Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie našeho klubu

 

Průřez historií biatlonu v Jílovém až do současnosti ...

 

Historie biatlonu v Jílovém sahá až do počátků organizovaných soutěží DZBZ (Dukelský závod branné zdatnosti) a SZBZ (Sokolovský závod branné zdatnosti) s malorážkou puškou na konci šedesátých let minulého století.

Někteří členové lyžařského oddílu SEPAP Jílové se začali pravidelně zúčastňovat těchto soutěží (původních představitelů biatlonu a letního biatlonu). Dominantní postavou za tyto lyžaře byl současný předseda klubu Miroslav Bárta starší. Již v roce 1968 vítězí v Přeboru ČSR v Mostě a poprvé v historii se nominuje na Mistrovství ČSSR, kde se mu již tak nedaří.

Vzhledem k tomu, že se nepodařilo dochovat kompletní výsledky a historii z tohoto období, přinášíme zde jen v přehledu nejdůležitější okamžiky, medailové úspěchy a některé historické fotografie z této doby. I když se v následujících řádcích může zdát, že v počátcích závodila v Jílovém jen rodina Bártova, nebylo tomu tak a na soutěžích startovali i další sportovci (např. Julek Řezníček, Miloň Šebek, Karel Hladík, Jan Nedvěd, Ludvík Valíček, Karel Nedvěd.).

První historickou medaili z Mistrovství ČSSR v DZBZ získává v roce 1978 v Mikulově v kategorii mladších dorostenců Erich Bárta a to stříbrnou. O rok později toto umístění ve Svidníku na Dukle obhajuje a jeho otec přidává stříbro v kategorii mužů B.

V osmdesátých letech minulého století je pravidelným členem reprezentace Erich Bárta, který se zúčastňuje mezinárodních závodů na Kubě, v Polsku, Maďarsku atd. I v tomto období závodili v těchto soutěžích další závodníci z Jílového (např. Michaela Böhmová, Radek Bednařík, Petr Böhm, Petra a Ivana Dvořákovy, Michal Šolín, Jaromíra Čáslavková, Lukáš Frejvald a další..)

S novou dobou v počátku devadesátých let minulého století se pak biatlonisté osamostatňují od lyžařského oddílu a pod hlavičkou Klubu biatlonových sportů Obalex Jílové začínají psát novou historii jílovského biatlonu. Zpočátku ještě stále víceméně jako rodina Bártova.

V tomto období se začíná prosazovat nejmladší syn Miroslav Bárta nejdříve v kategorii juniorů a pak i mužů. V roce 1992 se dostává do reprezentačního družstva v té době již letního biatlonu a začíná přivážet úspěchy i z mezinárodních soutěží jako jsou Mistrovství Evropy a Mistrovství světa. Od roku 1992 je členem KBS i další český reprezentant Petr Živec.

Rok 1996 je rokem vstupu nové mladé generace, do klubu vstupuje Mistryně ČR ve veslování, věkem ještě dorostenka Kamila Soukupová a první přípravné soutěže absolvují kluci Přibylovi. Zásadní zlom však přináší rok 1998, kdy klub pořádá svou první oficiální soutěž v letním biatlonu na střelnici v Děčíně – Boleticích a první náborové závody na ZŠ v Jílovém.

Skupina nových žáků a žákyň se takřka z ničeho začíná připravovat na soutěže a klubu se daří získávat nový materiál a zbraně.

Během tohoto období se v celých devadesátých letech Miroslav Bárta mladší pravidelně zúčastňuje Mistrovství světa a Mistrovství Evropy v letním biatlonu. Z Mistrovství Evropy v roce 1997 v ruském Tosovu přiváží dokonce stříbrnou medaili a v témže roce získává svou velikou medaili i z klasického zimního biatlonu, kterou získává na zimní universiádě v korejském Muju – Chonju. Nejenom za tyto úspěchy získává v roce 1999 titul Mistr sportu a v dalším období dokonce titul Zasloužilý mistr sportu.

Od roku 1999 dochází k úpravě stanov a název klubu se mění na stávající Klub biatlonu Jílové.

V roce 2001 pořádá KB v areálu chaty Mír v Jílovém první celostátní pohárové závody žactva v letním biatlonu a v roce 2002 tamtéž Mistrovství ČR žactva. Svůj první titul mistryně ČR zde získává mladší žákyně Lada Nebeská. Na této soutěži se poprvé objevuje stávající logo a maskot klubu – ptakopysk Jílováček.

V roce 2003 se již KB Jílové řadí mezi největší kluby v ČR a na Mistrovstvích ČR získává 10 medailí, dva tituly Mistra ČR (2x Lada Nebeská – žákyně B, 1x Erika Přibylová – ženy B), Lada Nebeská a Erika Přibylová vítězí v celoroční soutěži Českého poháru a v soutěži klubů v kategorii žactva obsazuje Klub biatlonu Jílové celkově 3.místo z 25 hodnocených klubů.

Od roku 2004 se začínají mladí sportovci KB pravidelně zúčastňovat i soutěží v klasickém zimním biatlonu.

V létě roku 2005 se objevuje v klubu legendární vozidlo Fiat Ducato přezdívaný Drak – Mrak, které umožňuje lepší přesun jak závodníků, tak i materiálu.

První větší úspěch v biatlonu se dostavuje v roce 2006, kdy první medaili z celostátních soutěží přiváží Martin Přibylza 3.místo a na II.zimní olympiádě dětí a mládeže získává reprezentační štafeta Ústeckého kraje složená z jílovských závodníků (Martin a Adam Přibyl, Ondřej Věchet) také bronzovou medaili. V tomto roce pořádá KB již druhé Mistrovství ČR v letním biatlonu žactva opět na tradičním místě v areálu chaty Mír. Zde se díky Pavlu Pekárovi a opět Ladě Nebeské rozšiřuje sbírka titulů Mistra ČR na patnáct.

Rok 2007 je rokem prvních větších přesunů ze žákovských kategorií  do kategorií dorostu. Na  přední posty se prosazují další noví závodníci. Pokračujeme v úspěšném získávání titulů Mistrů ČR – tentokráte se o to postará štafeta starších žáků Jakub Kalík, Ondřej Věchet a Martin Přibyl.

I v roce 2008 se nám dařilo přivézt medaile z Mistrovství ČR a dalších pohárových soutěží včetně obhájeného titulu Mistrů ČR v kategorii štafet starších žáků tentokrát ve složení Martin Přibyla Tomáš Bírovka, kterou doplnil Miroslav Lelek z SKP Harrachov. Pořadatelsky jsme opět hostili nejlepší žáky a žákyně z celé ČR při prvním kole Českého poháru. Z závěru tohoto roku jsme objevili orientační biatlon a stali se zakládajícími členy Českého orientačního biatlonu. Následně se Drak – Mrak vydal na jednu z nejdelších cest na Světový pohár v orientačním biatlonu do Dánska.

Na rok 2009 nevzpomínáme zrovna v nejlepším i když jsme toho dokázali hodně. Největším zklamáním bylo odcizení našeho druhého vozidla Peugota, který jsme si neužili ani měsíc, následně se projevilo stáří i na Drakovi – Mrakovi a cesta na Mistrovství světa v orientačním biatlonu do Belgie byla jeho poslední. Po sportovní stránce jsme opět drželi laťku vysoko. Na domácím Mistrovství ČR jsme díky Jakubovi Věchtovi opět získali titul ve štafetách žáků a první dorosteneckou medaili této éry z Mistrovství ČR přivezl Adam Přibyl. Z mistrovství světa v orientačním biatlonu jsme přivezli první medaile díky veteránům. Další organizační výzvou pro nás bylo uspořádání jednoho kola Světového poháru v orientačním biatlonu, které jsme ve spolupráci s KOB Děčín uspořádali na střelnici a v okolí Ludvíkovic. Úspěšní jsme byli v anketě o nejúspěšnějšího sportovce okresu Děčín, když Adam Přibyl zvítězil v kategorii mládeže a kolektiv mládeže obsadil třetí místo.

Rok 2010 přináší další nová jména jak na poli závodním, tak i na poli trenérském. Máme již samostatné skupiny vzduchovkářů a malorážkařů a daří se vcelku všem. V naší hlavní disciplíně – letním biatlonu stále držíme zisk Mistra ČR, když v tomto roce se o něj postarala mezi mladšími dorostenkami Anna Vlčková. I další naši sportovci přiváží medaile a to jak z českých, tak i mezinárodních soutěží. Překvapením je medailové umístění Adama Přibyla na Mistrovství světa v orientačním biatlonu v druhé nejsilnější kategorii juniorů. Organizačně již podruhé zvládáme Světový pohár v orientačním biatlonu a na podzim tohoto roku hostíme na našem domáckém areálu chaty Mír v Jílovém Velkou cenu Evropy a neoficiální Mistrovství Evropy veteránů v biatlonovém krosu se vzduchovou puškou, které je zúčastněnými závodníky velice dobře ohodnoceno. Úspěšnost roku 2010 je následně i oceněna úspěchem kolektivu dorostu, který vítězí v anketě o nejúspěšnějšího sportovce okresu Děčín a na finálovém krajském kole obsazuje tento druhé místo.