Květák
Květák zapečený se šunkou
Suroviny:
- 1 květák
- 20 dkg šunky
- máslo
- 1/4 l smetany
- 2 vejce
- lžíce strouhanky
- sůl
Postup: květák uvaříme a rozebereme na růžičky, zapékací formu vymažeme máslem a poklademe 1/2 květáku, posypeme jej nakrájenou šunkou, na ni dáme zbytek květáku, vše mírně zmáčkneme a zalijeme smetanou rozšlehanou s vejci a solí. Strouhanku osmažíme na másle a posypeme povrch květáku. Zapečeme ve středně vyhřáté troubě a podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.
Květákové krokety
Suroviny:
- 1 květák
- 2 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
- tuk na smažení
Postup: květák uvaříme v osolené vodě. Vychladlý pokrájíme na malé kousky, přidáme žloutky, mouku, sůl, pepř a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do směsi. Lžičkou nabíráme a vkládáme do rozpáleného tuku. Podáváme s bramborem a tatarkou.
Zapečený květák
Suroviny:
- 1 květák
- 1 sáček mražené zeleniny (baby karotka, hrášek, kukuřice)
- máslo
- strouhanka
- sůl, pepř
Postup: květák rozdělíme na kousky a v osolené vodě uvaříme téměř do měkka. Zapékací mísu vymažeme hodně máslem a posypeme strouhankou. Na strouhanku rozložíme uvařený květák, trochu osolíme a opepříme a přidáme mraženou zeleninu. Poklademe plátky másla a zasypeme strouhankou. Zapečeme asi 20 minut a podáváme s brambory sypanými pažitkou nebo petrželkou.
Květákové placičky jako bramborák
Suroviny:
- 1 květák
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička majoránky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 3-4 vejce
- 4 stroužky česneku
- trochu mléka
- 5 lžic hladké mouky
Postup: syrový květák nastrouháme na hrubším struhadle a přidáme sůl, pepř, majoránku, kmín, žloutky, utřený česnek, mouku, mléko podle potřeby a sníh z bílků. Promícháme a na tuku smažíme placičky. Květák můžeme trochu povařit.
Květákové karbanátky
Suroviny:
- květák
- 5 vařených brambor
- 2 žemle
- 1/4 l mléka
- 30 dkg čerstvých hub
- lžíce másla
- 10 dkg salámu
- 2 vejce
- petrželka
- sůl, pepř
- strouhanka
- olej
- na obalení: vejce a strouhanka
Postup: houby pokrájíme a podusíme na másle. Květák uvaříme téměř do měkka a dáme vychladnout. Žemle nakrájíme na plátky a zalijeme mlékem. Květák, žemle a vařené brambory umeleme, do vzniklé hmoty přidáme podušené houby, vejce, salám nakrájený na kostičky, sůl, pepř, petrželku a zahustíme strouhankou. Směs propracujeme a tvoříme karbanátky, které obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance. Opékáme na oleji, pozor při otáčení, jsou křehké.