Jdi na obsah Jdi na menu
 



Koně v létě

Léto jako každé další roční období přináší zase něco nového. V myslích všech jsou v této době zřejmě krásné vyjížďky do krajiny, vandry na koních, plavení a další krásné zážitky u koní.

Ovšem všichni, kdo se u koní pohybují vědí, že léto je také období pro koně nejhorší. Sice je všude krásná pastva, ovšem plná much a hovad, sice je krásně a svítí sluníčko, ale tropická vedra jsou šílená, koně líně postávají, čekají jenom, až se opět trochu ochladí a alespoň trochu much zmizí.

Přes všechna tato dobře známá příkoří je léto u koní krásné, vyjížďky po okolní nádherné přírodě, světlo dlouho do večera, krásné počasí...

Obrazek

V tomto období je velmi prospěšný pobyt pro koně na pastvě, případně volné ustájení. Trávit horké poledne na pastvině a v noci, kdy je venku příjemně, být zavřený v boxe není na léto pro koně zrovna ideální řešení. Léto naskýtá možnost ponechávat koně venku i přes noc.Někteří chovatelé koně zavírají přes den a na noc je pouštějí do výběhů. Je na každém, kdy bude koně pouštět, ale osobně zastávám názor volného ustájení koní, kdy je stáj otevřena, koně mají možnost se rozhodnout, kde budou, jestli venku či ve stáji.

Dále bych zde chtěla napsat něco málo o největším letním problému - mouchách. Asi žádného majitele koně nepotěší, přijde-li si pro svého miláčka na pastvinu a ten ho vítá s očima plnýma much, je nervózní, ohání se, švihne pána (ač nerad) ocasem, vrtí se a snaží se mouchy setřást. Slabiny má celé pobodaný, pod krkem přisáté mouchy.

Noční můra léta. Jak koním od much ulevit? Hodně lidí radí namočit do vody na několik dní ořechové listy a vodou potom koně potřít. Údajně účinné. Co mám sama vyzkoušené je sádlo. Neodradí mouchy 100%, ale rozhodně pomáhá, řekla bych, že počet much na koni klesá o více než polovinu. Nikdy však nemažte koně moc, přílišná mastnota taky není dobrá. Další vyzkoušenou věcí je slabý roztok octa s vodou. Sice vám koník je cítit octem, ale mouchy to odežene spolehlivě. Skvěle pomáhá také při vydírání hřívy a drbání, po poštípání hmyzem. Ovšem jako většina repelentů má tu nevýhodu, že funguje, dokud se vám koník nezpotí... pak ztrácí účinnost.
Koně proti mouchám vždy potírám v oblasti slabin, břicha, hrudních končetin a krku. Zkrátka místa nejvíce okupovaná mouchami.

Poznámka k relepentům: Nabídka perparátů, které mají odpuzovat hmyz je velká. jen málo z nich je však dostatečně účinných i po prvním zpocení, nemá nepříjemný zápach a nedráždí kůži. V každém případě je třeba vždy přesně dodržovat návod na použití a způsob ředění. Naředění nesprávným ředidlem může mít vážné následky (kožní alergie).

Dalším místem, kde se nachází nespočet much je koňská hlava. V dnešní době se prodává spousta masek proti mouchám a podobných věcí. Bohužel, síťované masky nejen, že nevypadají hezky, ale také způsobují přílišnou citlivost koně na mouchy, když ji na hlavě nemá. Samozřejmě to neplatí už všech koní, ale většinou to tak bohužel bývá. Myslím, že ideálním způsobem, jak koně zbavit much na hlavě jsou čabraky. prodává se jich nespočetné množství z různých materiálů a barev. Pro koně jsou podle mě přijatelnější, když to tak vezmeme, je to jakési umělé prodloužení hřívy. I když je to blbé přirovnání, dá se to tak říct.

Obrazek

kožená čabraka - upevnění na ohlávku, případně uzdečku je velice jednoduché a praktické

Obrazek

pletená čabraka, upevňující se okolo uší a pod hlavou koně. Vhodná také pod uzdečku.

Další věcí, která v létě chovatele koní trápí jsou vyschlá kopyta. Následkem vysušení rohoviny kopyto častěji praská, případně se drolí. Aby se v kopytě udržela vlhkost, je dobré chodit s koněm do potoka, rybníka,... stříkat nohy po práci, jakkoliv kopyto namočit. Případně dávat koni nohy do kýblů. Chce to trochu cviku, ale i tohle se dá koník naučit. Další skvělou věcí je bláto. Dá se snadno vytvořit v místě, kudy koně často chodí nebo se tam zdržují. Udrží kopyto delší dobu vlhké. Sama u koníků bláto vytvořeno mám po celé léto. Vhodné i pro koně, kteří odmítají vstup do kaluží a blátivých míst.
U koní, kteří se zdržují v boxech je možné dávat do kopyta jílové náboje, lze je nahradit i vařeným bramborem.

Další nemilou věcí, která může vašeho koně postuhnout je úpal.

Během horkého ročního období se může přetížený kůň zhroutit následkem úplného vyčerpání. Bude dýchat zrychleně a nárazovitě. Až do příchodu veterináře by se měl chladit poléváním chladnou vodou. Pokud to není možné, lze ho přikrýt chladivými ručníky nebo chladnou hlínou.

Vřezevšechny útrapy léta přeji vám i vašim koníkům léto kráné, plné pohody a hezkých zážitků. Snad vám tento článek k něčemu byl.

Použitá literatura: Péče o zdraví koně , Koňský doktor na návštěvě, odborné články




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář