Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lev – Slunce ve Lvu

 

Jak poznáme Lva

 

    Řekl vám někdo v poslední době. "Nemusíte mi prokazovat žádné služby," ale přitom vás naprosto okouzlil svým úsměvem? Přišli jste do styku s velkou kočkou. Nebojte se, vzpamatujete se z toho. Co znamená malé sežehnutí tu či onde? Pro Lva není vůbec neobvyklé předvést svou arogantní pýchu a slunnou hravost současně, což je důvod, proč mu všechno projde.

    Lev vládne všem zvířatům. Osoba ve znamení Lva ovládá vás a všechny ostatní lidi. (Ano, jistě, vím, že to tak docela není. Ale neříkejte mu to, prosím vás. Zlomilo by mu to jeho velké, laskavé, egoistické srdce.) Nejlepší je mu vyhovět. Potom bude sladce příst, místo aby na vás řvala vyděsil vás k smrti. Lev kolísá mezi energickou pospolitostí a nádhernou netečností, kdy potlačuje rozkošnické zívnutí. Chcete-li toto zvíře studovat, navštivte nejlepší a nejhonosnější místa ve městě. Nejméně polovina lidí, kteří si tam užívají, budou Lvi. Ostýchavější jedinci si budou užívat doma. Lvi nesnášejí temnotu a nudu stejným dílem.

    Pokud uvidíte některého, který se červená, nezaměňujte stud s projevem pýchy nebo ješitnosti, který mu vehnal krev do tváří. Mezi tím je značný rozdíl. Může být rudý, protože příliš rychle tančil. Nebo mu zrůžověly tváře, protože kolem právě prošla jeho životní láska. Tato barva však není způsobena jeho introverzí nebo plachostí. Žádní introvertní Lvové neexistují. Existují pouze takoví, kteří to předstírají. To je důležité si zapamatovat. Možná najdete některé, kteří se nedají oslnit Sluncem, které je ovládá, a svou sílu, důstojnost a odhodlanost hlasitě neinzerují. Ale nedejte se oklamat jejich tichým předením. I tito mírní Lvi jsou vnitřně zaujatí svým královským právem ovládat rodinu i přátele, zatímco vyhlížejí za oponou a čekají na svou šanci dostat se na jeviště, Jestli mi nevěříte, vyberte si tichého Lva, který předstírá, že je introvert, a zaútočte na jeho hrdost. Vezměte mu něco, o čem je přesvědčen, že mu po právu patří, udělte mu příkazy a zapomeňte mu projevit patřičnou vážnost. Řev té mírné kočky uslyšíte odsud až k zoologické zahradě. Jenom statečné duše se odváží postavit se mu, když brání svá práva a důstojnost. Někteří jedinci změknou a zklidní se s přibývajícími léty, ale opravdový Lev nikdy neskloní svou hrdou hlavu. Nikdy.

    Pokud jde o fyzické atributy tohoto znamení; podívejte se kolem po lidech, kteří připomínají lva nebo lvici s hřívou vlasů a s klamně líným pohledem. Lvi kráčejí rovně a hrdě, s elegantní pružností kočky. U žen se snoubí mrštný půvab se skrytou rozechvělou intenzitou, kterou obvykle zakrývají jemnou, klidnou a vyrovnanou povahou. Ale nezapomeňte, že Lvice je vždy připravena vyrazit k útoku, cítí-li se ohrožena. Drápy má sice schované, ale ostré.

    Když Lev zhlíží na obyčejné smrtelníky pod sebou, všimnete si pánovitého vzezření a vznešených způsobů. Obyčejně jsou jeho pohyby i mluva rozvážné. Lvi zřídka hovoří rychle, běží` nebo spěchají (pokud nemají například ascendent nebo Měsíc v Beranu nebo Blížencích). Ve skupině lidí nebudete Lva ignorovat dlouho. Buď se stane středem pozornosti dramatickými prohlášeními a jednáním, nebo bude trucovat ústraní za palmami v květináčích, dokud někdo nepřiběhne a nezeptá se, co se mu stalo. V tomto znamení se vyskytuje značný podíl modrých očí, ale mnoho Lvů, zvláště žen, má temně hnědé oči, které jsou chvíli něžné a mírné a potom najednou srší oheň. Často jsou okrouhlé s lehce svěšenými koutky. Vlasy mají tmavé nebo do zrzava, většinou vlnité, které nosí nedbale vyčesané, nebo jim divoce trčí na temeni i po stranách, anebo je mají pevně stažené. Buď jeden extrém, nebo druhý. Také mívají výrazně prokrvenou plet.

    Lvi mají zvláštní vliv na lidi, což je zábavné pozorovat. Je těžké před nimi stát, aniž byste narovnali ramena a zatáhli břicho. Opravdu nevím, jestli my, venkovští balíci, tak napodobujeme jejich královské způsoby, nebo sbíráme odvahu čelit jejich přednášce, protože všichni Lvi s náramným potěšením udělují rady. Mají ve zvyku říkat vám lehce povýšeně a blahosklonně, jak máte žít.

    Tato obliba předávání vědomostí vede k tomu, že mnoho Lvů skončí jako učitelé, politici a psychiatři. Člověka přitom trochu otráví, že umějí docela dobře racionálně vysvětlit mnohé věci a uhladit mnohé nerovnosti ve vašem životě. Škoda že nedokážou zvládnout vlastní záležitosti se stejnou lehkostí a obratností. Přesto právě toto dělá Lva tak oblíbeným; jeho upřímná nadřazenost a vynikající schopnosti, které jsou v přímém rozporu s jeho strašlivou a očividnou zranitelností. Že je ta hrdá-a důstojná kočka zranitelná? Ano, skutečně. Tohoto člověka velmi raní, když nerespektujte jeho moudrost a velkorysost. Abyste si ho naklonili, jednoduše mu zalichoťte. V devíti případech z deseti se promění ze řvoucího zvířete v stydlivé poddajné kotě, které se bude se zjevným potěšením vyhřívat v teple vašich komplimentů. Právě-tato slabost představuje pro mnoho přísných autokratických Lvů Waterloo. Marnivost je jejich Achillovou patou. Lichocení na ně působí jako šanta kočičí na kočky, zatímco nedostatek úcty v nich vzbuzuje slepý vztek a v důsledku obou těchto extrémů nejsou schopni vyváženého úsudku. Někteří Lvi tyto tendence úspěšně drží na uzdě, ale v tomto znamení jsou vždy do jisté míry přítomné.

    Někdy to zkuste. Uprostřed jedné z jeho přednášek přítele Lva zdvořile přerušte a řekněte mu, že v tom svetru, co má na sobě, vypadá impozantně. Výsledek bude pravděpodobně střemhlavý pád z výšin důstojnosti, kdy se Lev bude červenat a ujišťovat se úplně vyvedený z míry: "Vážně? Opravdu si to myslíš?" Ve většině případů ocenění intelektu funguje stejně dobře jako pochvala zevnějšku.

    Lev si zkrátka nemůže pomoci, aby se někdy necítil nadřazený a nechoval se dramaticky. Jedno z mých dětí má učitele narozeného v srpnu. Jednou přišlo ze školy a řeklo mi: "Mami, ten náš učitel je tak legrační. Je hrozně chytrý a všechno zná, ale někdy běhá po třídě, mává rukama a křičí. Mám kolem sebe samé idioty. Vždycky se smějeme, protože víme, že to nemyslí vážně." Chudák Lev, dokonce i děti vědí, že jeho řev nahání víc strachu než jeho kousnutí. Měla bych vám však připomenout, že můžete narazit na jedince, u kterého se projevuje vliv poškozeného Marta nebo Merkura třeba v kombinaci s ascendentem ve Štíru, a v tom případě bude kousnutí mnohem vážnější. Nyní však hovoříme o typickém Lvu.

    V mnoha směrech je Lev neobyčejně .bystrý a rafinovaný. Těžko bude plýtvat energií na to, aby dostal vodu z vyschlé studně, jako to často dělá Beran, což z něj dělá vynikajícího organizátora a moudrého distributora povinností. Když ubere na dramatičnosti, jeho příkazy jsou překvapivě účinné; protože dokáže být mistrem jednoduché přímočaré řeči, ač má někdy teatrální příchuť. Lev vyjadřuje souhlas štědře a otevřeně a umí poskytovat tak extravagantní komplimenty, že to téměř vzbuzuje rozpaky. Stejně tak není upejpavý; pokud jde o nesouhlas. Obvykle míní to, co říká. Může vás to uklidnit nebo se vás dotknout, ale vždy to na vás udělá dojem.

    Královské chování tohoto znamení vynikne v plné kráse, když je Lev hostitelem nebo hostitelkou. Máte pocit, že vás baví v královském paláci. Očekáváte, že před dveřmi každou chvíli zastaví kočár a z něj vystoupí Marie Antoinetta nebo alespoň Nell Gwynová a madam Dubarryová. Lvi zahrnou své hosty hromadami nejlepšího jídla, vybraného pití, krásnými ženami a příjemnou hudbou. Musím přiznat, že znám jednoho Lva se silným vlivem planet v Panně, který při večírcích podává nakrájené okurky s petrželí a pšeničné klíčky, ale ostatní doplňky si nezadají s tradičním lvím luxusem včetně hostů ženského pohlaví. Taková krása! Ani Ludvík XIV se tomu nevyrovnal. Ale po Ludvíkovi XIV potopa - a po mnoha Lvových romantických tancích a večeřích nastane potopa nabídek k sňatku, vášní, slz, hněvu, omluv a citových zmatků.

    Teď když jsme se dostáli k milostnému tématu, což je u Lva nevyhnutelné, měli bychom upozornit, že nenajdete mnoho starých mládenců a panen narozených v tomto znamení. Narazíte-li na jednoho nebo jednu z nich,. nevytvářejte si hned definitivní názor, dokud diskrétně nezjistíte, co za tím vězí. Obyčejně se někde blízko lvího doupěte skrývá milenec nebo milenka. Když Lva poprvé potkáte, nemusí být ženatý nebo vdaná, ale určitě bude zamilovaný nebo se na to bude připravovat nebo jeho milostný vztah nedávno ztroskotal a bude mít patetický nepřítomný výraz. Lvova nezlomná pýcha vede k mnoha rozbitým manželstvím a milostným fiaskům: Lev bez svého druha nebo družky obvykle skýtá žalostný pohled, ale pokud jeho pýchu ranil partner nebo zákonný druh, často se mu smutek vytratí z očí a stane se pěkně divokým. Přesto není nikdo, kdo by dokázal vydržet víc se stoickou důstojností nebo se odvážně přizpůsobit deprimujícím podmínkám s upřímnou vírou a optimismem, je-li to třeba.

    Protože odpuštění a pochopení jsou součástí povahy velké kočky, smíření jsou v citovém životě těchto lidí stejně častá jako konflikty, zejména když vyprchá zlost nad jejich pošlapanou hrdostí a začnou se cítit osamělí. Jsou téměř neustále ve víru vášní, a to nejen ve vztahu k opačnému pohlaví, ale k životu samému. Život bez lásky je pro Lvy jako zástrčka bez zásuvky. Když láska zemře, slunce pro ně přestává svítit.

    Tito muži a ženy se nikdy nespoléhají na druhé. Naopak dávají přednost tomu, když se ostatní opírají o ně. Cítí zodpovědnost vůči slabým a bezmocným. Lev sice může teatrálně ječet, že se na něj všichni spoléhají a on musí nést celý náklad, ale nevěnujte jeho stížnostem pozornost. Dělá mu to dobře. Zkuste mu ulehčit jeho břemeno a nabídnout mu pomoc a uvidíte, jak ji opovržlivě odmítne. Obzvlášť se vyhýbá přijmout finanční pomoc. Ačkoliv může být často na mizině, téměř jistě najde způsob, jak si zase namastit kapsu. Velmi málo Lvů je opatrných na finance. Občas se může vyskytnout nějaký, kterého v raném věku vystrašil výběrčí daní, a chová se, jako kdyby měl každou chvíli skončit ve vězení pro dlužníky. Avšak typický Lev je v jádru velkolepý hráč, často bezmezně výstřední; i vzácný exemplář, který střádá drobné, se nákladně obléká a vždy vypadá velmi elegantně. Chce ve všem prvotřídnost a přepych a neváhá utrácet za zábavu a legraci. Peníze dá skoro každému. Je-li požádán o půjčku a zrovna nemá dost peněz, raději si je půjčí od někoho jiného, než by přiznal, že král není schopen pomoci svým potřebným poddaným. To je ovšem krajní řešení, protože Lvy děsí nutnost obracet se na druhé s žádostí o peníze, radu nebo povzbuzení. Mají dost silné ego, aby si dodali kuráž sami, jsou natolik chytří, aby si sami dost vydělali - a ví bůh, že radu hned tak nehledají: člověk zpravidla hledá radu u těch, kteří ho převyšují; a kdo převyšuje Lva?

    Člověk narozený ve Lvu má často vysoké horečky, je náchylný ke zraněním, náhlým prudkým chorobám a obvykle je imunní vůči chronickým dlouhodobým nemocem. Protože tito lidé málokdy dělají něco polovičatě, buď mají neuvěřitelnou vitalitu, nebo si stěžují, že na tomto světě nepobudou dlouho. Druhá alternativa je typickou reakcí na nedostatek ocenění a náklonnosti. Lvi mají buď neobyčejně silné srdce, nebo naopak nějaký druh slabostí v srdeční krajině. Mohou trpět bolestmi zad a ramenou, problémy s páteří, úrazy nohou nebo kotníků, problémy reprodukčních orgánů a bolestmi v krku. Většinou se však brzy uzdraví a hlavním nebezpečím pro ně zůstává zanedbávání vlastního zdraví nebo neochota zůstat dostatečně dlouho v posteli; když onemocní. Zprvu je sice těší, když musí ležet a někdo o ně pečuje, ale jakmile si uvědomí, že místo silného hrají roli slabého, rychle svou dočasnou nezpůsobilost překonají.

    Pro osoby pod vládou Slunce neexistují kompromisy. Buď jsou hrozně nedbalé a nepořádné, nebo úzkostlivě upravené a spořádané. Mají rády klepy a cítí se ublížené nebo odstrčené, když se kolem nich děje něco, čemu nerozumějí. Lví povaha je daná a neměnná, takže je těžké tyto lidi odchýlit z předem určené cesty, ačkoliv oni dokážou přesvědčivou řečí odchýlit druhé. Jakmile si pořídí zářící trůn s měkkým péřovým polštářem, shromažďují majetek jen proto, aby ho mohli rozdělovat druhým. Dokážou projevit energii parního válce i ospalou lenost kočky, která se protahuje a dřímá na slunci. Když pracují, tak pracují. Když si hrají, tak si hrají. Když odpočívají, tak odpočívají. Většina Lvů umí geniálně předávat nepříjemné úkoly ostatním, zatímco sami se zabývají důležitými záležitostmi, jako třeba rozhodováním, kdo bude zvolen prezidentem nebo jak se má vyhrát válka.

    Když na Lvova silná bedra dopadne břemeno opravdové krize, dovede je nést s překvapivou lehkostí a nikdy se nesnaží se vyvléknout ze svých povinností. Pomáhá bezbranným, chrání bázlivé (i když sám může mít v koutku duše dvakrát větší strach), rozveseluje melancholické a staví se ke svým úkolům zodpovědně a odvážně. Toto je vrozená povaha Lva; která se projeví, když pomine období playboye s křiklavými ručně malovanými kravatami a kytarou, na kterou kdysi hrával.

    Lev je neobyčejně věrný přítel, spravedlivý, ale mocný nepřítel, tvořivý a originální, silný a vitální - ať je tichý nebo okázalý, neboť oba druhy existují. Odívá se do skvělého hávu, který odpovídá jeho pestrobarevné osobnosti. Přehlédneme jeho aroganci, jeho někdy nesnesitelné ego i jeho občasné směšné projevy marnivosti a lenosti, protože jeho srdce, stejně jako jeho kov, je ryzí zlato.

    Když je slunce vysoko na obloze, láskyplný Lev dovádí v poli vlčích máků a překypuje humorem, štědrostí a náklonností. Kostky, které si s důvěrou hodí, nesou číslo jedna a čtyři. Hrdě nosí topas pro štěstí, které někdy příliš pokouší, ale má v sobě opravdovou důstojnost a laskavost, která mu umožňuje čelit nesnázím s odvahou. Teplé žluté paprsky jeho nezdolné naděje se při západu slunce zbarvují do oranžova a jeho noci ozařuje tisíc hvězd.

 

Muž Lev

 

    Když Gray psal verše o květině "zrozené, aby se rděla neviděna, a jejíž líbeznost přijde vniveč v pouštním vzduchu", rozhodně nepopisoval Lva. Můžete tohoto muže spatřit, jak se vyhřívá v jasném slunečním světle nebo pronáší květnaté projevy, ale nebude to o samotě v poušti. Nejspíš to bude na jevišti před publikem zbožňujících přátel a příbuzných. Jeho peníze sice možná přijdou vniveč, ale jeho líbeznost určitě ne, protože bude mít vždy diváky.

    A to je v kostce vše. Tajemství, jak vlákat Lva do tenat, je prosté. Buďte jeho publikem. Na rozdíl od váhavých mužů v Panně a Vodnáři váš partner Lev rád podlehne svodům romantické lásky, pokud budete hrát správnými kartami, zbožňovat ho, lichotit mu a vážit si ho.

    Je to oslnivý srpnový muž? Vezměte si tmavé brýle a poddejte se jeho zářivým slunečním paprskům. Nebo je to jeden z mírných a tichých Lvů? Nepodlehněte snadno jeho uhlazené mírnosti. Pohladíte-li ho proti srsti, začnou létat jiskry. Pamatujte si, že pouze hraje roli poddajné duše. Za zdvořilými způsoby a trpělivým klidem. doutná oheň hrdé důstojnosti a arogantní marnivosti, který vzplane a spálí každou ženu, jež je natolik naivní, že si myslí, že ho může ovládat.

    Lev bude dvorný a galantní nápadník, který vás bude něžně chránit a sentimentálně milovat. Nebudete potřebovat strojit na něj důmyslné léčky, abyste ho svedla k milostným hrátkám. Dá se říci, že Lev dostal do vínku schopnost okamžité vášně. Jen vytvořte příležitost - tu doplňte hořícími svícemi a hrou na housle - a láska vykvete jako rudá růže. Vlastně můžete vynechat i svíčky a hudbu, nejsou-li po ruce, a užít jenom tu první ingredienci. Vyjde to nastejno.

    Pokud v životě Lva chybí láska, viditelně se trápí, samozřejmě s patřičnou dávkou dramatičnosti. Buď ho musí někdo obdivovat, nebo umře, a to můžete vzít doslova. Když se tento muž dvoří ženě, zřídka šetří na výdajích. Vezme vás do nejlepších restaurací, zahrne vás parfémy a květinami, pyšně vás bude vodit do divadla a budete dostávat fantastické milostné dopisy. Po pravdě řečeno, musela byste mít srdce z kamene, abyste odolala.

    Nyní si asi myslíte, že vám nic nestojí v cestě. Ale milostný vztah se Lvem se neobejde bez problémů. Můžete se poučit od hýčkaných oblíbenců královského dvora. Lev vás pozve do svého doupěte a zahřeje vás teplem svého velkého srdce, ale jeho příbytek se záhy může změnit v luxusní vězení. Je žárlivý? Odpověď zní velkými svítícími písmeny "ano". Patříte mu tělem i duší. Bude vám říkat, jaké máte nosit šaty, jak si máte česat vlasy, jaké knihy máte číst, kteří přátelé jsou pro vás nejlepší a jak si máte lépe zorganizovat den. Bude chtít vědět, proč jste byla na nákupech dvě hodiny, když jste ohlásila, že budete zpátky za hodinu, koho jste cestou potkala, co řekli, a dokonce se urazí; když při opékání slaniny budete koukat z okna kuchyně a neprozradíte mu, na co myslíte. Nakonec byste mohla myslet na jiného muže. Nikdy nezapomeňte, na jeho výbušnost, když ho vyprovokujete. Škádlit ho flirtováním s jinými, abyste mu dokázala, že je o vás zájem, je absolutní hloupost. Ví dobře, že jste žádoucí. Nepotřebuje o tom žádný důkaz. Kromě toho je váš partner schopen srazit vaše nevinné mužské přátele k zemi, ne-li je poslat do nemocnice, pokud zajdete příliš daleko.

    Milostný vztah se Lvem není procházka růžovým sadem, a to se týká tichých kočiček i okázalých kocourů. V jejich základní povaze není žádný rozdíl. Každá žena, která miluje Lva, by si měla obstarat knihu Anna a siamský král a dobře ji prostudovat. Siamský monarcha je totiž typický Lev a Anniny metody pro vás budou neocenitelným návodem. Nejdřív provokace, abyste ho zaujala, a nakonec ženská poddajnost, když jste mu dala najevo, že se jím nedáte zcela pohltit. Měla byste spát s touto knihou pod polštářem.

    Buďte připravená vyrovnávat jeho nezměrné nadšení chladným rozumem a uklidnit ho pokaždé, když nafoukne problémy do obrovských rozměrů. Mírní Lvi to dělají tiše, ale jaký je v tom rozdíl? Ať řve a zuří, protože ho jeho zaměstnanci odmítli poslechnout, nebo ať tiše trucuje v koutě, protože ho sousedé urazili, konečný výsledek je naprosto stejný. Potřebuje vaši stabilitu, která by byla v rovnováze s jeho iracionální hrdostí. Pokud ji nemáte, vaše láska se může zvrátit v neustálé hádky. Budete se rozcházet a smiřovat takovým tempem, že se vaši udivení přátelé budou ptát: "Kde je ta ohnivá vášeň?" Kde? No přece přímo v útulném doupěti vašeho Lva.

    Nezkoušejte budovat vlastní kariéru. Nikdy to nepřipustí. On je vaše kariéra. Lev sice někdy dovolí své družce ulovit nějakou kořist, když je bankovní konto hubené, ale měla by dát jasně najevo, že zaměstnání je pro ni na posledním místě, až za ním a za domácím hnízdem. Muž Lev nebude tolerovat konkurenci v podobě jiného muže nebo nějakého vnějšího zájmu. Jste-li natolik odvážná, že se těchto překážek nezaleknete, jděte si koupit výbavu, ale dbejte na to, aby byla stylová. Bude se chtít s vámi pochlubit. Jestli ho zahanbíte na veřejnosti tím, že nebudete vypadat dostatečně královsky, mohla byste při obřadu v kostele postrádat známou tvář - jeho.

    Když už jste vdaná a hluboce milovaná, objevíte manželovy kladné stránky. Bude stejně laskavý a dobrosrdečný jako král Artuš, ovšem za předpokladu, že se všechno bude točit kolem něho. Bude-li se mu dostávat úcty, kterou vyžaduje, bude ji oplácet nesmírnou štědrostí a velkorysostí. Bude vám opakovat, jak vám to sluší, pravděpodobně vám bude dávat hodně peněz a - světe div se - zřejmě vám zůstane věrný. Po svatbě je k tomu vždy větší šance, než když je svobodný, a řeknu vám proč. Jakmile jednou Lev najde svou lvici, která zdatně vládne v jeho království, zatímco on slastně dřímá, je obvykle příliš líný honit se za hezkými tvářičkami. Rozmarně si bude hrát s potomky, bude chránit svou družku před nebezpečím a vzrušovat ji svými ambicemi dosáhnout velmi významného postavení.

    Bude-li mít váš manžel dostatečnou příležitost k odpočinku, čeká vás s ním rušný společenský život. Neodpustí si však pár pánských jízd s kamarády a občas může propadnout hráčské vášni nebo nutkání výhodně investovat, což může vést ke kolísavé finanční situaci. Jeden můj známý Lev kdysi koupil deset akcií naftové věže. Ačkoliv byl pouze jedním z tisíců nevýznamných akcionářů; nejméně dvakrát týdne navštívil vrt a tvářil se důležitě. Když se ho někdo zeptal, co chce, odpověděl: "Jenom kontroluju, jak pokračuje moje naftová věž." Pracovní četa vrtu se k němu chovala s velkým respektem. Mysleli si, že je členem představenstva akcionářů.

    Nedejte se tím odradit - dostane se vám za to kompenzace. Jak vám může vyčítat, že jste si koupila tak drahý norkový kožich, když prohrál jeho cenu s kamarády nebo když utratil vaše úspory na aukci za dva nákladní vozy kartonových krabic různých velikostí poté, co si usmyslel, že založí zasilatelskou firmu? (Potom je nemohl použít, protože se ukázalo, že na všech byly lebky se zkříženými hnáty a nápisem "Jed na krysy".) Držte ho z dosahu aukcí, i kdybyste ho měla zamknout, protože má neodolatelnou touhu nabízet za všechno víc než ostatní. Také bude na veřejnosti často platit s rozjařeným: "Nechte to na mě," i když na to padnou peníze na nový mrazák. Lev se bude cítit jako doma v Texasu nebo V Las Vegas, kde v něm okamžitě rozpoznají marnotratníka a hazardního hráče (nediktuje-li mu ascendent nebo Měsíc šetrnost).

    Má jednu vlastnost, která se vám může hodit. Skoro všichni Lvi dovedou báječně spravovat věci. Může to být cokoliv od nefungující kliky u dveří nebo kapajícího kohoutku v koupelně k rozbitému magnetofonu nebo stereo hi-fi věži. Je-li to typický Lev, neodolá pokušení pokusit se to opravit. Jestliže všechno selže, uštědří vzdorujícímu přístroji kopanec v nádherném lvím hněvu a najednou klika cvakne, voda začne proudit jako Niagarské vodopády, magnetofon začne mluvit a hi-fi věž začne zpívat. Zdá se, že toto znamení má v sobě cosi mechanického. Mnoho mužů Lvů dokáže rozebrat motor a zase ho dát dohromady, aniž by si přitom ušpinili ruce. Není to typ, který by celé měsíce nechal utržený pant nebo nepřilepený koberec. Překvapující počet Lvů si umí vyrobit vlastní nábytek nebo si zřídit podkrovní místnost bez pomoci odborníka. Mohou mít v suterénu svou dílnu. Nestěžujte si na trochu pilin na podlaze. Uspokojuje ho to - a drží večer doma.

    Lev je na většině společenských sešlostí středem pozornosti, ale není žádný hlupák. Nosí masku šaška, aby upoutal pozornost, a jeho publikum zpravidla vycítí, že by ho mělo při jeho dočasných hravých náladách respektovat. Navzdory dojmu, kterým může působit, není v jeho povaze pranic lehkomyslného nebo bezstarostného. Je mnohem neotřesitelnější a vytrvalejší, než se zdá. Ví, co chce, a většinou to dostane. Taky si to dovede udržet.

    Očekáváte-li, že vám bude při dvoření věrný, musíte ho neustále živit náklonností a romantikou, jinak ho jeho obrovská potřeba lásky a obdivu donutí pročesávat celou džungli, aby je našel. Je-li váš vztah opravdový a hluboký, zřejmě k vám bude upřímný, ale oči se mu občas mohou zatoulat. Těžko můžete dělat něco jiného, než mu je zavázat. Lev oceňuje krásu, takže jestli ve vás obdivný pohled na jinou ženu budí žárlivost, raději byste se měla rychle naučit toleranci. Muž Lev, kterého opustí jeho vyvolená, protože si zaflirtoval, bude upřímně zděšený a raněný V takovém případě dokáže předstírat cokoliv od srdečního záchvatu k slzami zmáčenému dopisu na rozloučenou, aby si vás znovu získal a přiběhla jste zpátky do jeho teplé náruče. Bude přitom tak přesvědčivý, že si budete připadat jako nestvůra. Pokud se sama nevyžíváte v dramatických scénách, bude jednodušší snažit se mu porozumět. Budete-li s ním jednat správně; jeho skopičiny budou pravděpodobně neškodné a nevinné. Muži ve Lvu jsou většinou tak zaujatí sami sebou, že přes. svou vrozenou laskavost nejsou nepříliš citliví k citům druhých a někdy dovedou být i brutálně upřímní. a netaktní. Ale jejich oslnivý úsměv brzy pročistí vzduch. Dobrosrdečný Lev nemá ve svém silném elegantním těle zlomyslnou kost. Někdy pouští hrůzu, ale zlomyslnost není součástí jeho povahy a nesnáší krutost (pokud horoskop neukazuje jinak). Má rád sport, ale jak stárne, dává přednost tomu, že ho sleduje v pohodlí svého polstrovaného.trůnu, zatímco vy ho obsluhujete.

    Ne vždy, ale velmi často mají muži Lvi jednu zvláštnost. Narozdíl od Kozorohů, kteří hledají společenský vzestup pomocí výhodného sňatku, mají Lvi tendenci se ženit pod úroveň. Mají sice stejnou touhu po společenském postavení, ale nemohou prostě odolat získat "poddaného", nad kterým mají převahu. Někdy si vyberou špatně a ona stydlivka, která jim seděla u nohou se zbožňujícím výrazem, jim najednou nečekaně vytrhne žezlo z ruky. Když se to stane, ze Lva svrženého z trůnu se stane nešťastný manžel s tragickým výrazem monarchy vypuzeného do exilu.

    Je smutná pravda, že Lvi mají zřídka početné rodiny. Mnozí nemají žádné děti nebo jsou od nich odloučeni nebo vychovávají jedináčka. Je to škoda, protože jsou vřelí, báječní otcové, i když někdy možná dětem moc dovolují - mezi, přísnými kázáními o správném chování. Vaše potomky mohou jeho požadavky rozčilovat nebo je nudí otcovy dlouhé, přednášky, ale brzy se naučí si ho podmanit lichotkami. Bude trvat na jejich úctě a dostane ji, ale. oni ho vždy umluví.chytrým: "Ano, máš pravdu." Takže opravdová disciplína bude spíš na vás. Dětem se někdy nezamlouvají. jeho arogantní způsoby, ale v pozdějších letech na otce Lva vždy vzpomínají s láskou. Dám vám jeden tip. Nevěnujte dětem víc pozornosti.než jemu nebo skončíte se spoustou problémů v podobě jeho raněné ješitnosti, kterou bude téměř nemožné zacelit.

    Jak dokážete prohlédnout záhadného muže Lva? Je laskavý nebo nebezpečný, velkorysý nebo krutě sobecký? Získává svou pověst vládce pod falešnou záminkou, nebo si skutečně zaslouží být nazýván králem jako opravdový lev? Podle jeho vlastních měřítek si očividně zaslouží být nazýván pánem a vládcem v milostném životě a v pracovní kariéře. Musíte uznat, že je obvykle velice úspěšný jak v lásce, tak v práci.

   Je-li muž Lev opravdu králem, nebo svou pozici na trůně jen předstírá, asi nikdy nezjistíme. Ale je pár věcí; které o svém Lvu víte. Má neukojitelné choutky a je pyšný jako páv Má obrovskou potřebu poroučet a být milován těmi, kterým vládne. Pamatujte si, že Lev se v skrytu duše bojí, že neuspěje a bude terčem výsměchu. Jsou to neustálá vnitřní muka. a skutečný zdroj jeho marnivosti a přehnané důstojnosti. Vyburcuje-li však jeho ušlechtilost velká věc, nezná strach. Teprve potom Lev pozná, že úžasná síla a odvaha, které předstírá, v něm skutečně po celou dobu dřímaly.

   Váš Lev vás možná bude během namlouvání dohánět k šílenství svými kašpařinami, ale pro dlouhodobý vztah není vůbec špatným partnerem. Nevadí-li vám se mu podřídit a přizpůsobit svůj život jeho, jakmile si ho ochočíte, budete zbožňována a už nikdy nebudete sama. Kromě toho dovede spravit ty vodovodní kohoutky.

 

Žena Lev

 

    Jedna věc, kterou žena Lev pravděpodobně vlastní, se vám nebude líbit. Album fotografií a upomínek všech jejích bývalých nápadníků. Nemá cenu zkoušet ji přinutit album spálit, protože Lvice je sentimentální.

    Není to čekanka. Je slunečnice. S největší pravděpodobností je neuvěřitelně oblíbená, a jestli chcete, aby se snížila k tomu, že bude po zbytek života užívat vaše jméno, budete mít hodně konkurentů. Budete mít před nimi o pár kroků náskok; budete-li se jmenovat St. Hoyme, Mountbatten nebo Cabot. Cokoliv, co zní královsky nebo vznešeně nebo důležitě. Vážně si nedovedu představit ženu Lva, která by si vzala někoho se jménem Carbunkle nebo Smith. Možné to je. Všechno je možné. Ale patrně změní Smithová na Smytheová.

    Zřejmě bude ve společnosti jedničkou a bude shlížet na ostatní ženy jako královna, ale s tak odzbrojující vřelostí a tak nádherným úsměvem, že to nikomu doopravdy nevadí. Snad jiné dívky tuší, že se narodila k tomu, aby vládla a diktovala styl, zvyky a způsoby. V každém případě se nevyplatí zkoušet uzurpovat si její autoritu.

    Příroda obdařila Lvici takovým temperamentem, chytrostí, půvabem, krásou a sex-appealem, že by stačily aspoň pro tři ženy, a ještě by zbylo. Jste-li obětí komplexu méněcennosti, raději byste měl zaměřit zrak na ptáka s méně oslnivým peřím. Nečekejte, že z ní uděláte poslušnou malou hospodyňku; která vám visí na rtech a hltá každé slovo. Muž, který čeká, že mu dívka Lev bude sedět u nohou a zbožňovat ho, je blázen. Považujte se za šťastného, když vám vyjde vstříc na půl cesty, bude vás respektovat, bude ochotná být vaší partnerkou a dovolí vám ji citově vlastnit. Vždyť už tím, že svolila, abyste ji miloval, vás prakticky povýšila do rytířského stavu. Vážně, mohl byste dopadnout mnohem hůř. Lvice je opravdová žena. Je to luxus, který není k mání ve výprodeji.

    Vyplatí se pamatovat si, že žena Lev dokáže. ztropit bouři, stejně jako předstírat, že je sladká a dokonale neškodná. Může mít hlas jako vánek, jemné zdvořilé způsoby a velké něžné oči, ve kterých roztomile jiskří, když mrká dlouhými řasami. Může se zdát být stejně mírná a vyrovnaná jako chladné klidné jezero. Ale pozor. To je pouze role; kterou přijala, protože měla dobré recenze: Jakmile ji připravíte o vedoucí roli ve vaší milostné produkci a nabídnete jí podřadnou úlohu, zjistíte, že vůbec není ostýchavá a poddajná. Samozřejmě většina žen v tomto znamení, kterým skládáte hold, vám dá otevřeně najevo, že jsou příliš hrdé a důstojné, aby se.nechaly vodit za nos. Jen bych nerada, abyste narazil, pokud si něco začnete se Lvicí, která schovává své drápy, nicméně si je stejně každý den brousí.

    První krok, pokud se dvoříte této dívce, je vybavit se dárky. Celkem nezáleží na tom, co to je, hlavně když jsou drahé, vybrané s výtečným vkusem a doplněné příhodným oblečením, když jí je předáváte. Potom byste měl cvičit různé komplimenty. Buďte prosím originální a vynalézavý. Fráze jako: "Seš opravdu kočka, miláčku," vám zajistí, že vás rovnou vyhodí z paláce zpátky mezi plebs. Vulgárnost a slang ji nechávají ledově chladnou: Pamatujte, že se dvoříte osobě královského rodu. Nemůže existovat bez vašeho lichotivého ocenění, ale nezapomeňte, že obdivuje vaši mužnost a nemá chuť z vás udělat slabocha pod pantoflem. Tato žena vás nemůže milovat, nejste-li silný. Ale také vám nedovolí, abyste ji urážel svým blahosklonným přístupem. Rozhodně se nepovažuje za slabší pohlaví.

    Mnohé dívky jsou sportovně založené, ale bude lepší vzít vaši Lvici raději do divadla než na hřiště: Jeviště a reflektory ji vždy přitahují a fascinují. (Raději kupte lístky na sedadla v přízemí. Zapomeňte na balkón.) Vyberte si hru, ve které se hrdinka chová tak, jak byste chtěl, aby se ten večer chovala ona, a máte dobrou šanci, že bude tu roli podvědomě hrát. Když skončí zábava, nečekejte, že bude stát u pultu stánku s hamburgery a žvýkat hranolky jen proto, že je do vás hrozně zamilovaná. Raději ji pozvěte méně často do okázalejších míst. Nemusí vás nutně využívat; naopak je obvykle velkorysá a nebude mít nic proti tomu podělit se na schůzkách o útratu. Patrně vás zahrne skoro tolika dárky, jako dostane od vás. Ale v ošuntělém prostředí se prostě cítí nepříjemně. Nejchudší žena Lev na světě dokáže dát dohromady tolik peněz, aby si koupila záclony do oken, prsteny na ruce a elegantní boty. Občas sice ze zvědavosti může zavítat do chudých čtvrtí, ale jen jako divák, který je nad věcí. Bída ji deprimuje a dělá se jí z ní fyzicky nevolno. Pokud se oblékáte jako balík a nabídnete jí chatrč, nemáte šanci.

    Existuje historka o jedné francouzské šlechtičně, která se ve versailleských zahradách obrátila ke svému milenci s otázkou: "Miláčku, znají obyčejní lidé tento nádherný cit lásky?" Když byla ujištěna, že ano, vykřikla s uraženým překvapením: "Ale vždyť je pro ně příliš dobrý!" Pravděpodobně se narodila ve Lvu.

    Nezazlívejte Lvici občasnou aroganci a marnivost. Má v povaze vyvyšovat se nad obyčejnými masami. Lidem to zřídka vadí, protože žena Lev, která je milována a respektována, dovede být nejlaskavější a nejštědřejší ze všech žen. Soucítí s dětmi, s bezmocnými a opuštěnými. Nemůžete od ní čekat, že sestoupí z trůnu, který jí byl dán do vínku. Je-li typické dítě Slunce, je tak vlídná a oslnivá, že jí většina lidí ráda přizná výjimečnost. Po pravdě řečeno výjimečná je. Je inteligentní, vtipná, silná a schopná, přesto neodolatelně ženská. Nikdo se zdravým rozumem to nemůže považovat za běžné.

    S trochou lichotek dosáhnete u vaší partnerky všeho. Jistě jste už uhodl, že to je její skrytá slabost. A jestli máte v úmyslu se s ní oženit, tady je ještě jedno tajemství: po chvíli ji pozlacená klec unaví a bude chtít vyrazit do džungle, aby zjistila, co tam dělají ostatní kočky. Zavřete-li jí mezi čtyři stěny a pod jednu střechu, brzy ztratí jiskru. Nechte ji budovat vlastní kariéru. Je-li nucena být domácí hospodyňkou, bude chřadnout, pokud nemáte dost peněz na to, aby mohla být častou hostitelkou a extravagantní dekoratérkou domu.

    Jako manželka je tato dívka zpravidla učiněný klenot. Málokdy ji spatříte oblečenou do laciného županu s natáčkami ve vlasech a nánosem krému proti vráskám na obličeji. Ne že by zanedbávala péči o sebe. Typická Lvice tráví hodiny před zrcadlem a utratí celé jmění za kosmetiku, ale chce, abyste viděl výsledky, ne strategii. Občas asi budete mít dojem, že živíte celou rodinu jejího kadeřníka. Mnohý manžel ženy ve Lvu lamentuje: "Zlato, musíš tolik utrácet v salonu krásy?" Ovšem málokterá Lvice si ráda sama upravuje vlasy. Šampon a fén jim dodává pocit, že jsou hýčkané, a to pro každého Lva znamená moc.

   Nemá-li ascendent v Raku, Panně nebo Kozorohu, patrně budete muset kontrolovat její hospodaření s financemi. Když dojde na utrácení za elegantní oblečení, zařízení do domácnosti nebo dárky pro přátele, Lvi se snadno nechají unést. Šatník vaší partnerky asi bude impozantní. Ale i když vypadá svůdně ve večerních šatech s futry nebo v módním oblečení s hlubokým výstřihem, pravděpodobně bude dávat přednost sportovním věcem. Má ráda dobrý střih a kvalitní materiál, ale ne nutně volánky. Mezi její oblíbené oblečení patří měkké vlněné látky, italské pletené zboží a anglické tvídy. Vkus má obyčejně vynikající, ač trochu nákladný. Občas to přežene a pohřbí svůj dobrý vkus v křiklavých extravagantních šatech, ale to je výjimka, která potvrzuje pravidlo Lvova tradičního vytříbeného vkusu ve věcech módy.

   Přivedete-li vašeho šéfa domů na večeři, bude skvělou hostitelkou. Váš nadřízený si bude myslet, že jste génius, když jste ji získal. Pravděpodobně si padne do oka i s jeho ženou, protože Lvice je oblíbená jak u mužů, tak u žen, a každému pohlaví se dostává jejího přátelského úsměvu a vstřícnosti stejnou měrou. Každý, kdo se octne v její sluneční záři, ucítí teplo. Lvi zřídkakdy vrhají stín.

    Jako matka bude své děti zahrnovat láskou a nezřízenou náklonností. Nebude pro ni lehké vidět jejich chyby, ale když se jí to podaří, je přísná. Protože nesnese, aby se od ní něco považovalo za samozřejmost, bude trucovat v královském tichu, nedostane-li se jí od dětí příslušné vážnosti. Mnoho matek Lvů uplatňuje zvláštní způsob rozmazlování dětí, aniž by šetřily rákosku, což je docela rozpor, když se na tím zamyslíte. Bude si se svými potomky hrát a dlouze si s nimi povídat, ale také je naučí postavit se do pozoru jako vojáci, pěstovat vybrané způsoby a poslouchat starší. Zároveň je zde nebezpečí, že jim bude dávat příliš velké kapesné a podlehne žádostem o luxusní dárky. Svým způsobem se dá říci, že zachází se svými potomky jako s hýčkanými členy královské rodiny, které hluboce miluje, ale stejně tak očekává, že se na veřejnosti budou chovat s patřičnou noblesou. Bude nesmírně hrdá na jejich úspěchy a bůh chraň člověka, který by se pokusil jim ublížit nebo by je nespravedlivě soudil. Přesto je nebude moc hlídat. Je příliš nezávislá na to, aby nad nimi pořád stála. Povede svůj vlastní život a zpovzdálí bude svá mláďata sledovat. Mnohé ženy narozené ve Lvu jsou pracující matky, ale jejich dětem se málokdy nedostává pozornosti. Zpravidla tyto ženy dokážou skloubit mateřství se zaměstnáním do dokonalé rovnováhy.

    Někdy vaše dívka ztratí důstojnost a vyrovnanost a stane se z ní dovádívá hravá Lvice se smyslem pro grotesku. Umí řvát smíchy jako zdravé zvíře, ale po chvíli se jí vrátí sametový hlas a královské chování. Nikdo nedokáže odrazit nezdvořilou poznámku nebo hrubou otázku s tak chladným opovržením jako žena Lev. Nemá ráda familiárnost neznámých lidí. I když dokáže šaškovat s důvěrnými přáteli a chovat se k ním nezvykle nenuceně, od ostatních čeká, že si budou udržovat odstup.

    Pokud jde o věrnost, žena Lev vám možná připomene starý přípitek: "Na mě a na tebe a na lásku a smích - budu ti věrná, dokud budeš ty mně - a ani jednu minutu navíc." Tím je řečeno vše.

    Nežárlete na ni, že je středem pozornosti v místnosti plné mužů, kteří ji obdivují. Když kolem propluje Lvice, všechny hlavy se vždy otáčejí. Cítí, že je jenom přirozené, když se jí muži dvoří. Někdy povzbuzuje mužské komplimenty a baví se nevinným flirtováním, protože její hluboká potřeba potlesku a obdivu skrývá nepochopitelný strach, že není dostatečně ženská, a proto se musí neustále ujišťovat, že je žádoucí. Když se usměje na vašeho nejlepšího přítele a řekne mu, že zbožňuje jeho novou sportovní bundu, neznamená to, že vás už nemiluje. Ale nezkoušejte říci její nejlepší přítelkyni, že se vám líbí její sukně. To je úplně jiná písnička. Jestli vaše předoucí kočička uslyší, že oslovujete sekretářku jinak než "slečna Jak se jmenuje", může vás šeredně poškrábat.

    Samozřejmě to není spravedlivé. Ale chcete-li být pyšným majitelem všech těch zářivě zbarvených per, budete muset učinit pár ústupků. Nakonec vlastnit páva není totéž jako vlastnit kukačku nebo holuba. Tolerujte její marnivost. Pravděpodobně dosáhne uznání vlastní zásluhou, protože málo žen v tomto znamení odolá soutěžení s muži v prestiži, ne-li v příjmu. Vaše Lvice může být čímkoliv od chirurga po herečku.

    Jedna z mých nejlepších přítelkyň a oblíbených Lvů je známá newyorská psychiatrička. Pochopitelně je to povolání, které jí umožňuje poučovat a udělovat rady (oblíbená zábava Lvů), ale ona to dělá s tak laskavým úsměvem, zářivýma očima a hlubokým soucitem, že se pacienti cítí líp už tím, že jsou s ní ve stejné místnosti. Její manžel jí poskytuje veškerou úctu a obdiv, které vyžaduje coby své královské právo, ale má vlastní profesi, která se vyrovná její. Je nadaný spisovatel a básník, což je talent, který na sentimentální Lvy vždy zapůsobí. Sdílejí stejný díl reklamy a světel ramp, přesto je za scénou vedoucí postavou on. Perfektní recept na úspěšné zkrocení Lvice.

    A to je klíč k hladkému průběhu vztahu s vaší dívkou. Nenechte se jí ovládnout - ale nesnažte se ji převýšit. Jenom nalepte na dveře její skříně velkou zářivou hvězdu a můžete se nadmout pýchou. Jste docela pašák. Víte, že jste získal ruku hrdé Lvice. Povězte mi, jak se vám to podařilo?

 

Dítě Lev

 

    Pamatujete se na hru, kdy jste jako děti napodobovaly svého vedoucího? Pamatujete se na toho malého kluka, který vždy trucoval, když ho nevybrali jako vedoucího? Jestli to byl stejný kluk, který vám půjčil peníze na pendrek a eskymo; když vám došlo kapesné, musela jste mít ve své partě kamarádů ze sousedství Lva.

    Typické Lvíče je slunné, šťastné, hravé a veselé - když je po jeho. Když není, zčistajasna se objeví bouřkové mraky a začne burácet hrom, nebo nastane ublížený ústup. I když se mladý Lev zdá být příliš sebevědomý, neměl by se soustavně snižovat. Potlačování jeho nadšení a dobré nálady může způsobit hluboké jizvy, které zatemní jeho slunce na mnoho let. Malí Lvíčci a Lvice mají ve zvyku komandovat druhé děti, což často otráví matky méně výbojných potomků, ale měli by se kárat jemně, zejména před ostatními dětmi. Velká pýcha Lvů prudce reaguje na útok na jejich ješitnost, obzvláště na veřejnosti.

    Je dobré podporovat přirozenou vedoucí úlohu dětí Lvů, ale musí se jim vštípit, že každý přijde na řadu, protože tak je to fér, i když jsou silnější než ostatní.Lví smysl pro spravedlnost obvykle takovému dítěti otevře oči. Není zlomyslně agresivní. Jenom má touhu být v čele přehlídky. Tito chlapci a dívky mají silnou potřebu se předvádět a ztratí-li rodiče kontrolu, je těžké je potom odradit. Malý Lev pyšně stojí na hlavě na školním dvoře nebo chodí po plotě, aby přilákal pozornost dívek. Moudří rodiče začnou brzy svému dítěti vysvětlovat, že takové předvádění není zrovna moc důstojné. To zpravidla zapůsobí jako mávnutí kouzelného proutku, protože děti řízené Sluncem mají vrozený smysl pro důstojnost.

    Všimnete si toho i u nejmenších Lvíčat. Mají jistý druh královského chování, které působí dojmem, že dítě je králem všeho, co zkoumá. Razí se pro něj termín "jeho výsost dítě". Lví mláďata začnou brzy ovládat hřad a omotají si maminku s tatínkem i s celým příbuzenstvem kolem prstu. Je to zvláštní, ale malý Lev sedící na trůně - tedy na své dětské stoličce - pobryndaný džusem a vaječným žloutkem a potřebující přebalit si nějak dokáže zachovat důstojnost. Takovému dítěti připadá přirozené dovolit zbožňujícím rodičům a přátelům skládat mu hold, zatímco vlídně přijímá jejich pozornost, dary a lichotky. Nedělá mu žádné potíže být terčem obdivu. Všimněte si toho potěšeného samolibého výrazu, když se nad ním cizí lidé rozplývají.

    Vaše dítě bude bezohlednější než průměrné děti, bude víc riskovat a bude aktivnější. Potom budou následovat periodická období lví lenosti, kdy bude doma polehávat, příliš unavené hnout prstem, kromě toho, aby vám signalizovalo, že ho máte obsloužit. Nechte ho být a dejte mu na srozuměnou, že mu nikdo nebude dělat lokaje. Jestli něco chce, může si to obstarat samo, až se mu vrátí energie. Jinak se rozmazlené dítě Lev může stát skutečným tyranem: Pochopitelně se nic nestane, když mu občas podáte knihu nebo sklenici mléka nebo mu prokážete jinou přátelskou službu. Ale takový malý ústupek Lvovým rozmarům stačí ažaž, pokud ovšem nemáte tajné přání stát se čekatelkou na místo princova štolby. Zato s dětmi, které se naučily, že chtějí-li být respektovány, musí respektovat práva druhých, se dá užít spousta legrace. Jsou stejně hravé a přítulné jako ta roztomilá lvíčata v zoologické zahradě a stejně jako ona potřebují přísnou disciplínu a lásku. Krotitelé Lvů uplatní stejně často láskyplný polibek jako silnou rákosku. Jedno bez druhého je vždy neúčinné a nebezpečné.

   Existují dva druhy chlapců a dívek ve znamení Lva. První typ jsou extroverti, veselí, vstřícní, vřelí a štědří, i když občas příliš ctižádostiví. Ti druzí jsou tišší, naoko téměř zakřiknutí. Těmto zjevně bázlivým Lvíčkům zřejmě zasadili ránu dominantní rodiče nebo jejich ješitnost utrpěla tím, že se sourozencům dostávalo příliš pozornosti. Tajně touží po moci a aplausu jako ostatní Lvi. Nebezpečí takových situací tkví v tom, že trvají-li dlouho, dítě Lev si později vynutí pozornost v nesprávné době od nesprávných lidí nebo se stáhne do bolestné ostýchavosti a ničivé frustrace. Pro Lva je velmi nezdravé, když je jeho ego nepřirozeně potlačováno dlouhou dobu.

    V dětství si chlapci rádi hrají na vojáky a mají v oblibě hry, které představují riziko. Holčičky se budou chovat jako dámy, ač se silnou vůlí, budou se jim Zbit hezké šaty a asi je potěší dostávat úkoly v domácnosti. Občas se děvče Lev stane rozpustilou divoškou, ale nakonec zvítězí marnivost a tato fáze pomine. Nečekejte od těchto dětí, že budou rády vynášet odpadky nebo vytírat podlahu. Proti podřadným úkolům se bouří, proto jim raději přidělte důležitější a důstojnější povinnosti, které jim dodají pocit autority.

    Učitelé by měli vědět; že studenti ve znamení Lva rádi sami poučují a vysvětlují ostatním. Nic je nepotěší víc, než když učitel musí odejít ze třídy a oni si hrají na jeho zástupce. Dostanou se tím do středu pozornosti. Je-li takové dítě pověřeno udržet kázeň, normálně to rádo splní, ale čas od času převáží jeho hravý duch a učitel se vrátí do rozjíveného cirkusu.

    Malí Lvi se umějí rychle učit, pokud se jim chce. Jsou inteligentní a často bohatě odmění trpělivého učitele, ale mají tendenci být v učení trochu líní. Raději nějak proklouznou pomocí své slunečné povahy a neodolatelného kouzla. Jejich úsměvy a komplimenty mohou učitele poněkud oslnit a není neobvyklé, že tyto děti dostávají lepší známky, než si zaslouží. Často se musí donutit, aby si osvojily studijní návyky. Ovšem na druhé straně je donucování ztrátou času. Nejsnazší způsob jak dosáhnout, aby si takové dítě zlepšilo známky, je zapůsobit na jeho ješitnost, aby excelovalo nad ostatními. To obvykle funguje. Když má úspěch, pořádně ho poplácejte po zádech, protože neustále hladoví po uznání.

    Tyto děti pravděpodobně dostávají větší kapesné než jejich skromnější kamarádi. Vaše Lvíče zřejmě rozdá hodně svých peněz, ale samo se také rozhodně neošidí. Není špatné mu vštípit pravidlo, které Rockefeller učil děti. "Něco rozdej, něco utrať a něco ušetři." Hlavně poslední radu by si mělo vzít k srdci.

    Když povyrostou, mladí Lvi a Lvice si povšimnou zástupců opačného pohlaví dřív než mládež v jiných znameních. Očekávejte bouřlivé dospívání, protože vaše dítě se bude stokrát za den zmítat v citových extrémech. Jeho přátelství i lásky budou hrozně dramatické a plné extáze a utrpení. Všechny děti Lvi milují večírky. Poskytněte jim spoustu volnosti, nebo si ji prostě vynutí samy. Strohé příkazy ničí jejich hrdost a důstojnost. Podpoříte-li jejich odvahu i ješitnost upřímným ujištěním, že jim věříte, že to dokážou, budou rády silné za vás.

    Vychovat srpnové dítě není nikdy snadný úkol. Nastanou chvíle, kdy si budete myslet, že se vám vašeho Lva v kleci nikdy nepodaří zkrotit. Ale jde to, když si budete pamatovat, že potřebuje mírnou, ale nepřetržitou kázeň a-že láska a náklonnost jsou dva magické klíče k jeho zlatému srdci. Ze Lvů, kteří byli jako malé děti zbožňováni, nevyrostou nešťastní dospělí, ale vyrostou z těch, kteří byli citově zanedbávaní. Nezapomeňte, že předstírají, že jsou velmi stateční, ale vskrytu duše mají strach, že nejsou. Každý večer je pevně obejměte a milujte je z celého srdce.

 

Podřízený Lev

 

    Je-li váš podřízený typický Lev, bude téměř nemožné ho ignorovat. Je-li to tichý Lev, nebylo by moudré ho ignorovat. Agresivnější Lev vás donutí ocenit jeho talent a hodnotu jednoduše tím, že vám řekne, jak je báječný. Ostýchavý Lev bude trucovat, dokud se k němu nebudete chovat stejně. Vyjde to nastejno. Neignorujte své zaměstnance ve znamení Lva.

    Ať Lev řve ve středu jeviště nebo čeká na svůj čas v ústraní, je hrdý: Je důstojný. Ví o své nadřazenosti a nechce, aby ji kdokoliv přehlížel: Lvi nejsou zbytečně skromní. Nedostane-li se jejich ješitnosti patřičné úcty, oba typy Lvů jdou poctít svou přítomností jinou savanu. Nesnesou, aby byli podceňováni.

    Všichni si zakládají na titulech. Čím větší a honosnější, tím lepší. Když váš zaměstnanec Lev dostane přidáno, ale jeho kolega u vedlejšího stolu dostane titul "vedoucí koordinace", moc vám za větší plat nepoděkuje. Bude příliš zaneprázdněn truchlením nad lepším statutem svého spolupracovníka, který si v žádném případě nezasloužil takové povýšení víc než on.

    Není to zvrhlost, jež ho nutí vymáhat si svá práva. Narodil se jako vládce všeho. Vedoucí úloha je vrozeným rysem jeho povahy a je nemožné ji zcela vykořenit. Lev je plně vybaven převzít vedení. Když nemá nic na starosti, cítí se zbytečný, bezmocný a nechtěný. Nemá-li nic, co by mu dodalo pocit důležitosti, získá ho udělováním rad svým přátelům .a rodině. Nezanedbává ani cizí lidi. Tento člověk rozhazuje perly své moudrostí nezaujatě. Řekne vám, kolik by vás mělo stát zřízení místnosti nad garáží, poradí sekretářce ohledně problémů s placením alimentů, uklízečce poskytne informaci, jakou mast má používat na bolavou nohu, a listonoši vysvětlí, jak má roznášet poštu efektivněji. Čím méně znamená v práci, tím důkladněji bude trénovat svou poradenskou službu.

    Znám jednoho muže Lva (tichý typ), který pracoval pro velký podnik. Léta si jeho rodina myslela, že je ředitelem odbytu. Ve skutečnosti byl obyčejný prodejce a inspektor, ale pro firmu byl nepostradatelný. Protože se nemohl stát ředitelem, dokud kvalifikovaný držitel oné funkce neodejde do důchodu, spolkl svou pýchu a uspokojil svou lví ješitnost tím, že dovolil své rodině domnívat se, že ředitelem je.

    Jeho neobyčejný smysl pro zodpovědnost se projevil během let neochvějné loajálnosti. Čtvrtstoletí vymýšlel pro firmu reklamní taktiky, které vedly k neustále se zvyšujícím ziskům. Zároveň kompetentně dohlížel na rozvoz zboží v každém počasí a čekal na uznání, které si zasloužil, ale jeho jmenování do nejvyšší funkce bylo stále nadosah ruky. Když ředitel konečně odešel do důchodu, byl na jeho místo povolán mladší muž z New Yorku. Ten den dal Lev výpověď. Měl v nativním horoskopu silný vliv Kozoroha, takže snášel tuto situaci snáze než typický Lev, ale ponese si hluboké jizvy této rány své pýše celý život. Ve světě není nic smutnějšího než pohled na důstojného Lva, který je připraven o vážnost, již zoufale hledá a kterou si vysloužil.

    Raději byste si měli vštípit do paměti, že Lvův smysl pro zodpovědnost, který dokáže tak imponovat, se obvykle projeví až v dospělosti. V mládí se Lev chová jako klasický floutek, který tráví dny v radostném opojení vínem, ženami a zpěvem, přičemž nosí co možná nejvýstřednější šaty a každého rozesměje svými klaunskými kousky. Když mu někdo šlápne na jeho impozantní ocas, zazní nepopsatelný řev.

    Bývá výhodné zaměstnat mladé Lvy v reklamě a odbytu. Rádi se předvádějí a svou slunnou povahou zákazníky vždy dobře naladí. Později, když dospějí; mohou být postupně dosazováni na nejvyšší místa, kde zpravidla splní veškerá očekávání. Chytrý šéf pozná, kdy se Lev přeměnil z prince - playboye ve spravedlivého důstojného krále.

    Jedna věc je na Lvech zarážející, a to se týká obou pohlaví. Pod jejich statečným zevnějškem se tajně obávají, že ve skutečnosti nejsou vůbec odvážní. Často vás dráždí svou pýchou a omračující marnivostí, nesnesitelným egocentrismem nebo obdobími nepřekonatelné lenosti. Když však nastane krize, ať v práci nebo v osobním životě, najednou se k všeobecnému překvapení:projeví jako spolehliví a neochvějní jedinci. Pouze pod velkým tlakem a váhou nejtěžších břemen, jaká na ně může život naložit, se ukáže obrovská vnitřní síla tohoto znamení v celé slávě.

    Bezstarostné pohodlné dětství Jacqueliny Kennedyové způsobilo, že lidé byli totálně zaskočení její neuvěřitelnou statečností tváří v tvář nepopsatelné tragédií. Lev s pověstí playboye překvapí přátele, když se po bezstarostném, nezodpovědném mládí obětavě a bez reptání stará o invalidní manželku a dvě staré tety. Ti, kdo se narodili ve znamení Lva a jež řídí Slunce, nikdy netuší, jakou ohromnou sílu dostali do vínku, dokud nejsou vystaveni zkoušce. Pamatujte si, že do té doby jenom předstírají, že jsou silní. Lví řev zakrývá pocit méněcennosti, který je naprosto zbytečný.

    Pokud Lev nemůže být vedoucím, musí mít postavení, ve kterém může nějakým-způsobem předvést svůj talent a schopnosti: Po několika změnách zaměstnání, .kde to nedotáhl aspoň na místo zástupce ředitele, si typický Lev obvykle najde profesi, ve které může být svým pánem. Je-li Lvům odepřena vedoucí funkce, jsou spokojenější jako učitelé, prodavači, lékaři, právníci,.manažeři, poradci, řečníci, hlasatelé, herci, spisovatelé nebo dokonce instalatéři a průvodci turistů: Lev hledá zaměstnání, které mu umožňuje předávat ostatním svoje mimořádné znalosti nebo být ve středu pozornosti. Nejvíc září v oblasti politiky a styku s veřejností.

    Neztrácejte ze zřetele; že váš podřízený Lev se buď stane v rozumné době vedoucím na vadí úrovni, nebo odejde. Nikdy není spokojen v pozadí. Potlesk, který potřebuje, dostane jenom vpředu. Přesto máte štěstí, že jste ho na nějakou dobu získali. Bude většinou pracovitější než ostatní, aby vám dokázal, jaký je vynikající člověk, a neustálý přísun chvály ho inspiruje do té míry, že vám předvede neuvěřitelnou vitalitu daleko za hranicí normální výdrže. Pokud si však chválu necháte pro sebe, připravíte se nejméně o padesát procent jeho-potenciální hodnoty.

    Také dohlédněte na to, abyste pravidelně zalichotili vaší podřízené Lvici. Občas jí.přineste žlutou růži, aby si ji vpletla do vlasů, a o pomluvy se nestarejte. Nemůžete si dovolit ji ztratit. Klepy nemají její schopnosti a ctnosti. Často jí říkejte, jak jí to sluší, jak je chytrá a příležitostně jí věnujte lístky na koncert nebo gala představení. Vždy dva lístky, prosím, protože vaše dívka Lev bude buď vdaná, zamilovaná nebo bude mít přítele ve všech ročních dobách.

    Pokud jde o Lva mužského pohlaví, často ho pozvěte na oběd do honosné restaurace, kde ho s vámi mohou vidět důležití lidé. Pokud to jde, nechte mužské i ženské zaměstnance Lvy školit nové pracovníky. Práce navíc jim nebude vadit, budou se pyšnit svou zodpovědností a budou s nadšením vykládat ostatním, jak co mají dělat.

    Trocha chytře použité astrologické psychologie může udělat z vašich hrdých nedůtklivých Lvů skutečný přínos pro firmu. Svým kouzlem a elánem se stanou ozdobou pracoviště. Obklopte je jasným světlem, živými žlutými nebo oranžovými závěsy a koberci a nejdražšími stoly a psacími stroji, jaké si můžete dovolit. Kromě práce s pesimistickými lidmi bez fantazie nic nedeprimuje Lva víc, než když musí pracovat v omšelém prostředí se zastaralým vybavením.

    Bude potřebovat trochu víc času na oběd i peněz na výdaje. Jídlo je pro Lva společenskou událostí. Tuto příležitost využije k cvičení umění propagace. Dejte mu holou myšlenku, a on ji rozvine do dramatické kampaně, která vám může přinést hodně nových zákazníků. Nemůžete od něj čekat, že bude pracovat na plný plyn, když musí sledovat hodiny a dělat si starosti o peníze. Lev dokáže hbitě zacházet s čísly, ale málokdy se naučí počítat peníze. Pokud jde o hodiny, omezují a ochromují jeho styl. Dá se snadno zkrotit, víte-li, jak na to. Nelpěte tolik na pravidlech a pootevřete mu klec. Tito zaměstnanci nemohou být za mřížemi, jinak budou nevrlí celé hodiny a ztratí motivaci.

    Přijmout Lva do zaměstnání je chytrý tah. Přinese s sebou špetku vzrušení a dokáže unést na zádech ohromný náklad, aniž by si stěžoval. Potřebuje výživný jídelníček sestávající z pochval, autority, zvyšování platu, titulů a volnosti, ale není to příliš vysoká cena za jeho inteligenci, loajálnost, víru, nápady a smysl pro zodpovědnost. Nakonec kolik šéfů zaměstnává příslušníky královského dvora? Poskytněte svým kočkám hodně oblíbené potravy a ony se vám odmění tím, že budou hrdé na vaši firmu á budou ji podporovat; jako by byla jejich vlastní. Lví srdce je stejně velké jako jeho ego.

 

Nadřízený Lev

 

    Máte nadřízeného Lva a pracujete pro něj už přes rok? Opravdu? Musíte být velmi dobří posluchači. Váš šéf má pravděpodobně pocit, že podnikové daně, vládní nařízení a odborové směrnice byly vynalezeny jako spiknutí proti jeho osobě, ale snadno se jich zbaví. Většina Lvů jsou výborní organizátoři a géniové v přidělování úkolů. Jeho způsob vypořádat se s takovými nepříjemnými situacemi je, že vám nadiktuje několik vzletných frází na dané téma a potom vznešeně mávne rukou a s kouzelným úsměvem vám sdělí: "Pokračujte v tom duchu." Nato patrně dodá, že by měl rád zprávu na stole co nejdřív. "Nemusíte s tím spěchat," řekne, "ale potřebuju to zítra před polednem." Lvi se nevyžívají v podrobnostech. Raději .načrtnou obrázek výraznými tahy a nechají vám na starosti nudné maličkostí jako čísla a statistiky.

    Klasický příklad nadřízeného Lva je jeden známý, který zavolal svou sekretářku, aby jí nadiktoval odpověď, kterou si připravil pro obzvlášť důležitého klienta. "Rozhodl jste se, co mu chcete sdělit?" zeptala se dívka nevinně s připraveným blokem a tužkou. "Ano, jistě," usmál se nadřízený. "Řekněte mu možná. Máte to? Možná. Ostatní doplňte." S těmito mistrnými instrukcemi šel v dobré náladě na oběd, kde v drahém bistru pobavil několik lidí a zahrál si golf. Do kanceláře se vrátil kolem páté odpoledne a chtěl vědět, jestli je dopis napsán. Byl. (Sekretářka byla Panna.) Když si ho souhlasně přečetl; zavolal svému společníkovi a dopis mu diktoval do telefonu. Jeho slova dolehla za dveře k usoužené sekretářce. "Jak se ti to líbí?" zeptal se. "Myslím, že se mi povedlo dobře zhodnotit situaci a dát mu najevo naše stanovisko, nemyslíš? Samozřejmě jsem se vždycky uměl vyjadřovat. Moje žena mi pořád říká, že jsem měl být spisovatelem," dokončil skromně.

    Toto je snad poněkud extrémní případ, ale máte-li typického šéfa ve znamení Lva, ucítíte ozvěny takového přístupu ve vzduchu. Předejte mu všechny své originální nápady a on vás za to bude milovat. Vedoucí pracovník narozený v srpnu má v oblibě zaměstnance, kteří přinášejí do firmy tvůrčí myšlení. Nicméně buďte připraveni, že příští den se nad plánem, který jste mu předešlý den předali, zazubí s ohromujícím komentářem: "To je jeden z mých nejlepších nápadů." Upřímně věří, že byl první, koho to napadlo. Vážně. Přirozeně jste mu dodali inspiraci, což je důvod; proč si vás tak váží. Ale byl to jeho nápad. Pamatujte si to.

    Čas od času se může zdát trochu nevděčný. Například když vám hodí na stůl hromadu dopisů, protože se nemíní obtěžovat je přečíst sám. Příští ráno, když máte zarudlé oči od ponocování nad prací navíc, kterou vám uložil, šéf na cestě do svého komfortního doupěte nesouhlasně potřese lví hřívou a zabručí něco o nepořádku na vašem stole. Ó ano, je téměř jisté, že bude mít přepychovou soukromou kancelář s tlumeným světlem, hudbou, květinami, měkkou pohovkou a pracovním stolem z třešňového dřeva. I když není peněz nazbyt; těžko ho najdete obklopeného bednami od ananasů a se špinavými okny bez záclon. Na stěnách pravděpodobně visí vynikající reprodukce významných pláten nebo vlastní fotografie, na kterých je zachycen s důležitými osobnostmi. Jakékoliv odměny nebo diplomy budou pečlivě zarámované a pověšené na dobře viditelném místě.

    Další nadřízený Lev, kterého znám, měl asistentku, jež tři měsíce každý den pracovala přesčas i o víkendech, aby byla povýšena. Také dokázala přemístit kartotéku, zabalit obrovské krabice zboží a každý druhý den doplnila láhve s pitím v lednici. Kromě toho si našla čas na vánoční nákupy pro šéfa a každý týden mu vyzvedla věci z čistírny. Jednoho jasného, slunečného dne ho zaslechla, jak na ni pěje chválu viceprezidentovi firmy. "Hester je opravdový poklad," říkal. "Nevím, co bych si bez ní počal. Ta dívka. je vážně fantastická. Samozřejmě je trochu líná, ale člověk nemůže chtít všechno."

    Dala Hester okamžitě výpověď? To bych řekla, že ne. Proč by ji měla taková maličkost otrávit? Je to chytrá dívka, která ví, že úsilí kohokoliv jiného vypadá zanedbatelně ve srovnání s šéfovou neskonalou vitalitou (mezi občasným zdřímnutím na sametové pohovce v jeho kanceláři). Proč by měla odejít od šéfa, který pokaždé obdivuje její nové šaty? Těžko by dala výpověď muži, který jí k narozeninám věnoval náramek s topasem a do výbavy waterfordský křišťál a který tak chápavě uznal, že ji barva jejího psacího stroje znervózňuje. Dokonce ho pro ni natřel na žluto, i když se mu to moc nepovedlo a trochu barvy potřísnilo klávesy. Celé týdny si pak od nich špinila prsty, ale nevadilo jí to, protože jí činilo potěšení si každou hodinu mýt ruce parfémovaným mýdlem, které dal do umývárny.

    Tento nadřízený také pomohl najít práci jejímu otci, zaplatil nemocniční výlohy její matky a velkoryse vyhověl její žádosti zaměstnat v poštovním oddělení jejího bratrance. Kromě toho je hrdá na jeho profesní reputaci. Minulý rok vyhrál dvě ceny. Nyní jí diktuje knihu o svém životě, rovněž byl v Esquire zařazen mezi nejlépe oblékané muže, hluboce miluje svou ženu a zbožňuje své děti a zasloužil se o to, že zisk firmy dosáhl závratných výšek, přestože párkrát nebezpečně riskoval. Zřídka si všimne, když si protáhne pauzu na oběd. Minulý týden jí našel větší byt s nižším nájmem a setřel jejího snoubence, protože se k ní nechoval jaksepatří. Že by měla dát výpověď? Co tím myslíte?

    Jste-li muž a pracujete pro šéfa Lva, budete mít jisté osobité problémy. Buďte originální, odvážný, tvořivý a pracovitý. Ale pamatujte si, že on bude vždy originálnější, odvážnější, tvořivější a pracovitější než vy - ve svých očích. Odpovězte "ano" na většinu jeho záchvatů inspirace (a bude jich mít v průběhu týdne nemálo). Musíte-li říci "ne", začněte velkým komplimentem a skončete dalším. Když takto odmítavou odpověď zabalíte do uznání, snad ji přijme. Buďte taktní a postupujte opatrně.

    I jemnější a méně okázalí nadřízení kolem sebe rádi.šíří sluneční paprsky a mají moře šarmu. Pokud se vašemu lvímu vedoucímu dostane přiměřené vážnosti, zahrne vás chválou za dobře vykonanou práci. Nikdy nebude šetřit pochvalou. Stejně tak si nenechá pro sebe výtky Lev má ve zvyku upozornit na chyby bez jakékoliv diskrétnosti. Zaměstnanci s nadmíru citlivými povahami by si asi měli najít jinou práci. Zrovna tak jedinci, jejichž egocentrismus si nezadá se Lvovým. Váš zaměstnavatel má v sobě víc než špetku arogance, ale patrně ji zmírňuje dobrosrdečný optimismus. Pod jeho vedením všechno probíhá hladce. Lvi se narodili, aby dávali příkazy, a se záviděníhodným talentem přidělovat pravé úkoly pravým lidem a dohlížet na to, aby byly včas vykonány.

    Intriky na pracovišti je popuzují. Nesnesou totiž lidi, kteří před nimi něco tají. Musí vědět o všem, co se děje. Nenechte se otrávit, když váš nadřízený příliš vrtá do vašich. osobních záležitostí nebo vám dělá přednášky, jak si máte zařídit život. Je to ve skutečnosti razítko královského souhlasu. Znamená to, že se mu natolik líbíte, že vás chce chránit poskytnutím výhody své nesmírné moudrostí.

    Vedoucí Lvi dovedou být velice legrační. Když se cítí uražení, propadají strašidelným záchvatům vzteku a potom trucují celé hodiny za zavřenými dveřmi. Přesto se dají usmířit lichocením. Dobře se oblékají, dobře jedí a dobře spí. Jsou laskaví a velkorysí, a když jsou dostatečně respektováni, dokážou impozantní silou charakteru změnit přes noc porážku ve vítězství. Lvům působí velkou vnitřní satisfakci udílení příkazů a pořádání přednášek o něčem, co dělají obzvlášť rádi.

    Možná máte ten typ nadřízeného, který ukrývá hlad po zájmu veřejnosti pod nenápadným chováním. Ale typická důstojnost, hrdost a ješitnost tohoto znamení jsou součástí jeho povahy stejně jako u dramatických typů. Máte pochybnosti? Zkuste trochu popíchnout jeho, jeho ješitnost a potom se raději kliďte z dosahu.

    Jeden můj nadřízený Lev, který spadá do kategorie tichých koček, měl ve zvyku svolávat každé úterý ráno do své pracovny všechny zaměstnance na poradu. Udávaným důvodem bylo zlepšení pracovních vztahů, ale skutečným motivem těchto týdenních sešlostí bylo, že poskytovaly ostýchavému Lvu báječnou příležitost předestřít své myšlenky před pozorným publikem. Bůh mu žehnej, byl to jeho okamžik na jevišti.

    Pokud se ke Lvu chováte příhodně, nikdo na světě není tak pomilováníhodný. Co když hledá obdiv v obrovských dávkách, aby ukojil svou ješitnost? Většinou si skutečně zaslouží být obdivován. Možná občas kopíruje vaše nápady a připraví vás o uznání. Možná vás unavuje poslouchat jeho blahosklonné rady a neustále ho ujišťovat, jak je super. Ale žádný jiný šéf by vám nedovolil si přivézt kočárek s dítětem do kanceláře, když vám nevyšlo hlídáni. Pochopitelně byste dali přednost tomu vzít si volno a pečovat o dítě doma. Ale šéf vás potřeboval v práci. A koneckonců šel dítěti za kmotra.

 

Lev podle narození ve třech dekanech

 

Narození v 1. dekanu (23.7.-2.8.) jsou pod nejsilnějším slunečním vlivem. Vyznačují se hrdostí, autoritou, bývají sebejistí a mnohdy i sobečtí. Mají mimořádně zdravý organismus a bývají odolní proti nemocem. Za nepříznivých okolností mohou být i nebezpeční a hrubí. Mívají nesmírný organizační talent, snaží se vynikat různými spekulacemi a hazardem. Pokusy o rozmnožení svého majetku si přejí ostatním ukázat svou velikost.

 

Narození ve 2. dekanu (3.-12.8.) jsou často poznamenaní charakterovými krajnostmi. Snoubí se v nich třeba reformátorské snahy a schopnost přesvědčovat druhé s přílišnou nadřazeností a pýchou. Bývají pracovití, citliví, intuitivní a velice rádi pomáhají. Tito Lvi bývají jemnější než ostatní. Mívají velký umělecký a hluboký filozofický talent. Když milují, tak naplno a většinou na celý život.

 

Narození ve 3. dekanu (13.-22.8.) mají pověst samostatných a velmi praktických lidí. Bývají směli, odvážní, neobyčejně podnikaví, ale čas od času i agresivní. Mají nejpevnější vůli a jsou nejdůslednější v uskutečňování vytčených cílů. Sebevědomí, zbytečně velká impulsivnost je jim bohužel na škodu. Dokáží mnohé, nic je nezastaví a většinou mívají štěstí a zvítězí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář