Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 5. 2017

Víkend na Americe

Už potřetí jsme letos strávili výcvikový víkend v lomu Velká Amerika. Za tuhle možnost vděčíme Iloně, která zjistila, zkontaktovala a umluvila majitele, aby nás do lomu opakovaně pouštěli.

Podmínky ubytování byly letos skvostné. V pátek navečer jsme projeli auty tunelem na dno lomu, tunel jsme zamkli a to, co jsme měli sebou, nám muselo stačit do nedělního rána. Po zkušenostech z minulých dvou ročníků této „expedice“ jsme byli samozřejmě dokonale vybavení vším potřebným. Dovezli jsme dohromady dokonce tolik dřeva na táboráky, že jsme ho tam ještě nechávali pro další pionýry.

Letos nás bylo více – bohužel ne našich členů, ale díky účasti dalších kamarádů záchranářů z jiných organizací. Stále jsme byli ovšem v takovém počtu, že tábor prostorově stačil a celá skupina mohla sedět večer kolem ohně a bavit se společně.

O výcviku samotném se rozepisovat nebudu, přečtěte si to z pera erudovanějšího - http://www.jaroslav-sedlak.cz/clanky/vikendovi-amici_92.html .

Snad jen několik postřehů z celé akce:

 Letos už nás nerušili nezvaní a nepovolení návštěvníci. Majitelé lomu dokázali vytvořit nepřekročitelný zátaras a tak jsme mohli využít skutečně celou plochu lomu včetně prostoru za vodou, kam jsme měli přístup suchou nohou díky kouzelnému můstku, který zde zbyl po filmování.

 Letos bylo počasí krásné, ale nikoliv horké jako loni a tak jsme nepotkali ani jedinou užovku, na které jsme se těšili kvůli potlačování herpetofobie některých účastníků. Také jsme se ovšem nekoupali jako loni.

Někteří psi se opět snažili o horolezecké výstupy a odvolávali jsme je z půlky stěny lomu.  A nebyly to jen border kolie.

 Závistiví občané, kteří se do lomu už dnes ilegálně nemohou dostat, nás zkoušeli pozorovat pomocí dronu.  Na oplátku jsme my pozorovali, jak se jejich přístroj zřítil do skal.

A pár fotek z galerie – díky Marušce a Denisovi. Fotili ovšem všichni, protože na Americe se prostě nedá nefotit.

 Při odjezdu jsme se loučili pohledem z horního parkoviště a s odevzdáním klíčů jsme si hned zamluvili termín na příští rok. Už teď se začínám těšit!

                                                                             I.B.

Foto zde