20. Čokoláda, čokoládové a nečokoládové cukrovinky
20. Čokoláda, čokoládové a nečokoládové cukrovinky
Čokoláda:
Čokoláda má vysokou kalorickou hodnotu a je bohatým zdrojem energie. Základní suroviny jsou - cukr, kakaové máslo, mléko, smetana, odlučovací prostředky, jádroviny.
Výroba:
1) Mícháním základní směsi
2)Huštěním směsi
V melanžéru , kde vzniká pastovitá hmota která se na válcovitých stolicích pod vysokým tlakem roztírá.
3)Konšováním
Konše jsou díže, v nichž se čokoládová hmota zpracovává na ještě jemnější.Za stálého míchám se hmota zahřívá až na
Druhy čokolády:
Tabulková; s kusovými přísadami; plněné čokolády; čokoládové pastilky; čokoládové sety.
Vady
Vzduchové bubliny; porušení obalu; žluknutí; deformace.
Skladování:
Chladné suché prostory, ochrana před sluncem a živočišnými škůdci, správná manipulace.
Čokoládové cukrovinky:
Význam ve výživě:
Vysoká kalorická hodnota, zdroj energie.
Suroviny:
Kakaový prášek; cukr; mléko; smetana; tuk; přísady; jádroviny; ovoce.
Druhy:
Poleva; plněné čokoládové tyčinky a tabulky; formované cukrovinky; máčené cukrovinky; čokoládové dražé; nugáty;
čokoládové pochoutky:
!!! Jsou cukrovinky s nejnižším obsahem kakaa, proto nesmí být označována jako čokoláda!!!
Čokoládové dezerty - Bonboniéry:
Jsou běžné, značkové (výběrové) a dezertní směsi.
Sezónní čokoládové cukrovinky;
Figurky (velikonoční, vánoční)
Vánoční kolekce
Čokoládové cukrovinky s hračkou
Čokoládové krémy s hračkou
Vady;
Odřený povrch; vzduchové bubliny; vytékající náplň; šedivý povrch; palčivá chuť; nažluklá jádrovina.