspoň jednou trochu zalhat? Každý člověk má svou hrdost." Nekřičte na ni moc. Urazíte ji a ona sama je také poněkud vznětlivá: Dívky narozené ve Střelci jsou známé svými záchvaty vzteku.

    Pravděpodobně bude žít sama. Tyto dívky jsou velice nezávislé a obě pohlaví jsou podivně lhostejná k rodinným poutům. Možná je to proto, že tolik cestují a nedostanou se domů tak často, aby svou rodinu opravdu dobře poznaly. I když cestují jenom do kina nebo na návštěvu přítelkyň, pořád jsou neklidné a v pohybu. Nechci vás děsit, ale jednou jsem znala ženu Střelce, které byly nuance rodinných vztahů tak cizí, že pozvala svého bývalého přítele na svatební cestu se svým novomanželem. Ten ubožák se zdál být tak osamělý. Řekl, že si cestovní výdaje zaplatí. Proč se na ni tak díváte? Udělala něco špatně?

    Jednu věc se budete muset naučit rovnou, nebo váš vztah nebude mít šanci přežít. Když chcete, aby něco udělala, požádejte ji. Nenakazujte jí to. Technika jeskynního muže pro ni přestala existovat spolu s Tarzanem. Ocení, že ji chráníte, ale nechce, abyste jí poroučel. Ani její matce to neprojde. Kdo jste, že si myslíte, že předčíte její matku? Třeba je její matka ve znamení Berana, a pokud ta s ní nic nesvede, nepodaří se to ani žádnému muži na světě. Nicméně má jeden zvláštní povahový rys. Ačkoliv nemá ráda příkazy, když vás zkouší, jste-li neústupný, buďte neústupný - hlavně na veřejnosti. Tyto ženy nemohou vystát slabochy. Jestliže bude mít moc kuráže a její vtipný jazyk bude příliš sarkastický nebo když vám vyhrožuje nějakým činem, který vás opravdu popudí, dejte jí malý přiklad Tarzanova přístupu: Jen tolik, abyste ji usměrnit. Jako: "Jestli to uděláš, zlomím ti vaz." Bude-li mít dojem, že to myslíte vážně, může reagovat s překvapivou poddajností. Žena Střelec nemá v úmyslu vzdát se své individuality pro žádného muže, ale celkem jí dělá dobře, že ji považujete za dívku.

    Asi vás občas zmátne, ale to není nic proti tomu, co dělá sobě. Mnoho dívek si plete přátelství s láskou a naopak. Patříte-li k těm staromódním mužům, kteří u žen dávají přednost vyhýbavosti a stydlivosti, raději byste se měl ohlédnout po jiné partnerce. Tato mladá dáma jedná s muži chytře a otevřeně a nebude s vámi hrát hloupé hry typu: "Hádej, co cítím!" nebo: "Hádej, co si myslím!" Co cítí a co si myslí je identické s tím, jak jedna a co ř11cá. Její neomalenost pochopitelně způsobuje nedorozumění a nejednu ostrou hádku, natož raněné city, ale to nepokoří jejího ducha. V krizi jí přispěchá na pomoc hrdost a umožní jí vydávat své trápení za největší vtip sezóny. Uvnitř sice patrně roní slzy, ale při odpovědi na otázky přátel ohledně rozchodu s partnerem projeví takový důvtip, že dojdou k závěru, že celá záležitost pro ni byl jen nezávazný flirt. Netuší, že ona zatím každou noc smáčí polštář slzami a ptá se sama sebe, co nevhodného mohla ten zatracený večer říci. Možná to bylo tehdy, když jí volal a ona mu řekla, aby k ní do bytu nechodil, protože "se musí věnovat muži, který má nějaké problémy." Ten muž byl ve skutečnosti její švagr, ale to mu nějak zapomněla sdělit, jelikož Střelci mají zvláštní zvyk vynechávat jádro příběhu. Proč by mu měla něco vysvětlovat? (Všechny Střelce popadne spravedlivý hněv, když je zpochybňována jejich bezúhonnost.) Nebo to mohlo. být, když se jí zeptal, jestli by jí nevadilo, kdyby s nimi šla do kina jeho mladší sestra, a ona vyhrkla: "Doufám, že to neznamená, že se kolem nás bude pořád motat, až se vezmeme." Třeba tu dívku měla opravdu ráda, ale přirozený strach Střelců z příbuzných, kteří by mohli omezovat její svobodu, vyprovokoval tento nepromyšlený výrok. Nyní se jí stýská po jeho sestře stejně jako po něm, ale je příliš pozdě vysvětlovat, co tím mínila. Kromě toho by to nikdo nepochopil.

    Takovéto slepé uličky nedokáže dívka Střelec pochopit navzdory schopnosti logicky myslet a často ji povedou do neprobádané milostné oblasti, kdy neví, kde nebo proč může najednou vyšlehnout oheň, a bojí se, že se spálí. V takovém případě bude předstírat, že je nad věcí, a nikdy nebude schopná brát někoho vážně, ze všeho nejméně sebe samu. Bude otevřeně flirtovat, ale bez úmyslu trvalého vztahu, a vyslouží si pověst chladné, necitelné ženy. Ohňové znamení nikdy není chladné nebo necitelné, ale také existuje mnoho astrologicky nevzdělaných mužů, kteří to nevědí. Pokud tento přístup povede ke -staropanenství, tato žena rozhodně nebude suchá a zatrpklá. Pořád bude šaškovat a bavit se a mít spoustu zájmů, které nahradí muže - a všechny ji budou těšit.

    Vás samozřejmě nezajímá stará panna. Plánujete si ženu Střelce jednou vzít. (Aspoň doufám, že máte čestné úmysly. Tahle ubohá dívka má i tak dost problémů, abyste ji ještě k tomu svedl.) Přestaňme se zaobírat promiskuitou a zaměřme se na manželství. Stejně jako muže v tomto znamení ji představa manželského svazku trochu děsí: Budete muset použít nějakou lákavou návnadu, aby ji spolkla (to znamená, aby přijala vaši nabídku). Ve vztahu k mužům je bezstarostná a nekonvenční. Protože se vůči vám považuje za rovnocennou, možná bude napodobovat vaše chování a také nosit váš svetr. Jestli má ráda sport a táboření, což je pro ženy Střelce charakteristické, rovněž byste mohl mít potíže ji rozeznat od chlapců: Ale není stejná jako oni. Když nic jiného, váš svetr na ní vypadá jinak: Ne že by tyto ženy vypadaly od přírody mužsky. Mohou být nejjemnější a nejženštějští ženy, jaké jste kdy držel v náručí. Jde jen o to, že se pohybuje ve společnosti mnoha mužů, takže si zvyknete ji vidět všude - kromě sauny. Protože je tak důsledně upřímná a otevřená, někdy moc nedbá na svou pověst a opovrhuje pokrytectvím společnosti. Pokud se jí na to zeptáte, bude mluvit bez obalu. Zřejmě vám řekne, že když přijde domů o půlnoci; neznamená to automaticky promiskuitu, stejně jako časný příchod neznamená nevinnost. Ví, že její morálka nezavdává důvod k výčitkám, a na tom jediném záleží. Přirozeně se ošklivě plete. Pro pověst ženy je velmi důležité, co si lidé myslí. Ale zkuste pochopit její postoj. Nemyslete si, že je do větru jen proto, že se zasměje pár vtipům, aniž by většinou věděla, o čem jsou (dvojsmysl Střelcům často uniká). Takže když zůstane vzhůru, aby pozorovala východ slunce z mostu George Washingtona (nebo z vrcholku síla, pokud žije na vesnici), neznamená to, že je nejrozpustilejší dívka ve městě.

    Pravda je, že v srdci je důvěřivé dítě. Je tak naivní, že se stává velice zranitelnou vůči svůdcům, podvodníkům a snobům (zajímavé je, že se to týká jen milostné sféry). Zapomeňte; jak chytře dovede argumentovat a jak podivuhodně logicky dovede myslet. Nic z toho nemá co dělat s jejím srdcem. Není třeba diskutovat o její mysli. Je bystrá, inteligentní.a schopná se v případě potřeby o sebe postarat. Ale srdce má bezbranné. Dost často dojde k úhoně.

    Další věc je ta, že je poněkud neohrabaná. Někdy tuto dívku spatříte, jak kráčí po ulici jako plnokrevný kůň, a myslíte si, že je to nejladnější žena; jakou jste kdy viděl dokud nezakopne o spáru na chodníku, nechytne se v úleku markýzy stánku s ovocem a neshodí dvě bedny pomerančů. Majitel asi trochu zanadává, ale brzy pokrčí rameny, řekne, ať si z toho nic nedělá, a podá jí hrozen vína. Slunná povaha Střelců obměkčí i nejzatvrzelejší srdce. Čas od času vám tato dívka připomene nemotorné štěně vrtící ocáskem a pletoucí se vám pod nohy. Ale právě přátelské psíky má hodně lidí rádo a krmí je. Samozřejmě krmit psa vyjde poněkud levněji. Typická dívka Střelec má velkou chuť k jídlu. Má ráda dobré jídlo a víno, hezké šaty, a když cestuje, dává přednost první třídě. Střelec je povahou hýřil (nemá-li Měsíc v Kozorohu nebo ascendent v Panně). Peníze jako takové ji nezajímají a trvá dost dlouho jí vysvětlit hodnotu dolarové bankovky. Než jí půjčíte kreditní kartu, zjistěte si její ascendent.

    Vaše dívka Střelec je možná součástí show businessu, protože ji lákají světla ramp. Pokud je to tak, zvykněte si, že kariéra pro ni bude prvořadá, dokud ji neomrzí. Sladký zvuk potlesku a vzrušení vyžádaného přídavku jí bude zvonit v uších přesvědčivěji než všechna romantická vyznání, jaká si dokážete vymyslet. Nikdy ji nenuťte volit mezi poskytnutím potěšení ze své přítomnosti pouze vám anebo celému davu lidí. Po čase ji však znechutí pokrytectví,a umělý lesk uměleckého světa a přiběhne domů, aby zkusila domácký život s někým opravdovým. S vámi. S někým, kdo věří, že poctivost je krásná a podvod ošklivý: Opět s vámi. Ovšem opuštění kariéry jí nezabrání v dalšímu rozletu. Vždy bude pociťovat touhu cestovat. Jeďte s ní na dovolenou, kdykoliv můžete. Jinak ji pusťte na kolotoč samotnou a důvěřujte jí. Miluje vás, ne všechny klauny a flašinetáře, se kterými ráda tráví čas.

    Vzhledem k laxnímu přístupu k milostným věcem a zdráhavému postoji k manželství možná nabudete dojmu, že postrádá citovost. Ale moc se pletete. Při sledování smutných filmů prolije potoky slz a bude číst poezii se zamlženýma očima. Patrně schovává každé psaní, které od vás dostala, zbytky květin, které jste jí koupil v dešti, a lístky z hokejového utkání, kde vás poznala.

    Pokud jde o její talent hospodyně, bušte statečný. A trpělivý. Tyto dívky nudí být připoutané k domácím pracem. Sotva ustelou postel, už se zase rozestýlá. Člověk by si myslel, že by ta zatracená věc mohla pár dní vydržet urovnaná, když dalo tolik práce uhladit prostěradla. Nenávidí to vší silou. Ovšem až bude mít svůj vlastní domov, zřejmě tuto nelibost spolkne. Pokud si však můžete dovolit pomocnici, rozhodně jí nepohrdne. Pokud ne, bude se urputně snažit udržet dům v pořádku. Její matka tomu nikdy neuvěří. Že to nepořádné dítě leští konferenční stolek? Nemožné. Máto na svědomí Střelcova hrdost a nekonečná logika. Aby byla tato žena sama sebou, potřebuje být obklopena krásou a čistotou. Dojde jí, že když nevytře linoleum, nikdo jiný to neudělá. Jestliže ji v dětství nutily okolnosti hodně pomáhat v domácnosti, asi se bude nejdřív trochu bouřit, ale nakonec se smíří s vymetáním rohů s co nejmenším odporem.

    Její vaření? No, člověk nikdy neví. Asi bude lepší, když se o víkendech budete stravovat v restauraci. Zvládne-li slušná jídla v týdnu, nemůžete od ní čekat zázraky i v sobotu a v neděli. Většina těchto žen se v kuchyni zrovna moc nevyžívá (nemají-li ascendent v Býku, Raku nebo Kozorohu). Ale když vás chtějí rozveselit, dokážou vykouzlit lákavý moučník. Jejich nálady mohou být hrůzostrašné, ale jsou řídké a netrvají dlouho, takže si jich sotva všimnete. Když je opravdu raníte, dovedou být hořce sarkastické. Ale zapomenou, co řekly; ještě než dokončí větu, a nepochopí, proč se tím zaobíráte. Žena Střelec se nehodí pro přemítaného melancholického muže: Z tísně a pesimismu se jí může udělat fyzicky špatně.

    Děti ji pravděpodobně budou zbožňovat. Bude jejich kamarádka, která si s nimi bude s potěšením hrát. Jakmile překoná počáteční strach z odpovědnosti, zvládne denní přebalování a koupání se zručností zdravotní sestry. Když se konečně rozhodne něco naučit, skoro všechno dělá dobře a s šarmem. Stejně jako dospělí dostanou děti pořádnou dávku jejího nezdolného optimismu a upřímných komentářů. Pokud přežijí její nemilosrdnou pravdomluvnost, vyrostou s přesvědčením, že je to nejlepší starší sestra, jakou dítě může mít. Bude jim číst humorné příběhy se šťastným koncem a impulzivně je bude brát na"pikniky do lesa, kde budou hledat pohádkové medvědy (sama napůl věří, že se tam schovávají). Děti budou patrně dobře oblečené, ale ne s přehnanou péčí, a budou mít příjemné veselé chování. Pakliže od ní pochytí pár nekonvenčních triků; jako třeba vyrobit potištěné závěsy tak; že si stoupnou do žluté barvy a budou chodit po látce rozprostřené na podlaze, aspoň nebudete vychovávat konformní potomky. Jejich charakter bude poznamenán matčinou otevřeností a poctivostí. Nenajdou-li ani po důkladném hledání pod všemi jedlemi medvědy, asi jim řekne, ať to pustí z hlavy, protože je to výmysl. Ale nejdřív se sama přesvědčí. Dítě, které napsalo redaktorovi newyorského deníku Sun otázku, jestli opravdu existuje Mikuláš, muselo být narozené ve znamení Střelce nebo v něm mít Měsíc či ascendent. Tato matka by zřejmě odpověděla upřímně, ač idealisticky: "Ano, Virgínie..." Měla by si dát pozor na tendenci dětem příliš povolit, ovšem ne když je unavená nebo rozzlobená. To není správný čas na výprask.

    Budete v ní mít roztomilou hostitelku. Nikdo nedovede tak příjemně bavit hosty jako žena Střelec, a to dokonce ani její sestry ve Lvu, které nejsou ve společenské sféře žádné nešiky. Její milá, otevřená, přátelská povaha dává lidem pocit, že jsou vítáni, od popeláře k vašemu šéfovi. Střelec okamžitě prolomí led i v nejškrobenějších záležitostech, přestože se přitom často zvedne pár obočí.

    Pokud jí dovolíte být paní své duše a nebude se vámi cítit spoutaná, dostane se vám od vaší naivní optimistky trojí dobrodiní: věrnost; důvěra a náklonnost. Týto tři vlastnosti jsou neoddělitelné, protože když vám věnuje lásku, po jejím boku kluše i přátelství.

    Tato žena je nevyléčitelná idealistka. A tady je tajemství, které vám možná nikdy nesvěřila: Zamilovala se do vás před mna ha lety, když byla malá holčička a při úplňku si přála; aby našla někoho; kdo by sdílel její upřímné srdce. Mnohokrát si myslela, že vás našla; a byla zklamaná. Ale když jste se konečně objevil; hned vás poznala, protože jste byl něžný klaun s vlastními sny, který jí vzat za ruku a ukázal jí cestu ke hvězdám

 

Dítě Střelec

 

    V domě, kde bydlím, žije tmavovlasá irská dívka, která se narodila v prosinci. Hraje na kytaru a občas píše písničky. Jednou napsala verš, který mi připadal senzační, ale potom měla potíže se zbytkem textu. Ale s tím počátečním veršem se opravdu nemusela ničeho obávat. Zněl: "Stál jsi tam a mával na mě svým srdcem..."

    Její zvláštní fráze výstižně charakterizuje každého Střelce od jednoho do sta let. Na kalendáři nezáleží: Stejně nikdy nedospějí. Podívejte se na vaši malou holčičku. Mává na vás svým srdcem jako přátelský ovčák. Váš syn na vás mává svým srdcem stejně nadšeně a zoufale potřebuje, abyste ho měla ráda pro jeho upřímnost. Když lidé neodpovědí těmto dětem na pozdrav, jejich malá srdce se sevřou zklamáním. Střelci jsou šťastní hraví miniaturní klauni, kteří se smějí se slzami v-očích, když jsou odmítnuti. Dokonce i nemluvňata projevují svoji slunnou povahu a touhu po kamarádství. Když necháte toto dítě o samotě, bude plakat, ale jakmile přemístíte jeho kolébku do místnosti, kde se baví a smějí dospělí, při hřejivém zvuku lidských hlasů spokojeně usne. Jeho sny jsou o to sladší, že je obklopeno útulnou známou atmosférou milujících a šťastných lidí. Později se patrně bude vzdalovat rodinným poutům, ale v dětství potřebuje bezpečí lidských zvuků, pohledů a pachů, stejně jako novorozené štěně potřebuje mít v košíku váš starý svetr, do kterého by se zkroutilo do klubíčka. Pokud je takový těsný kontakt s lidmi malému Střelci odepřen, stáhne se do sebe a může se stát sarkastickým. Potom si najde nějakou náhražku. Třeba roztrhanou deku, polštář nebo plyšového medvěda s ukroucenýma ušima a chybějícím čumákem, ale pro něj představuje bezpečí. Mnohem raději by dal přednost vám.

    Chlapec narozený ve Střelci projeví svou bezstarostnou náladu výletem do přírody s podomácku vyrobeným rybářským prutem a plechovkou žížal, bosý a vesele si pohvizdující. Promluví s každým, koho potká, a v patách má svého věrného psa. Střelci jsou v dětství neformální a nikdy z toho nevyrostou. Děvče možná projde obdobím rozpustilosti a vy jí budete neustále připomínat, aby se "chovala jako dáma". Ovšem tito chlapci a dívky mají vlastní představu o "malé dámě" a "gentlemanovi". Začíná to upřímností. Holou, nepřikrášlenou, krutou upřímností. Vybrousili ji do dokonalosti a totéž očekávají od vás - nebo uvidíte. Co uvidíte? Nebo odmítnou být poddajní malí otroci, kteří vyhoví každému rodičovskému rozmaru.

    Vaše autorita se může stát pro toto upřímné zvídavé dítě terčem výsměchu. Pokud je přesvědčeno, že váš příkaz má logický podklad, poslechne bez reptání. Příkazy rodičů však musí projít procesem zkoumání, a pokud tímto testem neprojdete s dobrou známkou, máte smůlu. Budete před dítětem mávat svou autoritou a ono na vás bude na oplátku mávat svou upřímností a vzdorem. Jste-li spravedlivá a zkusíte být stejně čestná jako dítě, naučí se respektovat vaše pravidla. Když víte, že máte pravdu, musíte být neústupná, ale poskytněte mu solidní vysvětlení. Když se zmýlíte, budete muset přiznat chybu i svou hloupost. Musíme připustit, že rodiče často trvají na dodržování pravidel, která si vymysleli, protože se jim hodí, ne protože jsou pro dítě prospěšná. Střelec tuto nečestnou hru vycítí na míle daleko. V tom případě se mu chřípí chvěje jako ohaři a svaly mu cukají hněvem pramenícím ze spravedlivého rozhořčení. Raději si zvykněte mu v klidu vysvětlit všechny příkazy, nebo se připravte na tvrdohlavost, která tváří v tvář nespravedlivému trestu nebude jevit známky obměkčení.

    Matky prosincových dětí často používají rčení "zvědavost zabila kočku". Střelcova zvědavost je nekonečná. Den začíná otázkou a večer usíná opět s otázkou na rtech. Když jsou tyto děti malé a učí se teprve mluvit a prozkoumávají celý ten velký svět, kladou otázky: "Proč to bolí; když sáhnu na sporák?" "Proč mi po sladkostech vypadají zuby?" "Proč mám po mrkvi kudrnaté vlasy?" "Proč musím psát Ježíškovi, když má tak kouzelnou moc?" "Proč na tebe táta mrkal, když jste mluvili o druhých líbánkách, a co jsou to líbánky?" Otázky budou pokračovat od snídaně přes oběd až do večeře: "Proč jste s tátou říkali, že děda by zobal zrní z ruky? Je děda slepice?" "Proč ti můj plyšový medvěd řekl, že jsem snědl sušenky? Proč na mě nemluví a na tebe jo?"

    Vidíte, že většina otázek se snaží odhalit pokrytectví a povýšenost dospělých nebo přímo jejich lhaní. Moc vám nepomůže, když se hned naježíte a začnete křičet: "Buď zticha! Jestli řekneš ještě jednou ,proč`, dostaneš výprask. Neopovažuj se to slovo znovu říct." Vtom dostanete od malého Střelce ránu přímo mezi oči, když se ozve jeho jasný hlásek: "Eh proč ne?"

    Později, když povyroste, uslyšíte otázky: "Proč musím být doma v určitou hodinu, když říkáš, že mi důvěřuješ?" (a vy mu budete důvěřovat nebo byste alespoň měla). "Proč záleží na tom, co si lidi myslí? Záleží ti víc na lidech než na mně?" To je obzvlášť.obtížná otázka. Radši začněte trénovat odpověď, dokud je ještě v plenkách. Teenager v tomto znamení nikdy nestráví pravidla založená víc na společenských mravech než na starostech o jeho dobro. Samozřejmě existují některé rozumné logické odpovědi podporující vaše naléhání, aby dítě dodržovalo jisté společenské zvyklosti. Týkají se hodnoty dobré pověsti, ale dobře si je nacvičte a dbejte na to, aby zněly pravdivě.

    Staré varování, že "když jsou děti malé, šlapou vám na nohy, když vyrostou, pošlapou vám srdce," mohlo být napsáno o Střelci. Nemá cenu to zapírat. Toto dítě je nešikovné, ne-li přímo neohrabané. Mějte vždy po ruce peroxid a náplast. Bude vám pořád šlapat na nohy, na hadr, kterým vytíráte, na vysavač a na všechny dobré úmysly. Zřejmě budete mít chronicky bolavý palec u nohy i vaše ego. Ale to není nic ve srovnání s bolavým srdcem, až vám na ně jednoho dne váš syn či dcera mocně dupne. Silná touha po volnosti zahrnuje i nespoutanost rodinnými svazky. Tyto děti se osamostatní nezvykle brzy a někdy se neozvou po dlouhá období. To vám může způsobit značně bolestivá.rýpnutí.v hrudní oblasti. Nejlepším lékem na takové rodičovské srdeční potíže je dohlédnout na to, aby se dítě ještě v raném věku naučilo si vás vážit pro váš smysl pro čest a toleranci. Jste-li úzkoprsá a máte předsudky, uvidíte ho jen o prázdninách, pokud vůbec. Pokud se však vystříháte soudit jeho přátele podle jiných měřítek, než je jejich opravdová hodnota a dokážete-li, že věříte v jeho slušnost a v jeho sny, přijde domů; aby obnovilo svou lásku.a k spokojenosti vašeho srdce vám zakopne o nohy. Jinak zůstane někde v dálce se svou dekou, polštářem nebo medvědem ve formě nových přátel, kteří ho přijímají takové, jaké je, a věří v ně.

    Milostné city se u těchto dětí probudí dost brzy. Dívky to patrně nebudou brát moc vážně; jenom testují svou ženskost, pokud je však nesprávný rodičovský přístup nedonutí využívat schůzky s chlapci pro pocit bezpečí, který doma postrádají. hluky bude.:asi třeba o těchto věcech předem poučit, aby potom nebylo pozdě bycha honit.

    Učte tyto děti hospodárnosti. Budou utrácet peníze, jako kdyby to byly jen kousky papíru, což - jak zjistily - jsou. Budou se muset poučit, že utratí-li kapesné, víc nedostanou. Jestliže si za peníze na obědy koupí komiksy, ať si po zbytek týdne nosí do školy chleba s máslem. Asi to zní trochu krutě, ale je to nutné. Jednou vám za to ještě poděkují.

    Děti obou pohlaví budou pravděpodobně chodit rády do školy. Díky všestranné inteligenci a nezměrné zvídavosti pro ně bude učení fascinující hrou za předpokladu, že jejich zájem nezadusí příliš mnoho nudné rutiny, striktních nařízení a zkostnatělých studijních metod. Čím bude vzdělávací proces pokrokovější, tím lepšími a spokojenějšími studenty se stanou. Jsou neposedné, proto omezování pohybu i hýřivé obrazotvornosti brzy zničí jejich motivaci; bohužel někdy i trvale. Děti Střelci, které měly přísné netolerantní učitele nebo které se staly obětmi učebních metod postrádajících fantazii, mají tendenci nedokončit školu a místo toho jdou pracovat.

    Důvěra mladému Střelci se vyplatí. Pokud v něj věříte, nikdy nebude podvádět. Pokud ne, mohl by si myslet, že na tom nezáleží. Když mu nikdo nevěří, proč by se měl o něco pokoušet?

    Také asi bude mít hluboký zájem o náboženství. Patří sem chlapci a dívky, kteří se v útlém věku rozhodnou stát se knězem nebo jeptiškou nebo rabínem či misionářem v daleké zemi. Jak rostou, začínají zpochybňovat dogmata a v neustálém hledání pravdy mohou změnit víru nebo příslušnost k církvi. Mladé Střelce rovněž přitahují mírové sbory: Líbí se jim poznat svět a přitom mít příležitost uplatnit svůj idealismus. Střelec bez příčiny za něco.bojovat je jako pes bez kosti. Boj za ideály rozvíjí jejich sílu. Bez kosti může štěně roztrhat gauč nebo židli na kousky. Bez hodnotného cíle se mladý Střelec může zakousnout do nějakých myšlenek s takovou vervou a fanatismem, že nenapravitelně roztrhá na kousky svou budoucnost.

    Oči má s důvěrou upřené na hvězdy a při namáhavé cestě občas upadne, když si nevšimne kamenů na cestě. Je to nezávislý, upřímný malý Střelec. Poskytněte mu hodně prostoru na střílení z luku. Potřebuje cítit trávu pod bosými chodidly, kapky deště na tváři a musí péci své sny v slunečním žáru, dokud nejsou hotové. Mává na vás svým optimistickým mladým srdcem. Zamávejte mu zpátky s radostnou vírou.

 

Podřízený Střelec

 

    Hodně podřízených projeví značný zájem, když jim řeknete, kolik si mohou vydělat po roce u firmy a jaké dostanou prémie po pěti letech, ale Střelce se to netýká. Mnohem víc ho zajímá, kolik mu zaplatíte - dnes. Už zítřek je pro něj dost daleko, ale příští rok je nepředstavitelný a pět let je celá věčnost. To jsou imaginární peníze. Jeho zajímají reálné. Co se stane v budoucnosti, záleží na bozích. On si hodí mincí a bude doufat; že to dopadne dobře. Obvykle se na něj bohové usmějí.

    Mít na pracovišti Střelce je příjemné. Sice čas od času třeba převrhne kartotéku nebo vylije kávu na poštu určenou k odeslání, ale co znamená trocha nešikovnosti proti jeho veselé náladě a ochotě pomáhat? Není typ, který by pořád naříkal a stěžoval si. Je pozitivně naladěný, stejně zapálený a optimistický, jako jste byli vy, když jste nastoupili u firmy, pamatujete? Rozdíl je v tom; že takový zůstane až do doby, než odejde do důchodu. Je to součást jeho povahy. Možná se část na vás přenese a kdo ví, třeba vrhne nějaké světlo na ten temný koutek ztracených iluzí ve vás, takže je budete moci znovu vzkřísit.

    Střelec nikdy nic nedělá polovičatě. Jediná věc, kde mu trvá se rozhodnout, je sňatek. Ve všem ostatním je rychlý jako vítr. Samozřejmě existují Střelci s ascendentem v Býku nebo Kozorohu, kteří postupují s větší opatrností, ale v emociálních a duševních procesech nejsou žádní nekňubové. Normálně jsou vždy o dost před vámi a vůbec jim nevadí vás na to také patřičně upozornit. Pokora a skromnost nepatří k jejich výrazným ctnostem. Někteří Střelci ovšem nosí tenký pláštík skromnosti, ale prohlédnete-li jej, uvidíte sebevědomou osobnost, která je v podstatě sama se sebou spokojená. Někdy může být trochu nejistá v milostných záležitostech, ale kdo není?

    Občas se může tento nadřízený zdá bezstarostný až nedbalý, ale nedopusťte, aby vás to vedlo k vážné chybě podceňovat jeho pronikavou intuici a mentální procesy. Někdy nebudete mít ponětí, kam jde nebo kde byl. Jindy zase budete zvědaví, jestli je opravdu ostýchavý nebo jen hraje o čas kvůli nápadu, který nosí v hlavě. Při některých příležitostech o něm. nebudete mít vůbec žádné pochybnosti. Žasnete nad jeho odvážnými prohlášeními. Jeho gesta, myšlenky nebo akce jsou všechno jiné, jen ne nenápadné. Dělá také velkolepé chyby a i při značné nevýhodě skoro vždy shrábne senzační zisk.

    Střelcova zvědavost vám možná bude lézt na nervy. Nikdy ho neuspokojí pouhé instrukce. Bude chtít znát, co je za vašimi příkazy, a zdůvodnění vašich metod. Pokud mu vaše logika imponuje, upřímně vás pochválí. Pokud ne, stejně upřímně vám poví o nedostatcích vašeho postupu. To jest, než vezmete rozum do hrsti a rozzlobíte se. Vzít rozum do hrsti bude asi při jednání se Střelcem nezbytné opatření, ale zlobit se na něj je politováníhodné mrhání adrenalinem, protože málo lidí se na Střelce dokáže hněvat. Je to člověk, kterého chcete políbit a uhodit současně. Protože to je nemožné (první nepřichází v úvahu, je-li to vaše sekretářka, a druhé nelze uskutečnit, je-li to váš ředitel odbytu), nejlepší bude to rovnou vzdát.

    Většina těchto zaměstnanců se nebude červenat, když je pochválíte: Milují aplaus. Spíš se vy budete červenat za ně, když se začnou chvástat svým talentem a schopnostmi. Jedním z menších nedostatků tohoto znamení je radostná ochota slíbit cokoliv - žádná hranice pro ně není nepřekonatelná - a potom to zcela nedodržet, protože cíl se ukázal být trochu dál, než dotyčný předpokládal. Příště bude mířit přesněji a kýžené věci dosáhne. Klidnější a diskrétnější Střelci mají také tendenci si ukousnout větší sousto, než mohou strávit. Přesto oba typy dosáhnou vrcholu natolik často, že vás nepřestanou fascinovat.

    Zdá se, že Jupiter přináší těmto lidem štěstí. Častěji mají pravdu, než se mýlí, protože se rodí se spolehlivými instinkty a vynikajícími pozorovacími schopnosti, které jim pomáhají dojít k logickým závěrům. Přidáte-li typickou špetku štěstí; uvědomíte si, proč jsou tak často na výsluní pozornosti: Jeden z mých přátel mě nedávno upozornil na jednu herečku ve znamení Střelce, o které si myslel, že je výjimkou, protože se pokoušela prorazit několik let. I když nyní to vypadá, že úspěch už klepe na dveře, čekala tak dlouho a tolik se snažila se prosadit, že si myslela, že ji Jupiter opustil. Ovšem toto zpoždění na cestě za hvězdnou kariérou nemělo co dělat s Jupiterovým vlivem. Jízdní řád každého z nás je občas trochu zpožděný. Přes to všechno jí správce domu přijde opravit kliky u dveří, zatímco v jiném bytě voda vyplavila ložnici, do obchodu dorazí tato žena právě včas, aby koupila poslední meloun; a když si roztrhne poslední pár punčoch a nemá ani vindru do příštího úterý, náhodou najde další pár v lednici. První dobrou roli dostala, protože si producent myslel, že je Sandy Dennisová, a když ji potom viděl hrát, byl rád, že se spletl. Takové věci se Střelcům stávají běžně. Když začne situace vypadat opravdu černě, najednou odkudsi vykoukne slunce a ozáří je, jako kdyby je chtělo odměnit za jejich čistý a naivní optimismus.

    Někdy pracuje štěstí pro Střelce, kterého zaměstnáváte, opačným směrem. Zmaří největší obchod; jaký se kdy vaší firmě naskytl, ale den předtím, než ho vyhodíte, se dozvíte, že ředitel společnosti, kterého Střelec urazil a označil za lháře, byl právě obžalován z prodeje překapitalizovaných akcií. Ten trapný Střelcův přehmat vás patrně zachránil před naprostou pohromou. Nebo sekretářka, která zapomněla poslat důležité dopisy, má stěží čas si osušit slzy nad vaším krutým pokáráním; když zjistíte, že jeden z nich obsahoval šek na částku, kterou firma momentálně nemá k dispozici.

    Jsou Střelci, kteří se vysmívají vlastnímu štěstí a rádi budí dojem, že jsou rození ztroskotanci. Zaměstnáte-li takového, nedejte se oklamat jeho prohnaností. Může být jeden z těch podezřelých typů s ascendentem ve Štíru, který si myslí, že ho jeho šťastná planeta opustí, když tak bude mluvit, ale přitom vyhrává v bingu stejně často jako ostatní Střelci. Minulý týden vstoupil do obchodu s obuví, aby si koupil nejlevnější boty, jaké měli; protože byl na mizivě. Ukázalo se, že je miliontý zákazník a že vyhrává pár nových bot každý měsíc po dobu pěti let. O tom vám neřekl, viďte? Ascendent ve Štíru, ale planetární vládce Jupiter.

     Nepoctivost nepatří k jeho slabostem: Ani takt. Asi budete muset urovnávat pár rozmíšek na pracovišti, jako třeba když váš upřímný Střelec projeví soucit s účetním a nabídne mu léčebný prostředek na jeho pleš - poté, co jste strávili pět let předstíráním, že ten ubožák má hřívu vlasů, protože je Lev. Vaše věrná sekretářka nikdy nezapomene na den, kdy telefonovala nejdůležitějšímu klientovi firmy a vaše podřízená ve znamení Střelce k ní rozčileně přiběhla a křičela pár centimetrů od sluchátka, že na dámské toaletě je potopa, protože tam prasklo potrubí. Takovéto malé vady charakteru jsou nepříjemné, ale časem je překonáte.

    Tento zaměstnanec vás zřejmě čas od času překvapí zlostným výbuchem, který může být určen komukoliv od zřízence výtahu k vám samotným. (Nemá předsudky.) Střelcovo spravedlivé rozhořčení obyčejně vyprovokují pochybnosti o jeho čestných úmyslech. O jeho integritě nelze pochybovat, i když se někdy dopracuje k pravdě podivnými klikatými cestami. Skutečně je bezúhonný. Pochybovat o něm nebo ho obviňovat z falešné přetvářky může vést k tomu, že své verbální šípy strčí do ohně. Proniknou vašimi citlivými místy, jako kdyby ho cvičil sám Robin Hood. Ve skutečnosti se pro něj přezdívka Robin neobyčejně hodí. Pravděpodobně hluboce sympatizuje s okrádáním bohatých a rozdáváním chudým. Pokud jde o jeho hněv, nikdy netrvá tak dlouho, aby vás skutečně spálil, a jeho šípy zřídka zanechávají jizvy. Jen malá škrábnutí na vaší ješitnosti.

    Nemůže-li najít byt, dovolte mu nastěhovat se do jednoho z vašich prostorných zavazadel a platit za to nájem. Raději bude žít v kufru než mezi čtyřmi stěnami, kde mu hrozí omezování svobody. Když přijde do práce s kufříkem polepeným nálepkami z dalekých krajů, dává vám najevo, že ho začínají svrbět paty. Vezměte tuto jemnou narážku na vědomí a pošlete ho na služební cestu. Patrně ji potřebuje. Vrátí se s pytlem objednávek a lehčím srdcem. Je dobrým obchodníkem, ale asi ho budete muset naučit krotit jeho zbrklé nadšení. Střelec je schopen se dát vyprovokovat a zapomenout na opatrnost. Ale i při své impulsivnosti mívá nepřekonatelně rozumné a logické, i když někdy trochu znepokojivé nápady. Peníze jsou pro něj důležité, protože si musí udržet úroveň, na jakou by si rád zvykl. Málokdy je lakomý a skrblíte-li, přemístí se do vhodnějšího prostředí.

    Váš Střelec vás možná přiměje zoufale lomit rukama, ale k ničemu to nebude. Až vás uvidí se zdviženými pažemi; jen vám hodí míč s výkřikem: "Chytej!" Co uděláte? Chytnete jej. Trocha tělocviku vám prospěje.

 

Nadřízený Střelec

 

    Po prvním týdnu práce u nadřízeného Střelce budete asi trochu zmateni. Nebudete vědět, jestli se máte smát, nebo plakat. Ten člověk je očividně trouba. Nebo je to génius? Ne, není ani jedno - je to jasně jenom neomalený chrapoun. Při bližším pohledu však má v sobě něco z dona Quijota. Ale to nemůže být pravda, když vás uráží s takovou chutí. Přesto vás chválí s tak srdečnou upřímností: Podívejte se na něj -nemotorný jako třínohé hříbě. Ne, vlastně je elegantní jako závodní kůň. Používá snad zkreslující zrcadlo?

    Po čtrnácti dnech se neochotně rozhodnete, že zůstanete a vyčkáte, co se bude dít. Právě jste dospěli k závěru, že ho matka nezřízeně rozmazlila. (Chyba lávky. Neměla k tomu příležitost. Stejně si dělal, co chtěl.) No, to je nakonec problém někoho jiného, ne váš. Brzy dáte výpověď. Ať si ho užije - tedy jeho žena. Začínáte ji litovat. (Občas i ona prolije v sebelítosti pár slz, ale vede vzrušující život.) Jste si jistí, že vás šéf tajně nenávidí. (Moc se mu zamlouváte. Jenom je nepříjemně otevřený, když uděláte chybu, a bolestně upřímný, co se týče vašich nedostatků.) Myslíte si, že vás povýší. (Zatím ne. Jen včera podlehl přílišnému nadšení.) Dnes ráno vás pozval na oběd. Aspoň budete mít příležitost zjistit, co je opravdu zač. (Zrušil to. Zapomněl, že slíbil pronést řeč .na schůzi Americké společnosti pro zamezení krutosti vůči zvířatům.)

    Za další dva měsíce dospějete spolu se svým psychiatrem k názoru, že je třeba si s ním vážně promluvit. Jestli vyslechne vaše stížnosti na jeho nevyzpytatelné způsoby a objasní vám vaši pozici ve firmě, zůstanete. Jestli ne, dáte výpověď. Nedáte se obměkčit. (Je mi líto. Právě odjel do Londýna.) Dobrá. Můžete počkat. Vyložíte karty na stůl, až se vrátí, a řeknete mu přesně, jak se cítíte. Dáte mu pár dní na to, aby se zase zaběhl do denní rutiny. Vypadá trochu unaveně. Ale nenecháte se tím ovlivnit. Zítra by už měl být natolik zapracovaný, aby se s ním dalo rozumně diskutovat. (Místo toho musíte zavolat na letiště. Odlétá do Tokia.) Tak počkat! Kdy se někde usadí aspoň na tak dlouho, abyste mu mohli říci, co se vám nelíbí na jeho chování?

    Opravdu chcete znát odpověď? Nikdy. Váš nadřízený Střelec každé ráno promazává kuličková ložiska svých bruslí a bezstarostně klouže po městě. Rozhodně nemá v úmyslu zastavit, aby vás slyšel stěžovat si na své chyby. Myslí si o sobě, že je báječný chlapík. A když o tom popřemýšlíte, zjistíte, že je. Často je také ostýchavý a bezmocný a potřebuje, aby ho ostatní chápali.

    Ale nepřestává dělat ty urážlivé poznámky. Proč by měl čekat, že ho budete donekonečna omlouvat? Kromě toho člověku po čase omluvy dojdou. (Zavolejte jeho ženě. Má je srovnané v abecedním pořádku.)

    Není správné, že se pořád tak usmívá, zatímco naprosto ignoruje, co mu říkáte, a odmítá se řídit časovým plánem. (Zavolejte jeho matce. Ráda si o tom s vámi promluví. Celé roky čeká, až jí někdo projeví soucit.) Co budete dělat? Něco prostě musíte udělat.

    Mohli byste zkusit mu napsat dopis. Musí být logický, bez falešných emocí nebo jednostranných argumentů, které z něho dělají darebáka a z vás spravedlivého. Spravedlivý je on. Pokud shledá vaše důvody oprávněné, bude o nich uvažovat a zkusí napravit své jednání, ale nechce o tom šest hodin diskutovat. Podle jeho názoru existují větší dobrodružství než poslouchat litanie, co dělá špatně. Kromě toho se stejně nezmění, tak proč ztrácet drahocenný čas? Copak nemá žádné dobré vlastnosti? Ale ano, má. Tak se jich držte a zbytek pusťte z hlavy. Jeho matka to tak udělala. Manželka také. Řiďte se jejich moudrostí.

    Mohli byste začít inventářem jeho kladných stránek. Hned zkraje musíte uznat, že je málokdy mrzutý. Jen jednou za čas, když se někdo pokouší zchladit jeho nadšení nebo když na něm ten puntičkářský účetní chce, aby si vzpomněl, co znamenají ta čísla v přehledu výdajů za uplynulý měsíc. V podstatě je váš nadřízený celkem bezstarostný, optimistický a příjemný chlapík. To je plus. Co dál? Je spravedlivý, pokud jde o dovolenou či nemocenskou. Další dobrá vlastnost - je štědrý. Málo šéfů by projevilo pochopení, když jste přišli o všechny peníze na dostihové dráze a museli požádat o výplatu na měsíc dopředu. Jediné, co ten váš řekl, bylo, že než jste vsadili na evidentně špatné koně, měli jste se ho zeptat, který vyhraje: Ale peníze vám dal a dodal, že je můžete splácet později po několika dolarech týdně. Další plus pro něj.

    Když jste bez rozmýšlení zrušil zasnoubení a později toho hluboce litoval, dal vám odpoledne volno, abyste se pokusil to napravit. Než jste odešel, prohodil, že si myslí, že jste nejnadanější zaměstnanec firmy, a jeho očividná upřímnost povzbudila vaši skleslou mysl. Dodalo vám to kuráž se s důvěrou vrhnout do náruče milované osoby a milostná krize byla do večera zažehnána. Dobrá; to znamená, že vás dokáže morálně podpořit. Ještě něco?

    Svým způsobem ho obdivujete, protože je jako křižácký rytíř. Neúnavně bojuje za to, co považuje za správné, a vám dodává dobrý pocit, že pro takového člověka pracujete. Je vzrušující být ve společnosti někoho, kdo obhajuje ztracenou věc. Je věrný sobě a svým zásadám, ať jsou jakékoliv. To člověka povzbudí, že? Samozřejmě. Přidejte další plus.

    Ale počkat - co tenkrát, kdy jste se cítil jako idiot, protože jste na schůzi citoval nesprávné údaje a on se s ostatními rozesmál? Potom se to snažil napravit větou: "To je náš Tom, vždycky nám dělá naschvály, ale my ho stejně máme rádi." Nemyslete teď na to. Vypočítáváme jeho kladné vlastnosti, pamatujete?

    Nedá se popřít, že váš šéf vás nechává na pochybách. Je těžké se rozhodnout, jestli je svatý nebo hříšník nebo od každého trochu. Blíž k pravdě bude spíš to druhé. Zvyknout si na něj vyžaduje nějaký čas. Obyčejně je to kamarádský typ, ale Střelcova poctivost a přání být ve všem otevřený (a tím myslím ve všem) může být pro citlivé nátury šok. Tento člověk je tak demokratický, že ho nemůžete nemít rádi. Přesto bývá někdy těžké strávit jeho přímé jednání a nemilosrdnou upřímnost. Je přátelský a opravdový a není to typ, který by vůči někomu živil zášť nebo úmyslně ublížil. Má velmi málo zábran a upozorňování na vaše chyby k nim rozhodně nepatří. Kritizuje otevřeně, většinou s minimální dávkou taktu. Dokonce i ohleduplnější Střelci nikdy nepomyslí na rány, které zasazují bezstarostným vytýkáním chyb s neobyčejnou přesností. Je pravda, že upřímná chvála daleko převáží zahanbení a rozpaky, ale na tyto bolestné okamžiky se těžko zapomíná. Nadřízený Střelec doopravdy věří, že všichni chtějí slyšet pravdu. Takže jim ji poví. Když vidí, že je urazil, dovede být ztělesněním kajícné lítosti. Potom se vehementně omlouvá a vysvětluje a tím většinou všechno ještě zhorší.

    Zřídka budete vědět, kde v dané chvíli je. Střelec může být v minutě kdekoliv. Zjistíte, že má talent na odhalování falešných obchodníků; klientů se skrytými motivy a zaměstnanců se skrytými neřestmi. V milostném životě je však už méně chytrý. Je-li svobodný, bude zaměstnávat osazenstvo podniku dohady o svých četných milostných dobrodružstvích.

    Pravděpodobně má množství nejrůznějších přátel. Bankéři, důležití politikové, lidé z lunaparku, reportéři od novin, duchovní, lékaři, právníci, instalatéři, tesaři, rozhlasoví hlasatelé, matrony ze společnosti, vzpěračky, hazardní hráči, sboristky, architekti, barmani a vysokoškolští profesoři jsou všichni vítáni u jeho dveří v denních i nočních hodinách. Hodnotí lidi podle svých vlastních měřítek. Pokud dosáhnou jeho standardu, loajálně je hájí.

    Vydává příkazy s poněkud královským chováním, ale na druhou stranu je tak žoviální a jeho metody většinou mají tolik logiky, že je těžké brát to jako urážku. Je netaktní a někdy i pošetilý, nicméně dovede využít silné intuice a správného tušení k tomu, aby se dostal téměř z každé šlamastiky. (Milostné šlamastiky mu mohou způsobit větší problémy a nemusí být tak lehké se z nich dostat.) Je mnohem hlubokomyslnější, než jeho lehkomyslná povaha naznačuje. Střelec dokáže oponovat každému právníkovi a obvykle z toho vyjde vítězně. Typický nadřízený v tomto znamení má pravděpodobně vynikající vzdělání. A i když nemá, nikdy to neuhodnete, protože jeho zvídavá mysl pochytila nepřeberné množství znalostí.

    V jádru je dobrosrdečný, ale také dost ctižádostivý; takže občas někomu šlape na paty. Při společenských událostech mu paměť někdy vypoví službu, ale fakta málokdy zapomene. Střelec dokáže říct z hlavy údaje o obratu konkurence, a přitom zapomenout jméno účetního, který u něj pracuje několik let. Ačkoliv kráčí energicky a s typickou bezstarostností, občas se mu podaří šlápnout do koše na odpadky nebo uhasit cigaretu mezi svorkami na papír. A ač někdy zakopne o telefonní šňůru, jeho mysl zakopne málokdy. Jeho nápady jsou často nepopulární a nezřídka vysoko přesahující šosácké hlavy, ale devět z deseti se vyplatí.

    Existují i ostýchaví nadřízení v tomto znamení, ale tyto osobnosti rovněž ovládá Jupiter. I tito nevýbojní lidé vystřelují své šípy k nebesům a pevně drží svůj luk. Extroverti rádi mluví a vykládají své oblíbené teorie (a také většinu soukromých myšlenek). Introverti také svedou docela slušný monolog, pokud se dostanou do patřičné nálady, a většinou je to zajímavé či poučné. Váš nadřízený Střelec miluje zvířata, jasné světlo, velké plány, myslitele s velkou představivostí, dobré jídlo a pití, cestování, změnu a volnost. Nemá rád nepoctivost, krutost, sobectví, udržování tajemství před ním, lakotu, pesimismus, vlastnické sklony a pokrytectví. Při práci pro něj si člověk většinou užije legrace a navíc si ho tento šéf pěstuje. Máte pocit, že když od něj odejdete, nějak ztratí směr, navzdory svému egoismu a nezávislosti. Neztratí, ale stejně se ho držte. Budoucnost pro vás asi bude vždy velký otazník, ale přítomnost nikdy nebude všední.

 

Střelec podle narození ve třech dekanech

 

Narození v 1. dekanu (23.11.-2.12.) jsou ovlivněni Jupiterem. Jsou snaživí, pohybliví, pracovití, dobrodušní a mají hluboký smysl pro spravedlnost. Rádi pomohou radou i skutkem. Jsou předvídaví, zejména při důležitých rozhodnutích. Milují své nejbližší. Jejich osud bývá často proměnlivý ne vlastní vinou.

 

Narození ve 2. dekanu (3.-12.12.) jsou pod dodatečným vlivem Měsíce a podle některých astrologů i Marsu. Bývají proto impulsivní, energičtí, podnikaví, ale i agresivní a nestálí. Tyto rysy jim ztěžují život doma, v práci i v okolí. Lidé narození v této dekádě mají silnou vůli, odvahu a prudkou povahu. Snadno propadají hněv a bývají velmi nevypočitatelní. Na všechno přijdou a se vším se okamžitě vypořádají. Tito Střelci jsou nejvíce problémoví.

 

Narození ve 3. dekanu (13.-21.12.) jsou pod dodatečným vlivem Slunce a Saturnu. Tvrdí se o nich, že mají nejstálejší charakter. Jsou rovněž impulsivní, ale ve srovnání s jinými Střelci se chovají umírněně. Velký význam v jejich životě mají milostné vztahy. S nimi staví i bourají mosty. Lidé z této dekády se snadno zamilují, jsou nesmírně hrdí, mají smysl pro čest a velmi citlivé srdíčko a snadněji mohou pochopit jiné ve svízelné situaci.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář