Jdi na obsah Jdi na menu
 


PŘÍPAD STEVIA 

 

ObrazekStevia Rebaudiana je rostlina s extrémně sladkými listy. Tyto listy slouží v mnoha zemích již dlouhý čas jako sladidlo. V Japonsku se například v roce 1987 spotřebovalo 700 tun listů rostliny Stevia (nebo se zpracovalo na další produkty). Dodnes nebylo zaznamenáno u člověka žádné onemocnění zaviněné tímto sladidlem; naopak výzkumy poukazují na účinek proti zubnímu kazu a zubnímu plaku. Mimo to používání Stevie nezvyšuje hladinu cukru v krevním řečišti tak jako konvenční cukr - sacharóza. Tedy nezávadné, přírodní sladilo? Úřady jsou však jiného mínění. V červenci roku 1999 bylo odňato povolení k prodeji této rostliny s odůvodněním, že doposud existuje málo vědeckých studií dokazujících nezávadnost této látky. Na podzim téhož roku se konal pokus na krysách (!), který zjistil jejich poškození zdraví. Na základě údajů získaných z pokusu, který nic nevypovídá o reakcích člověka, EU a USA zakázaly prodej a bylo nařízeno stáhnout Stevii z trhu. 

 

V tomto případě zde svoji roli nehrály žádné ekonomické zájmy. Nebo ano? Pro cukrovarnický průmysl Stevia představovala potenciálně nemalou konkurenci, stejně jako pro zubaře (a další instituce profitující z poškození lidského zdraví bílým cukrem). Tak byla elegantně stažena z trhu.

 

Můžeme se jen za myslet nad tím, zda bylo oprávněné stáhnout produkt z trhu na základě jednoho pokusu na krysách a bez ohledu na to, že Stevia je mnohem zdravější než průmyslový cukr, který mimochodem nikdy nebyl na svoji škodlivost testován.

související článek  >>

 

Stevie k zakoupení v sušené podobě, cena 40kč 50g, země původu čína.

Dobírkou nebo k vyzvednutí v Brně dle dohody . 608 035 805

      nebo

v Praze - Dejvice, Kafkova 16 nedaleko od pošty, vegetariánská restaurace vegetka. Prodej čajů a stevie z číny - pan Guo
 

 _________________________

co vás zajímá ohledně tohoto případu? nebo spíš máte zájem sehnat stevii, nebo jiné podrobné informaci o této rostlince?

Napište nám.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

stevie

(brnovjak@seznam.cz, 5. 11. 2007 7:53)

Dobrý den,
dá se prosím sehnat rostlina, anebo semínka této rostliny? Děkuji

Re: stevie

(Anonim , 6. 4. 2013 14:54)

Rostlinka se dá sehnat v obchodech jako například Hornbach ;)

Pravda o stévii

(Liliana, 28. 6. 2011 19:16)

1) Stevii znaly a používaly už indiánské kmeny v dobách dávných a nevyhubilo je to. Navíc indiáni jsou známí svojí přírodní "lékárnou", ti by "vedle" nesáhli.
2) V Japonsku se Coca Cola sladí Stévií...
3) Ve Španělsku už byly před lety založeny pokusně lány se stévií, s úmyslem jejího rozšíření do potravinového řetězce. Stévii se dobře dařilo, pěstovat ji ve velkém by nebyl problém.Problém ovšem nastal z jiného důvodu. Veřejně se hovoří o tom, proč byla v EU zakázána: Koncerny na umělá sladidla a cukrovarnictví by tím utrpělo příliš citelnou ránu...
Hezký den Vám přeje Liliana (Bayern)

stevie - kde koupit, sehnat

(poustevník, 6. 11. 2007 15:10)

Rostlinku stevie si můžete koupit v průběhu vegetačního období (tedy celý rok mimo zimu) v několika intarnetových zahradnictvích - je jich čím dál více. např: http://e-shop.studiogarden.cz - do vyhledávání na stránce napíšete heslo stevie a je to.

Můžete také poprosit někoho, kdo již rostlinku má, protože stevie se velice dobře rozmnožuje pomocí řízků. Stačí jednoduše sehnat čerstvou větvičku, dát ji do vody a brzy tam zapustí kořínky. Můžete ji zasadit na zahrádku nebo i do květináče.

Stevie--HornRudolf@Seznam.cz

(HHornorn, 6. 11. 2007 15:08)

Prosím o informaci kde by bylo možno rostlinu nebo semena sehnat.Děkuji za zprávu.

stevie

(Hosmanová Zdenka, 4. 11. 2007 19:25)

Dobrý den,
ráda bych sehnala rostlinu stevie,můžete mi poradit,
kde ji seženu? Děkuji Hosmanová

Stevia

(Dolores@email.cz, 6. 9. 2007 11:10)

Vedle Stevie existuje "novější" verze této rostliny.Je to rostlina LIPPIA DULCIS COLADA - aztécké sladidlo a mělo by být 1000x sladší,než rafinovaný cukr.

Stevii mám doma

(Jiřina, 6. 9. 2007 10:44)

Právě včera jsem zakoupila v jednom nejmenovaném zahradnictví v Praze Stevii.Myslím,že kdyby byla škodlivá,tak by se asi unás nesměla prodávat.Dokonce jsem už viděla na trhu sladidlo vyrobené ze Stevie - "Sladký sen".Jsem přesvědčená o kvalitách této rostliny.