Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 8. 2023

ŠVÁBÍKOVÁ 11. TYČKAŘKOU NA SVĚTĚ

 

V průběhu pátého finálového večera na světovém šampionátu v Budapešti hájila české barvy tyčkařka Amálie Švábíková, která obsadila ve finále jedenácté místo. Rozdávaly se celkem čtyři medailové sady.

Amálie Švábíková zahájila své premiérové světové finále křížkem na základní výšce 430 centimetrů. Na další postupné hodnotě 450 pak už byla úspěšná hned napoprvé. Zvyšování bylo nemilosrdné, a tak se šlo rovnou na 465 centimetrů, což je hodnota jejího venkovního osobáku, který zaznamenala v kvalifikaci. Na této výšce ovšem třikrát ztroskotala a v celkovém hodnocení obsadí jedenácté místo. Bronz brala Finka Wilma Murtová, která skočila stejně jako čtvrtá Slovinka Tina Šutejová 480 centimetrů, ale měla lepší zápis. O zlato si to rozdaly americká obhájkyně titulu Katie Moonová ze Spojených států amerických s Australankou Ninou Kennedyovou, která byla loni v Eugene třetí. Souboj to byl vskutku velkolepý. Obě závodnice dokázaly pokořit 490 centimetrů a měli i stejný zápis. Po tokijském olympijském vzoru výškařů Tamberiho a Barshima se dohodly, že se o zlato nebudou rozeskakovat, ale že si ho podělí. Světová tyčka má tak v Budapešti hned dvě šampionky. Kennedyová posunula vlastní národní rekord o osm centimetrů a posunula se na deváté místo historických světových tabulek. 

 

INGEBRIGTSEN NAŠEL OPĚT BRITSKÉHO PŘEMOŽITELE

Finále závodu na 1500 metrů mužů mělo velkého favorita v Noru Jakobu Ingebrigtsenovi. Ten se velmi sebevědomě vydal do čela už zhruba v polovině závodu, což se mu později vymstilo. K překvapení všech na stadionu a nejspíš i jeho samotného měl v závěrečné rovince více sil Josh Kerr, jenž proběhl cílem jako světový šampion v čase 3:29.38. Ingebrigtsen se musel spokojit se stříbrem a stejně jako v Eugene byl jeho přemožitel z Velké Británie. V Budapešti bral stříbro za 3:29.65. Norské fanoušky mohl tedy těšit alespoň dvojnásobný medailový zisk, protože pro překvapivý bronz si doběhl Narve Nordas v čase 3:29.68.

WARHOLM POTŘETÍ SVĚTOVÝM ŠAMPIONEM NAD PŘEKÁŽKAMI

V mistrovském klání o krále mužské čtvrtky překážek se očekával opět souboj tří nejrychlejších mužů historie této disciplíny. Z něj vyšel vítězně Nor Karsten Warholm a jeho třetí vítězství na mistrovství světa bylo až nečekaně hladké. Jako jediný stlačil svůj čas pod 47 vteřin, když si s jedním okruhem a deseti bariérami poradil v čase 46.89 a bral zasloužené zlato. Na stříbro však nedosáhl ani jeden z jeho tradičních rivalů. Po řadě zklamání na světových šampionátech i olympijských hrách se konečně radoval ze velké medaile Kyron McMaster. Reprezentant Britských panenských ostrovů proběhl cílem jako druhý v čase 47.34. Američan Rai Benjamin ani letos nedočkal zlatého úspěchu. Po třech stříbrech na globálních vrcholem si v Budapešti pověsí na krk bronz za 47.56. Obhájce titulu Brazilec Alison dos Santos finišoval až jako pátý v čase 48.10.

SUVERÉNNÍ SPRINT PRO ČTVRKAŘSKÉ ZLATO V PODÁNÍ PAULINOVÉ

Finále ženské čtvrtky mělo jasnou vítězku, a tou se stala Marileidy Paulinová z Dominikánské republiky, která jasně dominovala v novém národním rekordu 48.76. Vlastní historické maximum své domoviny vylepšila o 22 setin a za letošním nejlepším světovým výkonem Američanky Sydney McLaughlin-Levronové zaostala jen o setiny dvě. Po stříbrech z olympiády v Tokiu a loňského mistrovství světa v Eugene se konečně dočkala zlata z globálního atletického vrcholu. Stříbrná Polka Natalia Kaczmareková získala vůbec svou první individuální medaili ze světového šampionátu, a to v čase 49.57. Jen tři setiny za ní se do cíle překláněla Sada Williamsová z Barbadosu (49.60), která tak obhájila bronz z minulého roku.

Výsledky

(zdroj www.atletika.cz) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář