Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 3. 2024

STRÁSKÉHO VYDAŘENÁ PREMIÉRA

 

Třetím finálovým blokem vyvrcholil halový světový šampionát v Glasgow. Skvěle si vedl Vilém Stráský, jenž při své premiéře na velké mezinárodní akci vybojoval šesté místo. Bahamská překážkářka Devynne Charlton se blýskla světovým rekordem.

Vystoupení českého týmu na tomto šampionátu završili vícebojaři. Mistrovský sedmiboj vyvrcholil v rámci závěrečného finálového bloku závodem na 1000 metrů. Vilém Stráský do něj vbíhal jako osmý závodník průběžného pořadí s ambicí překonat 6000 bodů a na trati se úplně vydal. Odměnou mu byl další dílčí osobák 2:39.56 a hlavně výrazné pokoření vytouženého milníku. Při své premiéře na velké seniorské akci totiž obsadil parádní šesté místo se součtem 6080, čímž si své dosavadní kariérní maximum posunul téměř o sto bodů a zařadil se na šestou příčku českých historických tabulek.

(video a foto v původním článku na www.atletika.cz)

Ondřej Kopecký už se snažil protrápené klání hlavně dokončit. Odražená pata ho limitovala ve většině disciplín, ale přesto bojoval až do poslední disciplíny, kterou zvládl za 2:46.90 a jeho konečný bodový součet činil 5737 bodů, což stačilo na devátou pozici v celkovém hodnocení. Světový titul získal v letošním nejlepším světovém výkonu 6418 bodů Švýcar Simon Ehammer. Na stříbrný stupínek vystoupal stejně jako před rokem na HME v Istanbulu Nor Sander Skotheim za 6407 bodů. Oba borci překonali světové rekordy svých domovin. Z první velké seniorské medaile se mohl radovat bronzový Estonec Johannes Erm za 6340 bodů.

 

CHARLTONOVÁ DOMINOVALA VE SVĚTOVÉM REKORDU

O druhý světový rekord tohoto HMS se postarala ve finále šedesátky překážek vítězná Devynne Charltonová z Baham, která prolétla rovinku s ploty v čase 7.65 a z vlastního rekordního zápisu z mítinku v New Yorku ukrojila další dvě setiny. Pro stříbro si dosprintovala obhájkyně titulu Cyréna Samba-Mayelová za 7.74 a obě závodnice si tak oproti minulému šampionátu prohodily pořadí. Bronz putuje do Polska. Pro naše severní sousedy ho získala Pia Skrzyszkowská v čase 7.79.

 

AMERICKÁ NADVLÁDLA V DÁLKAŘSKÉM SEKTORU

Ve finále dálkařek potvrdila roli vedoucí ženy letošních tabulek Američanka Tara Woodhall-Davisová. Jako jediná totiž dolétla za sedm metrů. Její vítězný výkon měl hodnotu 707 centimetrů a po stříbru z venkovního MS v Budapešti se raduje z halového světového zlata. Nadvládu dálkařek ze Spojených států amerických stvrdila stříbrná Monae´ Nicholsová, která zapsala nejlépe 685 centimetrů. O poznání vyrovnanější byl boj o bronz, kdy se čtyři závodnice vešly do čtyř centimetrů. Nejlépe z něj vyšla Španělka Fátima Diamová, když si zajistila pódiové umístění za 678 centimetrů.

ÚSPĚŠNÝ OBHÁJCE DUPLANTIS

Švédský tyčkařský suverén Armand Duplantis prožil v tyčkařském finále krizovou chvilku, když se až napotřetí zachraňoval na výšce 585 centimetrů. Následně už se však dostal do lepšího tempa a celkem s přehledem obhájil titul v letošním nejlepším světovém výkonu 605 centimetrů. Útoky na světový rekord pak už úspěšné nebyly. Třetí stříbro z halových světových šampionátů získal Američan Sam Kendricks. Svou první medaili na globálním atletickém vrcholu vybojoval bronzový Řek Emmanouil Karalis, jenž se výkonem 585 přiblížil na jediný centimetr svému kariérnímu maximu a mohl se tak radovat ze svého největšího úspěchu. Dosud jím bylo stříbro z loňského HME v Istanbulu.

 

NEJRYCHLEJŠÍ SVĚTOVÁ PŮLKA SEZÓNY V PODÁNÍ HOPPELA

Ve finále mužské půlky se pouze jedinému běžci podařil prolomit hranici 1 minuty a 45 vteřin. Byl jím Američan Bryce Hoppel, jenž měl nejsilnější závěr ze všech a zvítězil v letošním nejlepším světovém výkonu 1:44.92. Další medaile zůstávají v Evropě. Pro stříbro si doběhl Švéd Andreas Kramer za 1:45.27 a úspěšný den belgické výpravy završil bronzový Elliot Crestan (1:45.32).

ŠTAFETOVÁ DRAMATA PRO ZÁSTUPCE BENELUXU

Obě štafetová finále se musela bohužel obejít bez české účasti. V tom mužském dlouho vedly Spojené státy americké v sestavě s Noahem Lylesem. Belgie však mohla na posledním úseku spoléhat na čerstvého světového šampiona Alexandra Dooma, což se ukázalo jako klíčové, protože to byl právě on, kdo zajistil Belgičanům vítězství, když se na cílové šachovnici dostal před amerického finišmana Christophera Baileyho a tato tradiční štafetová velmoc se mohla radovat ze zlata v letošním nejlepším světovém výkonu 3:02.54. Američané byli jen o čtyři setiny pomalejší (3:02.60). Bronz brali v novém národním rekordu 3:04.25 Nizozemci.

Ve štafetě žen na 4x400 metrů svedly napínavý souboj o prvenství sestavy Nizozemska a Spojených států amerických. Světová rekordmanka a vítězka individuální čtvrtky v závěru odrazila útok americké finišmanky Alexis Holmesové a donesla kolík do cíle vítězně v letošním nejlepším světovém výkonu 3:25.07. Američanky napodobily své reprezentační kolegy se štafety mužů stříbrem za 3:25.34. V bouřlivé atmosféře si doběhly pro bronz domácí Britky v národním historickém maximu 3:26.36.

PŘEKVAPIVÍ ŠAMPIONI NA STŘEDNÍCH TRATÍCH

Závody na 1500 metrů měly taktický průběh, což přineslo velmi nečekané vítěze. Mužskou patnáctku opanoval v novém osobním rekordu 3:36.54 Novozélanďan Geordie Beamish, jenž se venku specializuje na stýpl a nechal za sebou Cola Hockera (3:36.69) a Hobbse Kesslera (3:36.72) ze Spojených států.

Také finálový závod žen na 800 metrů ovládla dosud nepříliš známá Etiopanka Tsige Dugumová, která za sebou nechala plejádu věhlasnějších soupeřek a radovala se z titulu halové světové šampionky v čase 2:01.90. Za jásotu bouřícího davu finišovala pro stříbro domácí Jemma Reekiová (2:02.72) a třetí byla osmatřicetiletá veteránka z Beninu Noélie Yarigová (2:03.15).

Papírové předpoklady se tak potvrdily alespoň na ženské patnáctce, kde zvítězila favorizovaná Etiopanka Freweyni Hailová. Ani zde se příliš nespěchalo, když získala svou první velkou medaili v hale za 4:01.46. V cíli ji následovaly Američanky Nikki Hiltzová (4:02.32) a Emily Mackayová (4:02.69).

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář