Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 7. 2011

Dana Zátopková

Dana Zátopková

Tato dáma, slavná oštěpařka narozená 19. 9. 1922 v Karviné – Fryštátu ve stejný den,měsíc, a rok  jako její pozdější manžel, slavný vytrvalec Emil Zátopek (jeho profil zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Emil_Z%C3%A1topek), se asi nejvíce proslavila svým titulem olympijské šampionky v roce 1952 v Helsinkách. Na těch samých hrách její manžel Emil vybojoval 3 zlaté medaile na 10000 m, 5000 m, a v maratonu.

Ačkoli se Dana Zátopková narodila v Karviné, místo jejího srdce bylo Uherské Hradiště. Ale její přátelství s atletikou nebylo od nepaměti – začínala jako házenkářka za tým Slovácká Slavia Uherské Hradiště, s kterým se dokonce radovala z titulu republikové šampionky.

K oštěpu se dostala náhodou: její kamarádka Vlasta potřebovala pro zápočet soupeřku na oštěp, a tak Dana na doporučení Emila kývla, a k údivu všech hodila přes 34 m. Velký dojem udělal tento výkon na tým Vysokoškolského sportu Brno, který Danu vybral do svých řad. Za VŠ Sport Brno závodila na mistrovství ČSR v Praze a zvítězila. Pak přešla do Bruntálu, ale tam se jí tolik nedařilo. Vyhrála sice následující mistrovství, ale dosáhla hodu jen 32 m. Pak se, na radu Vlasty, dostala do Zlína.

První národní rekord Dany, tehdy ještě Ingrové, měl hodnotu 38 m 07 cm. Před olympijskými hrami v Londýně 1948 se Zátopkové podařilo splnit limit pro první poválečné hry v Londýně, když přehodila 40 m. V té době už Dana Ingrová a Emil Zátopek tvořili zamilovaný pár.  

Na olympijských hrách v Londýně Dana obsadila v hodu oštěpem sedmou příčku  (39 m 42 cm). V Londýně Emil Zátopek získal prvenství na 10000 m, a se zlatou medailí se šel pochlubit své nastávající manželce Daně do dívčí olympijské vesnice. S touto událostí je spojena zajímavá historka: Emilova zlatá medaile skončila v místním bazénku, následně se ji  E.Zátopek snažil zachránit v trenýrkách, přičemž ho přistihla správkyně ženských ubikací, a vykázala ho ven.

Po olympiádě už nic nemělo bránit svatbě těchto dvou atletů. Při jednom ze setkání před svatbou paní Zátopková nevěřila, že by Emil mohl být mladší, než jeho nastávající žena. Ptala se proto paní Ingrové, maminky Dany, kdyže se Emil narodil. Paní Ingrová paní Zátopkové řekla, že v sedm hodin ráno. Emilova maminka kontrovala, že její syn je starší, protože se narodil po půlnoci.

V poolympijském roce 1949 Dana vylepšila národní rekord na 46.32. Z osmi závodů prohrála jen jednou, bylo to v Moskvě se dvěma domácími rivalkami. Ve světovém žebříčku před ní bylo 6 atletek SSSR.

V roce 1950 si také připsala jen jednu porážku – bylo to na ME 1950 v Bruselu. Tam skončila pátá (41.34). Měsíc před ME zlepšila čs.rekord  v Bratislavě už na 48.43, což by jí v belgické metropoli garantovalo titul.

Manželé Zátopkovi přebývali v Praze U Půjčovny, a vybavení jejich obydlí odpovídalo jejich zájmům: byt připomínal spíše  tělocvičnu.

Rok před olympiádou v Helsinkách 1952 Dana Zátopková posunula národní oštěpařský rekord až na 49 m 90 cm. Následovaly hry ve finské metropoli, kde Dana poprvé v kariéře překonala 50 m v oštěpu, hodila olympijský rekord, a zvítězila. Emil v rozmezí několika dní triumfoval na „desítce“,“pětce“ a v maratonu, který běžel poprvé v životě!

Na olympiádě v Melbourne 1956 Zátopková byla čtvrtá (49.83). Její manžel v Austrálii startoval pouze v maratonu, kde záhy po operaci kýly doběhl šestý. Tehdy vyhrál jeho velký kamarád Alain Mimoun z Francie. V sezoně 1956 D.Zátopková zažila 3 porážky.

Dana Zátopková během své kariéry vytvořila 17 národních rekordů. Světovou rekordmankou byla v roce 1958, kdy prvního června 1958 na Strahově hodila 55 m 78 cm, což je dodnes nepřekonaný rekord v hodu oštěpem ze dřeva. Další světová maxima už mezi ženami padala oštěpy z umělé hmoty. Dana také 3x byla evropskou rekordmankou, naposledy v září 1958 v Bukurešti, kdy hodila 56 m 67 cm. V roce 1958 také triumfovala na ME ve Stockholmu. Ve stejné sezoně vyhrála všech 19 závodů, v nichž startovala.

Svoji poslední velkou medaili získala „paní Dana“, jak se jí také říká, na OH 1960. Tehdy už její manžel aktivní atletiky zanechal. Skončila v hodu oštěpem stříbrná.

Ještě v roce 1961 patřilo Daně třetí místo ve světových tabulkách za výkon přes 56 m. Poslední závod absolvovala doma v Brně při mezistátním utkání ČSSR-Maďarsko-Ukrajina.  

Ve 40 letech hodila přes 50 m, a v padesáti přes 40 m,a to bez tréninku!

V 70.letech se s Emilem přestěhovala do domku v Praze - Tróji. Pracovala na Československém svazu tělesné výchovy, starala se o talenty jako trenérka. Jezdila s Emilem na besedy po celé republice, předávala své zkušenosti sportovcům ve Vietnamu, Číně, a dalších zemích. Dostalo se jí velké množství ocenění  :  olympijský řád, významná funkce v Klubu olympioniků, řadu let dělala předsedkyni redakční rady časopisu Atletika.

V roce 2000, 21. listopadu ji opustil její manžel Emil ve věku 78 let. Televizní diváci díky přenosu z posledního rozloučení s E.Zátopkem 6.prosince 2000 ve staroslavném Národním divadle mohli vidět, jak moc paní Danu dojímala vyznání z vřelého vztahu se zesnulou legendou naší atletiky z úst Alaina Mimouna a mnoha dalších osobností. Emotivní sbohem velikánu československé a české královny sportu bylo ukončeno čestnou salvou.

Roku 2008 se Dana Zátopková přestěhovala o několik ulic dál.  Dům prodala a přebývala  v malém bytě s předzahrádkou, jehož zařízení odpovídalo jejímu věku ( už by se nestíhala o dům a zahradu starat). Zemřela 13.3.2020 ve Střešovicích 

( využito informací z www.atletika.cz, www.wikipedia.cz,http://www.praguemarathon.com/o-nas/emil-zatopek, www.idnes.cz, atletických přenosů České televize, www.novinky.cz, vlastních zápisků  z akcí společnosti Prague International Marathon, vše shromáždila a do portrétu sestavila  Michaela Famfulíková )

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář