Jdi na obsah Jdi na menu

Novák-Houdek Jiří - akademický malíř a restaurátor

 

Novák-Houdek JiříMezi námi je ale jeho malířské dílo, reprezentované především mnoha oleji, větších či menších formátů, zobrazujících realistickou malbou krásnou českou krajinu, venkovská zátiší. „Jeho“ období bylo přejaří, kdy příroda ještě šetřila zelení a v krajině dominovaly poslední zbytky sněhové pokrývky v malých ostrůvcích, rozložených v místech, kam slunce ještě nedohlédlo. Vášnivě v tuto dobu projížděl krajinou a jeho citlivé oko a cit pro kompozici mu umožnilo tuto krajinnou krásu uchovávat na stovkách barevných diapozitivů. Diapozitivy pro inspiraci a jako prodloužená paměť tvarů a barev - ne prostředek k „obkreslování“, jak se mnozí jeho „příznivci“ domnívali.

Jirka byl zajatec barev, viděl je i tam, kde normální smrtelníci registrovali jen šedou. Ony barvy tam skutečně byly, později jsem se trochu naučil je vnímat, zejména pak v šeru lesa v nafialovělém přítmí mohutných stromů či v zelených variacích hustých keřů, svitu barev na prosluněných pasekách nebo loukách a nebo nádherné teplé tóny krajiny při západu slunce. To všechno a mnoho dalšího měl Jirka neustále na mysli a dokázal o tom mluvit dlouho a dlouho…

Jiří maloval zásadně doma. V bytovce v malém pokoji družstevního třípokojáku si vytvořil miniateliér, přeplněný knihami, obrazy, diapozitivy, ale i rozličným nářadím a kutilskými pomůckami. Celý byt pak provoněl výpary terpentýnové silice, malířských olejových barev. Nedalo se tomu zabránit a jeho malá rodina to akceptovala. Mluvili jsme o tom mnohokráte, Jirka potřeboval kolem sebe při práci blízké lidi a tak vidina velkého, nadupaného „aťasu“ kdesi mimo Kostelec ho nelákala. Až později si pořídil nový ateliér na Černém Mostě, ale myslím, že tam mnoho, pokud vůbec, obrazů nevytvořil.

Ilustrační fotoJeho další vášní byla auta. Ne snad nějaké luxusní vozy, ale vozy spíše užitkové - prý, aby mohl vozit obrazy. Za éry rozvinutého socialismu byl takovým vozem mikrobus BARKAS, který soudruzi z NDR opatřili dvoutaktním motorem o obsahu, myslím, 1000 cm3, což nebyla zrovna kubatura pro tento poměrně velký vůz ideální. Ale úložný prostor bezva. Tam se vešlo obrazů! Jirka měl snad dva, postupně, pochopitelně. Jeden z nich, nevím už přesně který, ho stál dvakrát málem život, když ve svém uměleckém zasnění skončil zaklíněn ve dvojáku sloupu elektrického vedení a podruhé na přejezdu lokáky na kouřimsku jaksi přehlédl přijíždějící vlak a Barkase i sebe málem odepsal. Měl štěstí, oba střety přežil. Třetí už ne, ale to, myslím, nebylo už v Barkasu.

Boty ilustrační obrázekDalší vášní mého přítele byly boty. Dobré, pevné, nepromokavé. Pochopitelná vášeň, courání po českých luzích a hájích vyžadovalo přiměřené obutí. Do přírody nosil boty polovysoké, bytelné a pravděpodobně kožené. Z nových „úlovků“ měl vždycky obrovskou radost a rád nám je doma ukazoval.

S Jirkou se dalo mluvit o všem možném. Patřil asi také do kategorie těch, kteří „vědí něco o všem“ a tak nebyl problém vést debatu od politiky přes knihy, k fotografování až po jeho profesi. Mnohdy se takto vedené řeči protáhly k půlnoci i přes ní a naše rána pak byla jako „těžká rána opilců“. Vstávali jsme totiž kolem páté ranní, kdežto Jiřík klidně chrupal do sytosti. Přesto nám to už mnoho let chybí a stále v pozadí vidíme jeho kulatý rozzářený obličej a slyšíme lehké ráčkování jeho vyprávění.

Jak jsme se vlastně seznámili? Bylo to takto. Jednoho dne, někdy ke konci sedmdesátých let zastavil u našeho domu již novak-jiri-na-vernisazi.jpgzmíněný Barkas, vystoupil chlap (Jirka byl navíc vazba) a pravil, jestli je tady dobře. Byl. Nevím už kdo ho poslal, možná další kamarád Lojza Rychlík z Fomy, že prý se zabývám zpracováváním barevných inverzních filmů AGFACOLOR. Přisvědčil jsem a slovo dalo slovo. Jirka totiž potřeboval pro svoji fotografickou vášeň někoho, kdo by mu bez rizika zpracovával desítky a desítky jím nafocených diapozitivů. V té době totiž tento materiál zpracovávalo jedno fotografické družstvo v Teplicích a byly s tím problémy. Hlavně časové, ale i kvalitativní. Tak jsme se poznali.

Od té doby byl u nás častým hostem a my u něho doma v Kostelci. Jirkův syn, také Jiří, byl jen o rok starší než náš Tomáš a tak jsme si rozuměli všichni. Měli jsme rádi atmosféru jeho relativně malého družstevního bytu v Kutnohorské ulici…

 

Jirka v datech

Černokostelecký malíř a restaurátor Jiří Novák-Houdek se narodil 12. července 1934 v Kostelci nad Černými lesy, zemřel na následky vážné dopravní nehody 1. listopadu 1992.

do roku 1949              měšťanská škola v Kostelci nad Černými lesy

1950-54                      Vyšší umělecko-průmyslová škola v Praze 1

1956-62                      Akademie výtvarných umění Praha, profesor Vladimír Sychra a prof. Antonín Pelc

1962                            Obdržel hlavní cenu AVU

do roku 1964              Čestné studium na AVU

1963-64                      Učitel na Základní škole v Kostelci nad Černými lesy, výtvarná výchova a tělesná výchova

1965-68                      Fotograf Středočeského podniku na opravu památek, středisko Kostelec nad Černými lesy

1966-69                      Postgraduální studium restaurátorských a malířských technik na AVU, profesor Bohuslav Slánský

1968-69                      Restaurování obrazů na zámku Mnichovo Hradiště

1970                            Studium techniky realistické malby

 

Účast na výstavách

1963                            Společná výstava uměleckých škol v Mexiku

1964                            Společná výstava uměleckých škol v Melbourne, Austrálie

1967                            Společná výstava středočeských malířů

1978                            Samostatná výstava Praha (galerie Vodičkova ulice)

1980                            Samostatná výstava Praha (galerie na Letné)

1982                            Samostatná výstava Praha (galerie v Nuslích)

1983                            Společná výstava (galerie Pardubice, spolu s Brotánkem, Horálkem a Lexou)

                                    Každoroční výstavní akce DÍLA, spolupráce s Artcentrem

1962                            Ilustruje některá z děl A. P. Čechova

1964                            Ilustrace knihy pro děti Giuseppa Ernsta Nuccia s názvem Turi

1967                            Ilustruje knihu Smrt lékaře od Gyula Feketa.

 

Jirkovy obrazy najdeme takřka po celém světě, jsou součástí sbírek v SRN, Japonsku, Kanadě, Norsku, Švédsku, Rakousku a Austrálii.

Vlevo: Ilustrace z knížky TURI od Giuseppa Ernsta Nuccia, vpravo Jirka na kole vyráží do krajiny. Snímek z mladších let.

novak_jirka_na_kole_web.jpgnovak_jirka_ilustrace_z_nuccio__turi_web.jpg

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Jirka Novák a jeho obrazy

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lucie Feitova - Obrazy od p.jiřího Nováka Houdka

Dobrý den mám od p.Nováka Houdka obrazy můj tatínek je koupil v Praze v díle já jsem je po něm zdědila a nevím jakou mají cenu nevíte jak to mám zjistit děkuji

Petra - Obrazy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak pan Novák-Houdek podepisoval své obrazy? Zdědili jsme dva obrazy krajin, podepsané jen "Houdek" a druhý "J.Houdek". petrunah@centrum.cz

Alžběta - Re: Obrazy

Viděla jsem několik obrazů, vždy podepsaných Novák - Houdek. Ale existuje malíř jměnem Houdek, jen je na první pohled patrné, že to není to překrásné malířství pana Nováka - Houdka...

Michal Kucera - Muj kamarad Jirka

Znal jsem Jirku i jeho manzelku Jarku. Byli u mne nekolikrat na navsteve v Zapadnim Berline.
Vite, jak se Jarce vede? Nebyl jsem u ni delsi dobu. Chystam se ji navstivit, kdyz jsme v Cechach, ale od smrti Zdenka Cechraka jsem se tam nedostal. Zdenek byl stryda me manzelky, a vidali jsme se s nim v Chotysi.
Zdravi
Kucera

Pro pana Kučeru - Re: Muj kamarad Jirka

Vazeny pane Kucero!
Dekuji za Vaši reakci na moji vzpominku na Jirku Novaka-Houdka. Budu dnes strucny, Jarka Nováková zije v Kostelci nad Cernymi lesy v jejich puvodnim byte. Myslim, nevim to v tuto chvili presne, ze je ji bude asi 81 roku. Dokud jezdila autem, stavovala se u nas celkem pravidelne. Dnes ji trapi nejake choroby, myslim, ze se zotavila z male mozkove prihody. Slibovali jsme si, ze se u ni také zastavime, ale, znate to, sliby jsou chyby. I když to nemame daleko. Syn Jirka je zenaty a zije s manželkou v Praze. Ma myslim dve deti a tetovaci salon. Nevim, zda Jirka st. by mel z toho radost, chtěl z neho mit lekare, ale nejak to nevyslo. Takovy je život. Nekolikrat jsme se s Jirkou potkali v České Brode a prohodili par vet. Takze toho moc o jejich zivote uz nevime. Obcas něco rekne jeden jejich znamy z Kostelce, který je ředitelem muzea tamtéž a s naší „mladou“ se občas vidi na ruznych kulturních aktivitách. Je zrucny kreslir a tak občas i něco namaluje.
Zdenek Cechrak byl fajn chlap, nedavno jsme se potkali s jeho synovcem Standou Cechrakem a tak jsme taky trochu Jirku probrali. Samozrejme v dobrem, měli jsme ho oba radi.
Vase reakce na clanek nas snad vyprovokuje, ze se do toho Kostelce rozjedeme a Jarku navstivime. Dokud muzeme. Uz jsme se zenou prekrocili sedmdesátku a tak nejak se dostavila urcita nechut nekam jezdit a davame prednost domaci pohode, sem tam nejaky ten doktor a sem tam poradani minulosti a vzpomínek.
Ještě jednou dekuji za Vasi reakci a preji vse dobře. Ozvu se, jakmile se dozvim něco nového.
Zdravi Karel a Miroslava Bockovi z Pristoupimi.

Karlu a MIroslave Bockovym z Pristoupimi - Re: Re: Muj kamarad Jirka

Mili Bockovi, pri navsteve mych znamych z Jiznich Cech jsem chtel ukazat nejake obrazy od Jirky a nahodou jsem narazil na Vasi odpoved na muj dopis. Vlastne jsem se divil, ze se nekdo ozval. Cechrakovi jsou rodina me uz mezitim davno rozvedene manzelky. Slavka, jeji matka a Zdenek, jeji strejda pochazeli z Chotyse. S Jirkou jsme se tam poznali, byl to Zdenkuv kamarad. Vaska Cechraka i Standu jsem znal, ale je to uz davno, co jsme se videli. V Pristoupimi jsem nekolikrat byl, ale nas vztah nebyl moc vrely, naopak se Zdenkem jsme si od zacatku moc rozumeli. Jirka s Jarkou u nas v Berlina byli nekolikrat, prespavali u nas, stejne jako mlady Jirka, kdyz delal ksefty se satelity. Jarku jsem s moji nynejsi zenou take navstvili a rad bych to jeste jednou opakoval, paklize bydli na stare adrese. Na Jirkovo studio jsem v Seznamu take sehnal mailadresu, na zaklade Vasi informace v odpovedi, ze tetuje. Jeho studio se jmenuje Tsunami. Miluna se vratila do Ceska nebo spis na Moravu. Koupila si byt v Luhacovicich. Az uvidite Standu, prosim, pozdravujte ho.
Se srdecnym pozdravem Michal Kucera

GOROL MILOS - KRAJINKA

OBRAZ OD WILIAMA TOPINKICT.0904891828

milos gorol - krajinka

vlastnim obraz od maliara M novaka a M topinku chcel bi som vediet ich cenu alebo co snimi na jaku aukciu ct.0904891828

Miroslav Procházka - Obraz, krajina

Dobrý den, chtěl jsem poprosit pana Bočka o email, našel jsem na půdě krajinu z roku 47, podepsanou asi J.Houdek. Chtěl bych se ujistit, zda se jedné skutečně o obraz od pana Jiříhi Nováka , Houdka. Poslal bych Vám fotku k nahlédnutí. Můj email prochazkamirda@centrum.cz . Děkuji a zdravím M. Procházka

Jiří Velek - Mám obraz od Jiřího Nováka

Dobrý den, mám po rodičích obraz Jiřího Nováka "Oplany", zobrazující předjarní přírodu, který mí rodiče zakoupili v r 1972 v galerii "Zlatá lilie" v Praze. Obraz je signován Jiří Novák a má vzadu razítko ČFVU. Foto mohu poskytnout na požádání.
Rád bych pořídil ještě jeden olej s podobnou tématikou. Nemáte nějaké doporučení?
Jiří Velek, 602276394, velek@ceps.cz

Boček Karel - Pro Petru ještě jednou

Takže potvrzuji svoji původní odpověď, totiž po rozmluvě s manželkou Jirky Nováka je téměř na 100% pravda, že svoje obrazy nepodepisoval jako Houdek nebo J. Houdek, ale pouze Jiří Novák nebo později Jiří Novák-Houdek. Aby byla jistota úplná, bylo by možná dobré poslat na můj email pár fotek Vašich obrazů, případně detail podpisu. Nemusí být ve vysoké kvalitě. Jinak přeji hezké dny.

Boček Karel - Pro Petru

Jiří Novák podepisoval své obrazy, pokud je mi známo, vždy "Jiří Novák", později přidal druhé příjmení "Houdek" (příjmení jeho manželky za svobodna). Není mi známo, zda podepisoval pouze jménem "Houdek" (i když ani to není možné zcela vyloučit). Pokusím se to zjistit přesně a dám vědět.

Hana BRožková - Obrazy od Jirky

Dobrý den, náhodou jsem našla tyty stránky a pokud by Jaruška se synem neměli zájem tak mí rodiče by ho měli na 100%, přýpadně mě kontaktujte. Děkuji Brožková
email: brozkovah@seznam.cz, 603 277 342

Karel Boček - pro pana Brejlu

Díky za reakci. Zasílám Vám email, ve kterém popisuji, jak je věc daleko. Hezké dny.

Karel Brejla - Pro pana Bočka Karla

Děkuji za Váš názor a tip. Posílal jsem na Vaši mailovou adresu fota obrazů a nejsem si jist, zda Vám došly. Mohu Vás požádat o jiný kontakt či zprávu, jestli se něco nezměnilo? Děkuji

Karel Boček - pro pana Brejlu Karla

Díky za poznámku. K jejímu obsahu asi toto: ptáte-li se co se zděděnými obrazy mého přítele Nováka -Houdka odpovím nejdříve stručně a jasně: ponechat si je a vážit si jich. Byl to vynikající realistický malíř a bylo by rozhodně škoda se jich zbavit. Pokud ovšem se Vám z nějakého důvodu nelíbí, či se Vám zdá, že jejich vlastnictví nemá pro Vás žádný smysl ani do budoucna, můžete mi napsat na můj email a tak bychom dohodli další postup, například spojení s rodinou Jirky Nováka nebo muzeem v Kostelci nad Č.Lesy či jinak. Děkuji ještě jednou za zájem a těším se na případnou odpověď na adrese karel.bocek@gmail.com

Brejla Karel - Dědictví

Nejedná se o komentář. Zdědili jsme po prarodičích několik krásných obrazů od pana Nováka - Houdka. Mohl by mi někdo poradit, jak s nimi naložit? Děkuji



Čas u nás doma



Kde se právě čte Vůně…



Portrét



Archiv

Kalendář
<< únor >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Statistiky

Online: 2
Celkem: 372673
Měsíc: 3295
Den: 110