Jdi na obsah Jdi na menu
 




Něco málo o mě a mém životě u koní...

U koní jsem... no, je to už dlouho :) Koně mám ráda už od mala..ale jezdit jsem začala teprve před 4mi roky, když nepočítám nějaké občasné svezení a ježdění vážně náhodné.

Z mých zážitků, když jsem byla ještě malá si pamatuju nejvíc moje ježdění na plnokrevném koni mého známého. Když jsem byla malá, myslela jsem si, že je to bratránek :) Teď už dávno vím, že rodina nejsme... Nevím, jestli to byla kobyla nebo valach, ale pamatuju si, že mi ten koník připadal obrovský.

Pak jsem jezdívala kde se naskytlo.. všude možně. Ale nebylo to ježdění nic moc, protože mi k tomu co mám dělat pořádně nikdo nic neřekl.

Dlouhou dobu jsem chodila za stádem koní, jenom tak, na pastviny. Koně byli volně, na velkých loukách. Bylo jich tam asi 15-20. Všechny jsem znala jménem, trávila jsem u nich celé dny. Dívala jsem se na ně prostě trochu jinak. byli to kamarádi. Jelikož u lidí jsem jich v té době moc nenašla, byli tu vždycky koně, kteří se na člověka nikdy nevykašlou. Dny strávené s tímto stádem mám pořád v paměti, jakoby to bylo včera. O každém koni jsem věděla snad všechno možné...Dalo mi to hodně, když nad tím teď přemýšlím. V té době mi to ani nepřišlo, ale naučila jsem chápat ten jejich svět a pomalu jsem se začala orientovat v jejich řeči těla.

Obrazek

další fotky přidám co nejdřív, hned jak je někde najdu

Dalším mým důležitým bodem byl tábor na Ranchi Nevada... už před tím jsem trochu jezdit teda uměla, bylo toho hodně kde jsem byla a teď už si všechna místa ani nevzpomenu. Ale tady jsem se naučila alespoň řádně klusat. Taky jsem se naučila věci okolo koní. Nyní ale většinu věcí stejně dělám jinak.

Pak přišla asi moje největší zkušenost. Cosio. Kůň, kterého jsem měla asi měsíc doma, půjčeného. Byl to můj největší oblíbenec z již výše zmiňovaného stáda. Jak úžasný ten kůň byl zjišťuju až teď... Rozuměli jsme si hodně. Bohužel jsme si ho v té době koupit nemohla, měla jsem strach, že ho pokazím, byl mladý a nedovedla bych ho správně vychovat. Teď mého rozhodnutí však často lituju. Byl to nejlepší kamarád...

Obrazek

tady jsme na procházce

Obrazek

Tady je ještě ve stádě

Pokud jenom někdy v životě bude možné si ho koupit, už stejnou chybu znovu neudělám...

Do konce toho roku jsem chodívala občas někam jezdit..ale jinak ne. Cosio se prodal, ve stádě to už také nebylo ono... bez něho...Pak se koně přestěhovali jinam, přišly první mrazíky a s nimi zima. jenomže mě koně strašně chyběli. Už ani nevím jak, začalo se řešit to, že bych si koupila koně. Staršího, co už všechno umí, učitele.

První cesta vedla na Nevadu. Bylo mi nabídnuto víc koní. Ale můj pohled pořád pošilhával po vysokém hnedákovi bez odznaků, po skoro nejvíc využívaném turistickém koni. Po Berrym. Bylo mi řečeno, že není na prodej. Ale nakonec všechno dopadlo jinak a Berry byl můj. Tato fotka je focená v den, kdy jsme ho zaplatili.

Obrazek

Přes zimu jsem každý víkend jezdila na nevadu, kde jsem se učila pořádně jezdit. Samo sebou, že na Berrym. Netrvalo dlouho a přišel první pád.)kdo na té vyjížďce na Salaš byl, určitě si to pamatuje :)) Prožili jsme si tam spolu s Berrym hodně. Ale pořád ten náš vztah nebyl ono...

Obrazek

foto ještě na Nevadě

Na jaře jsem už Berryho vzala domů. Tím začalo další velké dobrodružství. Už to bylo jenom na mě, nebyl nikdo jiný, kdo by se o něj za mě postaral, jezdil ho apod. měli jsme spolu spoustu různých rozepří a konfliktů, ale postupně to bylo čím dál lepší. A vztah se zlepšoval.

Obrazek

Pak se nic nedělo..až v létě se koupil druhý koník - Lukas. Obrovská osobnost. velký učitel, ale bylo na něm vidět, že mu bylo mnohokrát ublíženo. Jezdil na něm můj taťka a jinak se na něm učila základy fůra lidí. Bohužel jsem ho koncem roku musela prodat. Nikdy bych ho ovšem neprodala do špatných rukou a vím, že se Luky má moc dobře.

Obrazek

V té době jsem ještě mezi koňáky nějak moc známých neměla. Strávila jsem se školou týden v Koryčanech, kde to bylo super. Strávila jsem dvě hodiny v sedle super koníka jménem Gelu. Jeli jsme po lesích v okolí, no prostě pohodička...už mi za ten týden ježdění vážně chybělo.

Obrazek

Geluova fotka

Obrazek

já a v té době hříbě - Teddy Bar

Toť asi vše..než se měl Lukas odvézt, hledala jsem koníka místo něj. byla jsem podívat například na kladrubského valacha Blacka nebo na ČT valacha Lorda.



Obrazek

Lordova fotka

A pak jsem poznala ji. Zaprášenou, pohublou od hříběte, zrovna měla přerostlá kopyta. Kobyla kříženka - chladnokrevník x teplokrevník - Karina. Nikdo nechápal, co na ní vidím, ale..to prostě nejde vyjádřit. Ačkoliv její pohled nebyl zrovna přívětivý, něco v něm bylo. A to něco mě přinutilo zapomenout na všechny ostatní koně, co jsem viděla a koupit ji.

Obrazek

Karča u min, majitele

Začátkem nového roku pak jela Karča k nám. Potkala se ještě i s Lukasem. Napřed si moc nerozuměla ani s námi, ani s Berrym. Časem se však všechno uklidnilo.

Pak jsem poznala super človíčka Zuzku. Hodně mi s koníkama pomohla, uměla to s nimi. Přestala jsem jezdit na vyjížďky a věnovala se koním ze země a přiježďovala je doma. Abych až vyjedu znovu ven, měla jistotu, že to bude ok. Tak to pokračovalo ještě hodně dlouho. V této době jsme se díky Zuzce začala věnovat horsemanshipu a taky westernu, ke kterému bych se bez ní asi nedostala. Díky moc Zuzi!

Čas ubíhal, seznamovala jsem se s novými lidmi, zkoušela nové věci, měnila jsem svůj přístup ke koním. Na jaře přibyla nová ohrada asi hektar velká, kam chodili koníci na pastvu. Přes letní prázdniny přibyla další , ještě o něco větší hned u stáje. V této době jsem s koníkama vyjela myslím dvakrát na vyjížďku, ale nebylo to pořád ono.

Obrazek

Berry na pastvě

Obrazek

Karča na pastvině pod vinohradem

No, v této době mě také čekalo spoustu zážitků s jinými koníky. Učila jsem se všude možně, dělala se spostou jiných koní. Chybovala jsem, občas se trefila do černého a nějak se pohnula, šlo to pomalu, ale šlo :) Z každé chvilky u koní se člověk učí. Včechny nezdary mi daly hodně, z každého jsem se poučila.

Léto plynulo dál, konečně se začínaly objevovat výsledky z práce ze země, koníci byli mnohem lepší než dřív. Začínali jsme si rozumět. Postavila se kruhovka, což konečně umožnilo nejdůležitější věc- práci ve volnosti. V této době u nás byl ještě třetí koník, Norton. určitě ho fůra lidí znala. Rok a půl starý valášek ČT. Dole na fotce je on.

Obrazek

Všechno však nebylo jak se plánovalo a Nortonek nás musel opustit. Bohužel..

Ovšem po konci velkých prázdnin jsem se asi nejvíc vrhla do práce s koníkama. jezdila jsem všude možně, začala se zajímat o chladnokrevníky už celkem vážně, seznámila jsem se spoustou dalších lidí, prostě toho bylo hodně a ani si na všechno nevzpomínám.

Byla jsem na hubertu se známým, na výročí hřebčína Napajedla, na výstavě v Tlumačově, v Trenčíně.. a na spoustě dalších míst. Taky jsem poznala úžasného koně - Islama. Trávila jsem u něho každou volnou chviličku, co jsem nebyla u mých koní. Byl starý, měl 22 let. Takový zapomenutý..nikdo se mu nevěnoval.

Obrazek

Já s Islamem

Vzniklo mezi námi něco zvláštního...vlastně jsme spolu nic nedělali, jenom zpříjemňovali chvíli jeden druhému a užívali si pohody. Čistila jsem ho, chodila s ním, protože měl špatnou nožku, tak aby se spravila. Noha se spravovala, Islam měl zase chuť do života, blbnuli jsme ze země.. jednoho dne mi udělal strašnou radost. Vedla jsem ho do výběhu, on mi naklusal a vběhl do ohrady a pobíhal klusem sem a tam, dokonce si i dvakrát vyhodil. Byl to skvělý pohled...Když jsem k němu šla a on na mě zařehtal, měla jsem skoro slzy v očích. Pak se ale jeho stav začal zhoršovat. Přestával žrát, hubl, jiskra byla ta tam. Nemohl vstát, noha se zhoršila. Nyní se už prohání na nekonečných nebeských pastvinách a je mu skvěle.

Obrazek

naše poslední společná fotka

To byl shrnutý můj příběh s Islamem, který ovšem skončil až v únoru dalšího roku. Takže zpět k podzimu. Zúčastnila jsem se i kurzu pana Bořánka, kde jsem se ujistila, že postupujeme s koníkama správným směrem. Pak přišla zima.Pracovali jsme s koníkama na sobě dál. Taky jsem zašla vysvětlit základy horsemanshipu ke kamarádkám.

Obrazek

Tady jsem na fotce s Edifi, kobylkou mých kamarádek

Kvůli blátu jsme chodili v zimě spíš někam na procházky, blbnuli, hráli si a když to šlo, pokračovali jsme v práci. Karina si zopakovala tahání, když napadl sníh, tahala sáňky.

V zimě jsem zase poznala fůru nových lidí a koní, kteří mě hodně naučili. Kolikrát to vážně nebylo jednoduché, ale vždycky jsem si z toho něco dobrého odnesla. Popravdě, bylo toho toli, že si na všechny věci snad ani nezvpomenu.

V únoru přišla další zkouška pro koně a mě, začalo se zase jezdit pozvolna na vyjížďky. Moc děkuju za pomoc Aničce, která byla asi jako jediná ochotná jezdit koně, kteří nebyli půl roku venku. A taky jako jediná šla na koně stejnou cestou. Koně byli venku super, mnohem lepší než dřív a to jezdili denně. Zatím jezdíme tak 1-2 za týden a je to super. Pohodička, baví to mě i koně a na další vyjížďku se vždycky těšíme.

Na jaře jsme s koníkama udělali další obrovský kus práce. Pokud všechno půjde stejně dobře i dál, budu moc ráda...no, to je prozatím všechno, další věci budu přidávat až se zase něco semele :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak a je tu duben :) Díky Aničce jsem poznala sálšího super človíčka - Matýska.. a jeho super koníka, také Matýska :) Zatím jsem u nich byla jednou, ale doufám, že ne naposled. Moc moc moc jim děkuji, že jsem tam mohla jezdit... určitě jsem se tam fůru věcí naučila. Dalo mi to hodně.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

celý dubec jsme s koníkama poctivě pracovali, zvykali si v terénu, na vyjížďkách, které jsou čím dál delší a lepší. Aktuální informace o tom, co se dělo najdete vždy ještě týž den v novinkách. Kdybych mlěa celý duben shrnout,udělali jsme s koníkama za tu dobu asi nejvíc práce.a málem bych zapomněla, koncem dubna si sem k nám dala Anička svoji kobylku Kačenku.Více o ní najdete v sekci náš ranch - další koně

Obrazek




 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Čauky =)

(Werča, 13. 5. 2007 1:30)

na ranch nevada jezdim pravidelne od svych sedmi a s berrynkem se znam asi od te doby... tento rok mi bude 15 =P mno na tyhle stranky sem narazila veeelikou nahodou, ale sem za to rada =) jak vidim, berous se ma moooc dobre a vypada to, ze i pribral, co XD... nic, tak pozdravuj koniky, hlavne berouska, a ze mu posilam obrowskou pusenu na cumak =)