Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spáleniště 25.6. - 2.7.2005


Poslední červnový týden se konalo soustředění ZBK kraje Vysočina. Jako prostor pro výcvik byl vybrán objekt poblíž vodní nádrže Lipno, přímo v lůně šumavské přírody. Sraz byl určen dlouho dopředu na 25.6. v dopoledních hodinách přímo na daném místě. V sobotu ráno bylo počasí nádherně slunečné a členové brigády kraje Vysočina mířili po vlastních osách, vlastními automobily a podle svých cestovních plánů na Šumavu. Zkušení bardi měli cestu přímou, jelikož cestu znali, avšak někteří nováčci museli projíždět kruhové objezdy i na třikrát, aby se zorientovali. Cestou většinu z nich poškádlil malý deštíček, ale přes tyto kapky dorazili všichni ohlášení do oběda.


Po řádném přivítání byl předložen členům rámcový program odpoledne, a po obědě a krátkém odpočinku již celé osazenstvo mířilo k vodě, aby si se svými čtyřnohými miláčky vyzkoušeli vodu se vším všudy. Toto odpoledně se zachraňovali tonoucí plavci ( jen figuranti, žádní přespolní ), aporty pádel a lodí, surfů. Někteří psí začátečníci se teprve učily vody nebát, no každý podle svých momentálních schopností a dovedností. V průběhu nácviků byli jednotliví psovodi kontrolováni a v případě potřeby jim byla nabídnuta pomocná ruka ve formě rady či ukázky. V závěru odpoledního výcviku byla tato činnost vyhodnocena a hurá zpět ke kuchyním a postýlkám. Však byli všichni po cestě a výcviku notně utahaní, a dobré jídlo a odpočinek přišly všem velmi vhod. Někteří odpočívali tak vydatně, že je bylo obtížné i vzbudit.


Večer pak proběhlo důkladné plánování celého týdne. Naši vedoucí nám naplánovali: plošné vyhledávání stopování vyhledávání osob ztracených v nepřístupném terénu vyhledávání utonulých osob pod vodní hladinou za pomoci člunů vyhledávání zavalených osob v sutinách nejrozmanitějšího druhu zdolávání překážek podle ZZZ a ZZP1 transporty psů praktická opakování první pomoci transport raněných trénink transportu zraněného a psa pomocí lezecké techniky


V následujících dnech jsme tedy byli rozděleni na tři skupiny, a trénujeme a trénujeme. Ale taky bavíme se, vaříme dobroty a hrajeme hry různého druhu. Když je hezky, jsme většinou u vody. Naše mládež  za pomoci ostatních dětí, nám dospělým připravila hru na celé odpoledne. Při úvodní instruktáži jsme se dozvěděli, že lesy jsou plné teroristů a je tedy třeba okamžitě vyrazit.


Jedinou výjimkou bylo úterý. V úterý byl den výcvikového volna. Každý účastník si naplánoval trávení dne podle svého. Většina však šla na pěší výlet ….. …ráno chvilku trvalo než jsme se dali dohromady…  


 A středa, čtvrtek a pátek. Cvičíme až se z nás kouří. … někteří se při tom i baví… …někteří se nebaví I když dál cvičíme až se z nás kouří, kouř není vidět, jelikož v tyhle dny začalo vydatně pršet. Nám to ale na elánu neubírá. I když prší, pořád nás neopouští dobrá nálada, když šaty jsou promočené a psí chlupy notně urousané. Psům je to třeba vysvětlit a pak, i přes jejich smutné oči jít do akce. Deštivá odpoledne a večery trávíme v klubovně školením a nácvikem něčeho praktického. … třeba nepřímou masáží srdce… …umělým dýcháním …. A vlastně celými postupy první pomoci. Kolik z nás si tyhle znalosti rádo osvěžilo. Kolik z nás rádo dostalo informace přímo od zdroje. Od kvalifikovaného lékařského personálu. A jak může něžná dívka převrátit do stabilizované polohy druhého? A opravdu těžkého o 50 kg těžšího muže? Těm našim se to podařilo lehce. Vědět jak - je to důležité. A taky cvičit, cvičit, cvičit.


Psi i lidi se před deštěm schovávali různě, ale byly i krásné chvíle Máme také zdvořilostní návštěvu. Nééé Michala Maříka, Policii ČR. Přijeli i s pejsky, ale z auta je nevypustili, takže nevíme, jestli je mají lépe vycvičené než třeba Bára.


Tempo těchto dní je vysoké a tak v páteční večer již někteří slabší jedinci odjíždějí. V sobotu se začínáme pomalu loučit s překrásnými šumavskými rány. S nechutí balíme a uklízíme a naopak s radostí sedíme u voňavého kafe a pozdní snídaně. Nikomu se moc nechce odjet. Ještě postáváme před budovou a diskutujeme, hrajeme si s létacím talířem a jen pomaličku se od skupinky odtrhují jedinci, aby vyrazili domů.... Tak zase za rok....