Zapražená polévka
Suroviny:
Postup: na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmahneme, zasypeme krupicí a ještě chvíli restujeme. Zalijeme vodou a podmáslím, osolíme, okmínujeme, přidáme vločky a povaříme. Do hotové polévky vyklepneme vejce a necháme je vcelku srazit. Podáváme posypané pažitkou.
Milionová polévka Suroviny:
Postup: v hrnci rozpustíme polévkovou lžící másla a orestujeme nastrouhanou zeleninu a cibuli. Přisypeme dětskou krupičku (množství chce vyzkoušet) a za stálého míchání ještě opražíme se zeleninou. Přidáme kmín, sůl, masox a asi 1 litr vody a za stálého míchání přivedeme do varu. Povaříme, podle potřeby přilijeme vodu, ke konci přidáme do polévky rozšlehaná vajíčka, necháme přejít varem a přidáme nakrájenou petrželovou nať. Drožďová polévka Suroviny:
Postup: na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a mícháme, až se rozpustí. Odstavíme ze sporáku, přidáme sůl, pepř, vejce, rozetřený česnek, majoránku a asi 1 lžíci strouhanky. Vodu s bujonem přivedeme k varu a směs z droždí promačkáme přes cedník s většími otvory do vody. Necháme chvilku povařit, přidáme petrželku a podle potřeby dochutíme. |
|